неделя, 29 септември 2013 г.

Бисквитена торта с маскарпоне

В средата на септември се озовах по една или друга причина в Манчестър. Вече доста време мина, не намерих време да ви покажа малко снимки. Та, ето, сега е моментът. Разбира се, няма как с няколко снимки да покажа Манчестър и да разкажа за всичко, което правихме там. Ще се опитам да бъда кратка.
Някак друго е да отидеш до центъра на памучната индустрия, да видиш машините и начинът, по който са работили в онези времена. Да видиш мястото на първата пътническа  линия, Манчестър-Ливърпул, открита през 1830 г. Да докоснеш хербарий, направен лично от Чарлз Дарвин. Или пък да подържиш в ръцете си предмет на 6 000 години. Да, правилно прочетохте, на 6 хиляди години. Мислех, че египетската колекция ще е нещото, което най-много ще ми бъде интересно, но всичко ми беше безкрайно интересно. Така история се учи много лесно. Стига обаче да има едни прекрасни хора, които да ви я разказват по интересен начин, така, както я разказваха на нас. 
Разбира се, имахме възможност да опитаме разнообразна храна, но само английската закуска и fish and chips бяха традиционни. Разнообразихме с китайско, гръцко, индийско и италианско :)

Стартирахме с английска закуска.









Нещичко от Дарвин



 Разбира се отидохме до стадиона.


Древна китайска банкнота :)


Монети разни. Това, което прилича на кръст е монета от Конго.

Имах специална среща с мумия.

 И риба с пържени картофи за довиждане.


Какво прави тортата тук ли? Ще ви я предложа за десерт.





Продукти:

2 пакета бисквити Закуска
500 г маскарпоне
350 г течен шоколад
1 капсула ванилия
200 мл топло прясно мляко
1/2 капсула есенция от ром


Маскарпонето се разбива с течния шоколад и ванилията с миксер. Към млякото се добавя ромовата есенция. Бисквитите се потапят в млякото, подрежда се в подходящ съд  един ред бисквити, мажат се с крем и пак бисквити, и пак крем. Накрая се завършва с крема. Украсява се по желание. Оставя се да престои поне 3 часа преди консумация. 

събота, 28 септември 2013 г.

Пълнена питка "Слънчоглед"



Днес видях ето тази рецепта и естествено не се сдържах да пробвам. Там тестото е съвсем различно, с бяло вино и зехтин. Аз пък реших да пробвам дали ще стане с тесто с мая. Честно да си кажа, миналата седмица претърпях провал с оформянето на една питка, което не ми се беше случвало никога досега. И бях подготвена, че може и да не се получи добре с този тип тесто. На всичкото отгоре, реших да променя и пълнежа. Абе... от рецептата остана само оформянето. 
И понеже у нас днес споменаваха нещо за пица, моментално рецептата за тестото се оказа тази, която използвам за пица, а пълнежът беше с подобни продукти.

Продукти за тестото:

250 мл хладка вода
1 пакетче суха мая (7г)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
4-5 с.л. зехтин или олио
около 500 г брашно

За пълнежа:

200 г пушено филе или шунка
100 г сирене
100 г кашкавал
100 г извара
100 г сварен и много добре изцеден спанак
1 яйце
3 с.л. доматено пюре
1 с.л. чубрица
1 с.л. риган
черен пипер


Маята се разтваря във водата. Брашното се пресява. Прави се кладенче и се изсипва олиото. Добавя се солта и захарта, и накрая разтворената мая. Меси се меко тесто. Разделя се на две топки и се оставя да втаса.















Продуктите за пълнежа се слагат в кухненски робот и се смилат. Ако нямате робот, трябва да нарежете/настържете всичко на много ситно. 
След като тестото е втасало, се взима едната топка и се разточва на кръгла кора. Върху нея с чаена чаша или с купичка се отбелязва в средата един кръг, където ще се постави плънка. С по-голяма купа или с помощта на нещо друго подходящо се маркира още един кръг, където ще се постави останалия пълнеж. Тук е моментът, в който кората трябва да се прехвърли върху хартия за печене. Аз пропуснах този момент и после ми беше много трудно да я преместя. След като вече е върху хартията, по средата на кората се поставя малко пълнеж, който може да сложите в мокра чаша и да го изсипете точно в средата. След това внимателно останалата част се разпределя във формата на кръг по тестото. Краищата се мажат с разбито яйце.  Точи се още една кора и с нея се покрива много внимателно долната. По средата се поставя една паничка, която се притиска хубаво, за да се оформи добре средната част на питката. Тестото внимателно се оформя върху пълнежа и остатакът отстрани се изрязва. Външният ръб се притиска с вилица.


