Pages

вторник, 29 декември 2015 г.

Маслени шприц сладки




Скоро Инчето показа тези шприц бисквитки, които много ми напомниха на едни други, които неотдавна опитах в едно заведение с кафето си. Щом ги видях, веднага реших да ги приготвя при първа възможност. И ето, вече са факт.

Наистина са много вкусни бисквитки, които нежно се разтапят в устата в компанията на шоколад...
Посочената доза ми се стори много малка и затова реших да направя поне доза и половина. Е, малко промених нещата, но ви уверявам, че рецептата за тези маслени бисквитки е чудесна, бърза и лесна.



Продукти:

180 г меко масло
100 г пудра захар
1 цяло яйце + 1 жълтък
280 г брашно
по-голяма щипка сода
3 ванилии

За глазурата:

100 г черен шоколад
30 г краве масло
4 с.л. олио

Кравето масло се разбива с пудрата захар около 3 минути. Добавя се яйцето и жълтъка. Разбива се отново, докато сместа хубаво поеме яйцата. Прибавят се брашното, содата и ванилията. Разбърква се до поемане на цялото брашно.
Тестото се слага в пош със звездовиден накрайник. Шприцоват се бисквитки в тава, застлана с хартия за печене на разстояние една от друга. Тавата се поставя във фризера за 10 минути и после се преместват в загрята на 180 градуса фурна като не се препичат.
Изваждат се и се охлаждат напълно.
Шоколадът се разтопява на водна баня с маслото и олиото.
Сладките се потапят в него и се оставят на хладно докато стегне шоколада.



понеделник, 21 декември 2015 г.

Постна царевична питка



Даже е и содена. Много ми се искаше да опитам как ще се получи содена питка с добавка на царевично брашно. Която и да е постна :) Търсих подобни рецепти, но не открих и въпреки това реших да опитам. Е, рискувах да изкарам нещо каменно от фурната, но истината е, че резултатът е много добър.
Още повече, че идва Бъдни вечер и това е една допънителна идея за постна содена питка с царевичен аромат и вкус. Ако харесвате изделията с царевично брашно и тази питка ще ви допадне.

Водила съм се по тази рецепта за постна содена питка, като замених част от брашното с царевично.

Продукти:

2 ч.ч. царевично брашно
4 ч.ч. пшенично брашно
2 ч.ч. хладка вода
2 ч.л. сода
2 с.л. оцет
10 с.л. олио
1 равна супена лъжица сол

Пшеничното брашно се пресява, смесва се с царевичното и се прави кладенче. В него се слагат погасената в оцета сода, солта и олиото. Добавя се водата и се замества меко тесто. Оставя се да почива 10 - 15 минути. Получава се доста меко тесто. Не е нужно да добавяте допълнително брашно и да месите повече тестото. 
В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка.  Намазва се леко с олио и се пече 30-35 минути на 180 С. Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.





четвъртък, 10 декември 2015 г.

SO into FOOD



Едно ново начало!
Едно ново предизвикателство!

По идея на Мария и с изключителната подкрепа на Гери!

Новото електорнно списание SO into FOOD се списва от блогъри и е за всички вас, любителите на вкусната храна!

сряда, 9 декември 2015 г.

Постна вита питка



Предлагам вариант за оформяне на питка, която в случая е постна, но разбира се това не означава, че не можете да я направите и с вашето любимо тесто. Видях начинът на оформяне при Дианка и още когато прочетох, знаех, че ще дойде момент да  направя питка по този начин. 

Вариантът, който предлагам е постен, но вие можете да намажете пластовете с разтопено масло вместо с олио, както е в този случай и да използвате по-богато тесто. Моето любимо тесто е това от Питка Слънце.  


Продукти:

20 г прясна мая
500 мл хладка вода
10 с.л. олио
1 1/2 с.л. захар (не е много)
1 с.л. сол
около 1 кг брашно
































Маята се разтваря във водата заедно със захарта. Добавя се около 1/2 ч.ч. брашно и се оставя да шупне. 2/3-ти от брашното се изсипва в съда, в който ще се меси тестото и в него се прави кладенче. Слагат се солта и олиото и се изсипва шупналата мая. Меси се тесто, като по малко се добавя от останалото брашно, докато се получи меко и нелепнещо тесто. Оставя се да втаса.
Тестото се разделя на  5  топки. Всяка топка се разточва на кора с диаметър около 20 см. 4 от корите се намазват леко с олио и се поставят една върху друга. Петата кора се слага най-отгоре, като не се намазва. Така приготвената купчинка се разточва леко, докато стане с диаметър около 30 см. Така приготвеното тесто внимателно се премества в тава, застлана с хартия за печене и намаслена леко. Разрязват се  8 триъгълника от средата на тестото към края, като се оставя  борд около 2 см. по края. Триъгълниците се разслояват и се завиват назад пласт по пласт, като се застъпват.  
Питката се намазва леко с олио и се поръсва със сусам.
Поставя се в незагрята фурна, фурната се включва и се пече на 170 градуса до готовност.





понеделник, 7 декември 2015 г.

Веган кейк с моркови или просто постен морковен кейк :)



Този кейк с моркови е много вкусен и това, че е постен по никакъв начин не намаля качествата му. Освен това е икономичен и сравнително евтин сладкиш.

Рецептата видях при Мария още през лятото и оттогава го правя вече няколко пъти.

Продукти:

200 мл олио
220 г захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. канела
50 мл коняк или друг ароматен алкохол
400 мл топла вода
500 г брашно
10 г бакпулвер
300 г моркови, настъргани на едро
150 г орехи, нарязани на едро
1 ванилия

В подходяща дълбока купа се смесват водата, коняка, захарта, олиото, солта и канелата. Брашното се смесва с бакпулвера и се прибавя към горната смес. Бърка се хубаво, (с миксер или с тел) докато се получи гладка смес. Прибавят се морковите, орехите и ванилията. Сместа се изсипва в застлана с хартия за печене и намаслена форма или тава. Пече се в загрята фурна на 180*. Проверява се с клечка.
Преди да се разреже, се изчаква да изстине напълно.
Поръсва се с пудра захар.