събота, 29 ноември 2014 г.

Борш



Най-накрая приготвих и това чудо. Откога само му се каня.... вече и аз не си спомням. Варианти за приготвянето има много - с месо, без месо, както желаете. Можете да използвате тази рецепта, ако ви харесва, а може и да си потърсите вашата :)  Аз обаче използвах рецептата на Надето. Наде, благодаря ти  Ако не беше ти, нямаше скоро да го направя.

Продукти:

1 глава лук
1 морков
250 г зеле
1 малка глава цвекло
2 средни картофа
5 с.л. грах от консерва
2-3 домата или 1 ч.ч. домати от консерва
3-4 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
черен пипер на зърна
сол
магданоз и листа от целина

Зелето се нарязва, посолява се и се намачква. Нарязаните лук и морков се задушават в олиото за три-четири минути. Добавя се настърганото цвекло, а след него и зелето. Готви се при непрекъснато баркане докато зелето стане прозрачно. Прибавя се червения пипер и няколко зърна черен пипер. Налива се вода - около 400-500 мл. Оставя се да ври десетина минути на слаб огън и се прибавят нарязаните картофи и грахът. Когато картофите омекнат, се добавят доматите. Ястието продължава да се вари на тих огън докато зелето се свари напълно, а картофите "замътят" бульона. Поръсва се с пресен магданоз и листа от целина.




четвъртък, 27 ноември 2014 г.

Ориз с боб и царевица


Продукти:

1 малка глава лук
1 морков
1 ч.ч. ориз
1 ч.ч. сварен боб
4 с.л. царевица от консерва
10 маслини
2 с.л. домати
3 скилидки чесън
3-4 с.л. олио
3 ч.ч. вода
черен пипер
сол
можете да добавите още чубрица, джоджен и девесил

Нарязаните лук и моркови се задушават под капак в малко загрята мазнина около 5 минути. Добавя се измития ориз и се готви при непрекъснато бъркане още минута-две. Слагат се доматите, бобът, царевицата,маслините и чесъна. Сипва се водата и се слагат подправките. Разбърква се и се изсипва в тавичка. Пече се в загрята на 180 градуса фурна.


понеделник, 24 ноември 2014 г.

Мързелив щрудел с ябълки и тиква


Това е един стар, стар сладкиш, предложен в нов вариант. Този сладкиш си спомням отдавна, когато сме го правили заедно с мама. По-късно съм го правила многократно и сама 
 А сигурна съм, знаете го и вие. За мен обаче беше познат само с ябълки. Скоро Вени го публикува в кулинарна група във Фейсбук и изглеждаше толкова  апетитно, че изобщо не се поколебах да преформя нейната рецепта за постещи и така, както ми харесва  
Мила Вени, благодаря ти, че сподели тази вкусотийка и разнообрази менюто ми! 


Продукти:

1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. грис
1 ч.ч. захар
1 ч.л. бакпулвер
4 с.л. олио

За пълнежа:

1 кг ябълки
500 г тиква
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.л. канела
100 г счукани орехи
ванилия
1 к.ч. олио


Ябълките се обелват и се настъргват, тиквата също се почиства и настъргва.
Плодовете се смесват в купа, добавят се захарта, канелата, ванилията, орехите и олиото. Разбъркват се и се оставят около 20 минути.
Брашното, гриста, захарта и бакпулвера са смесват в купа.
Дъното на тавата, в която ще се пече се намазва леко с олио. Отгоре се изсипва 1/3 от сухата смес, след това половината плодова смес, следва 1/3 от сухата смес и останите плодове. Последната третинка суха смес се смесва с олиото (получава се нещо като маслени трохи, това да не ви притеснява) и се слага върху плодовете равномерно.
Пече се в загрята на 170 градуса фурна до готовност. Ако е нужно, може да се покрие с хартия за печене, за да не прегори.


неделя, 23 ноември 2014 г.

Постен меден сладкиш



Този сладкиш, макар и постен по нищо не отстъпва на много други сладкиши, които съм приготвяла. Много богат на аромати, сигурна съм ще ви хареса.
Преди около две седмици нашите приятели от Лидл България ни изненадаха с прекрасни продукти. Тогава приготвих тези марципанови  кексчета с ябълки и боровинки, но не успях да използвам някои от изпратените продукти. Част от тях съм вложила в днешния сладкиш.