 С остър нож внимателно от кръга към външната част се правят разрези, като парчетата се оставят с дебелина около 3 см. Всяка част се извърта настрани, така че пълнежът да се покаже. 
Питката се намазва с разбито яйце и се поръсва със семена. Пече се на 180* в загрята фурна.

петък, 27 септември 2013 г.

Кюфтета по гръцки













Обичам тези кюфтенца от много отдавна. Харесах ги още първия път, когато ги видях преди мноооого време при Дианка. И разбира се веднага ги направих. После станаха любими на всички ни и често присъстват на масата у нас. 

Продукти:

400 гр. телешка или смес кайма (с телешка на мен повече ми харесват)
1 / 2 малка глава лук
1 / 2 чаша много фино надробено  Фета сирене 
2 скилидки чесън счукани 
1 голямо яйце 
1 с.л.  зехтин
1 с.л. сух риган 
3-4 ч.л. червено вино или оцет 
1/4 ч.л. черен пипер 
сол на вкус


Фурната се загрява на 200*.
Сместа за кюфтенцата се омесва добре, оформят се малки топчици, които се поставят върху хартия за печене в тава.  Поръсват се леко със зехтин и се пекат  до готовност. 
Ако изтече сок по време на печенето, може да го изцедите и да продължите да печете.

Всъщност се правят много бързо и много лесно. Правила съм ги и във вариант без лук, само с чесън. Прекрасни са и така.

вторник, 24 септември 2013 г.

Пилешка супа в Крок-пот

Продукти:

350-400 г пилешко месо без кожа
1 малка глава лук
1 морков
1 чушка
резен целина
2 с.л. доматено пюре
1 к.ч. тънко фиде
1 яйце
2 с.л. брашно
1 к.ч. кисело мляко
сол
черен пипер
чубрица

Месото се реже на големи парчета и се слага  заедно със нарязаните зеленчуци в Крок-пота. Заливат се с 1,5 л. топла вода (не гореща) и се включват на втора степен за 4 часа. След два часа капакът се отваря  и се добавя доматеното пюре. Разбърква се. 40 минути преди края месото се изважда и се накъсва на малки парченца и се прибавят фидето и подправките заедно с накъсаното месо. Накрая брашното, млякото и яйцето се разбъркват в огнеопорен съд и при непрекъснато бъркане се сваряват на тих огън. Към тях се прибавя по малко от бульона на супата и всичко се бърка добре. Застройката се изсипва в крок-пота и се затваря за десет минути. (без да е включен)

Супата се прави много лесно и не отстъпва по нищо на обикновено приготвената.
Наистина изглежда странно да готвиш една супа цели четири часа, но през това време можеш да се отдадеш на други приятни занимания, за които обикновено не остава време, докато си в кухнята.


събота, 21 септември 2013 г.

Варен ориз в Крок-Пот

Едно от нещата, наред с таратора и панирания кашкавал, които изключително много НЕ обичам да правя, е варен ориз. Не, че не правя, но просто не обичам... Обаче нещата се промениха, след като разбрах колко лесно се прави в Крок Пот-а. За тези от вас, които не са запознати с въпросния уред (ако все още има такива), можете да се запознаете тук. За да сварите ориза в него ви трябва по-малко вода от всеизвестното съотношение 1:3.

Продукти:

1 ч.ч. ориз
2 ч.ч. вода
масло
сол

Дъното и стените на уреда се намазват леко с масло. Вътре се изсипва измитият ориз и към него се прибавят водата и солта. 1 с.л. краве масло се нарязва на малки кубчета и се прибавя към ориза. Затваря се и се включва на II степен за 1 час и 30 минути. След час се отваря и се проверява дали водата не е извряла. Ако няма вода, може да добавите още половин чаша, да разбъркате и да оставите още половин час.

Аз го сервирах с леща с къри, но за нея друг път :)

П.П. Вече знам къде ще правя мляко с ориз :)

петък, 20 септември 2013 г.

