събота, 28 юни 2014 г.

Зимнина: Салата от тиквички и моркови



Вече е лято и в много кухни е време да се приготвя зимнина. Това е една много вкусна салата, която може да разнообрази менюто ви в зимните месеци. У нас я правим за втори път. Миналата година много ни хареса. Опитайте и вие.

Продукти:

4 кг тиквички
5 бр. средни моркови
1 връзка  копър
1 връзка магданоз
4-5 глави чесън /или на вкус - може и по-малко, може и повече/

Марината:

4 с.л. сол
1 ч.ч. оцет
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио

Тиквичките се обелват и се нарязват на кубчета. Морковите се настъргват. Чесън, копър и магданоз се нарязват на ситно. Продуктите за марината се смесват и се слагат на котлон да се стоплят, колкото да се стопят захарта и солта. Заливат се тиквичките и се разбъркват добре. Престояват 2-3 часа, като периодично се разбъркват. Сипват се в буркани, като се притискат плътно. Долива се от течността, която са си пуснали, запечатват се и се варят 20 минути.

петък, 27 юни 2014 г.

Шоколадово-кокосов сладкиш




Продукти:

За шоколадовата основа:

90 г тъмен шоколад
90 г краве масло на стайна температура
3/4 ч.ч. захар
1 яйце, леко разбито
1 ч.ч. брашно
2 с.л. какао

Кокосов пълнеж:

225 г кокосови стърготини
395 г подсладено кондензирано мляко
2 яйца, леко разбити


За ганаша:

200 мл течна сметана
250 г тъмен шоколад
20 г краве масло
4 с.л. захар

Фурната се загрява на 180* . Форма за торта се застила с хартия и се намазва с разтопено масло по страните. Шоколадът се разтопява на водна баня. Захарта и маслото се разбиват с миксер до гладък крем. Прибавят се шоколадът и яйцето и се разбърква добре. Прибавят се брашното и какаото и се бърка до еднородна маса. Изсипва се във формата и се слага да се пече, докато се стегне леко или 15 минути. Приготвя се кокосовата смес като млякото се смесва с кокоса и яйцата и се разбърква добре. Изсипва се върху шоколадовата смес и се слага да се пече докато стане златист. Изважда се и се оставя да се охлади напълно. Приготвя се ганашът, като сметаната се слага да заври и в нея се изсипва настъргания или нарязан на ситно шоколад и захарта. Бърка се, докато се получи хомогенна смес. Добавя се маслото и се бърка добре, докато се разтопи.  Изсипва се върху сладкиша и се заглажда. Прибира се в хладилник да стегне. Изважда се и се освобождава от формата.

вторник, 17 юни 2014 г.

Шоколадова торта с череши


Днес имам рожден ден :)
И за повода приготвих тази торта. 
Снимката ми нещо не се получи много хубава, но се надявам да е вкусна. Като я срежа, ще ви кажа.

Продукти:

За блата:

125 г. масло
80 г. захар (4 с.л. с връх)
2 яйца
150 г. брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
2 с.л. прясно мляко
1 ванилия
щипка сол

за черешовия пълнеж:


300 г изчистени от костилките череши
2/3 ч.ч. захар
сок от половин лимон
2 с.л. ликьор по избор (аз имах меден)
ванилия

за ганаша:

240 г качествен шоколад
200 мл течна сметана 
20 г краве масло

Първо черешите се слагат в огнеупорен съд със захарта, лимоновия сок и ликьора и се варят на тих огън до сгъстяването им. Трябва да заприличат на конфитюр.

Фурната се загрява на 160*. Маслото се разбива със захарта и яйцата и постепенно се добавят останалите продукти. Изсипва се в намаслена обръщаща се форма и се слага да се пече до получаване на златист цвят.
Изважда се от формата и се оставя да изстине. 


За приготвяне на ганаша сметаната се слага да заври. Прибавя се шоколадът и на тих огън се бърка до пълното му стопяване. Накрая се слага маслото да се разтопи. Оставя се леко да се охлади. 

Върху блата се изсипват черешите и се разпределят равномерно. Отгоре се излива ганашът и тортата се оставя в хладилник за един ден. 

събота, 14 юни 2014 г.

Мусака от тиквички с кайма и ориз



Предлагам ви още един начин за приготвяне на вкусно ястие с основна съставка тиквички - мусака от тиквички с кайма и ориз. Този начин на приготвяне ми е много любим. Получава се много добра комбинация между продуктите. Тиквичките чудесно си пасват и с кайма, и с ориз.

