вторник, 30 юни 2015 г.

Пълнени домати



Продукти:

домати (бройката на доматите зависи от тяхната големина)
300 г кайма
1/2 к.ч. ориз
1 голяма глава лук
1 морков
2-3 скилидки чесън
1/2 ч.ч. нарязани на ситно домати или настъргани
1 ч.л. червен пипер
черен пипер и чубрица на вкус
джоджен
сол

Доматите се измиват и отгоре се отрязват капачета, които се оставят настрани. Издълбават се.  Част от тях се нарязват на много ситно или се настъргват и се слагат в пълнежа. Лукът, морковът и чесънът  се нарязват. Доматите се посоляват леко отвътре, пробиват се с нож на няколко места и се оставят да се отцедят. Лукът и морковите се изсипват в загрято олио (около 4 с.л.). Готви се докато омекнат.Прибавя оризът. Продължава да се готви при непрекъснато бъркане. Когато оризът стане "стъклен", се прибавя каймата. Всичко се разбърква много добре, докато каймата стане на ситни трохи. Слагат се доматите, чесъна и половин кафена чашка топла вода. Готви се на тих огън докато водата се изпари и остане на мазнина. Накрая се прибавят подправките. Доматите се пълнят с приготвената смес без да се препълват и отгоре се поставят капачетата. Подреждат се в тава. Налива се вода - трябва да покрива половината от доматите. Към водата се добавя малко сол. Ястието се пече в загрята фурна до готовност.














неделя, 28 юни 2015 г.

Маслена питка Цвете

Маслена питка Цвете

Продукти:

200 мл топла вода
7 с.л. кисело мляко
1 кубче прясна мая
2 яйца + 1 белтък
7 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 равна с.л. сол
около 700 - 800 г брашно

50 г краве масло

1 жълтък и малко прясно мляко за намазване
сусам за поръсване
















Топлата вода се смесва с киселото мляко и се разбърква хубаво. Препоръчително е водата да е по-топла отколкото обикновено се използва, защото киселото мляко ще я охлади леко. Прибавя се маята и захарта. Разбърква се до разтваряне на маята и се добавят 2-3 шепи брашно. Разбърква се и се оставя да шупне.

През това време в пресятото брашно се прави кладенче и се изсипва олиото, солта и яйцата. Прибавя се и шупналата мая. Меси се меко, нелепнещо тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса.

За да приготвите Маслена питка Цвете, можете да използвате и друго тесто, което харесвате. 

Втасалото тесто се разделя на осем по възможност равни части. Оформят се на топки. Всяка топка се разточва на питка с диаметър около 20 см, намазва се с разтопено масло и отгоре се слага друга питка. Така се прави с всички питки, като последната не се намазва. Тази купчинка внимателно се разточва на голяма кора с дебелина около 6-7 мм. От външната страна се изрязва лента с дебелина около 2 см. 1/3 от нея се взима и се навива на розичка, която се отделя за средата на питката. ( С останалото тесто от лентата можете да направите малки розички, с които допълнително да декорирате питката.)

Останалата кора (кръг) се разделя на 12 триъгълника, като само се маркира с остър нож, без да се срязва докрай. Розичката се поставя по средата. След това се изрязват триъгълници на около 7 см от основата на кръга, бедрата на които са от два съседни големи триъгълника. Как само го обясних... По-нататък във видеото ще можете да видите оформянето стъпка по стъпка.  
Тези триъгълници се отделят. Сега е моментът Маслената питка Цвете да се прехвърли в застлана с хартия за печене тава. Триъгълниците се разрязват до край. Взимат се отделените по-рано триъгълници и се подпъхват под питката. Правят се много леки разрези на всички  краища. Питката се намазва с жълтък, смесен с малко прясно мляко.
Поръсва се със сусам и се пече веднага (без да втасва), като се слага в незагрята предварително фурна. Пече се на 170*, за да не изгори отгоре, като хване лека коричка, може да се покрие с хартия .

Тук можете да проследите целия този процес, който ми беше трудно да опиша с всичките тези триъгълници...
















събота, 27 юни 2015 г.

На (рибо)лов в Ловеч в Световния ден на риболова 27 юни

Фотообективът на Щъркелово гнездо улови наш събрат, който грациозно се разхождаше във водите на река Осъм в съботния следобед. Порадвайте му се и вие!








































вторник, 23 юни 2015 г.

