неделя, 27 март 2016 г.

Зеленчуков хляб с брашно от лимец

Със 100 грама покълнало диво жито човек може да изкара цяла седмица, без да яде друго.
Калориите са еднакви с останалата храна, която човек би ял седем дена. По това древно еднозърнесто жито са луднали диетолозите по цял свят. Това е лимецът - дивото жито от древността.
Лимецът не дава богата реколта, но пък засища добре и е лековита храна. Той е мощен антиоксидант, богат е на протеини и пази от много болести.

Може да се пише още много за лимеца, но все темата на блога е кулинарна и аз бих искала да ви предложа една рецепта. Рецепта за зеленчуков хляб с брашно от лимец.
Брашното от лимец, което използвах за изпълнение на рецептата е от Био магазин SPIRALА, където можете да намерите голямо разнообразие от органични здравословни храни, био козметика, еко препарати за бита и много други естествени продукти: Билки и билкови формули, свежи плодове и зеленчуци, био млечни продукти, пълнозърнести храни и пресен хляб, суперхрани и естествени спортни добавки, етерични масла и органична козметика, продукти за отглеждане на бебета и деца, пробиотици и други.

 Продукти:

3 ч.ч. брашно от лимец
2 ч.ч. типово брашно
250 мл топло прясно мляко
1 ч.л. мед
20 г прясна мая
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
3 стръка пресен лук
1 морков
3 с.л. сварен грах
4 с.л. микс от семена (белен слънчоглед, маково семе, ленено семе, сусам)



Маята се разтваря в млякото с меда. Добавят се две шепи от брашното от лимец, покрива се и се оставя да втаса докато хване шапка. В купа се смесва останалото брашно от лимец с типовото брашно, като се разбъркват добре. Прави се кладенче, в което се слагат солта и зехтина. Изсипва се втасалата мая и се замесва меко нелепнещо тесто. Покрива се с чиста кърпа и се оставя да втаса.


През това време лукът се почиства и се нарязва на дребно, а морковът се настъргва на не много ситно ренде. Загряват се 2 с.л. зехтин или олио и в тях за кратко се задушават лукът и морковите, докато омекнат. Прибавя се грахът и се посолява леко.
Когато тестото втаса, се поставя на плот или дъска и се оформя да правоъгълник. Поръсва се със зеленчуците и 3 с.л. от семената. След това внимателно се размесва така, че зеленчуците и семената да се разпределят равномерно в тестото. Отново се оформя на правоъгълник и се навива на руло. Поставя се в намаслен съд за печене, много леко се намазва с вода и се поръсва със семената. Слага се веднага в незагрята предварително фурна и се пече на 170 градуса до готовност.


Очаквайте повече предложения в Щъркелово гнездо с продуктите от Био магазин SPIRALА.

вторник, 22 март 2016 г.

Спанак с яйца и сос Бешамел



Скоро Креми показа тези вкусни яйчица със спанак и сос и рецептата много ми допадна.
Ето, че и вкъщи бързичко се появи нещо подобно.
Направих меки промени и приготвих нейното предложение по мой начин.

Получи се много вкусничко и се хареса на всички опитали. Смятам, че ще стане добре и с лапад, така че ако имате от него, можете да го използвате. 

Продукти:

около 200 г гъби
350 г спанак
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1 морков
2-3 с.л. олио
сол
черен пипер
джоджен (по възможност пресен)
6 яйца

За соса:

45 г краве масло
45 г брашно
500 мл прясно мляко
сол
черен пипер
щипка индийско орехче по желание

около 100 г кашкавал

 Спанакът се почиства, измива и нарязва. Лукът, чесънът и гъбите се нарязват. Морковът се настъргва. Олиото се загрява и в него се задушават лукът и чесънът за 3-4 минути. Добавят се гъбите и се готви още 5- 6 минути, като се разбърква. Слагат се сол, пипер и джоджен. Добавя се спанака, разбърква се и се отмества от котлона.
Приготвя се бешамелът, като малсото те разтопява и в него се запържва брашното за минутка. Добавя се млякото по малко и при непрекъснато бъркане. Слагат се подправките и сосът се оставя да се вари няколко минути докато се сгъсти.