Продукти:

около 1 кг тиквички
1 глава лук
1 морков
300 г кайма (при мен телешка)
1/2 ч.ч. ориз
1 домат (половин чаена чаша домати от консерва)
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. чубрица
5-6 листенца джоджен може и чаена лъжичка сух
черен пипер
сол

За заливката:

2 яйца
3-4 с.л. брашно
300 г кисело мляко
щипка сол
щипка сода

Тиквичките се режат на кръгчета и се посоляват. Оставят се да постоят докато приготвяте плънката. Лукът и морковите се режат на ситно и се задушават в зарята мазнина около 7-8 минути. Добавя се каймата и хубаво се разбърква, докато стане на трохи. Сипва се измития ориз и накрая се прибавят нарязаните домати.  Оставя се на огъня, докато остане на мазнина. Прибавят се всички подправки. Тавата, в която ще се пече ястието се намазва с олио и се подреждат един ред от тиквичките. Слага се половината кайма, после отново тиквички и пак кайма. Накрая се завършва с ред тиквички. Ястието се залива с вода - почти да покрие продуктите и се пече в загрята фурна на 180*. Когато горният ред тиквички се запекат, можете да ги обърнете, за да не се изсушават прекалено много. Пече се до пълна готовност.
Всички продукти за заливката се смесват и разбъркват до гладка смес. Изсипват се върху тиквичките и ястието се пече до получаване на приятен загар.

събота, 7 юни 2014 г.

Рожден ден! Рожден ден! Торта и гости :)

Не на мен, на блога :)
Все едно вчера писах, че Щъркелово гнездо става на пет, а ето, че днес празнуваме шест години от създаването му. 
Смятам, че точно този ден е много подходящ за стартиране на нова рубрика при мен. Каква? На гости ми е...

Точно така. Днес за първи път имам гост. Много, много специален гост! За мен е изключително удоволствие да ви представя  Пепи от Храна за мойте канибали. Вярвам, че всички знаете за кого говоря. И преди съм ви разказвала за нея , така че сега няма да се повтарям. Само ще ви кажа, че ако още не сте посетили Пепи, трябва непременно да го направите. Може би няма да имате нужда от тази моя препоръка, след като видите с какви прекрасности ми гостува тя :)

И така, давам думата на Пепи:

Днес на гости ..... в Щъркелово гнездо

Време ми е за гости, ама пък този път направо отиваме на рожден ден.
Изключително много се радвам, че съм поканена за първи гост в един от най-любимите ми блогове, който днес има и рожден ден Щъркелово гнездо. Блогът на Илианка.
Едно от първите ми интернет-приятелства, което много скоро след голяма форумска среща на Гответе с мен се превърна и в истинско приятелство, реално. Не само виртуално. А блогът и едва ли има нужда от представяне, защото е добре познат на мнозина от четящите тук и по-голям брат на моя. Ако е вярно, че блоговете приличали на собствениците си, това важи в пълна сила за блога на Ил – всичко в него е направено с много любов и желание, както тя прави всичко и аз самата неведнъж съм приготвяла рецепти от блога на Илианка. Като най-вкусен мога да спомена един джолан  Така че, ако нещо ви хареса от нейните рецепти – не се помайвате, а запрятайте ръкави.
Обикновено когато получа покана да гостувам в блог все се оплаквам, че съм безидейна и зациклям. Но този път не  веднага в полезрението ми влезе едно агнешко копитце и прясно приготвения изсушен за проба лук. И как на рожден ден без торта?! Идеята за торта „Павлова”, която от 7-8 години чакаше реализация дойде в точния момент, а и в градината вече има и прекрасни, ароматни и сочни ягоди.
Скъпа Илианка, благодаря ти сърдечно за поканата! Благодаря за честат да бъда твой първи гост!
Честита годишнина на блога! 6 години са си ужасно дълго време и много труд и той непременно трябва да бъде придружен от едно голямо „БРАВО” за всички страхотни, точни и вкусни рецепти, които си приготвила на близките си и подарила на напълно непознати хора, търсещи изпитана рецепта!
Прегръдка голяма и най-сърдечни пожелания първо за здраве, а после за много кулинарно вдъхновение; да продължаваш да радваш всички нас, многобройните приятели, почитатели и читатели на блога ти с прекрасните си идеи!

