неделя, 30 август 2015 г.

Зимнина: Как да си приготвим доматен сок



В това време на годината, в цялото изобилие на пресни плодове и зеленчуци е нормално да помислим и за зимата. В много домакинства се приготвя зимнина под различни форми. Включително и у нас. Нищо, че нямам много рецепти по темата. (Всъщност това го осъзнах съвсем скоро и смятам постепенно да запълвам тази липса.) 

Как да си приготвим доматен сок? Всъщност е много лесно. Трябват ви само домати, сол и машинка, която отделя люспите и семките на доматите. Отделяте малко време и по-късно ще се радвате на една изключително свежа напитка. Разбира се, доматеният сок можете да използвате и за готвене, ако желаете.

Няма точни пропорции на продуктите.

Измивате доматите, нарязвате ги на едро, като изрязвате зелената част около дръжката. Приготвяте машинката за отделяне на люспи и семки и смилате доматите с нея. По принцип в отделената смес от семки и люспи има още доматено съдържание и ние я минаваме още веднъж през машинката. Отделеният сок се посолява на вкус. Оставя се да престои поне половин час, за да се стопи солта добре и да сме сигурни, че това количество сол ни удовлетворява.
Полученият доматен сок се налива в шишенца с помощта на фуния. Запечатват се и се слагат да се сварят, покрити добре с вода (около два пръста над капачките). След като заврат, се държат 10 минути и се изваждат внимателно от врялата вода. Оставят се да изстинат и се прибират.

Това е. Просто е, но пък, уверявам ви, резултатът е прекрасен.
И дали ще го използвате да си направите водка с доматен сок   или за нещо друго, решавате вие. Всякак е добре.

Ако тази рецепта ви харесва и искате да откриете още нови рецепти и идеи, заповядайте в нашата кулинарна група във Фейсбук за споделяне на рецепти и забавление Готви, обичай, усмихни се!




сряда, 26 август 2015 г.

Зимнина: Как да си приготвим кисели червени домати



Не знам дали на вас са ви познати тези домати, но на мен са ми много любими. Даже смело мога да кажа, че от всички туршии и зимнини най-много обичам тези кисели домати. Те са и много лесни за приготвяне. За тази рецепта могат да се използват и зелени домати, но на мен тези ми харесват много повече.

Пиша технологията за приготвяне, която знам от баба. 

Избират се хубави домати, най-добре от сорт Рома. Хубаво е да не са презрели, да са все още твърди и малко недоузрели. Взима се един трилитров буркан и се претегля. След това се пълни с домати, между които се слагат 2-3 клончета целина, 2-3 клончета копър, 3-4 листа от вишна и скилидките на 1 глава чесън.  Напълненият буркан се тегли отново и се изважда тежестта на празния буркан, за да се получи чистото тегло на доматите. След това се налива вода до горе, за да се измери какво количество вода ще събере буркана. Внимание! Сега водата се излива в съд и към нея се добавя сол. На 1 кг домати се полагат 30 грама сол. Водата със солта се разбърква хубаво и се оставя поне 30 минути, за да може да се разтвори. След това солената вода се излива в буркана с доматите.
*Така баба приготвя доматите. Но ние с мама сме по мързеливата процедура... Слагаме солта в бурканите и заливаме с вода. Пак се получават. 
Бурканът се запечатва с найлонова капачка и се прибира на тъмно и хладно по възможност място.
Кога ще станат готови киселите домати, зависи много дали времето е по-топло или е по-хладно и от това дали сте сложили червени или зелени домати. Но все пак времето за втасване е между 10 дни и две седмици.

Вече имам още една рецепта за кисели червени домати, изключително сполучлива и много лесна. Може да я прочетете тук https://ilrai.blogspot.com/2023/08/blog-post_29.html?m=0


Ако тази рецепта ви харесва и искате да откриете още нови рецепти и идеи, заповядайте в нашата кулинарна група във Фейсбук за споделяне на рецепти и забавление 
Готви, обичай, усмихни се!


неделя, 23 август 2015 г.

Кренвиршки с бутер тесто



Бутер тесто можем да си направим вкъщи, но е доста трудоемък процес, който отнема и доста време. Приготвяла съм тесто за домашно кроасани  и уверявам ви, това са най-вкусните кроасани, които съм опитвала до момента. Нищо, че не ги докарах много на външен вид... но това е една друга тема  Както и да е... отплеснах се по темата с тестото. Исках да кажа, че и готовото бутер тесто не е за пренебрегване. С него можете да приготвите толкова много вкусотии, колкото ви стига фантазията  Можете да го използвате и за сладки, и за солени изкушения . Каквото ви е по вкуса. Солени кифлички, кроасани, бутер банички с яйце и сирене, банички с гъби, банички с месце, вкусни топчета с маслини, рулца с шоколад и орехи, пица рулца, щрудел, кремки с кайсии и още, и още... и разбира се, кренвиршки с бутер тесто.