Продукти:

150 г мед
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1 к.ч. олио
3 ч.ч. брашно
1 с.л. бакпулвер 
1 с.л. смес от подправки за меденки Belbake (ако не можете да откриете и само канела ще ви свърши чудесна работа )
1 с.л. ванилова захар
2 ч.ч. смлени орехи
3 с.л. портокалови корички или други захаросани плодове и корички

Медът се смесва с водата, олиото и захарта в огнеупорен съд и се слага на котлон докато заври и захарта и меда се разтопят. Оставя се да се охлади поне за час. След това се добавят всички останали продукти и се разбърква до хомогенна смес. Изсипва се в намаслена и набрашнена тава или форма за кекс  и се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна. След изпичане се охлажда, изважда се от формата и се поръсва с пудра захар.

В тази публикация бих искала да благодаря още веднъж на Лидл България за партньорството и да пожелая за рождения им ден още много бизнес успехи, успешно изпълнени социални мисии и все така високо доверие от страна на клиенти  и партньори!

събота, 22 ноември 2014 г.

Картофена яхния с вино



Продукти:

1 глава лук
около 700 г картофи
300 г  замразен грах или от консерва
1 морков
200 г гъби
1 настърган домат или половин чаена чаша домати от консерва
4-5 скилидки чесън
100 мл червено вино
1 с.л. червен пипер
3-4 с.л. олио
чубрица
черен пипер
2-3 дафинови листа
2 пълни с.л. брашно
сол

Почистените и нарязани лук и морков се слагат в загрятото олио и се задушават под капак около 3-4 минути. Слагат се гъбите и се готви още минута-две, като се разбърква постоянно, за да не залепне. Прибавя се червения пипер, разбърква се и се изсипват обелените, измити и нарязани картофи. Ако грахът, който използвате е замразен, изсипете го заедно с картофите. Ако е от консерва, го сложете след като картофите леко омекнат.
Изсипва се виното и се слага дафиновия лист. Оставя се да ври около 2-3 минути и се налива вода, колкото да покрие продуктите. След като заври, температурата на котлона се намалява и се готви на бавен огън, докато картофите и грахът се сварят. Тогава се изсипват доматите, ситно нарязания чесън и подправките, готви се още около пет минути. През това време брашното се размива с малко вода, като се стараете да не остават бучки и през цедка се изсипва в яхнията. Оставя се на котлона още две-три минути и се отмества от огъня. Поръсва се с нарязан пресен магданоз.

сряда, 19 ноември 2014 г.

Постна зеленчукова супа



Няма как по това време на годината, когато са Коледни пости, да нямам такива рецепти в блога. Още повече, че и аз самата ги спазвам и понякога не ми е много лесно да избера какво да си сготвя.
Надявам се, че постният раздел в Щъркелово гнездо ще е полезен и за тези, които не постят, но все пак се стараят да се хранят разнообразно. (Или пък по-икономично, защото факт е, постните рецепти често са доста икономични). А много често рецептите са подходящи и за тези, които спазват 90 дневната диета.

Продукти:

300 г гъби (печурки при мен, но можете да замените)
1 голям морков
100 г замразен грах или от консерва
около 300 г картофи
1/2 к.ч. ориз
10-15 черни маслини
2 с.л. олио
сол
черен пипер

Гъбите, морковите и картофите се почистват и нарязват. Оризът се измива. В тенджера се слагат гъбите, морковите и граха, ако е замразен (ако е от консерва, се слага заедно с картофите). Залива се с вода (около 1,5л) и се посолява. Слага се да се вари. След като продуктите омекнат, се добавят картофите, оризът, маслините и олиото.  Супата се вари до готовност на продуктите, подправя се с черен пипер.
Много семпла, но и вкусна супа. Можете да добавите по желание броколи, карфиол или нещо друго, което ви харесва.


понеделник, 17 ноември 2014 г.