Печено агнешко бутче с подправки



Продукти:
1 агнешко бутче ~ 2 кг (или голямо парче месо)
подправки:
1 ч.л. стрит/нарязан джоджен
1 ч.л. чубрица,
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. сол
2 с.л. брашно
2 с.л. червен пипер
3 с.л. сух смлян зелен лук***
50 мл бяло вино

2-3 листа салвия

60 г масло

Приготвяне:
* Подправките се смесват. Прибавя се виното и разбърква на каша.
* Бутчето се намазва добре със сместа, завива със свежо фолио и прибира за поне 2 часа в хладилник (или поставя в плик за печене, с който после се пече)
* Прехвърля се в тава за печене, налива се една чаша вода, прибавя се маслото, завива плътно тавата с фолио (ако е в плик за печене се прибавят само 100 мл вода, плика завързва и поставя в тавата за печене).
* Пече се в загрята фурна на 220 за около 15-20 мин, след което градусите се намаляват на 150* и пече още два часа.
* Развива се тавата (отваря се плика) и соса се сгъстява с една ч.л. царевично нишесте (или препечено брашно).

***Сухия зелен лук е новото в тази рецепта. До сега съм пекла агнешко месо с пресен зелен лук, но аромата е доста по-силен. Тъй като тези дни заложих и изсуших зелен лук, реших да опитам как ще се отрази на месото – факт, че аромата му е доста по-нежен, отколкото на пресния лук и се вписа много добре в „адската смес” за намазване на големи парчета месо, която експлоатирам доста често напоследък.
Ако нямате сушен зелен лук, а решите да направите рецептата, може да си нарежете една връзка лук, който тънко разстлан на хартия ще изсъхне за два дни. И тогава да смелите лука и смесите с останалите подправки. В някои магазини също продават сушен лук. Ако не обичате лук – просто го пропуснете



И... да си дойдем на думата. На рожден ден като на рожден ден. Ето я и тортата :)

Торта Павлова с ягоди



Продукти:
За целувчените блатове*:
4 белтъка
240 г захар
щипка сол
1 с.л. царевично нишесте
2 ванилии

За крема:
300 мл сладкарска сметана
200 г заквасена сметана
2 с.л. пудра захар

~ 600 г ягоди (измити и подсушени на мека кърпа, или кухненска хартия) и ~ 150 г боровинки**

Приготвяне:
* Фурната се загрява на 150оС.
* Белтъците с щипка сол се разбиват на средна скорост на миксера за 2-3 мин.
* Прибавят се ванилиите и нишестето и увеличава миксера на максимална скорост.
* На малки порции, лъжица по лъжица се прибавя захарта и продължава разбиването. Трябва да се получи гъст и лъскав крем, който като се обърне купата с дъното нагоре да не се стича.
*Правоъгълна голяма тава се покрива с хартия за печене.
* Начертават се два кръга с диаметър 20 см. (по диагонал, да се съберат в тавата). Хартията се обръща с очертаната част отдолу.
* Изсипва се белтъчната смес в кръговете, или шприцова така, че да ги запълни. На единия кръг се очертава борд по края, висок 1-1.5 см (за да събере повее сметанна и плодове отгоре 
* Тавата се слага в загрятата фурна и градусите се намалят на 90°C. Пече се около два часа. Като се побутнат блатовете са твърди могат да се преместват по хартията.

* Фурната се изключва и се оставят да изстинат напълно.

* Сметаната се разбива до твърди върхове и към нея се добавя заквасената сметана и захарта. Разбърква се отново – вече с лъжица или шпатула.
* На чиния/поднос за торта се поставя единия блат.
* Намазва се с част от сметаните и върху него се подреждат ситно нарязани ~¼ от ягодите.
* Поставя се втория блат и притиска, за да прилегне плътно върху сметаната и ягодите (но да не излязат парченцата ягоди отвън )
* Върху него се разпределя останалата сметана и украсява с плодовете.
* Павловата може да се сервира веднага или след известен престой в хладилника. На моите хора им хареса прясно приготвена  с хрупкави целувки и нежна сметана. Аз я харесах повече с омекналите блатове и както се вижда от разреза парчетата не са особено фотогенични, но пък вкуса компенсира.

* Вместо два, може да се напрАви един, по-голям и два пъти по-висок блат. С печенето трябва да се внимава – на пипане целувката трябва да е с твърда коричка и като се побутне – да се отлепва от хартията. Цвета е много, много нежно кремав.
** Плодовете могат да бъдат всякакви любими, аз избрах сезонните вкусни и ароматни ягоди и малко замразени боронки  за цвят.