Pages

неделя, 9 септември 2012 г.

Шоколадов щрудел с тиква и ябълки

Продукти:
10 бр. кори за баница
около 600 г настъргана тиква
3 големи настъргани ябълки
1 ч.ч. смлени орехи
150 г шоколад
захар

краве масло за мазане на корите
ванилия
канела
прясно мляко за намазване

Тиквата и ябълките се смесват. Настърганият шоколад и смлените орехи също. Корите за баница се разделят две по две. Едната кора се намазва с масло и се залепва за другата. Втората кора също се намазва с масло. Поръсва се обилно с тиквена смес,наръсва се захар - аз слагах по около три супени лъжици, след това отгоре се изсипват орехи и шоколад. Слага се по малко ванилия и канела. Завива се на руло. Става доста дебело. Поставя се в предварително намаслена тава. По същия начин се постъпва и с останалите продукти. Щруделът се пече в загрята на 180* фурна. Когато се извади, веднага се намазва добре  със студено прясно мляко. Завива се с кърпа и се оставя да омекне. Сервира се поръсен с пудра захар.


Според мен шоколадът дойде много. Не, че не е вкусно, напротив, но е прекалено шоколадово. Вкусът на тиквата по този начин почти не се усеща. Но така пък можете да заблудите неядящите тиква :)

петък, 7 септември 2012 г.

Скумрия с доматен сос, червен боб и краставички

Продукти:

1,5 кг скумрия
1 буркан настъргани домати
1 малка глава лук
1 морков
2 печени чушки
1 ч.л. захар или на вкус
1 консерва червен боб 400г
1/2 буркан кисели краставички
черен пипер
сол

брашно за овалване

Рибата се нарязва, измива и посолява. Оставя се поне за час в хладилник. Лукът и чушките се нарязват на ситно. Морковът - на колелца, краставичките също. В малко олио се изпържва лукът с морковите, добавят се доматите. Оставят се да изврят около 15 минути. Отместват се от огъня и към тях се прибавят захарта, чушките, бобът и краставичките. Слага се сол и черен пипер на вкус. Тази смес се изсипва в тава с малко олио на дъното. Парчетата риба се овалват в брашно и се слагат в доматената смес. Пече се в загрята фурна до готовност на рибата и сосът.

четвъртък, 6 септември 2012 г.

Орехово-маково руло

Отдавна си бях набелязала тази рецепта. Отдавна купих мака, само чаках някой да ми изчисти орехите :) Дойде и този ден, започнах с голямо желание. Обаче нещо трудно ми потръгна. Първо беше макът - не знам защо, при мен не пожела да се смели добре. Може би е от роботът, знам ли... Нямам друг подходящ уред, който да свърши тази работа.  Обаче аз не се отказвам лесно. Даже изобщо не се отказвам, но това е една друга тема. Реших да го сложа с малко мляко на котлона да омекне и пак да опитам. Върнах го обратно и пак - същия резултат. Какво пък? Много важно, че не е смлян добре, решила съм, ще се прави. После претърпях още едно поражение с тестото, но грешката си беше изцяло моя. Няма да се спирам на подробности, защото много ще ми се смеете...
Независимо от всичко обаче, резултатът се получи удовлетворяващ :)

Продукти за тестото:

За закваската:
250 мл топло мляко
1 1/2 ч.л. суха мая
1 ч.л. захар
малко повече от 1 ч.ч. брашно

За основното месене:
2 яйца
7 с.л. захар
1/2 ч.л. сол
2 с.л. вода
2 с.л. разтопено краве масло
2 с.л. олио
около 3 ч.ч. брашно

