петък, 30 декември 2016 г.

Свински пържоли на тиган с масло и предизвикателството TEFAL


Днес готвим вкусно с Тефал :)
Имам удоволствието да участвам в предизвикателството на Тефал  и прекрасните водещи Лора и Стоян от Бон Апети, в рамките на което 5  кулинарни блогъри за определено време ще тестват подбрани продукти от серията Tefal Talents.
Преди няколко дни  получих първите продукти, които са Бавнопресоващата сокоизстисквачката Tefal Infiny Press Revolution и дълбок тиган с капак TEFAL So Intensive.



Първата рецепта, която приготвих са тези бързи и много, много вкусни свински пържоли на тиган с масло, придружени от вкусни картофки. Изключвам това, че бързах да изпробвам сокоизтисквачката и направих сок за цяла армия бързо и много лесно от различни плодове и зеленчуци :) 
За първи път работя с подобна техника и съм наистина впечатлена от качеството на изцедения сок. Много чист и бистър, без парченца плодове в него, с минимално количество отпадък, който е почти сух. А самата сокоизтисквачка работи много тихо и можете да изцеждате сок както от меки, така и от по-твърди плодове и зеленчуци. Имах възможност да я изпробвам за сок от моркови, ябълки, ананас, портокали, грейпфрут, мандарини, лимони и банани. За съжаление, поради многото празнични дни не бях вкъщи и не успях да я тествам за пюрета или смути.
Сокоизстисквачката Tefal Infiny Press Revolution извлича повече сок, като запазва свежестта му и хранителните му качества. С нея лесно могат да се приготвят сокове, смутита, сосове и дори и пюрета със специалната приставка за това. В книжката, приложена към уреда можете да видите точно как се ползва.
Моите впечатления са, че лесно се обслужва - всички части се измиват бързо и лесно, стига да ги миете веднага след като сте я използвали, защото в противен случай може доста да залепнат. Също така, ако в изцедения сок се образува пяна, тя лесно се отстранява със специалната приставка към каната, в която се изцежда сока. Спокойно можете да направите една кана сок, дори и повече, като не се притеснявате дали отпадъците ще се съберат в контейнера за отпадъци, просто защото тази сокоизтисквачка няма такъв контейнер :) Вместо това има още една кана, в която отиват отпадъците и която повярвайте, не се пълни много лесно.


И така, да минем към рецептата за пържолите, че след толкова писане поогаднях :)
  Продукти:

2 броя свински пържоли (при мен бяха извадени от бут от домашно прасе, но вие може да приготвите по ваш избор)
30 г краве масло
2 с.л. олио
сол
черен пипер

2 картофа
2 щипки риган
черен пипер
сол
100 мл вода или пилешки бульон

Пържолите се посоляват и подправят с черен пипер непосредствено преди готвенето. Маслото и олиото се загряват в тиган.Пържолите се поставят в загрятата мазнина и се готвят под капак 5 минути от едната страна без да се обръщат или проверяват през това време. Просто ги забравете в тигана и се върнете след 5 минути, за да ги обърнете. Обръщат се и се готвят още 3-4 минути под капак и от другата страна. Изваждат се и се оставят на топло. 
В мазнината се слагат предварително нарязаните на кръгчета картофи, посоляват се, поръсват се с черен пипер и риган. Наливат се 50 мл от водата или бульона и се слага капакът на тигана. След като останат само на мазнина, се обръщат - вече са се карамелизирали от едната страна, обръщат се, налива се останалата течност и се готвят под капак до готовност.



Това е. Получава се наистина много бърза и вкусна вечеря, приготвена само в един съд. 

Незалепващо вътрешно титаниево покритие  Titanium Force  с повишена устойчивост на надрасквания, външно покритие  от емайл и удобен захват са само част от предимствата на тиганите TEFAL So Intensive.
Специаланото дъно Diffusal разполага с меден слой за по-добра топлинна дистрибуция, а температурният индикатор “Thermo-spot” ви подсказва кога е достигната подходяща температура за готвене.Тиганите TEFAL So Intensive са подходящи за всякакви котлони, без индукционни.