Медена торта



В интернет пространството има много вариации на тази торта. Може да се срещне като медовик, като френска селска торта или пък като медена торта.
Когато бях дете, беше много популярен вариантът на медени твърди блатове и млечно-маслен крем. Спомням си веднъж имахме сбор на село. Майка ми беше изпекла блатовете предварително, с идеята на село да направи крема и да сглоби тортата. Баба ми изпадна в тих ужас, виждайки тези твърди кори, които в никой случай не приличаха на блатовете от нейната лимонадена торта. Беше в пълен потрес от нашата идея да поднесем на гостите такава небивалица.  После обаче взе, че й хареса
Тогава приготвяхме медена торта доста често. Понякога дори всяка седмица. А след това настъпи дълъг период без нея. Въпреки че всички много я обичаме.
И така до скоро. За един месец я правих два пъти. Първия път не стигна до снимка, но ето, сега успях да отделя парченце, което май не е много фотогенично, но за сметка на това пък е много, много вкусно. За блатовете използвах рецептата на Ина.

Продукти:

3 яйца
1 ч. ч. захар
2 с. л. мед
100 г  краве масло
1 ч.л. сол
1 ч. л.  сода 
3 чаени чаши брашно
ванилия

за крема:
1, 2  кг заквасена сметана
2/3 ч.ч. пудра захар
500 мл течна сметана
ванилия

смлени орехи за покриване на тортата

Маслото, захарта и меда се поставят в тенджера и се разтопяват на слаб огън. Не е нужно да се стопява захарта, а само да се разтопи маслото. Леко се охлажда.  Прибавят се леко разбитите яйца с 1 ч.л. сол. Разбърква се и се слагат содата и ванилията. Накрая се прибавя брашното. 
Държи се на котлона още минута-две, като се бърка постоянно. Тестото се изсипва върху много добре набрашнена повърхност.   Това, че  е много лепкаво не бива да ви  притеснява. Оставя се да изситине леко за около 3-4 минути и се разделя на 8 равни части. Всяка част се разточва върху добре набрашнена повърхност, като отгоре пак се набрашнява, за да не залепва точилката. Трябва да се разточи тънко, но не чак прозрачно. Първата кора се слага в тава, покрита с хартия за печене, като тавата трябва да е с по-голям диаметър. С друга тава с диаметър около 25 см се изрязва тестото в правилен кръг. Излишните краища се отстраняват. Това се прави директно в тавата, в която ще се пече, защото, ако се направи върху плота, при пренасянето формата ще се развали. Пече се в предварително загрята фурна на 200* за около 3-4 минути. Внимава се да не се изгори  блата, защото много бързо става готов. Отстранява се  от хартията за печене и пак се повтаря същата процедура с останалите блатове.

 За кремът: Течната сметана се разбива до твърди връхчета. Заквасената сметана се смесва с пудрата захар, като се разбърква внимателно с лъжица. Прибавя се другата сметана и ванилията и се разбърква хубаво до получаване на хомогенна смес.
Тортата се сглобява като се редуват блат и крем. Накрая се намазва хубаво от всички страни с крем и се поръсва със смлени орехи. 
Предстои най-неприятната част. Оставя се поне за 12 часа да престои в хладилник преди да ес сервира. 


Олади



Ако си търсите рецепта за бърза, лесна и много вкусна закуска, сте попаднали на точното място. Оладите са малки въздушни подобия на нашите тиганици. Има много и разнообразни рецепти за приготвянето им - както сладки, така и солени. От много време стоят в моя списък за правене, но най-после дойде и техния ред. От цялото разнообразие на рецепти, като за първи път, реших да се доверя на някой, който познавам, много харесвам и уважавам. Опитах рецептата на Инчето и изобщо не съжалявам! Инче, благодаря ти за тези пухчета, които у дома бяха придружени от обилно количество Нутела и малини. 

Продукти:

1 /2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. вода
1/3 ч. л. сода
1/2 ч. ч. захар
2 средни яйца
1,5 до 2 ч. ч. брашно
ванилия

1 ч.ч. е с вместимост 240 мл.

Киселото мляко се смесва с водата и се разбърква. Добавя се содата и се оставя 2-3 минути.
Прибавят се яйцата, захарта и ванилията и се разбърква хубаво. Добавя се брашното. Инчето съветва да се разбърка първо с лъжица и след това с пасатор, но аз пропуснах пасатора и използвах само тел за разбъркването. Трябва да се получи каша, която не е нито много гъста, нито много рядка.
В тиган се сгорещява малко олио с парченце краве масло и с лъжица се сипва от сместа. Аз използвах малък черпак, с който изливах по малко смес в тигана, защото с лъжицата става много бавно, а оладите се изпичат много бързо и докато напълня тигана с лъжицата, рискувах  първите вече да прегорят преди да ги обърна. 
Пържат се от двете страни до златисто.