Тавичката, в която ще се пече ястието се намазва с парченце масло по дъното и стените. Изсипва се половината от спаначено-гъбената смес, полива се с половината сос и отгоре се чукват яйцата. Покриват се внимателно - така че да не се разпуква жълтъка, с останалия спанак. Изсипва се бешамелът и ястието се слага да се пече на 180 градуса.
След като яйцата се стегнат, се изважда и се поръсва с настъргания кашкавал. Връща се във фурната да се допече.

Така можете да си приготвите вкусен спанак с яйца и сос.

неделя, 20 март 2016 г.

Кейк с извара и малини




Малката черна престилка се изправя срещу малката черна рокля в кампанията на Olympus Bulgaria. 
Съвременната жена е жонгльор-перфекционист.
Опитва се да бъде Master Chef в живота –
успешна в работата, с поддържана визия и 
изкусна домакиня.

С удоволствие приех поканата да стана посланик на кампанията „Малката черна престилка“, целта на която е да вдъхновява жените да изпитват удоволствие от готвенето у дома!
Да покажем на жените как вкусната и 
здравословна храна може да се приготви 
бързо и забавно.
Да ги вдъхновим с примера на успешните 
жени, творящи чудеса в кухнята с малка черна 
престилка.
Да превърнем готвенето у дома в ритуал на 
удоволствието.

За участието си избрах една много лесна, а в същото време и неустоимо вкусна рецепта  за кейк с извара и малини.



Продукти:

1 2/3 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. захар
2 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
3 големи яйца
400 г извара Olympus 
1/2 ч.ч. цедено кисело мляко 10% Olympus 
1/2 ч.ч. разтопено масло
1 ч.ч. замразени малини (може и пресни в сезона)
1 капсула ванилия
3-4 с.л. филирани бадеми

Чаената чаша е с вместимост 200 мл.

пудра захар за поръсване


В купа се смесват брашното, захарта, солта и бакпулвера. В друга купа се слагат яйцата, изварата, млякото, маслото, ванилията. Разбиват се. Към мокрите съставки се добавя сухата смес. Разбърква се до получаване на хомогенна смес. Добавят се половината малини.
Изсипва се в застлана с хартия за печене форма (при мен с диаметър 26 см). Отгоре се слагат останалите малини и се поръсват бадемите.
Пече се в загрята на 180* фурна около 50-60 минути или докато дървен шиш излезе сух от сместа. 
Ако покафенее прекалено бързо, се покрива с лист хартия и се пече докато е неоходимо. 
Изважда се от фурната и се оставя да се охлади напълно. Поръсва се с пудра захар.


 Адаптирано от тук




вторник, 15 март 2016 г.

Свинско с доматен сос и грах



Тази комбинация от продукти ме връхлетя внезапно, докато си режех лука за да приготвя яхния със свинско, грах и картофи.
Зарязах предварителните си планове и се получи ето това. Стана много вкусно ястие, което много се хареса вкъщи. Месото просто се топеше в устата!


Продукти:

около 600 г свинско месо
2 моркова
2 глави лук
1 компотен буркан настъргани домати или домати от консерва
3 печени чушки
1 буркан грах
3-4 малки кисели краставички
2 по-малки картофа
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. ракия
сол
черен пипер
1 с.л. риган
щипка-две сушен босилек