И помнете - с малко вдъхновение и правилните уреди, всеки може да създава магия в кухнята, независимо от умения и опит. Вкусът на домашно приготвената храна е несравним и въпреки че има дни, в които нямаме вдъхновение, желание и дори сили, с правилните уреди лесно можем да създадем бързи и вкусни ястия.

неделя, 25 декември 2016 г.

Вита дърпана баница - тесто с яйца

Вита дърпана баница

Отдавна ми се ядеше домашна дърпана баница с яйца. Дори сънувах, че я правя. Толкова ме беше обсебила идеята за нея... И реших да я направя за Коледа. Тази сутрин в ранни зори замесих вкусната дърпана баница и имахме чудесна Коледна закуска с късмети :)

Рецептата заимствах от пакета на чудесното брашно за баница на София Мел и се получи много, много добре. Тънички и фини  кори, в които се образуваха мехурчета при дърпане, а самото дърпане бе много лесно и приятно. 

Продукти:

За тестото:

около 600 г брашно
2 яйца
1 ч.л. с връх сол
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
250 мл топла вода

още:
200 мл олио за отпускане на питките
около 350 г сирене
60 г краве масло
1 яйце за намазване

Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Яйцата се разбиват леко с тел и се смесват с водата, солта, оцета и олиото. Замесва се тесто, което трябва да се получи малко по-твърдо от тестото за питка. Разделя се на 6 части, които се оформят на топчета. Олиото се загрява леко (да не пари), топчетата тесто се приплескват на питки и се слагат в олиото, като се покриват добре с мазнина. Покриват се с фолио и се оставят да престоят в олиото около 30 минути, като се обръщат 2-3 пъти. 
Работната повърхност (маса е най-удобно) се застила с голяма чиста кърпа или чаршаф за тези цели. Взима се една топка от тестото и се раздърпва с въртеливи движения, после се поставя върху кърпата. Тестото се дърпа, докато се изтънят краищата му и се образува голяма, тънка и равномерно раздърпана кора. Върху нея се посипва от натрошеното сирене и се слага от кравето масло. С помощта на кърпата кората се навива и се оформя на охлюв. Слага се в средата на намаслена тава. Всяка следваща кора се прави по този начин и се завива около центъра. 
Витата дърпана баница се залива с разбитото яйце и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 25-30 минути.
Ако искате да е мекичка, след изпичане я поръсете с малко вода и я покрийте с кърпа за 15 минути.
За съжаление толкова бързахме да я срежем и опитаме, че не остана парченце за снимка...

Показвам и още една баничка по същата рецепта, пак не е срязана :)

Вита дърпана баница

неделя, 18 декември 2016 г.

Яхния от нахут и киноа


На някой може да изглежда странна тази яхния от нахут и киноа, но всъщност се получи  много вкусна и внесе разнообразие в постното ми меню. Прилича малко на яхнията от боб, но всъщност е доста различна :) В тази яхния съм използвала вече сварен нахут, но ако нямате, ще трябва да си сварите предварително - нахутът се почиства (ако има от какво), измива се и се накисва във вода от предната вечер. Преди сваряването водата се излива, измива се и се налива нова вода. Сварява се без да се добавя сол докато омекне добре. Ако пък нямате време да варите, лесно можете да се снабдите с консерва. 

Продукти:

2 ч.ч. сварен нахут
1/2 ч.ч. киноа
1 глава лук
1 морков
1/2 ч.ч. нарязани домати (може от консерва)
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
чубрица
сух девесил
сол
1 с.л. брашно

Лукът и морковът се нарязват. Задушават се в 2 с.л. мазнина и 2 с.л. вода докато омекнат.

Аз използвах олио от авокадо Alexandria, което се слави  с  една от най-високите точки на димене сред растителните мазнини (249°C), също така е универсална мазнина – с него спокойно може да се пържи, пече, сотира, задушава, както и да се използва в маринати и дресинги за салати и е богат източник на витамини и антиоксиданти.

