четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Печено пиле в Крок-пот



Продукти:

1 пиле (около 1,3 кг при мен)
2 с.л. мед
6 с.л. соев сос
2 с.л. олио
2 с.л. балсамов оцет
2 с.л. горчица
1 ч.л. черен пипер
1 скилидка чесън - счукана
сол
40-50 г краве масло

по желание можете да добавите едно малко парченце настърган джинджифил

Всички продукти от меда до солта се смесват в купа и се разбъркват много хубаво.
Пилето се почиства, ако има от какво, измива се и се подсушава. Под кожата му се разпределят парченца краве масло. Много хубаво се намазва с приготвената смес отвън и отвътре и се поставя в Крок-пота. Ако е останала от сместа, хубаво намажете пилето отгоре с нея. Налива се 1/2 ч.ч. вода и се готви в уреда за бавно готвене на първа степен за 6 часа.
За да придобие препечена хрупкава коричка моето пиле, след като го изпекох в Крок-пота, загрях фурната на 180 градуса и допекох за още 20 минути в нея.

Това е. Лесно, мързеливо и много вкусно. Напоследък накой готви вместо мен, докато съм на работа :) Много удобно и много вкусно!

петък, 19 февруари 2016 г.

Пиле фрикасе



Пиле фрикасе е нещо, което много обичам още от дете, но както и много други неща рядко приготвям вкъщи.
В случая избрах да го направя с прясно мляко, но сос фрикасе може да се направи и с кисело мляко. (Между другото ми е много любим за поднасяне към пълнени чушки и за него съм писала в тази публикация).

За изпълнението на рецептата за пиле фрикасе съм използвала мерителна чаша с вместимост 200 мл.

Продукти:

1 пиле
1 морков
1 глава лук
парче пащърнак
парче целина
5-6 зърна черен пипер
1 дафинов лист
сол

За соса:

70 г краве масло
250 мл прясно мляко
5 с.л. брашно
1 жълтък
3-4 ч.ч. бульон от пилето (зависи колко гъсто искате да го направите)
1-2 с.л. лимонов сок


Пилето се разрязва на четири части и се слага в тенджера. Залива се със студена вода - да се покрие и се посолява малко. Слага се да се вари и след като водата кипне, се обира пяната. Добре е пяната да е много хубаво обрана. Има и друг метод, който понякога ползвам. Оставям пилето да поври около 5 минути (след като е завряло), изваждам месото и го измивам добре, а бульона прецеждам в друга тенджера. Връщам месото в него и го слагам отново на котлона.
Добавят се морковът, разрязан на 2-3 големи парчета, пащарнакът, целината  и главата лук, срязана на две. Слагат се и подправките. Пилето се вари до готовност.

За соса: В тенджера се разтопява маслото. Сипва се брашното и се запържва за минута. След това постепенно се наливат 3 чаши от бульона, в който е вряло пилето като се разбърква непрекъснато с тел. Сосът се уплътнява и към него се прибавя на тънка струя предварително смесеното студено прясно мляко с един жълтък. Вари се на тих огън няколко минути, като се разбърква. Ако ви се стори много гъст соса и не е по ваш вкус, разредете с още малко бульон.
Подкиселява се с лимонов сок.

Накрая свареното и обезкостено пиле (или нарязано на порции) се залива с приготвения сос фрикасе.






понеделник, 8 февруари 2016 г.

Бисквитена торта с маскарпоне и боровинки






Колко вкусна може да бъде една бисквитена торта? Невероятно вкусна. Ако я приготвите по тази рецепта, гарантирам, че ще се насладите на невероятен вкус. 
Правила съм различни бисквитени торти. От най-простата с нишесте, приготвено с вода, до такава с крем от маскарпоне и течен шоколад. 
Но повярвайте, тази бисквитена торта с маскарпоне и боровинки ще преобърне представата ви за този тип десерт.
Разбира се, ако нямате сладко от  боровинки, можете да я приготвите и с друго сладко от дребни плодчета, но с боровинките си остава най-вкусна за мен.