Свинското се нарязва на хапки. Лукът и морковите се нарязват.
Загряват се 3-4 с.л. олио и в тях се запечатва месото. Добавят се лукът и морковите. Оставя се да се задуши докато зеленчуците омекнат и ако има течност, да се изпари. Прибавя се червения пипер, а веднага след него и ракията. Разбърква се и се налива около 1 чаша вода (200 мл). Не е нужно месото да е покрито с водата. Посолява се леко и се оставя да се задушава под капак. Когато месото е полуготово - поомекнало, но все още не съвсем добре сварено, се изсипват доматите, а заедно с тях и нарязаните на ситни кубчета картофи.
Идеята да добавя картофи ми хрумна в последния момент. И макар че никога не бях пробвала да готвя картофи в доматен сос  сега реших да опитам.
Картофите нито се превариха, въпреки че се готвиха по-дълго отколкото им е нужно в други условия, нито пък останаха сурови. Абе, станаха перфектни. Обаче, ако се притеснявате, че вашите картофи няма да се сварят добре в доматения сос, ги сложете при месото, да поврят 5 минути преди да сложите доматите. Но! Съветвам ви да не ги пропускате.
И така. Оставя се на тих огън да къкри, докато поизври водата от доматите. След около 20 минути се прибавят киселите краставички, нарязани на ситно и грахът.
Добавят се и подправките и ястието се готви още около 10 минути или докато се изпари всичката вода и остане само на мазнина.

По желание може да се поръси с магданоз.

Получи се много вкусна комбинация, макар и да се струва странна на някой. И дори и не-о-би-ча-щи-те-екс-пе-ри-мен-ти у дома си поискаха още.
Какво по-добро признание от това?







понеделник, 14 март 2016 г.

Едни вкусни питки или Азербайджански хляб чурек



Това е една от онези рецепти, които щом видиш, те грабват на мига и дори и на се планирал да правиш нещо подобно, бързичко им намираш място в менюто си :)
Видях тези вкусни питки при Аля миналия ден и бързам да ги споделя с вас, защото наистина са много сполучливи. Получиха се чудесни хлебчета с хрупкава коричка и мека вътрешност.

В рецептата много ми хареса това, че отгоре не се мажат с яйце а ... с кисело мляко, а и технологията на приготвяне е интересна с неколкократно втасване.

А сусамът в добавка ги прави още по-неустоими.

Продукти:

300 мл топла вода
250 г брашно
1 с.л. суха мая или 12 г прясна /малко увеличих в сравнение с Аля
3/4 ч.л. сол
1 с.л. захар


още около  250 гр.брашно за доомесване на тестото /на мен ми отиде около 280 г, но много зависи от брашното, което ще ползвате/
 

За намазване:
3 с.л. кисело мляко
2 с.л хладка вода

Много ми хареса идеята да намажа с кисело мляко и затова увеличих млякото



сусам или мак (или и двете) за поръсване



Преди да започна описанието на рецептата, ще уточня, че у нас беше доста топло, маята, която използвах беше малко повече и тестото втасваше много по-бързо от времето, което Аля описва.
Тъй като втасването много зависи от топлината в помещението, в което се приготвя, няма да пиша време за втасване, защото може да варира сериозно.

В купа се смесват топлата вода, маята, захарта и солта и всичко се разбърква много хубаво. Добавя се брашното и отново се разбърква. Купата се покрива с фолио и се оставя на топло да втаса. Като шупне добре, се разбърква с лъжица и се оставя да шупне отново много добре, като хване голяма "шапка" отгоре. 
Прибавя се останалото брашно по малко, докато се замеси хубаво нелепнещо тесто.  Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса. Когато е почти втасало, се премесва отново и така общо три пъти. Накрая се оставя да втаса хубаво.
Готовото тесто се разделя на две части, които се оформят на топки. Всяка топка се оформя на питка с диаметър около 22 см, като в средата се изтънява да бъде дебела около 1 см, а краищата остават по-дебели.

