Pages

събота, 31 март 2012 г.

Закуски с конфитюр

Когато бях дете... Да, да. Отново детски спомени :) Та - когато бях дете, в Ловеч по сладкарниците продаваха такива закуски. В големи черни тави, поръсени с много пудра захар. Обичах да минавам от там след училище и да си хапвам. Понякога дори и по три. Отдавна търся рецепта, но не бях попадала на подходяща. Не, че и сама нямаше да измисля някоя, но все пак търсех нещо, което да ми даде някаква основа. И както е казано - който търси - намира.
Преди време попаднах на тази рецепта . Нищо, че е чешка, много ми заприлича на това, което търсех. Реших да пробвам по мой начин. И не съжалявам. Трябва да ви кажа, че така приготвени тези закуски, както ги наричам по навик, много повече ми харесват от кифличките. А аз обичам кифлички.
Ако сте заразени с Великденско настроение, пробвайте покрай другите опити и това :)

Продукти:

около 8 ч.ч. брашно
30 г прясна мая
1/2 с.л. сол
5 с.л. захар
480 мл прясно мляко
3 яйца
3 ванилии
100 мл олио
още олио за намазване между закуските
пудра захар за поръсване

Смесват се 5 ч.ч. от брашното със солта, захарта и ванилията. Маята се разтваря в топлото мляко. Яйцата се разбиват с вилица и се изсипват при млякото.Добавя се олито. Всичко се разбърква добре и се изсипва в сухата смес. Бърка се хубаво. Добавя се по малко от останалото брашно и се меси, докато се получи меко, леко лепнещо тесто. Слага се в намаслена купа и се покрива с фолио да втаса. Втасалото тесто се разделя на две части. Разточва се правоъгълник с дебелина около 1 см и от него се изрязват квадрати със страна 7 см. В средата на квадратчетата се поставя конфитюр или пък мармалад по избор. Всяко парченце се сгъва на руло, като краищата на тестото се слепват. От всички страни (не и отгоре) рулцата се намазват леко с олио. Подреждат се в намазана тава, оставят се да втасат отново. Намазват се с разбит с малко мляко жълтък и се пекат в загрята на 200* фурна до зачервяване.
След като се извадят, се мажат с топло мляко, в което е разтворена лъжица захар. Поръсват се с пудра захар.



Да ви е сладко!

неделя, 11 март 2012 г.

Претцел питки

Отново вкъщи са на почит претцелите, но този път във вид на питки. Както вече казах, дъщеря ми много ги харесва и аз реших да разнообразя малко и да ги направя като питки. Рецептата, която използвах е тази. Получиха се прекрасни, мекички и много вкуснички. Могат да се хапват просто ей така или както на вас ви харесва. Може би някой ще си каже, че е голяма играчка правенето им, но всъщност не е така. Максимум 10 минути повече от приготвянето по стандартна рецепта.

Продукти:

1 1/2 ч.ч. топла вода
7 г суха мая
2 ч.л. захар
4 1/2 ч.ч. брашно
2 ч.л. сол
4 с.л. разтопено масло

1/4 ч.ч. сода за хляб
около 2 л вода
1 жълтък
едра сол

Маята се разтваря във водата и се оставя за 5 мин - да шупне леко. Добавят се захарта, солта, маслото и брашното и се разбърква много хубаво. Ако брашното е малко, както се случи при мен, прибавете още. Трябва да се получи мекичко, но нелепнещо тесто. Готовото тесто се поставя в намаслена купа и се покрива с кърпа или найлоново фолио. Оставя се да втаса, докато удвои обема си или около 1 час. През това време се подготвят две тави - да са големи, покриват се с хартия за печене, която се намазва с олио. След като тестото е втасало, се разделя на 18 равни части. Оформят се хубави топчета и се оставят отново да втасат.
Сега е моментът водата, смесена със содата да се сложи да ври. Като заври и топчетата са втасали, всяка питка се пуска във водата за около 30 секунди. Изважда се и се поставя в приготвената тава, като питките се подреждат на разстояние една от друга. С остър нож се прави разрез през средата, намазват се с разбития с малко вода жълтък и се поръсват със сол. Пекат се в предварително загрята на 220* фурна. Охлаждат се върху решетка.

Хубаво е да се хапват топли, но са вкусни и изстинали :)

Такааа... дописвам публикацията с нов опит. Скоро Никол ме помоли да й направя отново тези вкусни питки, но времето, с което разполагах беше кратко и реших да съкратя процедурата. 
Не съм шупвала маята предварително, а направо замесих тестото. След това веднага го разделих на топчета и оставих да втаса само веднъж. Така си спестих почти цял час и пак се получиха много вкусни питки. Изглеждат ето така.


неделя, 4 март 2012 г.

Пиле лютика

Продукти:

1 пиле
12 бр. печени чушки
1 буркан домати или 3-4 пресни
5-6 скилидки чесън
4 с.л. краве масло
2 с.л. олио
магданоз
сол

Пилето се нарязва на порции и се изпържва в силно загрятото масло. Залива се с вода - да се покрие и се оставя да се вари, докато месото започне да се отделя от костите. Месото се изважда и се обезкостява. Чушките се обелват и нарязват на парчета. Доматите, ако са пресни се настъргват. Изсипват се в подходящ съд и се слагат да изврят. Сипват се и чушките и се прибавят 2 с.л. олио. Всичко се разбърква добре. Обезкостеното место се връща в ястието. Прибавя се счукания чесън и магданоза. Разбърква се. Много върви с топла питка :)