Pages

понеделник, 7 ноември 2011 г.

Питка "Златна виторожка"

Няма да пиша рецепта за тесто за тази питка. Можете да използвате това, което на  вас ви харесва. Видях начина на оформяне тук и много ми хареса. Може би ще бъде още по-красиво, ако има тъмен пълнеж.
Питката направих много лесно, но не знаех как да я кръстя. Затова помолих приятели да ми помогнат и сега тази питка си има кръстница - това е Норчето. Благодаря, Норче, за хубавото име!
И ето как направих питката аз в снимки:

Тестото се разделя на три равни части. Всяка част се разточва на правоъгълник и се намазва с масло. Слагат се една върху друга и се завиват на стегнато руло. Краищана на рулото се отрязват и то се завива на кръг. С ножица се правят разрези с дебелина около един пръст, без да се достига до края.

Едно парченце се извива навътре към празния кръг, другото остава навън и леко се извива в една посока. Така листенцата се редуват.
 Отделеното в началото тесто от краищата се поставя по средата на питката.




Оставя се да втаса и се намазва с разбит с малко олио и вода жълтък. Пече се в загрята фурна на 180 *.

събота, 5 ноември 2011 г.

Овесени бисквитки с шоколад и орехи

Днес ви представям една много лесна и вкусна рецепта за бисквитки. Може да си ги похапвате за закуска с прясно мляко или просто така, когато ви се прииска нещо сладичко.

Продукти

1 ч.ч.захар
1 ч.ч. масло със стайна температура
1 капсула ванилия
1 яйце
2 ч.ч. овесени ядки
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода
1 щипка сол
1 ч.ч. нарязан шоколад или шоколадов чипс
1 ч.ч. нарязани орехи

Маслото се разбива със захарта. Добавя се яйцето и ванилията. Разбива се отново, до получаване на еднородна смес. Всички останали сухи съставки се смесват и се добавят към маслената смес. Разбърква се добре. Със супена лъжица се взима от сместта и се поставя в застлана с хартия за печене тава на купчинка. Трябва да има разстояние между купчинките, защото докато се пекат, сладките се разливат. Пекат се в загрята на 180* фурна.