Слага се червения пипер и се разбърква. Изсипва се сварения нахут и се налива вода - да го покрие около 2 пръста отгоре. Прибавя се киноата и се оставя да се вари на тих огън, като се разбърква периодично. След като се свари киноата, се прибавят доматите и подправките и ястието се готви още около 5-6 минути.
Брашното се размива с малко вода на каша и се прибавя към готовата яхния. Разбърква се, оставя се на котлона още две минути и яхнията е готова.
Поръсва се с пресен магданоз по желание.

неделя, 11 декември 2016 г.

Напукани сладки "Червено кадифе"


Сигурно повечето от вас знаят прекрасната рецепта за Шоколадови бисквитки Трюфел, които станаха хит още преди много години и все още държат една от челните позиции в сладкоправенето :)

Днешните напукани сладки "червено кадифе" приличат малко на тях .... по формата си :)
Изкуших се да ги направя още щом видях идеята. Обикновено не обичам много да използвам бои в храната, която приготвям, но този път копнежът да направя сладките беше по-силен от мен...

Ако търсите нова рецепта за сладки, които да приготвите за Коледа - ето тези са много подходящи. Разбира се, подходящи са и за всеки друг повод. Толкова са ароматни, че любимите ви хора у дома няма да имат търпение да ги извадите от фурната.

Продукти:

използвам чаена чаша с вместимост 200 мл.

около 3 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
2 с.л. какао
2 ч.л. бакпулвер
1/4 к.л. сол
100 г крема сирене
100 г краве масло на стайна температура
2 яйца
червена хранителна боя

около 1/2 ч.ч. пудра захар за овалване



В голяма купа се смесват 2 чаши от брашното, захарта, какаото, бакпулвера и солта. Разбъркват се.
В друга купа се слагат мекото масло и крема сиренето. Разбиват се с миксер. Към тях се прибавят едно по едно яйцата и отново се разбива с миксер. В тази смес се изсипва боята. Сложете толкова количество, колкото прецените, че ще е нужно да се оцветят добре сладките. Не посочвам количество, защото има различни бои и всяка е оцветява различно.

Постепенно течната смес се изсипва към сухите съставки и се разбърква много хубаво. След това започнете да добавяте по малко от третата чаша брашно и замесете тестото. Прибавяйте по малко от допълнителното брашно, докато прецените колко е нужно за меко и нелепнещо тесто. Може да изразходите всичкото брашно, но може да отиде и по-малко, а и повече.
Готовото тесто се покрива с найлоново фолио и се оставя в хладилник за 2 часа.

Фурната се загрява на 180 градуса. 2 тави се застилат с хартия за печене.
С чаена лъжичка се взима от сместа и се правят топчета, които се овалват хубаво в пудрата захар. Подреждат се в тавата на разстояние около 3-4 пръста едно от друго. Пекат се около 10-12 минути. Може да ви изглеждат много меки, но когато се извадят от фурната, бързо се стягат.

Поставят се върху решетка докато се охладят напълно. След това се преместват в подходяща кутия.




събота, 10 декември 2016 г.

Постни тиганици

В периода на Коледните пости е нормално да предлагам повече постни рецепти. Има различни видове тиганици и последните, които правих бяха прекрасните тиганици със сирене на Пепи.
Днешните тиганици обаче са постни. Но трябва да ви кажа, че това по никакъв начин не пречи на прекрасния им вкус. Може да ги консумирате поръсени с пудра захар, със сладко или мед, със сирене или с каквото ви душата пожелае.
Правят се лесно. Единственият им недостатък е това, че тестото трябва да втасва дълго и не могат да се направят спонтанно. 
Рецептата видях в група във Фейсбук, благодарение на Iliya YK .
Изпълних я точно, много ми хареса и бързам да я споделя с вас, за да успеете да забъркате тестото тази вечер и да ги направите за закуска утре :)



Продукти:

4 ч.ч. брашно
7 г суха мая
1 ч.л. сол
2 с.л. захар
2 и 1/2 ч.ч. топла вода

Маята се разтваря във водата, добавя се захарта. В много голяма купа брашното се смесва със солта и към него се изсипва маята. Разбърква се много хубаво. Получава се много лепкаво тесто. Покрива се с найлон и се оставя да втаса. Хубаво е да се забърка вечерта и да се изпържат тиганиците сутринта. Но аз взех решение да ги изпържа вечерта и замесих тестото на обяд. Така то престоя 6 часа, които бяха достатъчно. 
След като е хубаво втасало - повърхността му е изпълнена с мехурчета, се взима с добре намаслени ръце от тестото (не взимайте много - около 1 и 1/2 с.л. е достатъчно, защото много се издуват и може да останат сурови вътре) и се пускат в загрято олио. Хубаво е олиото да е поне около 1 пръст в тигана. Пържат се от двете страни до готовност на 2/3 мощност на котлона.
Изцеждат се върху салфетка.


