Pages

неделя, 27 септември 2009 г.

Божественият тиквеник на Селма





Продукти:


1 пакет кори за баница Белла
около 1.300 кг тиква
краве масло за намазване
захар по 1- 1.5 с.л. за поръсване на плънката във всяко руло
канела,индийско орехче,ванилия

за заливката:
2 яйца
1/3 (или малко повече) ч.ч. прясно мляко
сода бикарбонат на върха на ножа
1 ванилия

за глазурата:

сок от половин лимон
пудра захар(толкова,колкото да се получи гъста каша)


Тиквата се настъргва или нарязва на ситно в блендера. Оставя се сурова. Взима се една кора и се намазва с масло. Отгоре се слага друга кора. Поръсва се с канела, няколко прашинки индийско орехче и ванилия. Отгоре се слага тиквата, около 3 големи супени лъжици с връх. Разпределя се равномерно върху кората. Тиквата се поръсва с 1-1.5 супена лъжица захар. Корите се завиват на руло. Тавата, в която ще се пече, се намазва с олио. На дъното се постила една кора. Върху нея едно до друго се редят рулата. След като са наредени, се нарязват. Така се получават квадратчета. Приготвя се заливката от вете яйца,содата,млякото и ванилията. С нея се заливатквадратчетата, като гледаме тя да се разпредели равномерно. Тук-там отгоре се слагат малки парченца масло. Пече се на умерена фурна. След изпичането, се напръсква с глазурата от лимонов сок и пудра -захар.


Това е по рецептата на Селма. Последния път, когато направих тиквеника, добавих към плънката смлени орехи, а накрая вместо лимонова глазура използвах топло подсладено прясно мляко, с което го намазах. Получи се много вкусно. Освен това, трябва да се прецени колко е сладка тиквата, защото понякога захарта се оказва малко.

неделя, 20 септември 2009 г.

Пиле със зеленчуци на керемида




Продукти за два броя:

2 пилешки пържоли от бутче
3 големи глави лук
1 голям морков
1 малка свежа тиквичка
1 червена чушка
1 зелена чушка
200 г гъби
4 кисили краставички
2 с.л. доматено пюре
150 мл бяло вино
6 с.л. соев сос
1 ч. л. мед
сол
черен пипер
150 г кашкавал

Месото се нарязва на хапки. Към него се прибавят 4 с.л. соев сос, медът и сол на вкус. Оставя се в хладилника поне за час. Лукът се нарязва на полумесеци, а всички останали зеленчуци на по-едро. В силно сгорещена мазнина се изпържват хапките. Изваждат се и поотделно се изпържват всички останали зеленчуци за по 2 минути. След това всичко се връща в тигана. Доматеното пюре се смесва с бялото вино и се изсипва при месото и зеленчуците. Оставя се да ври около 5 минути. Добавя се останалия соев сос, посолява се, ако е безсолно и се прибавя черния пипер. Изсипва в керемидите. Сосът, който остава, също се прибавя. Слагат се в студена фурна да се пекат. Когато ястието стане готово, се поръсва с настъргания кашкавал и се връща във фурната да се запече.


Запеканка с патладжани


Продукти:

3 малки патладжана
8 печени и обелени и почистени от семките чушки
1 компотен буркан настъргани домати (или консервирани)
350 г сирене
5 яйца
1 с.л. риган
1 с.л. босилек
чесън на прах

Патладжаните се нарязват по дължина, посоляват се и се оставят да се отцедят около час. Две с.л. олио се загряват и се слагат патладжаните по минутка да се запекат от всяка страна. Сиренето се смесва с яйцата и се разбърква добре. На дъното на тавата, в която ще се пекат се изсипват 1/3 от доматите. Върху тях се подреждат патладжани и парчета от чушките. Изсипва се 1/3 от сиренето с яйцата. Поръсва се с половината подправки и чесън на прах. Заливат се с 1/3 от доматите. Отгоре се подреждат отново патладжани и чушки, сирене и яйце. Поръсват се подправките. Поставят се последните патладжани и чушки. Останалите домати и сирене с яйца се смесват и се изливат отгоре. Ястието се пече в предварително загрята фурна до извиране на соса и приятен загар.