Хубаво е да сервирате със заквасена сметана и плодове, но можете да добавите каквото вие обичате. Както вече споменах, у дома се харесаха с течен шоколад и малини. Много ще им отива мед.






неделя, 21 юни 2015 г.

Пържени филийки



Тази публикация съвсем не съм я планирала.
Но видях, че имам две снимки на филийки, едната от които съвсем прясна и установих, че нямам подобна публикация в блога.
Как се правят пържени филийки? Има много начини - сигурно всяко домакинство си има собствена рецепта.
Аз съм запазила рецептата от баба ми и майка ми и ще ви кажа как ги ги правя у дома.

На 1 яйце предвиждам 1 супена лъжица брашно. Обикновено е достатъчно за 2 по-големи филии. В зависимост от това колко филийки искате да направите, увеличавате яйцата и брашното.
Брашното се смесва с мъничко вода и щипка сол и се разбива на гъста каша. Прибавят се яйцата и всичко се бърка много хубаво.
В тиган се сипва повече олио и се загрява. Филийките се топят в яйцата непосредствено преди да се изпържат и се слагат в горещата мазнина. Не ги дръжте дълго в яйцата, а просто потопете и веднага извадете.
Пържат се от двете страни до придобиване на апетитен загар.

Можете да ги сервирате с каквото ви харесва.
Аз ги обичам и просто така, без нищо, и със сирене, и със сладко, и с мед... и в сладко-солена комбинация.
Обаче напоследък много ми харесват потопени докато са горещи в смес от захар и канела. Чудни са!
Опитайте и вие :)

Пържени филийки








неделя, 7 юни 2015 г.

Strawberry Shortcake, гости и рожден ден

Казват, че първите седем години от живота на човек са най-важни.
Ако за едно дете те са определящи за посоката му на развитие, то при блоговете май е доста по-различно.  
Е, днес Щъркелово гнездо става на цели 7. Доста дълго време упорито поддържам моето местенце.Изминах много дълъг път и с течение на времето като че ли блогът започва да заема все по-голямо място в сърцето ми. Връщам се назад и си спомням много  моменти, свързани с прекрасни приятелства, благодарствени думи от верни читатели, моменти на колебание дали да го има Щъркелово гнездо или пък до тук?!? и още много, и много...

Бих искала да благодаря на всички вас, които се отбивате тук!
Без вас нямаше да го има това място!
Благодаря ви за милите думи, за оставените коментари и споделените отзиви!

БЛАГОДАРЯ!

Е, ето, днес имам празник. Но имам и много специален гост на моя празник.
Познавате ли я? Ако не, да знаете, че много сте изпуснали. Една млада дама, която ни предлага прекрасни рецепти и на която аз съм сериозен фен. Познанството ни с нея започна в блог пространството, а после прерасна и в нещо повече. 

Мила Мария, благодаря ти, че прие поканата ми и ми гостуваш точно днес, на този така специален за мен ден!

"Илианче,

Най-напред искам още веднъж да ти благодаря за поканата!

За мен е огромна радост и чест да гостувам в този прекрасен блог на този толкова специален ден!

От сърце искам да ти пожелая да продължиш да водиш "Щъркелово гнездо" със същото желание, вдъхновение и любов, както до момента! За мен той остана един от малкото блогове, които запазиха своя уникален чар, уют, стил и най-важното - усещането, че споделяш кулинарните изживявания на приятел, а не "скрол"-ваш просто каталог с рецепти. Запази душата му и го развивай с усмивка - както до сега! :)

Специално за теб избрах да направя свой прочит на един класически десерт. Надявам се да се хареса на теб и твоите читатели!

Честит рожден ден на "Щъркелово гнездо"!

Голяма прегръдка от мен!

