Pages

петък, 30 април 2010 г.

Ароматно агнешко в гювеч


Напоследък доста съм се поувлякла в приготвянето на ястия в керамични съдове. И днешното ми предложение не прави изключение. По принцип не съм голям любител на агнешкото, но приготвено по този начин много ми допадна. За тази рецепта аз използвах агнешка плешка, но тя може да се замени и с други части от агнето.


Продукти:


1 агнешка плешка (моята беше 1,750кг)
2 връзки зелен лук
2 стръка пресен чесън
1 връзка девесил
5 клончета пресен джоджен
10 листенца калоферче
1 връзка магданоз
сокът от един лимон
зехтин
червен пипер
черен пипер
сол



Агнешкото се посолява. Намазва се добре със зехтин, червен и черен пипер. Залива се с лимоновия сок. Лукът, чесънът и всички зелени подправки се нарязват. Посоляват се и се заливат с 3 с.л. зехтин. Всичко се разбърква добре. Месото се покрива със зелената смес и се оставя за 8 часа в хладилник. Поставя се в гювеч, налива се един пръст вода и се пече. Отново напомням, че тези съдове се поставят в студена фурна, за да не се спукат. Пече се половин час на 250*, после още около два часа на 150*.

четвъртък, 29 април 2010 г.

Боб в гърне



Продукти:



1 купичка боб (300мл)
1 голяма глава лук
2 моркова
2 домата
4 с.л. олио
1 суха чушка
чубрица
девесил
джоджен
магданоз
сол



Бобът се накисва за 7-8 часа във вода. Измива се, слага се в гърнето и се залива с вода - да го покрие 5 пръста. Слага се да се вари на студен котлон (някои го слагат във фурна, която също трябва да е студена). Нужно е котлонът да се загрява бавно. Като заври, се прибавят ситно нарязаните лук и моркови, сухата чушка, олиото и клонка чубрица. Веднъж като е заврял бобът, го оставете на много ниска температура. (Моят вря около три часа и половина.) Като омекне, се посолява и се добавят доматите. Оставя се да се свари напълно. Накрая се подправя с магданоз, девесил и джоджен. Ако подправките са пресни, още по-добре.

*Бобът може първо да сложите в тенджера. След като заври веднъж, изхвърлете първата вода и чак след това прехвърлете в гърнето. Важно е гърнето да бъде сухо, когато се слага на котлона, за да не се спука.
*Ако гърнето ви е ново, трябва първо да го изварите, като налеете в него около три пръста вода и добавите две лъжици олио. Сложете го на студен котлон и оставете водата да заври леко.

понеделник, 19 април 2010 г.

Коприва с бекон



Продукти:

300 г коприва
1 к.ч. ориз
200 г гъби
150 г бекон
1 връзка пресен лук
1 стрък пресен чесън
2 с.л. нарязан пресен джоджен
2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
сол на вкус
3 с.л. брашно
7-8 с.л. олио
2 к.ч. вода

Копривата се почиства, измива се с топла вода и се нарязва. Нарязват се лукът, чесънът и гъбите. В загрятата мазнина се слагат лукът и чесънът. Изпържват се добре и към тях се прибавят гъбите и оризът. Пържи се докато оризът стане "стъклен". Накрая се добавя копривата. Трябва да се опари в мазнината. Махва се от котлона и се добавят подправките и разбитото с малко вода брашно. Всичко се разбърква и се изсипва в тава. Залива се с водата и отгоре се подреждат резенчетата бекон. Пече се до готовност на ориза. Ако е нужно, може да се добави още малко вода.

петък, 16 април 2010 г.

Руло Стефани



Руло "Стефани" е класическа рецепта от българската кухня.  Приготвя се лесно и сравнително бързо. Руло "Стефани" е рецепта, която можете да приготвите за гостите си дори предния ден, а в деня на събитието само бързо да изпечете. 