И познайте на кого отново съм много благодарна за тази рецепта. На Пепи естествено
На Пепи, тази невероятна кулинарна енциклопедия. Пеп, да ти казвам ли пак колко много те обичам и колко съм благодарна, че те има в живота ми? 
Не, не. Това признание няма нищо общо със Св. Валентин. Моля да не правите такава връзка 




На външен вид тортата не е най-прекрасното нещо, но на кой му пука, при положение, че е толкова вкусна? Откакто Пепи я показа, съм я приготвяла пет-шест пъти, дори и за рождения ден на дъщеря ми поръчката беше тази.


Ще напиша рецептата, като посоча количествата, които идеално ми стигат за запълване на моята тава, която съм си определила за правене на тази бисквитена торта. Иначе ми остава доста крем,  който разбира се никой не се противи да унищожи вкъщи.



И така рецептата.

Продукти:

1 голям и един малък пакет бисквити Petit Beurre на Житен дар
Уточнявам, че бисквити Закуска НЕ са подходящи за тази рецепта.

1 пакет пудинг с варене ванилия ( аз използвам  Dr.Oetker)
500 мл прясно мляко
10 с.л. захар
2 жълтъка
250 г маскарпоне
200 г заквасена сметана
2 ванилии

сладко от боровинки или други дребни плодчета
още малко мляко за потпяне на бисквитките

1. Първо се приготвя пудинга и тъй като трябва да е напълно охладен, можете да направите това доста по-рано.

400 мл от млякото се слага да заври със захарта. Пудингът се смесва с останалото мляко и жълтъците и се разбърква добре. След като млякото заври, тенджерата се измества от котлона и към млякото бавно при непрекъснато бъркане се прибавя горната смес.
Връща се на котлона, като се бърка постоянно и се държи докато заври отново и сместа се сгъсти.

Оставя се да се охлади напълно.

2. Сладкото от боровинки ( аз обикновено слагам половин бурканче) се смесва с лъжица - две -три ароматен алкохол или вода, докато стане леко течно.

3. След това се смесват маскарпонето, заквасената сметана и ванилията, като задължително се разбъркват с вилица или тел и в никой случай с миксер.

4. Прибавят се лъжица по лъжица към охладения пудинг и всичко се разбърква добре до идеално гладка смес. Без да използвате миксер!

На дъното на тавата (с размер 20 на 30 см) се слага тънък пласт крем. Отгоре се подреждат потопените за секунди в прясно мляко бисквити. След това следва отново пласт крем и пласт бисквити. Слага се крем и тук е мястото на първия слой сладко. Слага се половината от него на тънък слой.

Продължава се с още два реда бисквити, между които има крем и накрая се залива с останалия крем и с другата половина на боровинките.

Сега идва най-неприятния момент в цялата история. чакането. Ами да, за съжаление трябва да се почака. Не, че не можете да ядете от тортата на четвъртия час, нооо няма да е толкова вкусна, колкото слад 12 часа, че и повече.
Просто я приберете в хладилника и забравете за нея. По възможност я скрийте, за да не се вижда от мъжете и децата 

Това е. Май писах по-дълго, отколкото я правих...





неделя, 7 февруари 2016 г.

Крехки свински пържоли на фурна



Приготвени по тази рецепта свинските пържоли стават много крехки и много вкусни. Печенето в бира ги прави топящи се в устата... и са мммммм много вкусни :)
На вратните пържоли не им е нужно много, за да си ги приготвите и рецептата е подходяща и за начинаещи :)


Продукти:

около 1 кг свински вратни пържоли
5 с.л.соев сос
2 с.л. сос от нар (препоръчително, но ако не откриете, можете и да го пропуснете)
2 с.л. олио
300 мл бира
сол
черен пипер на вукс
1 к.л. кимион
1 ч.л. червен пипер

30-40 г краве масло

Пържолите се посоляват на вкус. В купа се смесват соевият сос, сосът от нар, олиото и подправките. Разбърква се хубаво. Пържолите се потапят в тази смес от двете страни и се подреждат в тава. Отгоре се излива бирата. Маслото се нарязва на малки парченца и се поставя върху пържолите. Така приготвените свински вратни пържоли се поставят в загрята на 180 градуса фурна до готовност.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...