понеделник, 24 февруари 2014 г.

Салата от зелен боб с печен чесън



Продукти:

450 г зелен боб (замразен)
1 домат
1 голяма глава чесън
1 с.л. горчица
4 с.л. олио
2 с.л. лимонов сок
1/2 ч.ч. счукани орехи
сол
черен пипер

Чесънът се почиства от брадата и се изрязва по този начин отгоре. Поставя се върху лист фолио, полива се с малко зехтин и се посолява. Увива се във фолиото и се слага в загрята на 200* фурна за около 40 минути, докато стане много мек. Най-добре би било да го изпечете, докато печете още нещо във фурната.  Зеленият боб се сварява във вряща посолена вода. Изсипва се в гевгир и се измива бързо със студена вода. Изцежда се. Чесънът се обелва или по-скоро изстисква от обвивката, слага се в купа  и се намачква. Добавят се горчицата, олиото, лимоновият сок, счуканите орехи и малко сол. Всичко се разбърква много хубаво. В купа се изсипва изцеденият боб и се залива с чесновата смес. Добавя се доматът, изчистен от семената и нарязан на кубчета.  Слага се черен пипер на вкус и всичко внимателно се разбърква. Оставя се да престои 30 минути преди консумация.

неделя, 16 февруари 2014 г.

Баница с локум



Продукти:

500 г кори за баница
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. олио
3 кутии цветен локум
1 ч.ч. смлени орехи

50 г краве масло
за сиропа:
2 ч.ч. захар
2 1/2 ч.ч. вода
2 ванилии

 От водата, захарта и ванилията се сварява сироп, който се оставя да изстине.  Яйцата се разбиват със захарта, прибавя се олиото и брашното и се разбива до хомогенна смес. Локумчетата се раздърпват на тънки пръчици. Взима се една кора и върху нея се разпределя 1 с.л. от яйчната смес. Покрива се с още една кора и още една супена лъжица смес. Слага се трета кора, върху която се разпределят 3-4 с.л. смес равномерно, да има навсякъде. Поръсва се със смлени орехи. В края се подреждат локумчетата и така подготвените кори се завиват на руло, което се поставя в предварително намаслена правоъгълна тава.





По този начин се постъпва с останалите кори. От пакет 500 г  при мен се получиха 6 рула по три кори. Маслото се разтопява и се излива върху корите. Така подготвената баница се пече в загрята на 170* фурна до хубаво зачервяване. Като се извади, още гореща се залива със студения сироп. Покрива се с чиста кърпа и се оставя поне два часа да попие.

Мммм, готови ли сте за това сладко вълшебство?

Идеята е от Снежи Владимирова.

събота, 15 февруари 2014 г.

Балатонки

Балатонките приличат на кренвиршки, но в тези има само тесто и кренвирши. Такива продават в нашите закусвални, вероятно има и при вас.

Продукти за 10 броя:

1 кубче прясна мая
400 мл топла вода
около 600 г брашно
1 белтък
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
5 с.л. олио

10 кренвирша, по-тънки (аз купувам от Лидл)

1 жълтък за намазване

Маята се разтваря във водата заедно със захарта, добавят се 2-3 шепи брашно. Разбърква се и се оставя да шупне. В пресятото брашно се прави кладенче и в него се поставят белтъка, солта, олиото и втасалата мая. Замесва се меко тесто. Оставя се да втаса. Разделя се на 10 равни части.      
 






                                                                                                  
От всяка част се оформя дълъг около 40 см фитил, който се обвива около кренвирша. Така подготвената закуска се поставя в намаслена или застлана с хартия за печене тава. 
 Балатонките се намазват с разбит с малко прясно мляко или вода жълтък и се пекат в незагрята предварително фурна на 170*.
След като се изпекат, се напръскват с вода и се завиват с кърпа за около 10 минути да омекнат. Поръсват се с шарена сол.

четвъртък, 13 февруари 2014 г.