Тутманик


Продукти за тестото:

300 мл хладка вода
1 кубче мая
1 к.ч. кисело мляко
2 яйца
1 белтък
4 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
около 1 кг брашно

За плънката:

4 яйца
400 г сирене
50 г краве масло

1 жълтък за намазване

Маята се разтваря във водата. Прибавя се към останалите продукти и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса. Разделя се на две топки, като едната от тях е по-голяма. Втасват отново. Сиренето се натрошава и се смесва с яйцата. Сместта се разбърква хубаво. По-голямата топка тесто се разточва на кръг, диаметърът на който трябва да е по-голям от тавата, в която ще се пече тутманикът. (Като се постави в тавата, тестото трябва да покрива стените и да излиза около 2 см отстрани.) Поставя се с помощта на точилката в предварително намазаната тава. Отгоре се изсипва плънката, върху която се слагат парченца масло. Другата топка също се разточва на кръг, който трябва да е голям колкото тавата. Поставя се върху плънката. Захлупва се с тестото на долната кора. Надупчва се с вилица и се намазва с разбития жълтък. Слага се да се пече в студена фурна.

събота, 12 септември 2009 г.

Пиле с домати


Продукти:

около 1 1/2 кг.пиле (нарязано на парчета)
5-6 скилидки чесън (нарязан на филийки)
1-2 моркова (нарязани на кръгчета)
1 ч.чаша смлени домати или доматено пюре
1 домат,обелен и нарязан на малки кубчета
3 с.л.зехтин
1 ч.л.къри
магданоз
сол

В голяма купа се смесват зехтинът, доматеното пюре, нарязаният домат, чесънът, морковите, солта, нарязаният магданоз и кърито. Парчетата пиле се подсушават хубаво и хубаво се овалват в приготвената смес. Нареждат се в тава и и се пекат на средна фурна, докато месото придобие приятен за окото загар .Сервира се с картофено пюре.


Източник: Габи

сряда, 2 септември 2009 г.

Маринована ципура на фурна


Източник: Кеми
Продукти:

2 ципури
2 лимона
100 мл. бяло вино
3 скилидки чесън
1 ч.л. сушен риган
сол

За канапето:

3 домата
3 с.л. зехтин
1 с.л. сушен риган
1 ч.л. сушен босилек
сол

Рибата се почиства, измива и подсушава. Посолява се. В съд се изцеждат лимоните и се смесват с виното, пресования чесън, солта и риганът. Слага се рибата и се оставя поне за един час. Изважда се и се правят напречни разрези от двете старани.В разрезите се слага по един резен лимон. Доматите се нарязват на кръгчета. Подреждат се в намаслена тава и върху тях се слага маринованата риба. Посолява се и се поръсва с подправките. Пече се в загрята фурна на 200*С 40 мин.

Пилешки хапки - мързеливи и много вкусни



Да приготвиш вкусни панирани пилешки хапки вкъщи всъщност може да бъде много лесно и също толкова вкусно (а понякога и по-вкусно), колкото в заведение. Вариантът, който предлагам наричам и мързелив, защото не обичам много да си цапам ръцете, когато панирам каквото и да е и съм си измислила този бърз метод, в който просто посипвам с брашно хапките в купата и след това изсипвам вътре разбитите яйца. Простичко се приготвят тези пилешки хапки и без много разправии.

Продукти:

500 г пилешко месо (филе или бутче)
4 с.л. соев сос
3 с.л. лимонов сок
сол на вкус
1/2 ч.ч. брашно
2 големи яйца

Месото се нарязва на хапки и се маринова със соевия сос, лимоновия сок и солта за поне 2 часа.
Брашното се сипва при вече маринованото месо и се разбърква добре - всяка хапка трябва добре да се оваля в брашно. Оставя се за десетина минути. Яйцата се разбиват  с тел и се изсипват при хапките. Разбърква се хубаво, като се внимава яйцата да достигнат добре всички хапки. Пържат се в нагорещена мазнина. Отцеждат се върху салфетка.