понеделник, 13 февруари 2017 г.

Бял хляб със сусам


Напоследък много ми се искаше да направя бял хляб със сусам. Колебаех се между различни рецепти и изведнъж се сетих за симитите с много сусам. Това беше, което исках да направя. Но не симит, а хляб. Импровизирах с рецептата и се получи това. Много вкусен  хляб с богат вкус, интересна текстура и невероятна сусамова коричка.

Продукти:

550 г брашно
7 г суха мая
120 мл топло прясно мляко
120 мл хладка вода
120 мл олио
3 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 малко яйце
30 г краве масло на стайна температура

1/2 ч.ч. сусам
2 с.л. петмез
1/2 ч.ч. вода


Брашното се пресява. Прясното мляко и водата се смесват. Към тях се прибавя маята, захарта и 4-5 с.л. от брашното. Оставя се втаса, докато хване "шапка".
В останалото брашно се прави кладенче и в него се слагат солта, олиото и яйцето. Изсипва се и шупналата мая. Меси се тесто. В началото ще бъде лепкаво, но продължавайте да месите, като се опитвате да не добавяте повече брашно.  (можете да използвате миксер с бъркалки за тесто). Колкото повече месите, толкова повече лепненето ще изчезва. Докато измесвате тестото, добавете маслото на малки порции, като продължавате да месите докато тестото напълно го поеме.

Така измесеното тесто се поставя в суха купа и се завива с чиста кърпа. Оставя се на топло да втасва, докато удвои обема си.
През това време сусамът се изпича на сух нагорещен тиган докато леко си промени цвета. Не го препичайте много, защото после ще продължи да се пече върху самия хляб.

След като тестото е втасало, от него се оформя хляба. Оставя се отново да втаса.
Петмеът се смесва с водата в тава - достатъчно голяма, че да можете да потопите целия хляб в нея, но и да не е прекалено голяма, за да може течността в тавата да е поне 1 пръст.

Сусамът се поставя на плота или на подходящо място  и трябва се сложи като ивица с дължината и широчина по-голяма от тази на хляба. Ама и аз как го обясних...  Т.е. като го обърнете върху него, да може да залепне от един път.

И така - втасалият хляб се потапя от горната страна в петмеза и веднага след това внимателно се овалва в запечения сусам. Слага се в тава, която е намаслена или застлана с хартия за печене. Отгоре се правят разрези с остър нож.
Хлябът се пече в загрята на 170 градуса фурна. Ако се запече бързо отгоре, намалете още малко температурата и покрийте с хартия. Печете докато се изпече добре.
След като се извади хлябът, се оставя да изстива върху решетка и не е добре да се реже около 1 час след това. Много трудно изпълнимо е, особено когато обикалят гладни човеци наоколо...


Много обичам вкусна филийка с много масло и сладко отгоре :)

Нямах много време за снимки, защото у нас нямаха търпение да го разрежа, но надявам се и от тези да усетите колко вкусен се получи този хляб. 

неделя, 12 февруари 2017 г.

Руло с чийз крем


Или по простичко казано руло с крем от крема сирене. Ама толкова много крем в заглавието сякаш не беше подходящо да сложа и затова го кръстих руло с чийз крем. Но както знаем, чуждиците напоследък са толкова много в нашия език и аз се надявам да простите :)

Рецептата е изключително лесна за изпълнение и рулото се приготвя доста бързо.

Продукти:

За тестото:

5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер (равна)
1 ванилия

За крема:

200 г крема сирене
100 г заквасена сметана
2 с.л. краве масло (с връх)
70 г захар
1 ванилия

смлени орехи за поръсване
3-4 с.л. сладко от ягоди или други плодове по избор (може да сложите и повече, но намалете захарта в крема)



Крема сиренето и кравето масло се изваждат - да придобият стайна температура.

Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Към тях се добавя брашното, смесено с бакпулвера и ванилията. Разбърква се до хомогенна смес - аз разбивам с миксера.
Тавата, в която ще се пече блата ( в моя случай е квадратна с размер 30 на 30 см) се застила с хартия за печене, която се намаслява леко. В нея се изсипва тестото, като се изравнява. Пече се в загрята на 180 градуса фурна докато придобие златист загар. Пече се доста бързо, внимавайте да не го изгорите. На мен ми отнема около 10 минути.
Веднага след изваждането, блатът се обръща върху чиста кърпа. Хартията внимателно се отлепва и блатът се навива заедно с кърпата на руло. Оставя се постои поне 10 минути.

През това време се приготвя крема. Крема сиренето се разбива със захарта - с миксер. Добавя се маслото и ванилията и се разбива отново. Прибавя се заквасената сметана и кремът се разбърква  внимателно с лъжица (не с миксер).

Рулото се развива и се намазва с две трети от крема. Поръсва се със сладкото от ягоди и се завива. Намазва се с останалия крем и се поръсва с орехи.
Оставя се да престои на хладно поне 4 часа преди да се разреже.

