неделя, 31 май 2015 г.

Заешко с грах и печени чушки



Много пъти съм казвала, че заешкото  стои в челните места на любимите ми меса.
Приготвяла съм го по много начини, част от тях събрани тук и всякак ми харесва. Дали най-вкусния заек на фурна по Пепи, дали на яхния с картофи или по градинарски, или пък със сметана, с лук, с домати, с ориз... всички рецепти са много хубави.

Днес мислех да направя нещо доста по-различно, но в крайна сметка не последвах плановете си и сготвих това.

Продукти:

1 заек
1 глава лук
1 голям морков или 2 по-малки
5-6 печени чушки (ако са малки, сложете повече)
1 буркан грах
150 мл червено вино
100 г пушен бекон
2 с.л. горчица
1 голяма глава чесън
1 1/2 ч.ч. настъргани домати (или от консерва)
2 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
3-4 дафинови листа
1 с.л. чубрица
1 с.л. риган
сол

Месото се нарязва на порции. Лукът, морковите и чушките се режат на едро. Беконът се реше на ивички. Чесънът се разделя на скилидки, които не се белят. В 4-5 с.л. сгорещено олио се слага месото  - само да се запечата, не е нужно да се пържи до зачервяване. Слага се в гювеч. В останалата мазнина се изсипва виното и се оставя да поври 2-3 минути. Всичко се изсипва в гювеча при месото. Разбърква се хубаво. Брашното се смесва с малко вода и се разбърква на каша. Прибавя се към останалите продукти.  Разбърква се. Слага се капака и гювечът се поставя във фурната, която не е загрявана предварително, за да не се спука керамичния съд.
Пече се първо 20 минути на 220*, след това около 2 часа на 160*.

Поръсва се с пресен магданоз.



събота, 30 май 2015 г.

Пица на руло


Вчера видях ето тези снимки във Фейсбук и идеята много ми хареса. Споделих я в нашата група Готви, обичай, усмихни се! и Нели сподели, че е правила нещо подобно. Е, има моменти, в които много бързо изпълнявам някои идеи. Оказа се много вкусно и горещо препоръчвам на любителите на пици и тестени изделия.


Продукти:

Можете да използвате обикновено тесто за пица, аз този път реших да пробвам това:

За тестото:

200 мл хладка вода
200 г кисело мляко
20 г прясна мая
1 яйце
1 щипка сода
1 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
около 800 г брашно ( добавяйте по малко, може да отнеме по-малко или повече брашно)

Маята се разтваря във водата. В брашното се прави кладенче и в него се изсипват всички продукти. Замесва се меко нелепнещо тесто. Оставя се да втаса. Разделя се на 6 равни части. 
Всяка част се разточва на тънко руло. Отгоре се намазва с любим доматен сос. Аз си правя от равни части доматено пюре и настъргани домати, добавям риган и черен пипер на вкус.)


Отгоре реших да пробвам идеята с жълтъците от този клип за пица калцоне и добавих още свинско пушено филе, нарязано на тънко, топено сирене,  луканков салам на тънки парченца, кашкавал, крема сирене. Аз сложих това, но вие можете да сложите каквото ви е любимо. 

Завива се на руло. Оставя се да втаса. Отгоре се правят разрези, намазва се с разбит белтък (този, който остана). Може да се поръси с подправки по желание или пък както аз - със сусам.




неделя, 24 май 2015 г.

Спагети с миди


 Продукти за две порции:

180 г спагети
300 г миди ядки (аз използвах замразени)
1 голям домат
2-3 скилидки чесън
100 мл бяло вино
2 с.л зехтин
1 пълна супена лъжица краве масло
сол
черен пипер
магданоз

Спагетите се сваряват според указанията на опаковката и се прецеждат. Зехтинът и маслото се загряват в тиган. В тях се слага наситнения чесън за минута (внимавайте да не прегори). Добавя се нарязания на кубчета домат и мидите.



 Ако ползвате замразени миди, размразете ги и ги предварително. Сипва се бялото вино. Готви се на тих огън, докато изври и остане по-гъст сос. Посолява се и се подправя с черния пипер. Поръсва се със ситно нарязан пресен магданоз. Спагетите се изсипват в тигана и всичко се разбърква много хубаво.

И това е. Лесно и вкусно! Да ви е сладко!



петък, 22 май 2015 г.

Салата с нахут и тахан


Не знам при вас как е, но аз открих нахута сравнително скоро. Преди няколко години. Спомням си много отдавна гледах телевизионно предаване, в което представиха рецепта с нахут. Тогава идеята ми хареса и веднага се сдобих с половин килограм. Обаче... така си остана несготвен и след доста дълъг престой в шкафа отиде в боклука. Е, дълго време се въздържах от мераците си да го готвя. Вероятно заради дългото накисване или и аз не знам защо.
Но всяко нещо с времето си, казали хората. Така и при мен.
Преоткрих го и го включвам в менюто си, особено по време на пости.