Е, не е задължително да си правите кренвиршките с бутер тесто. За целта можете за използвате и обикновено тесто с мая. Вече съм публикувала рецепта за кренвиршки с такова тесто, а също и рецепта за балатонки. И двата вида са много вкусни, но уверявам ви, тези са просто чудесни. 

Продукти:

1 пакет бутер тесто 400 или 500 г 
6 бр по-тънки кренвирши
1 яйце
сусам

Тестото се разточва на тънко. Разрязва се на 6 еднакви правоъгълника. В средата на всеки правоъгълник се поставя кренвирш. Завиват се плътно с тестото. Поставя се в тава, застлана в хартия за печене, така че ръбът на захлупване на тестото да бъде отдолу, за да не се отворят. Върху всяка кренвиршка се правят разрези с остър нож. Намазват се внимателно с помощта на четка с разбито яйце и се поръсват обилно със сусам. 
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато придобият приятен загар. 
Пекат се бързо, така че внимавайте да не ги изгорите. Аз за малко да ги изгоря...

Ако тази рецепта ви харесва, заповядайте в нашата кулинарна група във Фейсбук за споделяне на рецепти и забавление Готви, обичай, усмихни се!

събота, 22 август 2015 г.

Хрупкаво, чесново, кашкавалено хлебче с пилешко

Хрупкаво, чесново, кашкавалено хлебче с пилешко


Преди известно време гледах едно видео, подобно на това, в което приготвяха чесново хлебче със сирена. Идеята ми хареса, но толкова много чесън не е по моя вкус. Днес обаче спонтанно реших да направя нещо подобно. Но разнообразено. Имах изостанали изпечени две крилца и две кълки от пиле и  ми хрумна, че може да напълня хлебчето с тях. 

Хлебчето, което използвах аз, беше този тип на снимката. Хората от Ловеч добре знаят този тип хлебчета :) но вие можете да използвате и обикновена франзела или друг тип продълговато  и не много дебело хлебче.
хлебче

Продуктите, които ще напиша са ориентировъчни и вие можете да го направите изцяло с това, което на вас ви харесва.

Продукти:

1 хлебче
печено или варено пилешко месо от две крилца и две кълки
4 с.л. зехтин
2-3 скилидки чесън (може и повече, ако обичате)
1-2 с.л. доматено пюре
5-6 стръка магданоз
3-4 стръкчета пресен риган (ако нямате, може и около лъжица сух или на вкус)
малко сол

150 г кашкавал
50 г пармезан


 Всички продукти без кашкавала и пармезана се слагат в блендер и се смилат не много ситно. Ако нямате блендер, счукайте всичко в хаванче.

Хлебчето се разполовява по дължина, като от едната страна не се разрязва до край. Отгоре се намазва пълнежа.



Двете половини се прихлупват и така приготвеното хлебче се завива във фолио.




Поставя се в тава и  се пече 10 минути в загрята на 200 градуса фурна. Изважда се с тавата, внимателно се разгръща фолиото, защото пари. Хлебчето се разгъва и върху него се поръсва първо настъргания кашкавал, а върху него и настърган пармезан. 



Връща се във фурната и се пече до добиване на приятен тен... така де, загар и вашето хрупкаво, чесново, кашкавалено хлебче с пилешко е готово.

За финал си налейте хубава напитка и... да ни е сладко!

Ако тази рецепта ви харесва, заповядайте в нашата кулинарна група във Фейсбук за споделяне на рецепти и забавление Готви, обичай, усмихни се!



петък, 14 август 2015 г.

Мекици - още един вид


 Мекиците са ми много любими за закуска (и вечеря, и похапване, когато ми се иска).
Вече съм пробвала толкова много рецепти и все си мисля, че всяка нова е още по-хабава от предишната.
Ако търсите рецепта за пухкави и мекички, а не за леко жилави мекици с мая, то пробвайте тази. Киселото мляко и яйцето омекотяват и придават по-различен вкус на мекичетата.
Напоследък тези са ми фаворит. Правих ги няколко пъти един след друг.
Можете да ги направите със сирене или без сирене. Гарантирам, че всякак са вкусни!