Продукти:

750 г кайма
2 филии сух хляб
5 яйца+1 белтък
2 моркова
4 кисели краставич-ки
1 малка глава лук
2 с.л. чубрица
1 с.л. черен пипер
1 ч.л. кимион
50 г кашкавал

Хлябът се накисва във вода. Изцежда се и се натрошава. Лукът се настъргва или се нарязва на ситно. Каймата се обърква с едно яйце, лука, хляба и подправките. Оставя се в хладилник за 30 мин. Останалите четири яйца и морковите се сваряват. Краставичките и морковите се нарязват на лентички. Каймата се разстила върху фолио и по средата се слагат сварените и обелени яйца. Отстрани се подреждат морковите и киселите краставички. Завива се на руло. Намазва се с белтъка. Слага се в намазана с мазнина тава. Аз го поставям върху хартия за печене. Пече се в загрята фурна. Когато е готово, се поръсва с настъргания кашкавал и се връща във фурната да се разтопи кашкавалът.

понеделник, 12 април 2010 г.

Игра - награда

Преди няколко дни Пепи ме предизвика с тази игра. Е, няма как. Ще играя.

Правилата на играта:

1. Да изброя 10 неща, които ме правят щастлива;
2. Да изброя 5 неща, които не знаете за мене;
3. Да наградя 5 блога;
4. Да публикувам линкове към тези блогове и този, от който съм получила наградата.

10-те неща, които ме правят щастлива... Трудно ми е да изброявам тези неща. Номер едно, две, три... Не мога така. Най-щастлива ме прави дъщеря ми - когато виждам радостта в очите й, когато е горда от някакво постижение, когато се смее, когато играе... Щастлива съм, защото близките ми ме обичат и ме подкрепят. Щастлива съм, когато любимият ми футболен отбор побеждава. Щастлива съм и когато чувам песента на птичките Когато имам възможност да пътувам... много обичам да пътувам. Това е моя страст, която може би е толкова силна, колкото и готвенето, но за съжаление не се случва толкова често, колкото ми се иска. Щастлива съм, че имам толкова приятели, на които мога да разчитам в трудни моменти. Сигурна съм, че някои от вас, които четете това, ще се познаете :) Щастлива съм, когато с моето семейство отделяме време и отиваме на разходка. Стараем се да се случва много често. Ето такива неща ме правят щастлива. На глед обикновени, но аз съм такава. Не искам много. Мога да кажа, че съм една щастлива жена :)

Какво не знаете за мен? Може би, че съм непоправим оптимист. Не се ядосвам за неща, които аз лично не мога да променя по никакъв начин. Тези неща просто ги приемам и продължавам. Може би част от вас не знаят, че обичам футбол. Какво друго... Не съм лигава и слаба. И не обичам такива жени. Предпочитам да се справям с всичко сама, разбира се, когато е по силите ми. Такава съм аз. И не смятам да се променям :)

Аз от своя страна предизвиквам играта да продължат:

Гери

Лили
Връзка

Нейзи

Габи

Нанита

неделя, 11 април 2010 г.

Сач със свинско и зеленчуци







Не си спомням от колко години имам сач. Но

на него съм приготвяла само пърленки и катми. Нищо друго. А много обичам месо и зеленчуци, сготвени по този начин. Прочетох много рецепти и много съвети как се готви това чудо. Едни казват на котлон, други на фурна... с мазнина, без мазнина... Съвсем се обърках, когато една позната, готвач в ресторант, сподели, че при тях първо приготвят всичко на тиган, после само го прехвърлят в горещия сач и сервират. И се отказах за дълго време от идеята да направя сач вкъщи.

Но ето, че всяко нещо с времето си. Реших изцяло да се абстрахирам от това, което съм прочела и чула и да го сготвя по мой начин. Може на някои от читателите да не се стори правилният, но повярвайте, стана ужасно вкусно.

Продукти:

600 г свинско месо

3 големи глави лук

1 червена чушка

1 зелена чушка

1 голям морков

300 г гъби

любимата ви подправка за месо

8 с.л. соев сос

1 ч.л. мед

10 с.л. олио

сол

Месото се нарязва на по-големи парчета. Хубаво се подправя (аз по принцип не използвам готови подправки, но този път използвах Барбекю). Прибавят се 4 с.л. соев сос, 5 с.л. олио и лъжичката мед. Ако е нужно, добавете и сол. Оставя се в хладилник за няколко часа. Зеленчуците се нарязват - на едро. Към тях също се прибавя от подправката за месото, останалото олио, соев сос и малко сол. И те се прибират в хладилника.

