Pages

събота, 22 юни 2013 г.

Тревненска содена питка със сирене

Тази сутрин гледах предаването на Иван Звездев. Да си призная, не съм го следила от много време. Обаче ми направи впечатление, че е в Трявна и ще представи рецепти от там и реших да гледам. Знаете за моята слабост към тестените изделия и може би няма да бъде изненада за никой, че това, което привлече вниманието ми беше една питка. Всъщност питки съм правила много. С мая, със сода, подредени, обикновени, с украси и как ли не. Обаче тази ми стана много интересна, защото досега содена питка по този начин не бях правила, нито пък опитвала. Познати ми бяха содената питка, която прави баба и с която съм отраснала като дете и постната содена питка, която аз приготвям за Бъдни вечер. Рецептата на днешната питка се отличава от тези двете и затова реших веднага да я направя.
Разрових се в нета да потърся дали няма рецепта от някой друг, но не попаднах на такава. Или поне не намерих публикувана под това име. Единствената информация, която открих беше, че се предлага в заведения. Видях и няколко снимки с препоръка да се опита в заведение.  Не знам дали в Трявна хората си правят традиционно такава питка или това е рецепта на заведенията. Това обаче едва ли има значение, защото питката е много хубава и лесна,и си заслужава да опитате.
Получи се много пухкава, въздушна, мека и вкусна питка, която горещо препоръчвам. Подходяща е и за закуска и за хапване с нещо друго.

Продукти:

300 г брашно
200 г сирене
300 г кисело мляко
1 яйце
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол

яйце за намазване


Киселото мляко се изсипва в купа и се смесва със содата и солта. Разбърква се добре и се оставя 1-2 минути да шупне. Единственото нещо, което си позволих лекичко да променя е, че разбих едното яйце, разделих го на две части и едната изсипах в млякото, а другата оставих за намазване. Прибавя се и цялото яйце и хубаво се разбърква до хомогенна смес. Постепенно се сипва брашното. Бърка се до получаване на гъста каша. Сиренето се натрошава и се изсипва в тестото. Отново се бърка и се изсипва в намаслена тавичка с диаметър 18 - 20 см. Отгоре се намазва с разбитото яйце. Аз се постарах да я загладя добре, но от снимките в нета се вижда и "рошава". Така че, ако решите да я правите, не се старайте да я заглаждате като мен :) Пече се в загрята фурна първо на 120* около 10 минути, а после на 180 до готовност.

Питката може да се изпече и  в дълбок сач, който предварително се загрява във фурната. Слага се мазнина и отгоре в загрятия сач се изсипва тестото. Намазва се с яйцето и се пече.

Оригиналната питка беше поръсена с кашкавал върху яйцето и тогава изпечена. Аз пропуснах кашкавала,  но вие можете да добавите 150 г, ако имате желание. 

вторник, 11 юни 2013 г.

Медени пастички

Продукти:

250 г брашно
250 г мед
80 г масло
5 с.л. захар
2 яйца
1 ч.л. канела
1 с.л. бакпулвер

1 бурканче мармалад или желе

200 г шоколад
1 с.л. олио

Медът, маслото и захарта се смесват и се поставят на слаб огън да се разтопят, като се разбъркват често. Сместа се оставя да се охлади. Разбиват се двете яйца с миксер и към тях се прибавя медената смес. Разбива се отново. Брашното се смесва с канелата и бакпулвера и се добавя към горната смес. Правоъгълна тавичка се намазва с олио и се поръсва леко с брашно. Изсипва се готовото тесто и се пече на 180* в загрята фурна. Проверява се с клечка за зъби дали е изпечено добре. След като се извади от фурната, блатът се оставя да се охлади. Изважда се и се разрязва на две части. Първата част хубаво се намазва с желето или мармалада и се покрива с втората част. Шоколадът се разтопява на водна баня заедно с олиото и се намазва върху сладкиша. Нарязва се на пастички.




неделя, 9 юни 2013 г.

Пълнена пица по Чикагски

Тази сутрин някъде попаднах на една много изкусителна снимка на нещо тестено с много пълнеж. Оказа се, че било пица. Не каква да е пица, а  чикагска пълнена пица. Познайте дали не взех решение да я направя още днес? Започнах да търся рецепта. Първо проверих дали някой нашенец не е пробвал, но рецепта не намерих. Споменаваше се само на няколко места в  пространството. Тогава потърсих на английски. Оказа се доста трудна задача да намериш автентична рецепта на тази явно доста популярна пица. Вероятно има стотици различни рецепти. Трудно ми беше да реша, че ще направя точно... някоя от тях. Затова взех основните неща и си направих по мой начин.

Основните моменти са:
Тесто, плънка - често с много сирене, обикновено моцарела, но не задължително, някакви зеленчуци, гъби, месо или кайма (сурова), пак тесто и най-отгоре доматен сос.  Основното нещо, което промених е, че не готвих доматите, преди да ги сложа върху пицата, а използвах стандартния доматен сос, който си правя за обикновена пица. В различните рецепти използват различни видове тесто - с царевично брашно, с грис, обикновено тесто за пица, с мляко, без мляко... Наистина, обърках се от толкова различни начини. Дори имаше един момент, в който си мислех, че може да я оставя за някой друг път. Да, ама не. Накрая реших да си ползвам моята си рецепта за тесто за пица. И да я направя така, както вкъщи ще се хареса. Ето така...

