Pages

сряда, 27 февруари 2013 г.

Мусака с ориз и гъби

Продукти:

300 г гъби
500 г кайма
1 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 морков
5 с.л. домати от консерва
черен пипер
чубрица
джоджен
сол

за заливката:

4 яйца
1 кофичка кисело мляко
8 с.л. брашно
щипка сол


Лукът, морковът и гъбите се нарязват. 3-4 с.л. олио се загряват и в тях се изпържват първо лукът и морковите. После се добавят гъбите. Готви се пет минути и после се изсипва измитият ориз. Разбърква се добре, и се готви докато промени цвета си. Слагат се доматите.  Каймата се смесва с 1 ч.ч. вода и се разбива добре. Сместта се изсипва в тава, добавя се каймата и подправките. Хубаво се разбърква. Наливат се 3 ч.ч. вода и се слага да се пече. Ако е нужно, докато ястието се пече, се добавя още вода. Когато оризът е готов, се приготвя заливка, като всички продукти се смесват и се разбъркват много добре. Изливат се отгоре и ястието се връща във фурната. Пече се докато хване хубав загар.


неделя, 24 февруари 2013 г.

Пълнена питка

Кръстих я пълнена питка, защото много се чудех кое ще бъде подходящото име на български. Иначе рецептата видях тук и много ми хареса. Направих двойна доза, като промених малко пълнежа. 400 г заквасена сметана ми се стори ужасно много и затова сложих само 200. Обаче да ви кажа, може и 300 да се сложат. Trappist  сирене не съм и търсила. Сложих  кашкавал и  бяло саламурено сирене. Шунката замених с пушено филе. Независимо от промените обаче, трябва да знаете, че се получи страхотна вкусотия. И... търпи още пълнеж, така че може да увеличите, но не много. 

Ето как я направих аз...
Продукти:



За тестото:


около 700 г брашно
1 кубче мая
200 мл топла вода
200 мл кисело мляко
2 яйца
2 жълтъка
1 с.л. сол
1 ч.л. захар

За пълнежа:

200 г заквасена сметана
200 г пушено филе или шунка
150 г кашкавал
150 г сирене

1 жълтък за намазване
70 г масло





Маята се разтваря във водата с малко захар и от посочените продукти се замесва меко и нелепнещо тесто. Оставя се да втаса. Разточва се на кора, не по-дебела от 5 мм. Цялата кора хубаво се намазва със заквасена сметана. Отгоре равномерно се разпределят филето нарязано на кубчета, натрошеното сирене и ситно нарязаният кашкавал. Краищата се загръщат навътре като не достигат средата. Внимателно се премества в тава, застлана с хартия за печене.  Намазва се с разбит с малко вода жълтък и отгоре се слага маслото на малки парченца. Пече се в загрята фурна на 180*. Като се извади от фурната се покрива с влажна кърпа за десет минути.


събота, 16 февруари 2013 г.

Пиле с грах и печени чушки

Продукти:

половин пиле или три пилешки бутчета
1 глава лук
1 голям морков
5 печени чушки
1 консерва грах 680г
1/ ч.ч. домати от консерва или настъргани пресни
100 мл бяло вино
10 черни маслини (може и повече)
1 ч.л. риган
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. чубрица
магданоз
сол

2 с.л. брашно




Пилето се нарязва на парчета, измива се и се подсушава. Лукът, морковът и чушките се нарязват. 3-4 с.л. мазнина се загрява и в нея се изпържва пилето. Изважда се от тигана и в същата мазнина се изсипват лукът и морковите. Добавят се печените чушки. Разбърква се и се пържи за кратко и се слага червения пипер. Сипва се бялото вино и се оставя на огъня около 5 минути. Добавят се грахът, маслините и подправките. Оставя се да заври. Брашното се разтваря в малко вода и се изсипва при останалите продукти. Налива се една чаена чаша топла вода, разбърква се хубаво и ястието се премества в подходящ съд за печене. Отгоре се подрежда пилешкото. Пече се в загрята фурна на 180*. Поръсва се с магданоз.




вторник, 12 февруари 2013 г.

Питка на розички

Продукти:

1/2 кубче мая
200 мл прясно мляко
1/2 ч.ч. кисело мляко
2 яйца+1 белтък
5 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
брашно за меко тесто около 700-800г

1 жълтък за намазване


Маята се разтваря в топлото мляко. В брашното се прави кладенче и се изсипват всички продукти. Меси се меко нелепнещо тесто. Оставя се да втаса. Разделя се на 4 и всяка част се разточва на кора с дебелина около 3 мм. С помощта на голям ринг или нещо друго подходящо (аз нямах такъв голям ринг и ползвах купичка) се изрязват кръгове от тестото. Взимат се три кръга и се поставят един до друг като се застъпват. Откъсват се топчета от тестото и се поставят в двата края на първия кръг. Завиват се на руло и се срязва по средата. Така оформените розички се подреждат в намаслена тава. Намазва се с разбит с малко вода и олио жълтък. Може да се поръси със сусам или мак по желание.  Питката се слага във фурната без за е загрята предварително и се пече на 170* до готовност.

вторник, 5 февруари 2013 г.

Броколи с картофи на фурна



Продукти:

500 г картофи
1 глава броколи - при мен беше около 400 г
300 мл прясно мляко
2 с.л. брашно
2 с.л. краве масло плюс масло за намазване на тавата
черен пипер
щипка индийско орехче
сол
100 г кашкавал

Картофите се сваряват. Обелват се и се нарязват на парчета. Броколите се почистват и разделят на розички. Измиват се и се пускат във вряща подсолена вода за 5 минути и се измиват със студена вода. Керамичен съд се намазва добре по дъното и стените с масло. Подреждат се картофите и броколите. Загрява се маслото и се изсипва брашното. Разбърква се добре. Изсипва се студеното мляко и сосът се вари докато се сгъсти. Прибавя се нарязаният на кубчета кашкавал и се бърка до хомогенна смес. Добавят се подправките. Сосът се излива върху картофите и броколите. Пече се до зачервяване.

събота, 2 февруари 2013 г.

Вафлички

Такива вафлички исках да направя много отдавна, но в наш'то село няма откъде да се купят вафлени кори. Обаче приятел :) ми достави днес и веднага се заех с направата им. Потърсих рецепти на няколко места и в крайна сметка се спрях на тази на Аелис. Невероятно вкусни са, уверявам ви. Имам още кори, така че смятам да опитам поне още една рецепта.
Продукти:

5 броя вафлени кори - използвах от тези в Берьозка, 200 г квадратни и ми останаха още 2
1/2 ч.ч. прясно мляко
200 г краве масло
200 г тахан халва
300 г шоколад
1/2 ч.ч. захар

Млякото и маслото се слагат в подходящ съд да заврат. През това време се нарязва халвата на парчета, а шоколадът се начупва. Изсипват се във врящата смес заедно със захарта и всичко се вари при непрекъснато бъркане около 5 минути. Корите се намазват с готовия крем и по желание се поръсват със смлени орехи или друго по желание