Сачът се поставя върху студен котлон. Нагрява се. Намазва се с малко олио. След като олиото попие, се намазва отново. И така няколко пъти, докато малко олио се задържи на повърхността на сача. Тогава се поставя месото. Готви се до готовност. Придобива много апепитна коричка. Изважда се и върху сачът се слагат зеленчуците. Разбъркват се. Не е нужно много време да се готвят. По-добре е да останат хрупкави. Накрая към готовите зеленчуци се слага и месото. Разбърква се добре. По желание можете да настържете кашкавал и да поднесете, след като леко се разтопи.

Добър апетит!

четвъртък, 8 април 2010 г.

Домашна кокошка в гювеч


Продукти:
1/2 домашна кокошка
700 г картофи
2 големи моркова
250 г гъби
2 глави чесън
1/2 к.ч. олио
1/2 ч.ч. червено вино
1/2 ч.ч. вода
1 с.л.червен пипер
1 с.л.черен пипер
1 с.л. индийско орехче
10 зърна бахар
сол
Кокошката се нарязва на порции. Подправките се смесват - солта е на вкус. Взима се половината и с тях се подправя месото. Оставя се в хладилник за няколко часа. Колкото повече - толкова по-добре. Картофите, морковите и гъбите се нарязват на по-едро. Слагат се в гювеча и се прибавят останалите подправки, чесънът на скилидки и олиото. Разбърква се добре. Отгоре се слага месото. Полива се с червеното вино и водата. Слага се да се пече. Когато се готви в гювеч, препоръчително е да слагате ястието в студена фурна, за да не се спука гювечът. Пече се половин час на 250*, след това температурата се намалява на 150* и ястието се оставя във фурната за още два часа и половина.

Чушки бюрек


Продукти:
10 бр. печени чушки (обелени, без семки)
около 350-400 г сирене
3 яйца
брашно за овалване
Сиренето се намачква и към него се прибавя едно яйце. Всичко се разбърква добре. Чушките се пълнят със сместта. Овалват се добре в брашно и се оставят за десет минути да се запечатат. Не е проблем, ако чушката се разкъса. Поставете сиренето и я завийте. След като оваляте с брашно, нещата ще си дойдат по местата :) - всичко ще се залепи. Останалите две яйца се разбиват и в тях се потапят чушките. Пържат се в сгорещена мазнина. Изцеждат се върху салфетка.

вторник, 6 април 2010 г.

Супа от лапад


Продукти:


25 листа от лапад
1 връзка зелен лук или 1 глава стар лук
1 морков
1 домат (или от консерва)
1/2 ч.ч. фиде
1 к.ч. кисело мляко
3.л. олио
3 с.л. брашно
1 яйце
магданоз
сол
черен пипер

Лукът и морковът се нарязват и се слагат да се варят с малко сол. Десет минути след като са заврели, се прибавя почистеният, нарязан и попарен с гореща вода лапад и олиото. Когато всички продукти са сварени, се прибавя настъргания домат, а пет минути по-късно фидето и черният пипер. Супата се вари до готовност на фидето. Брашното се разбива с млякото и се прибавят към супата. Оставя се на котлона, колкото да заври и се отмесва. Оставя се малко да изстине и се застройва с яйцето. Поръсва се с магданоз.

Може да се сервира с гъсто кисело мляко или заквасена сметана.

четвъртък, 1 април 2010 г.

Кошнички от шунка с яйце и сирене


Продукти за 4 броя:
около 200 г шунка на тънки парчета
250 г сирене
2 яйца
50 г кашкавал
8 тънки парченца домати
20 г масло
Формички за мъфини се намазват добре по стените и дъното с маслото. Шунката се слага по стените и дъното на формичките. Сиренето се намачква и към него се прибавят яйцата. Разбърква се добре и се изсипва върху шунката. Отгоре се поставят резените домат и се поръсва с настъргания кашкавал. Пече се в загрята фурна.