събота, 30 юли 2016 г.

Пилешки хапки с корнфлейкс


Едно от нещата, които често си поръчваме на заведение са пилешки хапки. Може да са пилешки хапки с корнфлейкс, със сусам или просто панирани. Много са ни любими. Все са много подходящи за чаша бира и за мезе на разговора с приятели.
Но можем да си ги направим лесно и вкъщи. (Мислех да пиша за последния път, когато си поръчахме хапки и дълбоко се разочаровахме от това, което ни донесоха, но  ще го спестя и на вас, и на себе си. А затова как и в каква мазнина се приготвят в някои  заведения съвсем няма да пиша. Само ще ви кажа, че можете да си ги приготвите вкъщи също толкова вкусно!)
От много години приготвям доста често у дома тези бързи, лесни и мързеливи хапки  и тези със сусамПриготвям ги доста често, защото съм си измислила по-мързелив начин и не се цапам много-много, а и домашните любимци много ги морят.
Скоро видях тази публикацията на Дарина и много се изкуших да направя и с корнфлейкс. 

Малко промених съобразно нашия вкус, но като цяло се водих от нея. 

Нама да ви лъжа, че се правят бързо и лесно като другите. Цапаницата е малко в повече, обаче пък са много вкусни! Все пак не се правят всеки ден, нали? :)

Продукти:

500 г пилешко филе
4 с.л. соев сос
2 с.л. олио
2 с.л. лимонов сок
1 к.л. куркума
сол
черен пипер

За панировката:

чаената чаша е 200 мл

3 яйца
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. галета
200 г корнфлейкс

Филето се нарязва на ивици с дебелина около 1 см. Соевият сос се смесва с олиото, лимоновият сок, куркумата, малко сол и черен пипер и месото се залива и се разбърква добре. Оставя се поне за 1 час в хладилник. Брашното се смесва с галетата. Корнфлейксът се изсипва в по-плътен плик и се начуква с чукче - не фино колкото галета, но да не е много на едро. Яйцата се разбиват в купа.
Всяко парченце месо се овалва в брашното с галетата, после се потапя в яйцата и накрая се овалва хубаво в корнфлейкс. 
Преди да започнете да пържите, си подгответе предварително всички хапки и ги подредете в подходящ съд или върху дъска. 
Пържат се на маслена баня в добре загрято олио. Изваждат се върху салфетка, за да се изцеди излишната мазнина и тогава се сервират. Хапвайте ги още топли.






вторник, 26 юли 2016 г.

Любимото ми тесто за пица



Това е моето тесто за пица. През времето съм опитвала различни рецепти за тесто, но тази си остана фаворит. Продуктите са малко, няма яйца и мляко. Просто вода, зехтин или олио, сол и малко захар. Преди години приготвях пицата само в тава - тестото се разстила чудесно, без да се събира ( с помощта на намазани с олио/зехтин ръце). После открих печенето върху обърната тава и нещата коренно се промениха. Вече у дома искат пица само по този начин. 






























Продукти:

250 мл хладка вода
1 пакетче суха мая (7г)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
4-5 с.л. зехтин или олио
около 400-500 г брашно

Маята се разтваря във водата. Брашното се пресява. Прави се кладенче и се изсипва олиото. Добавя се солта и захарта, и накрая разтворената мая. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса. Това тесто е достатъчно за две големи тави пица или няколко по-малки (зависи от размера). Когато втаса, ръцете се намазват с мазнина и се взима половината тесто. Поставя се в намаслена тава и внимателно се разстила с ръце на тънко. Пицата се гарнира с продукти по желание.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса.








 За другия начин на изпичане: Във фурната се поставя по-стара тава, като се обръща с дъното нагоре. Фурната се загрява на 180 градуса. Взима се топка тесто, и се слага върху поръсена с малко брашно хартия за печене. Разточва се на кръг с дебелина каквато ви е по вкуса. Отгоре се гарнира с продукти по желание. Премества се заедно с хартията внимателно върху загрятото дъно на тавата. Пече се до готовност.

Това е. Става много бързо и е гарантирано вкусна!



четвъртък, 21 юли 2016 г.

Патладжани с домати на фурна или редени сини и червени домати :)


Много простичко и много вкусно зеленчуково ястие от редени патладжани и домати. Има различни вариации по темата - с добавка на тиквички, картофи, различни сирена, дори и месо. Аз избрах да комбинирам само патладжани и домати. Тиквичките си изпекох отделно :)
Но комбинацията се одобри единодушно от всички, които опитаха. Нищо, че няма месо :)
Е, някои могат и за гарнитура да го използват, но гарантирам, че пак ще останат доволни!


Продукти:

2 патладжана
2 домата
5 с.л. зехтин 
щипка босилек
щипка мащерка
1 ч.л. риган
черен пипер
5-6 скилидки чесън
сол


Патладжаните се нарязват на шайби, посоляват се и се оставят за около час да си пуснат горчилката. Измиват се и се подсушават. Доматите се нарязват на кръгчета. Чесънът се почиства и се намачква. Смесва се със зехтина, подправките и сол. 




Всяко парче патладжан и домат се потапя в зехтина и се подреждат в тавичка, като се застъпват.
Пече се на 180 градуса до готовност.
*Ако използвате керамична тава, я сложете в незагрята предварително фурна и тогава включете да се загрява, за да избегнете спукване на керамичния съд..