петък, 9 декември 2016 г.

Постни палачинки

Постни палачинки с газирана вода

Рецептата за тези постни палачинки с газирана вода успешно заменя рецептите за палачинки с яйца и с мляко. Освен по време на пости, могат да ви спасят и когато нямате достатъчно продукти да приготвяте други по-богати палачинки. Аз често правя и палачинки без мляко, когато се озова в ситуация без прясно мляко в хладилника, но това е друга тема...
А какъв пълнеж ще им сложите, това зависи само от вас. Разбира се, могат да се приготвят в солен вариант или пък сладък - зависи от повода и това, което на вас ви се хапва.

*В рецептата посочвам, че добавям ванилия. Ако обаче вие искате да ги приготвите със солен пълнеж, тогава пропуснете тази съставка.

Продукти:

2 ч.ч. газирана вода
2 ч.ч. пресято брашно
2 с.л. олио
1 щипка сол
1 ч.л. захар
1 ванилия*

Всички съставки се изсипват в достатъчно голяма купа и се разбъркват до хомогенна смес без бучки - гъстотата предполагам знаете - като боза. Възможно е да се наложи да се добави още малко газирана вода или пък брашно. Тиган с незалепващо покритие се загрява с 1-2 капки мазнина. Изсипва се от сместа (количество в зависимост от големината на тигана :) ) и палачинките се пекат от двете страни.

Сервират се с пълнеж по желание.


неделя, 4 декември 2016 г.

Пълнен шаран за Никулден


Никулден у дома се почита много сериозно всяка година. Разбира се, пълненият шаран за празника неизменно присъства на нашата трапеза. Досега винаги съм го приготвяла по тази рецепта за Пълнен шаран с лук и орехи, но тази година реших да пробвам нова рецепта. Пълнежът е доста по-различен от традиционния и познат за мен, но уверявам ви, много, много вкусен.
Сигурна съм, че рецептата ес получи толкова вкусна и защото шаранът е много добър. Той е от магазина за риба и рибни продукти на Сеймър ЕООД в град Ловеч, а както вече съм разказвала - в Ловеч в този магазин можете да намерите най-хубавата риба. Шараните са от стопанство, в което се отнасят с грижа към рибата, хранят рибите със специално селектирани храни и разбира се, това се отразява и на вкуса. Не са мазни, нямат вкус на тиня и не са затлъстяли още на първия килограм. И друго много важно нещо - рибата там е съвсем прясна :)

В същия магазин продаваха и хайвер. Реших да взема малко - да изпържа просто така. Но се оказа, че освен хайвер има и т. нар. мъжки хайвер или ядки от мъжки шаран. Да си призная честно, не бях чувала за тях, а те се оказаха голям деликатес. След кратка консултация със собствениците разбрах, че могат да се ползват и за пълнеж на шарана. И така, в главата ми се роди идеята за тази рецепта. 
Първоначално мислех да сложа и малко ориз в плънката, но докато я приготвях, видях, че става прекалено много като количество и пропуснах ориза.

Ще предложа рецептата така, както я направих, но си давам сметка, че не всички ще успеят да я направят, защото може би няма да могат да си доставят хайвер или ядки от мъжки шаран. За тези от вас, които живеят в Ловеч - вече разбрахте къде се продават тези деликатеси (това е страницата им във Фейсбук, а магазинът се намира под Билла), а за останалите - потърсете и във вашия град магазин, в който чистят рибата и продават хайвера. 
Освен това - можете да приготвите рецептата и без тези продукти. Просто към всичко останало добавете 4-5 с.л. ориз да се изпържи, след това налейте малко вода и оставете на бавен огън докато оризът се приготви  напълно. После продължете от стъпката с напълването на шарана.

