Pages

събота, 27 юни 2009 г.

Меден сладкиш


Идеята за този сладкиш е на Сладка Хапка , но при мен претърпя няколко изменения :)

Продукти:

3 яйца
2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 к.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
канела на вкус (при мен 1 ч.л.)
1/4 ч.ч. мед
кокос за поръсване

От посочените продукти (без меда) се прави кексово тесто. Изсипва се в намазана с олио тава (аз пекох във форма за торта) и се пече в умерена фурна.

Още топлия сладкиш се залива с меда и се поръсва с кокоса. Сервира се охладен.

понеделник, 22 юни 2009 г.

Запеканка с тиквички




Продукти:

около 1 кг тиквички
1 малка глава лук
1 морков
3 средни картофа
300 г кашкавал
200 г сирене
200 мл готварска сметана
1 яйце
3-4 с.л. брашно
2 домата
1/2 връзка копър
черен пипер
сол
джоджен

Тиквичките се настъргват, посоляват се и се оставят да се изцеди водата. Изтискват се добре с ръце. Картофите и морковът също се настъргват. Лукът се нарязва на ситно и се задушава с малко олио. Добавят се морковът и картофите и се оставя да се задуши около 10 минути. След това сместа се прибавя към тиквичките, заедно с половината кашкавал, сиренето,яйцето, брашното, сметаната и подправките.
Сместта се изсипва в подходящ за печене съд и отгоре се поставят нарязаните на кръгчета домати. Пече се до готовност. Поръсва се с останалия кашкавал и се връща във фурната да се запече до златисто.

неделя, 21 юни 2009 г.

Сирене на керемида


Продукти:


сирене
шунка
кашкавал
1 яйце
домат
краве масло
чушка
чубрица

Сиренето се нарязва на правоъгълни парчета. Шунката - при мен в случая е на кръгчета, но не пречи, ако е нарязана по друг начин. Доматите и чушката също се режат на кръгчета, а кашкавалът на лентички. Дъното и стените на керемидата се намазват с масло. Отгоре се поставят парчетата сирене. Върху тях се подреждат кръгчетата домат, после се поставят лентички кашкавал и резените шунка, и накрая чушката. Яйцето се разбива леко с вилица и се излива отгоре. Поръсва се с малко чубрица и се поставят няколко парченца масло. Слага се да се пече в студена фурна.

Чушки с мляко на фурна


Продукти:

8 печени и обелени червени чушки
100 г сирене
300 мл прясно мляко
1/4 връзка магданоз
олио за пържене
брашно за паниране
сол

Чушките се овалват в брашното. Изчаква се около 15 минути, за да попие брашното и се изпържват в силно загрято олио. Нареждат се в тавичка, поръсват се със сирене и се поливат с прясното мляко. Посоляват се леко и се запичат във фурна. При поднасяне се сервират с нарязан на ситно магданоз.

Това е по рецептата на Жоро.

Аз сложих около 20 чушки. В тавата сложих ред чушки, ред сирене, пак чушки, сирене и пак - на 3 реда. Отгоре полях с 600 мл прясно мляко и запекох.

четвъртък, 18 юни 2009 г.

Печени пилешки крилца


Продукти:

около 1 кг пилешки крилца
5 с.л. соев сос
1 с.л. мед
6 с.л. олио
2 с.л. водка
сок от половин лимон
сол на вкус

Крилцата се почистват и измиват. Всички останали продукти се смесват и крилцата се поливат с тях. Поставят се в затворен съд в хладилник за около 2 часа. Слагат се в тава заедно с маринатата. Пекат се в умерена фурна. Ако течността остане малко по време на печенето, се долива вода.

сряда, 17 юни 2009 г.

Summer Smile Award




Какво по-хубаво от това да получиш подарък за рождения си ден?!


Много приятно се изненадах днес, когато прочетох, че получавам усмивката от Дианка и от Nordina! Благодаря много!


Благодаря и на Дариа за наградата Super Chef!