Постна мусака с леща и нахут


Нямам идея дали е мусака или какво е, но това беше най-близкото на което ми прилича тази набързо приготвена гозба.

Продукти:

около 500 г картофи
1 морков
1 ч.ч. сварен нахут /може от консерва/
1 ч.ч. сварена леща /леща също има в консерви/
1 настърган домат /или от консерва/
1-2 печени чушки
10 маслини /или на вкус/
2-3 скилидки чесън /ситно нарязан/
3 с.л. олио
сол
черен пипер
чубрица
щипка мащерка

Картофите се нарязват на кубчета като за мусака. Морковите се режат на по-ситно.  Поставят се в тава и се смесват всички изброени продукти. Посолява се и се слагат подправки на вкус. Ястието се залива с вода, така че почти да покрие продуктите. Пече се в загрята на 180 градуса фурна до готовност и докато остане на мазнина. Ако водата се изпари, а картофите са още сурови, долейте още мъничко и продължете да печете.



неделя, 16 ноември 2014 г.

Баунти торта







Продукти:

За блатовете:
9 белтъка
300 гр захар
210 гр кокосови стърготини
щипка сол

За крема:

11 жълтъка
120 гр захар
300 гр шоколад ( по принцип е черен, но аз сложих 50:50 черен и млечен)
300 гр краве масло на стайна температура
60 мл прясно мляко


Фурната се загрява на 180 градуса. Тавата на фурната се застила с хартия за печене, която се намазва хубаво с масло. Белтъците се разбиват с щипка сол, докато се получат меки върхове. Постепенно се добавя захар и биенето продължава, докато сместа стане твърда. Слагат се кокосовите стърготини и се разбърква внимателно, докато стане хомогенна смес. Изсипва се в тавата и повърхността се изравнява. Фурната се намалява на 150 градуса и блатът се пече до изсушаване. Всяка фурна пече по различен начин и е трудно да се каже колко точно време ще отнеме печенето, но печете/сушете, докато отгоре хване съвсем лек златист загар. Ако прецените, можете да намалите фурната на 130* и да  го оставите да изсъхне на тази температура. Обикновено е готов за около 20-30 минути. След като се изпече, блатът се изважда от фурната и се оставя да изстине. Срязва се на три равни части по дължина. 




Кремът се приготвя, като  жълтъците и захарта се разбиват на водна баня до сгъстяване или докато  прекарвайки лъжица по дъното на съда остава следа, която се вижда ясно. Добавя се млякото и парчетата шоколад, разбърква се до разтопяването му. Сместа се отстранява от огъня и се оставя да се охлади. Кравето масло се разбива с миксер и към него внимателно се изсипва охладения крем. 

















Тортата се сглобява като се редуват блат и крем и накрая цялата се намазва с крем.


Източник на рецептата: http://palachinkablog.com/bounty-cake/

събота, 15 ноември 2014 г.

Постни рецепти



Започва Коледният пост.
За да е по-удобно на всички онези, които ще търсят постни рецепти, съм ги събрала на едно място.


 Всички постни рецепти на Щъркелово гнездо можете да откриете в тази връзка http://ilrai.blogspot.com/search/label/%D0%9F%D0%BE%20%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8



неделя, 9 ноември 2014 г.

Марципанови кексчета с ябълки и боровинки


Малко дълго стана името на тези кексчета, но така е. Кое от всичко да спестя, като всичко е много вкусно и важно?

Миналата седмица, докато бях на работа внезапно ме посети куриер, който ми носеше един пакет. Съвсем неочаквано от Лидл България ме сюрпризираха с прекрасен подарък.


Да си призная честно, миналата година преди Коледа в Лидл отново имаше такива продукти и тогава се запасих с толкова много, че ги използвах доста дълго време. Дори пазех същите жабки и цветчета и дъщеря ми ги изяде преди няколко дни.А една опаковка корички имам още в хладилника :)

Тези продукти пристигнаха с едно мило писмо, с което бях предизвикана да направя нещо сладко или пък солено.
Спрях се на тези кексчета, защото по Великден пробвах да направя козунак с марципанови топчета в него и много ми хареса. Сега реших да вложа марципан в кексчетата. Оказа се, че такива кексчета са доста популярни в комбинация с ябълки, но пък аз имам едни боровинки във фризера, които стоят и чакат да ги сложа някъде. И така се появи тази рецепта.

