Pages

петък, 25 февруари 2011 г.

Заешко със зеленчуци



Продукти:
половин заек
2 големи глави лук
2 моркова
2 червени чушки
500 г гъби
2-3 кисели краставички
200 г пушен бут
15 черни маслини
1/2 ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. домати от консерва
7-8 с.л. олио
2 дафинови листа
черен пипер
сол

Лукът се нарязва на полумесеци, чушките, морковите и краставичките - на лентички, а гъбите - на филийки.Месото се нарязва на порции, измива се и се подсушава. Изпържва се от двете страни до златисто в силно загрятото олио. Изважда се и се оставя на топло. В същата мазнина се изсипват лукът, чушките и морковите и се готвят, докато омекнат. Изваждат се и в мазнината се изсипват гъбите. Готвят  се около минута и в съдът се връщат останалите зеленчуци и месото. Всичко се залива с бялото вино. Добавя се дафиновият лист и ястието се задушава, до готовност на месото и докато остане на мазнина. Изсипват се доматите, краставичките и маслините, и се готви още пет минути. Накрая се добавя нарязаният на кубчета пушен бут и се разбърква.

Готовото ястие се подправя със сол и черен пипер. По желание се поднася със сварен ориз.
Това ястие успешно може да се направи и с пилешко месо.

понеделник, 21 февруари 2011 г.

Пиле с бяло вино и риган



Тази рецепта видях при Гуинет, но на мен ми липсваше прясна мащерка и реших да я заменя с риган. Това не попречи да се получи много вкусно ястие, което се приготвя и много лесно.




Продукти:




1 пиле около 1,5 кг или каквито части от пиле предпочитате

2 моркова

2 глави лук

4-5 скилидки чесън

3-4 резена целина


1 буркан домати или 4 пресни домата

1 с.л. риган

сол

черен пипер

олио за пържене




Пилето се нарязва, измива и подсушава. Посолява се и се поръсва с черен пипер. 6-7 с.л. олио се загряват в дълбок съд и месото се изпържва до златисто. Налива се виното и се изчаква да се изпари. След това се прибавят лукът, морковите и целината. Ястието се задушава до омекване на зеленчуците и се прибавят доматите, чесънът и риганът. Оставя се да поври около 20-30 минути, докато остане на мазнина.

Крем пита


Продукти:


1 пакет домашна юфка (200г)

1 л прясно мляко

4 яйца

1 ч.ч. захар

8 с.л. брашно

2 ванилии

100 г краве масло


Юфката се изсипва в тава. Маслото се разпределя на парченца върху нея и се слага в загрята фурна да се запече, като се разбърква няколко пъти. Изважда се и се оставя да се охлади. Прясното мляко се слага да заври. Жълтъците от яйцата се разбиват със захарта и към тях се добавя брашното. Разбърква се добре. Малко преди да заври млякото се измества и жълтъците се изсипват при него. Оставя се да заври, като непрекъснато се бърка, за да не загори. Добавя се ванилията. Готовият крем се изсипва върху юфката, като леко се разбърква. Оставя се да се охлади. Белтъците се разбиват на сняг с 4 с.л. захар. Разпределят се върху питата. Слага се да се пече в загрята фурна докато хване розов загар.
Снимката не се получи много добре, но ви уверявам, че на вкус е чудесна.

четвъртък, 17 февруари 2011 г.

Сладкиш с бонбони Лакта


Скоро съседката, с която често пием сутрин кафе - Диана, ми сподели, че е направила много вкусен сладкиш с бонбони Лакта. Каза ми и рецептата, но аз не я записах веднага и я изгубих. Днес реших, че искам да го направя, но нямах рецепта. Потърсих в нета и намерих няколко. Накрая го направих в свой вариант, който се оказа ужасно вкусен.