Това руло може да приготвите и с друг крем или с мармалад от сливи :)

сряда, 8 февруари 2017 г.

Домашен течен шоколад


Вероятно рецептата за домашен течен шоколад предизвиква носталгични спомени у мнозина от вас, които като мен са изкарали детството си през 80-те и 90-те години на... хм... ами на миналия век. (Като го написах това за миналия век, направо ми се стори, че съм праисторически човек.) Както е известно, тогава нямаше готови сладкиши по магазините, какво пък да говорим за течни шоколади. Или пък поне ние трудно сме могли да достигнем до подобен. И нормално - някой е измислил този вкусен домашен течен шоколад. Била съм доста малка, но си спомням, че майка ми го правеше в ... нещо като блендер. (Сигурно си е бил истински блендер, но ние му викахме "онова нещо с каната". Хахах! Интересно как за това време сме имали такъв уред вкъщи. Но пък в този момент нямахме миксер.) Освен това си спомням, че какаото беше кът. В един период у дома имаше добро количество сухо мляко, но пък какаото липсваше и във всеки момент, в който се появеше отнякъде, веднага се правеше шоколад. Майка ми правеше сериозно количество, което сипваше в едни големи чаши. Нищо, че беше много сладък, на никого не се опираше голямата чаша шоколад и с брат ми с нетърпение чакахме тези вкусни моменти.


Рецептата е много лесна. Просто трябва да се сдобиете с повече сухо мляко.

Продукти:

300 г сухо мляко
250 мл прясно мляко (може да сложите и вода - аз имах мляко, което чакаше да бъде оползотворено и предпочетох него)
200 г захар (може да бъде намалена или заменена с кафява)
125 г краве масло
2 ванилии
5 с.л. какао (Аз използвах Премиум какаото на Dr. Oetker, което е с високо съдържание на какаово масло (20-22%)


Сухото мляко се изсипва в купа и към него се добавя какаото и ванилията. Разбърква се много хубаво. В тенджерка се слага прясното мляко със захарта и се загрява на котлона докато захарта се разтопи. Добавя се кравето масло и се разбърква до пълното му стопяване. Сместа се отмества от огъня и се излива внимателно в сухото мляко. Тук можете да разбъркате с тел много старателно, за да се махнат всички бучици или да използвате пасатора. Признавам си, аз ползвах пасатора, защото не ми се разбъркваше изобщо. Просто ми трябваше супер мързелив десерт и при положение, че разполагам с нужния уред, предпочетох да си спестя времето. Готовият шоколад се ралива по чашки, бурканчета или каквото на вас ви харесва.
От тази доза ми се получиха 10 кафени чашки, които предпочетох да използвам, защото са мънички, а десертът е доста сладък и така може да се изяде :)

Това е. Писането на рецептата за домашен течен шоколад ми отне доста повече време отколкото изпълнението.



четвъртък, 2 февруари 2017 г.

Фусили със скариди и тиквички


Влюбих се в тази рецепта. Получи се много, много вкусна паста със скариди и с тиквички, като резултат от предизвикателството на Кикоман и Барила. Леко пикантните и хрупкави скариди се разполагат блажено върху канапе от кремообразна паста с плътен сметанов сос - просто фантастично!
Трябва обаче да кажа, че това не е най-бързото ястие, което съм правила, тъй като почистването на скаридите си е меко казано досадна работа. Мислех, че времето, през което се вари пастата ще ми е достатъчно, за да ги почистя, но не се получи точно така... Но пък резултатът е повече от прекрасен, така че какво значение има колко време сме отделили за приготвяне на ястието, след като после сме се насладили на прекрасен вкус?



Продукти:

250 г фусили Barilla
600 скариди
1 равна ч.л. червен пипер
1 к.л. лют червен пипер
2 щипки кимион
1 к.л. риган
1 к.л. чесън на прах
2-3 с.л. брашно
2 с.л. масло
1 с.л. зехтин
3 с.л. соев сос Kikkoman ЛАЙТ
1 малка тиквичка - около 200 г
1 ч.ч. пилешки бульон
1 ч.ч. течна сметана за готвене
черен пипер и сол на вкус
настърган пармезан




Пастата се сварява според указанията на опаковката. Подправките без черния пипер и солта се смесват добре. 
Скаридите се почистват и се поръсват с около 1 с.л. от  горната смес от  подправки. 
Овалват се в брашното.
Маслото и зехтинът се загряват и се слагат скаридите. Готвят се от всяка страна по 2 минути, докато станат хрупкави. Изваждат се от тигана и се оставят настрана. 
В тигана с останалата мазнина се изсипват настърганите тиквички. Готвят се около минута, като се разбъркват. Добавят се пилешкия бульон и сметаната. Подправят се с черен пипер и сол, ако е нужно и ако е останала от горната смесена подправка. Оставя се да ври на тих огън, докато остане на две трети от първоначалната смес. В соса се изсипват се сварените фусили и се разбъркват много хубаво. Поръсват се с настърган пармезан. Отгоре се подреждат скаридите. По желание се добавят чери доматчета.