четвъртък, 26 декември 2013 г.

Питка Възелчета

Така се случи, че последните публикации са все тестени, но такива са и дните сега :) Има поводи.

Тази питка знам отдавна, но все нещо друго я изместваше. Оформлението беше предложено преди много време от Стаси и стана много популярно.

Продукти:

200 мл топло прясно мляко
30 г прясна мая
150 г кисело мляко
2 яйца+1 белтък
6 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
около 700 - 800 г брашно

около 40 г масло

Маята се разтваря в прясното мляко със захарта. Добавят се две шепи брашно и се оставя да хване "шапка". В брашното се прави кладенче и всички продукти се поставят там. Изсипва се и втасалата мая и се омесва меко нелепнещо тесто. Оставя се да втаса. След това се разделя на четири равни части. Разточват се на правоъгълници и се подреждат един върху друг, като се намазват равномерно с масло ( без последната кора).



След това се разрязват на 7 равни части по широчина.





Всяка част се разточва леко с точилка и се усуква.










След това се оформя на възелче и се поставя в застлана с хартия за печене или намаслена тава.  Намазва се с разбит с малко мляко и няколко капки олио жълтък и по желание се поръсва със сусам. Пече се в незагрята предварително фурна на 170*.



вторник, 24 декември 2013 г.

Питка за Коледа или Нова година

Даа, празничната ви питка може да изглежда и така :)

Омесете любимото тесто. Изрежете си шаблони от хартия или картон  за пламъците и за панделката. Отделете малко тесто за панделка и пламъци. Останалото тесто разделете на две, разточете и оформете свещи. Поставете в тава, застлана с хартия за печене. Останалото тесто разточете на по-дебело (тестото за тях трябва да е малко по-тънко от свещите), поставете шаблона и изрежете пламъците. Леко намажете с вода краищата им и ги залепете към свещите. Намажете с боя. Аз използвах тези на Д-р Йоткер. Съберете останалото тесто, леко го омесете и разточете отново за панделката. Изрежете в желаната форма, боядисайте и поставете върху свещите. Печете в загрята на 180* фурна.

Светли празници на всички!

Пастет от боб



Продукти: 

1 ч.ч. боб
1 суха чушка
5 с.л. счукани орехи
4 с.л. зехтин
2-3 с.л. лимонов сок (на вкус)
джоджен
девесил
черен пипер
сол

Бобът се вари до готовност. Изсипва се в гевгир и се изцежда хубаво от водата. Сухата чушка се накисва в топла вода за няколко минути и се нарязва на парченца. Прибавят се подправките на вкус - ако има пресни, е по-добре. Сипват се зехтина и лимоновия сок и всичко се пасира до гладка смес. Прибавят се орехите и се разбърква хубаво. Ако зехтинът или лимонът ви се струват недостатъчно, смело сложете на вкус. 

Лучник

Това е специално, празнично предложение. Обикновено правя лучника по тази рецепта, но за днешното предложение избрах пълнежа да е само от лук. Разбира се и оформянето е тематично.

Продукти:

За тестото:
700 мл топла вода
1 кубче прясна мая
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
около 1 кг брашно

За пълнежа:

1 кг лук
2 сухи чушки
1 връзка магданоз
джоджен
чубрица
черен пипер
сол

Лукът се обелва и нарязва на ситно. Слага се да се изпържи в загрята мазнина. Сухите чушки се накисват в топла вода за две-три минути и се режат на ситно. След като лукът е готов, се прибавят чушките и подправките. Сместа се оставя да се охлади. Прибавя се нарязания магданоз. Замесва се тестото, като маята се разтваря в топлата вода и от всички продукти се омесва меко тесто. Оставя се да втаса. Разделя се на три топки. Изрязва се шаблон във формата на елхичка - така че да може да се събере в тавата, с която разполагате.  Всяка топка се разточва на правоъгълник. Поставя се шаблона и се изрязва формата на елхичка. Тестото се прехвърля в намазана с олио тава и се поръсва от 1/4 от пълнежа.








 След това се взима втората топка тесто и отново се точи и се реже елхичка. Поставя се върху първия слой и отново се слага пълнеж. Така се постъпва и с третата топка. Тестото, което се изрязва от корите се събира и от него се оформят още два пласта тесто - т.е има общо 5 кори и четири пласта пълнеж. Накрая се завършва с тесто  и се режат клончетата на елхата. Завиват се веднъж или два пъти - в зависимост от големината им. Елхичката се намазва леко с



 олио и се пече в незагрята предварително фурна. Изважда се и се покрива с кърпа, почива 15 минути и добър апетит!

вторник, 3 декември 2013 г.

Баница с гъби и спанак

Продукти:

400 г кори за баница
500 г гъби
250 г пресен спанак
2 големи глави лук - при мен червен
1 суха чушка
2 скилидки чесън
2 щипки мащерка
1 с.л. риган
черен пипер
сол
1/2 к.ч. олио
ленено семе за поръсване

Гъбите се нарязват на филийки. Спанакът се измива старателно, почиства  се от дръжките и жилките. Сухата чушка, лукът и чесънът се нарязват на ситно.  В загрята мазнина се изпържва лукът до зачервяване, прибавят се гъбите и се готви около 5 минути. Слага се спанакът, разбърква се около минутка и сместа се отмества от котлона. Добавят се чесъна, сухата чушка и подправките. Тавата, в която ще се пече баницата се намазва с малко олио. Слагат се две кори и върху тях се разпределя по около 3-4 с.л. плънка. После още две кори и пак плънка. Така се редуват, като накрая се завършва с две кори. Баницата се разрязва на квадрати и се намазва внимателно с малко олио. Поръсва се с ленено семе. Пече се в загрята на 170* фурна до зачервяване.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...