Ето и една вкусна салатка с него, която направо може да си е и цяла вечеря :)


Продукти:

400 г сварен нахут (може и от консерва)
1 по-голям домат
половин краставица
4-5-6 парченца сушени домати в зехтин
150 г кашкавал (може и бяло сирене, или комбинация от сирена)
5-6 стръка пресен магданоз
1 ч.л. пресен тарос (можете да го пропуснете, ако не откриете)

сок от половин лимон
2 с.л. сусамов тахан
чесън на прах
2 с.л. студена вода
сол на вкус

Нахутът се изцежда и се поставя в купа. Всички продукти се нарязват и се смесват с нахута.

Таханът се смесва с водата и се разбърква до получаването на бяла каша. Прибавя се солта, чесънът и лимоновия сок (можете да добавите половината лимон и после, ако прецените да добавите още - въпрос на вкус). Разбърква се и салатата се залива с този сос.
Аз я оставих половин час да се овкуси преди консумация.

Това е. Бързо, лесно, много вкусно и засищащо.




петък, 15 май 2015 г.

Сиренак


Скоро опитах нещо подобно в едно заведение в Троянския балкан. Много ми хареса и, макар че беше печено в пещ, реших да пробвам изпълнение на фурна. Понеже нямам пещ, сложих във фурната една тава, която обърнах с дъното нагоре и загрях силно фурната. После поставих въпросните сиренаци върху тавата и то взе, че се получи идеално! Вкъщи преядоха, но бяха мноого доволни. Следващия път си поръчаха пица по същата формула.


Ето как изпълних рецептата аз.

Продукти:

350 мл хладка вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
20 г прясна мая
около 600-700 г брашно

краве масло
сирене кашкавал

Маята се разтваря във водата заедно със захарта. В подходящ съд изсипете половината брашно и направете кладенче. Солта се изсипва в кладенчето и се добавя маята. Разбърква се и постепенно се добавя от останалото брашно, като се меси, докато тестото поеме достатъчно от него и стане меко и нелепнещо (да може да се точи). Може да ви отиде и по-малко от посоченото количество брашно, но може да ви отиде и всичкото. 

Омесеното тесто се покрива с чиста кърпа и се оставя да втаса хубаво.
Разделя се на 6 или 8 части, които се оформят на топки. Втасват.
Тава с по-голям диаметър се поставя във фурната с дъното нагоре. Фурната се загрява на 200 градуса. Една топка се разточва на кръг с дебелина около 2 мм върху хартия за печене. (ако обичате пухкави, а не хрупкави неща, разточете по-дебело.) Отгоре се поставят няколко малки парченца масло (6-7-8 колкото ви харесва). После се поръсва със сирене и накрая с настърган кашкавал. По желание се наръсва чубрица.
Заедно с хартията за печене и с нейна помощ, така приготвения сиренак се слага в сгорещената фурна на дъното на тавата. Пече се докато се зачерви. Внимавайте, става много бързо. Тъкмо имате време за три - четири минути да подготвите следващия сиренак. 


























За себе си подготвих със зехтин, домати и маслини. Препоръчвам и тази комбинация.

сряда, 13 май 2015 г.

Сдружение „Екомисия 21 век” организира спортен празник в Ловеч по случай Националния ден на спорта


Заповядайте да отбележим заедно 17-и май – Национален ден на спорта и Международния ден на предизвикателството. Облечете си спортните дрехи, обуйте си маратонки, заредете се със слънчево настроение и елате да спортуваме заедно!  

Малки и големи, носете си федербал, топки, въжета за скачане, фрисби, ластик за игра, обръчи, хвърчила и всичко друго, което ще ви накара да се раздвижите! 

Освен това и ние, от сдружение „Екомисия 21 век", ще се погрижим за вашата активност чрез организиране на маратон по бързо ходене, състезание на високи токчета  (за мъже и жени), пейнтбол, йога, карате, игрите от нашето детство и още, и още!

Очакват ви много усмивки и емоции!!!

Къде? Езерото на „Стратеш" в гр. Ловеч

Кога? 17 май (неделя), от 11.00 ч.

понеделник, 11 май 2015 г.

Шоколадов мус


Тази рецепта за шоколадов мус правя от много години. Бях още ученичка и си купувах много списания. Едно от тях беше Супер Маркет  и в него я открих. Тогава много ми хареса и веднага я изпробвах. Днес е много любима и на моето семейство.

Продукти:

150 гр. шоколад (аз предпочитам натурален, макар че по рецепта е млечен)
6 с.л. силно горещо кафе
3 яйца
3 с.л. захар
250 мл. течна сметана
1 п. ванилия

Шоколадът се начупва на малки парченца и заедно с кафето се разтопява на водна баня. Разбърква се да стане гладка смес. Леко се охлажда. Разбиват се жълтъците със захарта и се добавят към шоколада. Изчаква се да изстине и се добавя към вече разбитата сметана. Разбърква се добре, след което се прибавят и разбитите на сняг белтъци. Престоява в хладилника поне три часа преди сервиране.Получава се много пухкав и лек мус!