Това у дома бе генералната репетиция за Никулден. Оценките на журито са блестящи - просто мълчиш и ядеш, защото е толкова вкусно, че не ти се иска да пропускаш нищо от вкуса. Дано и премиерата във вторник да мине на ниво!




Продукти:

1 шаран (изчистен около 2 кг)
200 г гъби
2 глави червен лук
1 морков
10 черни маслини
1 ч.ч. накълцани или счукани орехи
200 г ядки от мъжки шаран
200 г хайвер
стрък-два целина
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. сух девесил
черен пипер
сол

Шаранът се измива хубаво, подсушава се и се посолява отвън и отвътре. Поръсва се с черен пипер и малко сух девесил. Оставя се настрана. Ядките от мъжки шаран се накисват за 20 минути в малко вода с щипка лимонтозу и след това се бланшират за 4 минути във вряща подсолена вода. 
Лукът, гъбите и маслините се нарязват на ситно. Морковът се настъргва. Мъжките ядки се нарязват, а на хайверът се махва ципата. 
В сгорещено олио 4-5 с.л. се изсипват лука и морковите. Готвят се докато напълно омекнат. Добавят се гъбите и маслините и сместа се задушава още около 5 минути. Добавят се ядките и хайверът и готвенето продължава още 2-3 минути. Накрая се слагат орехите и подправките и сместа се отстранява от огъня.
Шаранът се пълни и се зашива. Поставя се в тава, застлана с хартия за печене или фолио и намазана с малко мазнина. Отгоре шаранът се намазва с малко олио и тавата се покрива с фолио. Пече се в загрята на 170 градуса фурна около час. Фолиото се отстранява и температурата се увеличава на 190 градуса. Шаранът се пече докато хване хубав загар и хрупкава коричка. 


петък, 2 декември 2016 г.

Remy Martin Gourmet Salon Sofia 2016



Remy Martin Gourmet Salon Sofia 2016 ще приема гости на 8 и 9 декември от 11.30 до 19.30ч. в  Гранд хотел София.В луксозна обстановка и уютна  атмосфера, всеки посетител ще подари на сетивата си неповторимо изживяване и наслада от дегустациите на изискани брандове вина, високоалкохолни напитки и деликатесни продукти на реномирани световни и български производители.

Какво ви очаква на Remy Martin Gourmet Salon Sofia 2016

Естествено, ще стартират с дегустации от богатата гама напитки на специалния Remy Martin щанд, осигурени от компанията Леопард Трейдинг. Подвластни на кредото „Животът е кратък, а неустоимите му изкушения, безкрайни“, най-напред ще можете да се насладите на кралския коняк Remy Martin в неповторимите му разновидности – Remy Martin VSOP, Remy Martin XO и Remy Martin  Accord Royal 1738.
Не е нужно да отивате и до остров Барбадос за да опитате най-стария ром в света-Маунт Гей Ром- създаден като напитка през 1703г. Той ще разлее топлина по вените ви, а ароматът му ще ви пренесе към тихиия залез на окена.
Метакса 12 звезди - класическата кехлибарена напитка с нова елегантна опаковка и стилна визия, ще ви накара да се впуснете в неповторимо приключение, представена от Глобалния амбасадор на марката, изследователя-пътешественик Майк Хорн.
За истинските ценители и познавачи на високия клас сингъл малц уиски, от  дестилерия Брухлади от Шотландия ще ви кажат „наздраве“ с  три специални селекции от остров Айла –  неопушеното Bruichladdich The Classic Laddie, силно опушеното Port Charlotte  и най-силно опушеното сингъл малц уиски в света – Octomore.

В дегустациите на напитките ще се включат и селектирани серии от вината на АнжелусЕстейт, Винарна Братанови, Винарска изба Боровица, Изба Карабунар, а Винарска изба Домейн Мараш ще представи своята нова гама вина и премиера на ракия Еркесия,заедно с италианските деликатеси на фирма Prodexcommerce.