За маковия пълнеж:
200 г смлян мак
5 с.л. захар
125 мл прясно мляко
20 г масло

За ореховия пълнеж:
250 г смлени орехи
150 г захар
5 с.л. прясно мляко
1 белтък

За намазване:
1 жълтък
две щипки захар
1 с.л. прясно мляко

За закваската се смесват посочените продукти, разбъркват се добре и се оставят за 10-15 минути на топло да втасат добре. През това време се смесват яйцата, солта, захарта, маслото и олиото, добавя се водата и всичко се разбърква хубаво. Тази смес се изсипва във втасалата горна смес и започва да се добавя брашно, като непрекъснато се разбърква. Когато тестото стане достатъчно твърдо, се премества на плот и се меси още малко, като брашното се добавя по малко, за да не поеме прекалено много и да се получи много твърдо. Омесва се хубаво, нелепнещо тесто. Добре е да го месите поне 10 минути. Получава се много приятно за работа. Готовото тесто се оставя да втаса.
През това време се приготвят пълнежите. За маковия - прясното мляко се слага да заври, добавя се захарта, а после и макът. Вари се 2-3 минути. Добавя се маслото и се разбърква. Оставя се да се охлади.
За ореховия пълнеж млякото се затопля и в него се разтваря захарта.Добавят се орехите и се разбърква. Разбива се белтъкът на сняг и също се прибавя. Аз сложих и ванилия и в двате пълнежа. Всичко се разбърква хубаво.
Втасалото тесто се разделя на две равни части. Всяка се разточва на тънък правоъгълник. Изсипва се маковата смас, като  в краищата отстрани се оставя по един сантиметър без пълнеж,  а в задния край се оставят около 5см. Завива се на руло. По същия начин се процедира и с другата част на тестото, която се намазва с ореховата плънка.
Двете рула са преплитат и се оформя кръг. С остър нож или ново бръснарско ножче се правят дълбоки разрези в тестото, като се разтварят, за да се видят пластовете.  Покрива се с кърпа и се оставя да втаса около 20 минути.
Жълтъкът се смесва със захарта и млякото и рулото се намазва хубаво. Пече се в загрята на 180*фурна до готовност.



Дълга се оказа рецептата, уморих се, докато я напиша... :)

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ!

събота, 1 септември 2012 г.

Пилешки воденички с масло

Продукти:

500 г пилешки воденички
80 г краве масло
1 к.л. червен пипер
черен пипер
сол
1 глава чесън (не от огромните по магазините)
6-7 клончета магданоз
1 с.л. балсамов оцет

Воденичките се почистват, ако има от какво и се измиват. Слагат се в тенджера с малко вода - колкото да се покрият. Когато заврат, може да ги отпените или да направите като мен- просто да ги измиете и да им налеете отново вода,и да ги сварите с малко сол. Когато са готови, воденичките се изцеждат. Чесънът се почиства, счуква и смесва с нарязания на ситно магданоз и балсамовия оцет. Сместта се разбърква. Маслото се разтопява в тиган и се нагорещява. В него се изсипват воденичките и се готвят, докато хванат лек златист загар. Слага се червения пипер и черния пипер. Разбърква се. Изсипват се чесънът и магданозът, ястието се разбърква отново и се измества от котлона.
Аз сервирах с картофено пюре.

Свинско със зелен фасул и картофи яхния

Малко разнообразие сред последните тестени рецепти в блога ми.
Просто една яхния, при мен в гювеч. Гювечът е един от съдовете, които употребявам най-много в моята кухня. Храната, приготвена така става много вкусна и нещо много важно - не изисква постоянно наблюдение. Не надничам постоянно дали водата е извряла и трябва да долея. Не бъркам, защото може да загори и така. Има малко предварителна подготовка, както всяко ястие - няма как без нея. Но после го забравяш във фурната за час и половина - два и можеш да вършиш нещо друго.
Аз ви давам идеята за месно ястие със зелен боб. Това е един от малкото начини, по който у нас го хапват. С месо. Вие решете дали ще го приготвите в тенджера или в гювеч. Също разбира се може да пропуснете картофите.

Продукти:

500 г свинско месо
около 350 г зелен фасул - пресен или една консерва
около 400 г картофи
1 голям домат
1 чушка
1 глава лук
1 морков
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
чубрица
сол
3 - 4 с.л. брашно

Месото се нарязва на хапки или на по-големи парчета. Лукът, морковът и чушката се режат на ситно. Доматът се обелва и нарязва или настъргва. Картофите се почистват и нарязват. Ако зеленият боб е пресен, го почистете, измийте, нарежете и накиснете за минутка - две в гореща вода. В малко сгорещено олио се изпържват късовете месо. Добавят се нарязаните лук, морков и чушка. Оставя се да се задуши, докато омекнат зеленчуците. През това време картофите се слагат в гювеча заедно с доматите. Зеленият боб се прибавя към месото и се готви две-три минути при непрекъснато бъркане. Слага се червения пипер и се налива чаша вода. Добавят се останалите подправки. Брашното се разбърква с малко вода на гладка каша и също се добавя. Цялата тази смес се изсипва при картофите в гювеча. Долива се вода на нивото на продуктите и се слага във фурната.
Винаги, когато готвя в гювеч спазвам правилото да го слагам в незатоплена фурна. Включвам я на максимална степен, а след като ястието заври, намалваям на 180*. Ястието се пече около час и половина или до готовност на продуктите.
Накрая се поръсва с магданоз  по желание.
***Поздрави от магданозът на Пепи!