Мария"





Strawberry Shortcake

Необходими продукти:

за бисквитите:

2 ч. ч. бяло брашно
4 с. л. захар
¼ ч. л. сол
1 ч. л. с връх бакпулвер
¼ ч. л. сода за хляб
80 г. студено масло
1 яйце
1 с. л. заквасена сметана
около 1/3 ч. ч. гъст айрян, или колкото поеме за замесване на тестото
1 с. л. заквасена сметана за глазиране
1 – 2 с. л. захар за поръсване

за гарниране:

пресни ягоди
захар
заквасена или бита сметана
малко настъргана лимонова кора (или ванилия) за аромат
допълнително пудра захар по желание

Приготвяне:

Измийте ягодите, нарежете ги и ги сложете в купичка. Поръсете ги със захар, 
разбъркайте ги, покрийте купата със свежо фолио и я оставете в хладилника за 
половин-един час. 

Смесете брашното, захарта, солта и набухвателите в удобен съд. Нарежете маслото на 
дребни кубчета и с помощта на вилица го втрийте в сухите съставки, докато се 
образуват трохи. Сложете при тях яйцето и сметаната и започнете да добавяте по малко 
от айряна – количеството е на око, докато всички съставки се споят добре. Тестото се 
меси нежно, докато стане хомогенно, не повече - в противен случай бисквитите ще 
станат сбити. На пипане трябва да е меко, но да не лепне по ръцете.
Загрейте фурната на 180-200 градуса. Върху добре набрашнена повърхност разточете 
тестото с дебелина 1 - 1.5 см. и с купичка изрежете кръгчета. Съберете остатъците, 
разточете ги пак и така направете 6-8 бисквити. Подредете ги върху хартия за печене в 
голяма тава, оставете разстояние между тях, защото бухват. Намажете ги с малко леко 
разбита заквасена сметана, поръсете ги със захар и ги изпечете до хубав златист цвят. 
Оставете ги леко да се охладят върху решетка преди поднасяне.
Разрежете една още топла бисквитка хоризонтално на две през средата. Поставете 
долната част в чинийка, гарнирайте я обилно с подсладените ягоди и соса, който са си 
пуснали. Върху тях сложете 1-2 лъжици леко разбита заквасена сметана (или бита 
сметана), овкусена с малко лимонова кора или ванилия (и малко пудра захар, ако 
обичате по-сладичко). Най-отгоре поставете горната част на бисквитката. Украсете с 
още малко ягоди и сметана и поднесете веднага.
Макар, че този десерт се поднася леко топъл, може да изпечете бисквитките 
предварително и само да ги затоплите във фурната преди сервиране.

четвъртък, 4 юни 2015 г.

Кекс с шоколад, крема сирене и череши



Това е прекрасния кекс на Дианка в мое изпълнение.  
Комбинацията е невероятна. Горещо препоръчвам този сладкиш. Изпълних рецептата без промени. Само съм изпекла по-тънък сладкиш от два шоколадови и един бял слой.
Снимката е малко лоша, но нямаше възможност за по-хубава. А тъй като сега е времето на черешите, реших да споделя рецептата.


Продукти:

100 г шоколад
125 г масло
150 г захар
3 големи яйца
120 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
250 г  крема сирене
2 ванилии
1 ч.чаша изчистени  череши
1 щипка сол 


1 с.л. коняк
¼ ч.л канела, по желание
1 ч.л. захар
1 ч.л. нишесте


За глазурата:

 50 г шоколад 
1 с.л. масло
1 с.л. олио
1 с.л. мляко
1 с.л. марината от накиснатите в алкохол плодове
1 ч.л мед

Уточнение: 1 чаена чаша = 240 мл.


Черешите се поръсват с коняка, захарта и канелата и се оставят да се овкусят. Шоколадът се стопява на водна баня с маслото и се охлажда леко. Двете яйца се разбиват с 1/4 ч.ч. захар, една ванилия и щипка сол. Крема сиренето се разбива отделно с останалото яйце, останалата захар и ванилия. Брашното се смесва с бакпулвера. 
Към двете разбити яйца се излива шоколадовата смес и се добавя брашното с бакпулвера. Разбърква се добре.
Тава или форма за кекс се намаслява и се покрива с хартия за печене. Черешите се отцеждат и се поръсват с нишестето. 
На дъното на формата се излива 1/3 от шоколадовата смес, следва половината от бялата, слагат се плодове. Следва кафява смес, бяла смес, череши и се завършва с шоколадов слой. 
Пече се в загрята на 170* фурна. Проверява се с клечка.
Оставя се да се охлади напълно, без да се вади от формата. 
За глазурата - шоколадът се стопява на водна баня с останалите съставки. 
Излива се върху охладения сладкиш и се оставя поне 3 часа. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...