Продукти за тестото:


250 мл хладка вода
1 пакетче суха мая (7г)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
4-5 с.л. зехтин или олио
около 400 г брашно

За пълнежа:

около 400 г кайма с подправки на вкус (моята беше домашна)
кетчуп
1 шепа нарязани маслини
1 малка тиквичка, нарязана на много тънки кръгчета
1 чушка нарязана на тънки ивички
300 г кашкавал - настърган
200 г саламурено сирене

3 с.л. доматено пюре
6 с.л. настъргани домати, може и от консерва
риган
черен пипер
още 100 г настърган кашкавал


Маята се разтваря във водата. Брашното се пресява. Прави се кладенче и се изсипва олиото. Добавя се солта и захарта, и накрая разтворената мая. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса. 
През това време се подготвя форма с падащи стени. Аз използвах за торта - 28см диаметър. Застила се с хартия за печене на дъното и хубаво се намазва с мазнина.
Тестото се разделя на две части, като едната  се оставя по-голяма. По-голямата се оформя  на топка и се разточва така, че като се сложи във формата, тестото да покрива стените и да излиза леко отстрани. Най-долу се слага каймата, като хубаво се притиска - да се оформи плътен кръг от кайма. Отгоре се поръсват нарязаните маслини. Слага се малко кетчуп и върху него около 100 г настърган кашкавал. Отгоре се подреждат тънко нарязаните, леко посолени и отцедени кръгчета тиквички, чушките и върху тях бялото сирене и най-отгоре останалите 200 г кашкавал.

Останалото тесто се разточва на кръг с големина колкото диаметъра на формата, поставя се отгоре и краищата се завиват, като отстрани се оформя борд. Тестото се надупчва леко с нож на няколко места, за да може да диша сместта. Иначе рискувате тестото да се пропука и плънката да излезе отгоре. Доматеното пюре се смесва с доматите и подправките и се изсипва върху пицата.
Пече се на 160-170* около един час - до готовност. Изважда се и се наръсва с останалия кашкавал. Връща се във фурната, колкото да се стопи кашкавала.


Да ви е сладко!  На нас ни беше :)




Можете да сложите всякакъв пълнеж на тази пица. Аз сега я направих с кайма, но ми се струва, че прекрасно ще се получи и с пилешко месо - сварено или печено, ако е останало и се чудите какво да го правите. Също така добре би се получило и само със сирена и домати, без месо. Можете да сложите задушени гъби и зеленчуци каквито харесвате. Дайте воля на въображението си и се забавлявайте.


петък, 7 юни 2013 г.

Щъркелово гнездо на пет!


Щъркелово гнездо на 5 години... Колко дълго време е това. 

Честно, не знам какво да напиша. Дълго мислих как ще пиша за рецепти, за приятели, за това колко бързо се изнизва времето, за това какво съм правила през тези години и как се е променил животът ми, за това какво е да се грижиш за нещо пет години, за отдадеността... 

Днес обаче не ми се пише нищо. Днес просто ми е тъжно, както и на всеки мой рожден ден. Нищо, че този не е мой, пак ми е тъжно.

Ще кажа простичко, че благодаря на всички, които се отбиват в моето местенце! Ако не бяхте вие,  вероятно това място нямаше да продължи да съществува.
Сега ще духна пет свещички и ще се скрия някъде...

неделя, 2 юни 2013 г.

Руло от свинска плешка

Продукти:

около 1,5 кг обезкостена свинска плешка
200 мл бяло вино
5 с.л. соев сос
2 с.л. балсамов оцет
5 с.л. олио
сол
черен пипер

2 яйца
1 ч.л. соев сос
100 г кашкавал

За соса:

5 с.л. брашно
30 г масло
бульона от печеното месо

Плешката се оформя на правоъгълник и се начуква. Соевият сос, оцетът и олиото се смесват. Месото се посолява леко и се поръсва с черен пипер. Хубаво се намазва с течната смес от двете страни. Завива се на руло и се поставя в съд, в който ще се маринова. Отгоре се излива бялото вино. Оставя се за 12 часа в хладилник, като е добре да се обърне поне два пъти през това време.
Яйцата се разбиват със соевия сос и се изпича омлет. Месото се изважда, развива се и върху него се поставя омлетът. Отгоре се подреждат парченца кашкавал. Завива се отново на руло и се омотава с конец. Поставя се в тава за печене, в която се излива и течността, в която е мариновано месото.Покрива се с фолио и се пече на 180* до готовност. Накрая фолиото се махва, бульонът, който се е образувал от печенето се изсипва в друг съд и рулото се връща във фурната, докато хване апетитна коричка. Запазете бульона, защото с него се получава много вкусен сос.
Брашното се препича на сух тиган. Маслото се разтопява и към него се прибавя вече препеченото брашно. Внимателно се налива от бульона, като непрекъснато се разбърква. Ако бульонът не е достатъчен за да разреди достатъчно сосът, може да се налее още малко топла вода, до получаване на нужната гъстота.