Благодаря много на Лидл за възможността отново да готвим заедно.
В близко време от тези продукти вероятно ще се появят още рецепти.

Продукти:

1 голямо яйце
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. разтопено масло и охладено след това
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. захар
1 равна с.л. бакпулвер Belbake
1 с.л. ванилова захар Belbake
1 щипка сол
1/2 ч.ч. боровинки
1/2 ч.ч. настъргани ябълки
100 г бадемов марципан Belbake

Яйцето се разбива и се смесва с  охладеното разтопено масло и прясното мляко. Брашното се пресява и към него се прибавят захарта, бакпулвера, ваниловата захар и солта. Постепенно се изсипват при течната смес и се разбърква хубаво с тел. Марципанът се накъсва на малки парченца и заедно с ябълките и боровинките се изсипват в сместа. Разбърква се.

Изсипва се във формички и кексчетата се пекат в предварително загрята на 170* фурна.
Част от кексчетата изпекох в силиконовите формички, които ми изпратиха от Лидл, а останалите направих като обикновени мъфини. 

След като се изпекат, се изваждат от фурната и се оставят за кратко да се охлади силиконовата форма. След това се изваждат и охлаждат върху решетка.

А тези, които не могат да чакат ги хапват още парещи :)

Ако още не сте се възползвали от предложенията на Лидл, можете да ги разгледате тук. 
Сигурна съм, че има какво да си изберете. 


неделя, 2 ноември 2014 г.

Пилешка каша


Тази вкусна пилешка каша ухае на моето детство. А може би и на вашето?
Баба я правеше прекрасна и аз много я обичах, когато бях дете, а и сега. Често се случваше да остане месо от сварено пернато и бързо се превръщаше във вкусотия като тази. Ако ви е останало месо без бульон, пак можете да приготвите кашата дори и само с вода или да сложите бульон от кубче, но аз препоръчвам да изпълните рецептата както е описана по-долу.

Аз използвах сварено месо от домашна кокошка, но може да се приготви и с купено пиле.

Продукти:

1 пиле (домашно пиле, кокошка, пък и петел)
1 глава лук
1 морков
1 чушка
10 зърна черен пипер
сол

6 с.л. олио
6 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер


магданоз

Пилето се слага да се свари цяло във вода, толкова, че да го покрие. Като заври, се отпенва и се слагат нарязаните на ситно лук, чушка и морков. Посолява се и се добавя черния пипер. Вари се до пълно увиране на месото.
Пилето се изважда, оставя се да охлади и се отделя бялото му месо. Аз сложих и месото от бутчетата... лакомия 
Месото се слага в хаванче и хубаво се счуква, така че да се раздели добре.
Олиото се загрява и в него се изсипва брашното. Бърка се на котлона докато леко порозовее. Добавя се червения пипер. След това се изсипват три черпака от ГОРЕЩИЯ бульон и се разбърква хубаво, докато течността се поеме хубаво от сместа. Добавят се още три черпака бульон и се оставя да ври при непрекъснато бъркане, докато се посгъсти - при мен около 10 минути. След това се изсипва счуканото месо. Разбърква се и се готви докато започне да се отделя от стените на тенджерата (като пареното тесто). След това се долива още малко бульон, докато придобие гъстотата, която ви харесва. Отмества се от огъня и се поръсва с пресен магданоз.

Така направих кашата аз. Сега няколко уточнения.
* Избрах да сложа лук, чушка и морков при варенето на пилето, защото зеленчуците обогатяват много повече бульона. Но, ако на вас не ви харесва така, смело можете да ги пропуснете.

* Кашата можете да направите и ако ви е останало пилешко месо и не знаете какво да го правите. Е, тогава вероятно няма да имате вкусен бульон, но би се получила и с вода.
* По желание, накрая можете да добавите счукан чесън на вкус.

Ами, това е. Давайте чиниите и да хапнем вкусно :)