Тъй като аз пекох двете питки по отделно, малко промених и начина на печене.
Първата питка  сложих върху леко намазана с олио хартия в тава, намазах със сместа от кисело мляко и вода и сложих веднага в незагрята предварително фурна. Включих фурната на 180 градуса и докато фурната се загрява, тестото постепенно втасва вътре в нея. Като хвана много лека коричка, след около 15 минути извадих, намазах отново хубаво с кисело мляко и поръсих със сусам. Върнах да се пече обратно във фурната.
През това време, докато първата питка се пече, втората питка втасва чудесно.
След като извадите първата питка, се слага втората в затоплената фурна, като е намазана с киселото мляко. След 10 минути се изважда, намазва се отново с останалото мляко и се поръсва със сусам. връща се във фурната и се допича.

След като се извадят от фурната, се поръсват леко с вода и се завиват в кърпа за поне десетина минути. Консумират се топли.

Това е. Всъщност е много по-лесно да се направят, отколкото да се напишат :)
Много са вкусни, препоръчвам!

Мила Аля, сърдечни благодарности от цялото семейство!

сряда, 9 март 2016 г.

Супа от коприва и киселец

Кога, ако не сега? Когато има толкова прекрасни зелени чудеса около нас. Просто трябва да се наведем и да си наберем :)
Ми така де, махваме токчетата, обуваме маратонките и заминаваме. Хем на разходка, хем да подсигурим похапването.

Преди да напиша рецептата, ще ви кажа, че тази супа от коприва и киселец е невероятно вкусна и икономична. Заслужава си да я направите.

Продукти:

250 г връхчета на свежа коприва
150 г киселец
1 1/2 с.л. брашно
1 връзка пресен лук или 1 глава стар лук
1 морков
4 с.л. олио 
2 с.л. с връх ориз
2 по-малки  картофа
1 настърган домат или от консерва
1 с.л. нарязан пресен джоджен или сух на вкус
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол

пресен магданоз

1 яйце и 1 чаена лъжица лимонов сок за застройката

Копривата се измива и се попарва с  вряла вода. Оставя се за 10 минути, прецежда се и се нарязва на дребно. Киселецът се измива, отстраняват се дръжките и се нарязва. В мазнината се задушават ситно нарязаните морков и лук. Прибавя се брашното и червения пипер и се налива малко вода. Добавят се  копривата и киселецът.  Налива се около литър и половина  гореща вода и се оставя да кипне. Прибавя се оризът и нарязаният на ситно картоф. Готви се около 15 минути и се добавят доматите.  Вари се още около 15 минути. Накрая се  слагат подправките и се вари още около 5 минути. Готовата супа се сваля от огъня. 



Супата се оставя десетина минути да изстине, разбива се яйцето с лимоновия сок и се застройва супата, като се добавя по малко от нея към яйцето при непрекъснато разбъркване. След пет-шест черпака можете да върнете цялата застройка в супата, като разбъркате хубаво.


неделя, 6 март 2016 г.

Ванилови мъфини




Тези ванилови мъфини са много лесни и много вкусни. Ухаят прекрасно на масло и ванилия и ароматът им се носи навред докато се пекат.
Можете да ги направите с пълнеж по желание или пък да си приготвите чисти ванилови мъфини.



Продукти за 12 броя:

3 яйца
170 г захар
80 г меко масло - на стайна температура
200 г заквасена сметана
170 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
ванилия

Технологията е простичка.
Първо ще кажа (макар че рядко го спазвам), че е добре всички продукти да са на стайна температура.

Яйцата се смесват с мекото масло и заквасената сметана и се разбъркват с тел.
Захарта, брашното, бакпулвера и ванилията се смесват в друга купа и към тях постепенно се прибавят течните съставки. Сместа се разбърква добре с тел.
Във формички за мъфини се изсипва сместа. Ако ще слагате пълнеж, сипете част от сместа и поставете малка лъжичка пълнеж по желание - шоколад или конфитюр, след това покрийте със смес.
Мъфините се пекат в загрята на 180 градуса фурна до готовност. Проверяват се с клечка дали са изпечени.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...