петък, 15 юли 2016 г.

Патладжани с доматен сос



Обичам много патладжани, а незнайно защо са малко пренебрегвани у дома. 
Патладжаните с доматен сос са си класика сред летните манджи, но така и все още не са намерили място в блога. Имам една рецепта за лятно мешано, която малко прилича на тази, но тя е с тиквички и печени чушки. А тази си е само с патладжани. Вероятно почти всяка къща си има нейната рецепта за това ястие. Някои пържат, други пекат, трети леко запичат на грил тиган... Аз съм избрала варианта с изпичане на патладжаните във фурната, защото не ми се кисне в жегата на котлона, а и защото поемат много мазнина, докато се пържат. 

Продукти:

около 1 кг патладжани
1 кг домати или 1 буркан и половина консервирани
1 глава лук
1 голям морков или 2 малки
5-6-7 въпрос на вкус скилидки чесън
1 с.л. чубрица
1 с.л. риган
1-2 дафинови листа
1 с.л. захар (зависи от доматите, може да се наложи и малко повече)
черен пипер
сол

Патладжаните се нарязват не ленти по дължина с дебелина около 5 мм.
Обичам повече сините патладжни пред появилите се в последните години бели техни събратя. Не ми пречи това, че трябва да се посолят и да постоят, за да си пуснат чернилката и горчилката. 
И затова - нарязаните патладжани се посоляват и се оставят да постоят около 30 -60 минути. Измиват се и се подсушават с кухненска хартия или чиста кърпа. 
Тавата, в която ще се пекат леко се намазва с олио. Отгоре се подреждат патладжаните. В случая използвах най-голямата си тава и се наложи да ги наредя на два реда. Подрежда се първия ред и се поливат леко с тънка струйка олио. Отгоре се слагат останалите, които също се поливат с малко олио. Слагат се да се пекат в загрята на 180 градуса фурна. Пекат се докато омекнат. 
През това време се приготвя доматения сос. 
Лукът се нарязва на ситно, а морковите се настъргват. Слагат се в малко олио и се готвят докато омекнат хубаво. Доматите се настъргват и се изсипват. Прибавя се чесънът, нарязан на филийки. Добавят се подправките и сосът се готви докато се изпари по-голямата част от водата. Патладжаните се изваждат е се поливат с приготвения сос. Ястието се запича във фурната докато остане само на мазнина. 

Преди сервиране патладжаните с доматен сос се поръсват обилно с магданоз. Много върви с топъл домашен хляб и вкусно сиренце :)


четвъртък, 14 юли 2016 г.

Галет с брашно от лимец и праскови



Прасковите са един от много любимите ми плодове... след черешите, обаче :) Пазарите изобилстват в момента от праскови и изкушението да приготвя нещо с тях е много голямо. Изкуших се от рецептата за галет с праскови, тъй като се прави много лесно. Просто кора тесто и малко плодове отгоре. В случая тестото е приготвено на 100 %  от пълнозърнесто брашно от лимец. Комбинацията се получи много сполучлива и вкусна. Още едно потвърждение, че трябва да обръщаме повече внимание на древните пълнозърнести храни. 


 Продукти:

255 г брашно от лимец
4 с.л. кокос
4 с.л. кафява захар
1/2 ч.л. сол
170 г студено масло
4 с.л. ледена вода
1 с.л. ябълков оцет

1 1/2  праскови или 2, ако са по-малки
2 с.л. мед
ванилия

кафява захар за поръсване
1 с.л. прясно мляко за намазване
филирани бадеми за поръсване

20 г масло за поръсване на плодовете

Брашното, кокоса, солта и захарта се смесват в купа и се разбъркват много добре. Добавя се маслото, нарязано на малки парченца (трябва да е много студено) и с ръце се претрива, докато се образуват трохи. Водата се смесва с оцета и се прибавя към маслената смес. Бързо се меси с ръце и се събира на топка. Вероятно ще бъде лепкаво, но това е добре. С набрашнени ръце се взима тестото и се увива в найлон. Поставя се в хладилник минимум за час. Ако имате повече време, тестото за галета ще се чувства чудесно, ако го оставите на студено дори и цяла нощ.

Приготвя се плънката като прасковите се измиват хубаво, подсушават се и се нарязват на резени. Заливат се с меда, добавя се ванилията и се разбърква добре. Оставят се да постоят, докато тестото престоява в хладилника.

Добре охладеното тесто се изважда и се поставя върху поръсена с брашно хартия за печене. Тестото се поръсва с още брашно и се разточва на кора с диаметър около 30 см. Работете бързо, защото в горещото време тестото ще се разтопи :) Прасковите се подреждат в средата и галетът се завива с помощта на хартията, като краищата се повдигат и завиват навътре върху плодовете.
Така приготвения галет с праскови се връща отново в хладилника за около 30 минути.

Фурната се загрява на 180 градуса. Галетът се изважда и се намазва по борда с прясното мляко. Щедро се поръсва с кафява захар и филирани бадеми. Върху плодовете се слагат около 20 г масло на малки парченца.

Аз имах и малко малини, които поръсих върху прасковите.

Така приготвения галет се слага да се пече до златисто кафяво в загрятата фурна.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...