Продукти:

1 кофичка кисело мляко (400г)
1 к.л. сода
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. смлени орехи
2 яйца
1 ванилия

за заливката:

200 г бонбони Лакта
125 г масло
1/2 ч.ч. смлени орехи

Содата се разтваря в млякото. Прибавят се брашното и орехите и всичко се разбърква добре. Яйцата се разбиват със захарта и се прибавят към млечната смес. Разбърква се много добре и се изсипва в намаслена и набрашнена правоъгълна тавичка. Пече се предварително загрята фурна на 170*. Изважда се и се оставя да се охлади.

Бонбоните и маслото се разтопяват на водна баня и се разбъркват, докато се получи хомогенна смес. Прибавят се орехите и отново се бърка. С тази смес се залива готовия сладкиш. Оставя се поне за два чеса на хладно (при мен оцеля само час, преди да бъде разрязан :) )

събота, 12 февруари 2011 г.

Захер торта в чаши



Вече съм писала, че има рецепти, които само като видиш, знаеш, че ще направиш. Рано или късно. Както и има сайтове и хора, на които можеш да се довериш за всяка една рецепта, която е споделена там и такива сайтове, в които като влезеш веднъж, веднага ти става ясно, че рецептите не са изпитани лично от този, който ги предлага. И аз си имам няколко любими магьосници в кухнята. Едната от тях е Йоли .


Пробвала съм много нейни рецепти и никога не съм имала провал.


Рецептата, която предлагам сега, също съм видяла преди много време от нея. Има неща, които приготвяме, когато имаме специален повод. И аз чаках подходящ момент, за да направя този вариант на тази вкусна торта.


Изпробвах и варианта в чаши. Но направих и във вид на торта, като удвоих продуктите. Е, какво да кажа - резултатът беше повече от великолепен. Опитайте и вие :)

Продукти за 6 чаши

блат

100 г черен шоколад
75 г масло
3 яйца
50 г захар
50 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер

коняк за сиропиране, разреден 1/1 с вода

пълнеж

400 г кайсии
200 г захар
1 ч.л.лимонов сок

1 голяма кофичка заквасена сметана
100 г пудра захар
1 ванилия

глазура

100 г течна сметана
100 г черен шоколад
20 г масло

Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня и се оставят да се охладят. Прибавят се жълтъците и се разбърква. Белтъците се разбиват на сняг. В тях се сипва захарта и се разбива, докато се разтвори. Към шоколадовата маса с леко бъркане се прибавят белтъците и пресятото брашно, примесено с бакпулвера, като се редуват. Правоъгълна тава (от фурната) се застила с хартия за печене. Тестото се изсипва и се заглажда. Изпечете блата в предварително загрята на 170* фурна. След като изстине го нарежете на 12 кръга с чашите, в които ще подредите десерта.

Кайсиите се почистват и нарязват на парченца. Заедно със захарта се сваряват на конфитюр. Към края на варенето сипете лимоновият сок. Оставете конфитюра да изстине.

С бъркалка се разбърква заквасената сметана със захарта и ванилията.


Сметаната за глазурата се кипва. Отстранява се от огъня и се добавя шоколадът и маслото. Разбърква се на гладък крем.

На дъното на чашите се слага по един кръгъл блат. Сиропира се с коняк, разреден с вода.


Слага се пласт кайсии, а върху тях втори блат. Сиропира се отново. Върху вторият блат се слага от заквасента сметана. Заглажда се с мокър нож и отгоре се залива с топлия ганаш. Оставя се да се охлади.
Можете да направите десерта и с готов кайсиев конфитюр. Просто леко го затоплете и добавете малко вода за да стане гладък и лъскав.




За варианта торта аз удвоих продуктите за блата и за глазурата. Изпекох блат във форма за торта и го разрязах на две части. Поставих едната чъст във формата за торта и сиропирах с разреден коняк, и отгоре намазах конфитюр от кайсии. Отиде ми около бурканче и половина. След това сложих и втория блат. Сиропирах и намазах обилно с 600 г заквасена сметана, разбита с 200 г пудра захар. Загладих добре и отгоре внимателно изсипах глазурата. Охладих в хладилника за 12 часа и чак тогава разкопчах формата за торта. Можете да украсите по ваше желание.

неделя, 6 февруари 2011 г.