Продукти:

200 мл хладка вода
200 г кисело мляко със стайна температура
20 г прясна мая
1 яйце
1 к.л. сода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
около 700-800 г брашно




































Киселото мляко се смесва с водата и се разбърква много хубаво. Добавя се маята и захарта, разбърква се, докато маята се разтвори и се слага една шепа брашно. Разбърква се и се оставя да шупне.  В брашното се прави кладенче и там се слагат всички останали продукти. Изсипва се втасалата мая и се меси меко тесто. Разделя се на малки топчета, малко по-големи от орех, покриват се с чиста кърпа и се оставят да втасат.

Загрява се повечко олио. От топчетата се оформят мекици, които се пържат в добре загрятата мазнина.
По желание можете да сложите сирене в средата, да слепите добре краищата с пръсти и да направите мекички със сирене.


събота, 8 август 2015 г.

Сушени домати на фурна

От известно време насам сушените домати станаха много популярни у нас.
Използват се за различни цели и винаги резултатът е много вкусен - дали ще ги добавите към паста или салата, ще замесите хляб, ще ги използвате в пълнеж за месо, добавка към сос, към сирене или други зеленчуци, или просто ще си сложите парченце върху препечен хляб (най-любимо за мен!). 
Досега съм си купувала и не бях приготвяла вкъщи. Все ми се струваше, че е голяма разправия и не ми се захващаше с тях.
Обаче сега (не че съм се съмнявала, че така ще се случи) съжалявам, че съм отлагала толкова време. 
Домати можете да си изсушите на слънце или  във фурната. Втория вариант е доста по-бърз и спестява някои процедури.
Затова днес ще ви представя него. 
Най-подходящи за сушене са доматите сорт Рома, защото са твърди и месести. Воднистите разновидности не са подходящи за такава цел. 




Продукти:
2 кг домати Рома *
1 голяма глава чесън
пресен риган
пресен розмарин
сушен риган
сол
зехтин

Доматите се измиват и се разрязват на половинки или четвъртинки - в зависимост от размера им. Подреждат се в тава. Посоляват се и се поръсват с подправките и нарязания чесън. Поръсват се леко със зехтин.
Фурната се загрява на 100 градуса. Доматите се слагат в нея. Сушенето може да отнеме от 2 до 4-5 часа, зависи от големината им и от количеството на вода в тях. Готови са, когато сърцевината им стане почти суха, а краищата им леко се извият нагоре. При мен след 4 часа.

Оставят се да се охладят добре. Слагат се в бурканчета, в които може да се добавят пресни подправки, чесън и зърна черен пипер. Заливат се със зехтин или със слънчогледово олио, така че плътно да се покрият.
Може да се съхраняват в хладилник до 2 месеца. 

Това е. Много са вкусни. Направете си и вие.


* От посоченото количество домати се получиха две бурканчета, които изсуших в две тави.



понеделник, 3 август 2015 г.

Имамбаялдъ

Имамбаялдъ е постно ястие от турската кухня. Можете да го приготвите по различни начини - като напълните целите патладжани или пък ги направите във формата на лодки, може да ги изпържите или изпечете преди пълненето, или пък да ги оставите сурови (както направих аз), а също така може да приготвите ястието и на пластове в тава. Дали е вкусно ястието, можете да прецените и сами от превода на думата - "имамът припадна". Според легендата, когато имамът опитал това ястие, припаднал от удоволствие.

Предлагам ви моят вариант на това постно лятно ястие. 

Продукти:

около 1 кг патладжани (при мен бяха 5 малки)
3 домата
1 голяма глава лук
2 моркова
3 печени чушки
1 глава чесън
сол
черен пипер
магданоз

На патладжаните се изрязва капаче по дължина и внимателно се издълбават. Посоляват се отвътре и се оставят да се отцедят. Издълбаната част също се посолява и се оставя да се отцеди от горчилката. 
През това време се нарязва лука на едро, настъргват се морковите, нарязват се печените чушки и чесъна. Два от доматите се нарязват на кубчета.




 В дълбок тиган се загряват 5-6 с.л. олио и се изсипват лука и морковите. Леко се посоляват и се готви при непрекъснато бъркане до омекване. Прибавя се издълбаната част от патладжаните и печените чушки и готвенето продължава докато патладжанът също омекне добре. Изсипват се доматите и чесъна. Готви се още около пет минути, като се бърка често. Подправя се със сол и пипер и се поръсва с магданоз.
 Издълбаните патладжани се изплакват със студена вода и се пълнят с приготвената зеленчукова смес. Отгоре се подреждат резенчета домати. Поставят се в намаслена с олио тава и се налива около 1 пръст топла вода.
Пекат се в загрята на 180 градуса фурна докато омекнат добре.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...