събота, 13 юни 2009 г.

Пълнени тиквички




Ще предложа един по-нетрадиционен начин за приготвяне на пълнени тиквички. Благодарностите за рецептата са за Жоро!


Продукти:

1 кг.тиквички
2 глави лук
5 с.л. зехтин
500 гр. Кайма
2 кубчета телешки бульон
1 к.ч. ориз
1 кофичка кисело мляко
3 яйца
3 с.л. брашно
3 домата
1 ч.л.универсална подправка (вегета)

Тиквичките се измиват, нарязват се на парчета около 5 см. издълбават се с лъжичка. Нареждат се в тавичка, между издълбаните тиквички се слага издълбаната сърцевина. Издълбаното се пълни със следната плънка: Лука, нарязан наситно се задушава с 3 с.л. зехтин. Добавя се каймата, кубчетата телешки бульон, ориза и 200 гр.вода. Задушава се до изпаряване на водата. След като се напълнят тиквичките се нареждат отгоре ред домати на филии, добавят се останалите 2 с.л. зехтин и 300 гр. вода и се пече във фурна на 200 гр.до изпаряване на водата. Прави се заливка от киселото мляко, яйцата, брашното и универсалната подправка. Ястието се залива и допича.


Това е рецептата на Жоро. На мен ми остана доста от плънката и я сложих между тиквичките. Определено се получи много вкусно ястие, което се хареса и на недолюбващите тиквички вкъщи :)

петък, 12 юни 2009 г.

Ягодови мъфини


Още една рецепта от Бон Апети, която знам от доста време и ми е любима. Продуктите са за двойна доза, т.е. стават 24 броя. Така че, ако желаете, може да ги намалите на половина.

Продукти:
250 г краве масло
300 г захар
4 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
2 капки бадемова есенция
1 бакпулвер
3 ч.ч. брашно
500-600 г ягоди

Разбивате маслото и захарта. Добавяте яйцата едно по едно, като след всяко яйце разбивате с миксер две минути. Прибавяте млякото и есенцията. Смесвате брашното с бакпулвера и го добавяте по малко, като биете с миксера.Накрая добавяте нарязаните на малки парченца ягоди, разбърквате, изсипвате във формички за мъфини и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Соленки със сусам


Рецептата е на Иван Звездев за Соленки с ким, но аз я промених на соленки със сусам :) Е, може да ви хартисат малко белтъци, но резултатът определено си заслужава!


Продукти:

3 жълтъка
300 мл готварска сметана
300 г брашно
50 г натурално нишесте
1 1/2 ч. л. сол
1 ч. л. бакпулвер
1 щипка бял пипер
сусам за поръсване

1 жълтък за намазване

От изброените продукти зе замесва нелепнещо тесто, което се поставя за 30 мин. в хладилник, покрито с фолио. След това се разточва на кора с дебелина около 5 мм и се изрязва с формички или са нарязва на пръчици, както направих аз. Соленките се поставят в покрита с хартия за печене тава, намазват се с разбития с малко вода жълтък и се поръсват със сусам. Пекат се в умерена фурна.

Сладки "Корекомки"


Това е една много, много стара рецепта за сладки, която имам от братовчедка ми. Не ги бях правила от доста време, но скоро се сетих отново за тях.


Продукти:

2 пакетчета краве масло
2 пакетчета крема сирене
1 бакпулвер
брашно за меко тесто
захар за овалване

От маслото, сиренето, бакпулвера и брашното се меси меко тесто. Точи се кора около 3-4 милиметра. С чашка се изрязват кръгчета, които се овалват в захар. Всяко кръгче се сгъва на четири и се поставя в намаслена тава. Сладките се пекат в предварително загрята фурна.

Награди






















Поредната порция награди, които получих от Дианка и Краси. Благодаря ви момичета!
Но определено смятам, че през последния месец нямам много заслуги за тях :)
Надявам се вече да съм по-активна. И ще започна още от днес.