Бонбони с дулсе де лече




Продукти:


1 кутия дулсе де лече
1 1/2 ч.ч. орехи
1 пакет бисквити Слънце
2 бр. кори за вафли
60 г краве масло на стайна температура
30 г кокосови стърготини
1 капсула ванилия

смлени орехи и кокос за овалване

Орехите, бисквитите и вафлените кори се смилат в робот или блендер на не много ситно. Ако не разполагате с такъв уред и хаванче ще ви свърши работа. Смесват се всички съставки и се разбъркват много хубаво.
Сместа се оставя на студено да стегне за час-два. От нея се оформат топчета, които се овалват в смесени с кокос смлени орехи. Оставят се отново да се охладят около 1 час и са готови за консумация.

А тази страхотна рецепта ми подшушна Дидка, за което от сърце благодаря!

неделя, 9 февруари 2014 г.

Домашно крема сирене



Продукти:

2 л прясно мляко
3 с.л. високомаслено кисело мляко
10 капки мая за сирене
1 равна супена лъжица сол

Млякото се сварява и се оставя да изстине малко. Да е толкова топло, че да можете да си задържите кутрето в него около 15 секунди. Към него се прибавя киселото мляко, маята за сирене и солта. Завива се хубаво с одеяло и се оставя да престои 7 часа. Изсипва се в тензух,  изцежда се12 часа и е готово за консумация.

Просто е и е много вкусно. От това количество продукти излеза почти пълен компотен буркан крема сирене.

Източник: Rumyina Kondeva

Пухкав мързелив тутманик



Отдавна ми се искаше да направя такъв тутманик, но все не попадах на подходяща рецепта. В крайна сметка сътворих тази, която взе, че се оказа сполучлива. Наистина е мързелива, достатъчно е да имате продуктите, купа и лъжица, с която да бъркате тестото. Правилно разбрахте, няма да се меси този път.

Продукти:

250 мл топла вода
3 яйца
300 г кисело мляко
1 к.л. сода за хляб
1 кубче прясна мая
7 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
700 г брашно

250-300 г  сирене
50 г разтопено краве масло.




Маята се разтваря в топлата вода със захарта, добавят се 5-6 с.л. брашно, разбърква се и се оставя да шупне. В голяма купа се сипва пресятото брашно. Прави се кладенче, в което се слагат леко разбитите яйца, олиото, солта и разбърканата с киселото мляко сода. Добавя се и маята. Всичко се разбърква до получаване на много гъсто и лепкаво тесто. Купата се покрива с чиста кърпа и тестото се оставя да втаса.
Правоъгълна тава (голяма с размер 25/40 см) или друг вид голяма тава се намаслява по дъното и стените или се покрива с хартия за печене. Половината тесто се изсипва вътре и с намаслени ръце (защото е много лепкаво) се разстила равномерно. Поръсва се натрошеното сирене и се залива с разтопеното масло. Отгоре се изсипва останалото тесто и отново с намаслени ръце се покрива пласта сирене. Пече се на 170* като фурната не се загрява предварително.





Като се извади от фурната се напръсква с вода, за да омекне, покрива се с чиста кърпа и се оставя 15 минути да си почине.
Разрязва се на триъгълници и се сервира с напитка по желание. 

събота, 8 февруари 2014 г.

Печени свински гърди




У дома свинските гърди са на почит. Преди предпочитана беше тази рецепта, този път малко промених технологията на приготвяне.

Продукти:

1 парче свински гърди (при мен беше 1 кг и продуктите надолу са за това количество месо)
5 зърна бахар
10 зърна черен пипер
2 дафинови листа


3 с.л. соев сос
1 с.л. мед с връх
2 с.л. горчица
2 с.л. зехтин
смлян черен пипер
сол

В голяма тенджера се налива поне 1,5 литра вода, слагат се бахара, черния пипер на зърна, дафиновите листа и сол. Оставя се да заври. Взима се парчето месо, измива се и отгоре се правят не дълбоки разрези. Пуска се във врящата вода и се държи 3 минути вътре. Изважда се, като се отцежда. В купичка се смесват всички останали продукти, разбъркват се и с тях се намазва месото от всички страни. Поставя се в плик за печене, в който се налива около 100 мл вода. Завързва се и този плик се поставя в още един за по-сигурно. Пече се в загрята на 200* фурна първите 15 минути, след това се намалява на 160* и се пече още два часа. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...