Питка с белтъци


Отдавна се каня да направя питка с белтъци. Преди време дори бях писала за това. Но нещо все не ми оставаха. Обаче вчера правих поничките, тестото за които е само с жълтъци. И така - три свободни белтъка. Най-после :)
Идеята за оформяне обаче взех от Стаси, която скоро предложи нейната питка с кашкавал. Аз реших да не слагам кашкавал, за да видя как точно ще изглежда отгоре питката.

                                                                                                    
Продукти:


4 белтъка
300 мл топло прясно мляко
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
5 с.л. олио
20 г прясна мая
около 600-700 г брашно



Меси се тесто, като маята се разтваря в прясното мляко заедно със захарта. От всички продукти се меси меко тесто. Оставя се да втаса.



След това тестото се разделя на 9 еднакви части. От всяка част се прави дълъг и тънък фитил. При мен се получиха по около 70 см. Първият фитил се маже с разтопено масло. След това вторият се слага върху него и също се маже. Слага се третият фитил, който остава ненамазан. Разточва се на дълъг, тънък лист. Така се правят още два листа. Двата от тях се намазват с масло и се поставят един върху друг, като третия лист се слага отгоре и не се маже.Така наредените ленти една върху друга се усукват на въже, като едновременно се и разточват и пак се усукват. В намазана кръгла тава се започва навиване от центъра на тавата за да се получи охлюв. Оставя се да втаса. Маже се с разбит с малко мляко жълтък и се пече.


събота, 5 февруари 2011 г.

Понички "Бисмарк"


Днес видях снимката на rossonera , която беше направила тези понички и не се стърпях да ги опитам и аз. Оригиналната рецепта е тук . Аз последвах препоръката на rossonera и направих по-малка доза - както тя е дала пропорциите. Но следващия път ще направя повече. Бързо се изяждат :)


Продукти:

1 1/2 ч.ч. прясно мляко
4 с.л. размекнато краве масло
4 с.л. захар
1 пакетче суха мая
8 жълтъка
около 4 ч.ч. брашно
олио (за пържене)
пудра захар за поръсване

Маята се разтваря в топлото мляко с една лъжица захар. Жълтъците се разбиват с останалата захар. От тези продукти се омесва меко тесто. Оставя се да втаса. Точи се на кора с дебелина 1 см. Изрязват се понички с помощта на чаша или формичка. По средата се реже дупка. Аз оставих половината без дупки. Отнема много по-малко време. Пържат се в загрято олио до златисто. Изваждат се върху салфетка. След като се отцедят от мазнината, се поръсват с пудра захар.
Тъй като поничките се пържат много бързо, моят съвет е де изрежете всичките, да ги подредите на удобно място и чак тогава да пържите.
А ако не им направите дупка по средата, след като се изпържат, могат да се напълнят с крем или с шоколад.

вторник, 1 февруари 2011 г.

Трифонова пита



Продукти:
200 мл. топло прясно мляко
5 с.л. кисело мляко
50 г разтопено масло
1 яйце и 1 белтък
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
20г прясна мая
около 600 г брашно

1 жълтък за намазване
Маята се разтваря в млякото със захарта и към сместта се добавят 3-4 с.л. брашно. Разбърква се на кашичка и се оставя да шупне. В пресятото брашно се прави кладенче и се слагат останалите продукти. Изсипва се и маята и се меси меко тесто. От него се отделя топка, колкото юмрук и се оставя да втаса. Отделеното топче тесто се меси с още брашно, за да стане по-твърдо. След като е втасало тестото, се разделя на 26 топчета, едното от които е малко по-голямо от останалите. 25-те топчета се подреждат във формата на грозд в тава, застлана с хартия за печене. На първия ред се прави триъгълник от 15 топчета. Останалите се подреждат отгоре. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса.
През това време отделеното топче тесто се разточва. Върху него се рисуват лозови листа и се изрязват с остър нож. Втасалият грозд се намазва с разбития с малко вода жълтък и се украсява с листата и филизите, които сме оформили. Пече се в загрята фурна.