На щанда на Rakia SHOP ще  ви предложат да опитате отбрана селекция от сръбски, хърватски и босненски ракии на световно ниво и изненадващите им разновидности от малинова, смокинова, черешова, медовина и ракия от диви круши.

При Биндинг България ще можете да сравните вкуса и направите своя избор за предпочитана марка от предлаганите  висококачествени чешки, немски, белгийски и английски бири.

Представените класни напитки са изкушение, но за всеки ценител на гурмето изисканата храна е основата на насладата. За това ще се погрижат фирми като Вивенда, чиито месни продукти от висококачствено американско говеждо, оригинално японско КОБЕ, млечно телешко и месо от свободно отгледани птици превръщат всяко ястие в празник за сетивата.
Марката Еленко ще представи натурални  деликатеси, произведени по традиционни български рецепти, и  лимитирана дивечова серия с уникален вкус.
Du Chef Radichev ще ви изненада със сирене с трюфели.
ЕОС – ЛД Дистрибюшън ще презентира висококачествени деликатеси и непредлагани до момента здравословни артикули.
Фирма Жоси ще ни запознае с висококачествени млечни гурме продукти и ''плитка'' ръчен кашкавал.
Гранд Фуудс ООД ще ви придстави висококачествени италиански вина, сирена, паста, зехтини, прошуто и деликатеси.

Насладата няма да е пълна без ръчно изработените шоколадови произведения на Шоколадова Къща Valentino Chocolatier, на Modica Artisan Chocolates и Meter Chocolate, които обещават да ни направят по-усмихнати и щастливи.

Ще се запознаем и с вкуса на здравословно кафе с екстракт от Рейши – гъба, използвана от древността, известна с множеството си положителни действия върху човешкия организъм,а фирма Bio Way ще ни представят удивителните качества на гъбите шийтаке.
Кипро и Ко -български производител, койт опритежава собствената трюферия с агробиологична база в Странджа планина ще предложат български свежи и замразени трюфели и разнообразни трюфелни продукти от европейските партньори на фирмата.

Рибните деликатеси и хайвер ще бъдат доставени от компаниите Лобстер Фил и Морски дар.

Изисканите  сервизи  от фин порцелан, стъкло, кристал, прибори за хранене и аксесоари ще допълнят усещането за лукс. СПТ Инженеринг ще  представи най-висок клас порцеланови и кристални продукти WMS селекция, а фирма Дотел - официален представител на голяма част от старите европейски фабрики за хотелско и ресторантско обзавеждане ще покаже как трябва да изглежда масата на хората с усет за красивото.

Събития в рамките на изложението

Remy Martin Gourmet Salon Sofia 2016 се провежда със съдействието на Евро-Ток България – член на Европейската кулинарна асоциация и официален консултант на Европейска комисия в областта на храните. Евро-Ток България обединява едни от най-изявените masterchef, притежаващи международен опит от ресторанти със звезди Мишлен,които по време на събитието ще демонстрират своите уникални умения в областта на висшето кулинарно изкуство.

През двата дни на салона, след 13.00ч., посетителите ще могат да се запознаят с майсторството на кулинарните виртуози от:
ресторант La Casa Latina – кубински изкушения и огнени ритми;
       ресторант Petrus - рибни и средиземноморски специалитети;
       ресторант Арбат- руска традиционна кухня;
       ресторант GiroDitalia-италиански гастрономически изненади.

Коледните и новогодишните празници чукат на вратата, а с тях и едно вълнуващо кулинарно приключение с посещение на Remy Martin Gourmet Salon Sofia 2016!

С какво  ще ви изненадат още на Remy Martin Gourmet Salon Sofia, ще разберете, когато го посетите
на 8 и 9 декември от 11.30до 19.30ч.

Цена на входните билети -15 лева, които могат да се купят предварително от http://www.ticketpro.bg/jnp/exhibitions/2012628-remy-martin-gourmet-salon.htmlили на място.

Подробности за събитието може да намерите и на нашата страница във Фейсбук - https://www.facebook.com/RemyMartinGourmetSalon/

За контакти с организаторите: 0884 52 04 05, 0888 307 413; expoteamltd@gmail.com