неделя, 30 март 2014 г.

Мекици от тесто с айрян

Преди време изобщо не съм подозирала, че може да има толкова много рецепти за мекици. Познанията ми се свеждаха само до тези, които правеше баба. Те разбира се и до днес са си най-вкусни :) Но това не пречи аз да продължавам да изпробвам различните рецепти, които срещам.  На тази рецепта попаднах в кулинарна група във Фейсбук и авторът е Димка Попкина. Сърдечно благодаря за споделената вкусотия. Тъй като дозата беше малка за нас, аз промених пропорциите.

Продукти:

400 мл топъл айрян
30 г прясна мая
1 к.л. сода за хляб
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 яйца
около 600-700 г брашно

Маята се разтваря в топлия айрян заедно със захарта и 5-6 с.л. брашно. Разбърква се и се оставя да шупне. В брашното се прави кладенче и там се слагат содата, солта и яйцата и се се изсипва маята с айряна. Меси се меко, нелепнещо тесто. Разделя се на топчета колкото яйце, завиват се с чиста кърпа и се оставят да втасат. Втасалите топчета се разточват на кръг. По желание в средата се поставя пълнеж от сирене и мекиците се загъват, като краищата се притискат добре. Може и да не им слагате сирене. Тогава просто оставете тестото на кръгче. Мекиците се пържат в повече  добре загрято олио от двете страни. Стават готови много бързо, така че преди да започнете да пържите, си направете десетина предварително или си вземете помощник :)

четвъртък, 27 март 2014 г.

Ципура на фурна



Това е от онзи тип бързи ястия, за които дори нямам точна рецепта.
Нужна ви е почистена ципура - 1, 2, 3... броя. Рибата се посолява отвън и отвътре и се поръсва с лимонов сок. Отгоре се правят разрези, в които се поставят тънки резени домат. Коремът се пълни с 2-3 резена лимон. Така подготвената риба се поставя се в тава, застлана с хартия за печене, поръсва се с около кафена лъжичка риган на риба и се полива със струйка зехтин. Пече се в загрята на 180* фурна до готовност.

вторник, 25 март 2014 г.

Бюрек със сирене и кашкавал




Този бюрек видях преди няколко дни при Мари и веднага ме грабна. Изобщо не съм се колебала дали да го приготвя или не. Просто веднага замесих тестото.

Продукти:

около 4 ч.ч. брашно
1 1/4 ч.ч. топло прясно мляко
6 с.л. топла вода
7 г суха мая
1 1/2 ч.л. сол

За пълнежа:
100 г разтопено масло
около 350 г сирене
100 г кашкавал

1 жълтък за намазване
сусам за поръсване

От изброените продукти се замесва тесто. Разделя се на две топки и се оставя да втаса. Взима се едната топка и се разделя на 3 части. Всяка част се точи на тънка кора - правоъгълник, с размери около 30/40см. Първата кора се намазва с масло и се поръсва със сирене. Поставя се втората кора и по същия начин се маже с масло и се поръсва със сирене. Поставя се третата кора, маже се с масло, ръси се със сирене и с половината настърган кашкавал. 1/3 от тестото се загъва по дължина. След това се захлупва с другата 1/3та част. Леко се разточва с точилка по дължина. След това отново 1/3 се загъва навътре и се похлупва с останалата част тесто. Получава се доста дебел квадрат. Внимателно се разточва с точилка, да приеме по-нормални размери - около 20/20 см. Поставя се в застлана с хартия за печене или намаслена тава.


По същия начин се процедира и с останалата половина на тестото - разделя се на три, точат се кори, мажат се с масло, сирене и кашкавал и се сгъват по същия начин.
От тези продукти се получават два бюрека.
След като са готови, бюреците се разрязват - първо през средата и после всяка половина на триъгълници. Оставят се да втасат. Мажат се с разбит с малко прясно мляко жълтък и се поръсват със сусам. Пекат се в загрята фурна на 180*.



неделя, 23 март 2014 г.

Кекс - баклава



Това е рецептата на Танита за Мъфини баклава, но при мен е изпълнена като кекс. Танче, благодаря ти за страхотната рецепта. При мен претърпя съвсем леки изменения и изглежда така:

Продукти:

За пълнежа:
1 ч.ч. счукани орехи
1/2 ч.ч. захар
2 ч.л. канела
6 с.л. разтопено масло

За кекса:

2 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода
3/4 ч.ч. захар
2 яйца
6 с.л. разтопено масло
1 1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. прясно мляко
ванилия


Всички продукти за пълнежа се смесват и разбъркват добре. Сухите съставки за тестото се смесват хубаво в голяма купа. Яйцата се разбиват с тел и към  тях се прибавят двата вида мляко и маслото. Течните съставки се прибавят постепенно към сухите, като всичко се бърка до хомогенна смес. Форма за кекс се намаслява и набрашнява. Изсипва се 2/3 от тестото, слага се пълнежа равномерно и отгоре се покрива с останалото тесто. Пече се в загрята на 170* фурна до пълна готовност. Проверява се с дървен шиш. Охлажда се, изважда се от формата и се поръсва с пудра захар.

събота, 22 март 2014 г.

Супа от коприва

Супата от коприва е нещо, което присъства сравнително често у нас през пролетта. Странно е, че рецептата липсва в блога. Днес ще поправя тази грешка.

Продукти:

около 250 г коприва
1 глава лук (или 1 връзка зелен лук)
1 морков
1 домат (1 к.ч. домати от консерва)
1 к.ч. фиде (за предпочитане дебело)
3 с.л. олио
джоджен, чубрица, черен пипер
сол
магданоз

70 мл прясно мляко

Копривата се почиства  и измива. Нарязва се на ситно и се попарва с гореща вода. Лукът и морковът се слагат да се варят в около 1,250 л вода за около 10 минути. Добавя се копривата. След като супата заври отново, се добавя олиото, чубрицата, сол и малко черен пипер. Вари се докато продуктите омекнат. Слагат се доматите, вари се още около 5 минути. След това във врящата супа се слага фидето и супата се оставя на огъня до пълна готовност. Накрая се прибавя прясното мляко, супата се оставя да заври отново. Поръсва се с джоджен (ако  е пресен ще бъде най-добре) и магданоз.

събота, 1 март 2014 г.

Свинско с доматен сос

Продукти:

1 кг свинско месо
1 кг домати или 1 буркан смлени
1 глава лук
1 морков
5-6 скилидки чесън
1 с.л. червен пипер
щипка захар
100 мл червено вино
щипка мащерка
чубрица
сол
черен пипер

Свинското се нарязва на хапки. Лукът и морковът се режат на ситно. Чесънът се почиства и също се реже на ситно. Ако доматите са пресни, се обелват и нарязват на ситно.  В малко загрята мазнина се изпържва месото. Добавят се лука и моркова. Оставя се да се задуши до омекване на зеленчуците. Слага се червения пипер  и се разбърква хубаво. Излива се виното. Готви се минутка-две и се изсипват доматите. Оставя се на слаб огън до редуциране на доматите на половина, като се разбърква отвреме навреме. Слага се захарта, чесъна и подправките. Разбърква се хубаво и се оставя още 5 минути на огъня. Поднася се с варен ориз и се поръсва с пресен магданоз.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...