Свински хапки със зеленчуци


Продукти:

500 г свинско месо
3-4 големи глави лук
3 големи моркова
300 г гъби
2 пресни чушки
1 по-малък патладжан
1 тиквичка
2 с.л. мед
3 с.л. олио
соев сос
1 к.ч. бяло вино
черен пипер
сол



Месото се реже на хапки и и се маринова с меда, олиото, 4 с.л. соев сос и 1/2ч.л. сол. Оставя се да престои няколко часа. Лукът се реже на полумесеци, а останалите зеленчуци както ви харесва, на не много едри парчета. Патладжанът е добре да се нареже предварително и да престои поне един час във вода със сол. Преди да го използвате, го подсушете.  Сух тиган се загрява и в него се слага свинското месо. Готви се до готовност. Изважда се от тигана и в него се сипват 3-4 с.л. олио. Мазнината се загрява и се изсипват лукът и морковите. Пържат се около 3-4 минути и към тях се добавят чушките. Бърка се и се готви още около две минути на силен огън. Изваждат се от тигана и на тяхно място се слагат тиквичките за 2-3 минути. А след като се извадят в тигана отиват гъбите и после патладжаните. Накрая месото и зеленчуците се връщат в тигана и се добавя бялото вино. Когато то изври се прибавя още соев сос. Аз подправям само с черен пипер.

По желание може да се добави и една малка заквасена сметана, след като изври виното. А също така можете да добавите кубчета сирене накрая. Подхожда си:)

Понякога, след като добавя виното, прибавям и 1 с.л. доматено пюре и допичам за кратко във фурната.
 

вторник, 17 септември 2013 г.

Патладжани с кюфтенца и с доматен сос

Продукти:

700 г патладжани
500 г кайма (аз използвах телешка, но може и смес)
3 средни домата
1 глава лук
1 морков
1 зелена чушка
резен целина
1 глава чесън
2 с.л. брашно
черен пипер
кимион
сол

Патладжаните се нарязват на кубчета, посоляват се и се оставят за около 30 минути. Измиват се и се подсушават. Лукът, морковът и чушката се нарязват. Каймата се смесва с черен пипер, малко кимион и малко сол (ако не е солена предварително) и от нея се оформят топчета, малко по-големи от тези за супа. Доматите се обелват и нарязват на ситно. В 4-5 с.л. загрята мазнина се слагат лукът, морковите, целината и чушката. Готвят се 3-4 минути и към тях се изсипват патладжаните на кубчета. Разбъркват се и се налива една чаша вода. Оставя се да ври, докато патладжаните омекнат. Ако водата е малко, долейте още малко топла вода - толкова, че почти да покрие патладжаните, оставете хубаво да заври и пуснете кюфтенцата вътре. Вари се около 15 минути и към ястието се добавят доматите, нарязаният чесън и подправките. Оставя се на тих огън до готовност. Брашното се смесва с малко вода на рядка каша и се добавя към ястието. Оставя се на огъня още 2-3 минути, отстранява се и се поръсва с пресен магданоз. 

неделя, 1 септември 2013 г.

Сладкиш с праскови и шоколад

Продукти:

4 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
75 г меко масло
7 с.л. олио
5 с.л. кисело мляко
2 1/2 ч.ч. брашно
2 ванилии
1 с.л. бакпулвер

2 с.л. какао

75 г шоколад
3 праскови

Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се маслото и олиото и всичко много хубаво се разбива с миксер. Добавя се млякото и ванилията. Брашното се смесва с бакпулвера и се прибавя към сместа. Бърка се много добре. 2/3 от тестото се изсипва в намаслена и набрашнена тава или форма за печене. Към останалото тесто се прибавя какаото и се бърка докато стане еднородна смес. Половината от шоколада, нарязан на малки парченца се поръсва върху тестото. Отгоре се слагат обелените и нарязани на парченца праскови и върху тях се слага останалия шоколад. Сладкишът се покрива с какаовото тесто, което се разпределя върху прасковите и шоколада с лъжица. Не е нужно да се заглажда. Хубаво е да остане рошав отгоре и да се виждат парченца праскови и шоколад. Пече се в загрята на 170* фурна до готовност. Проверява се с дървен шиш.
Сервира се охладен, по желание с пудра захар.

Мъфини с боровинки

Продукти:

2 яйца
1 1/3 ч.ч. захар
100 мл олио
2 с.л. лимонов сок
180 мл прясно мляко
10 г бакпулвер
1 щипка сол
2 1/2 ч.ч. брашно
ванилия
1 ч.ч. боровинки

Яйцата се бият с тел и към тях се добавят олиото, млякото и сокът от лимон. Брашното, захарта, бакпулверът и солта се смесват и сухите съставки отиват при мокрите на две порции, като всичко се разбърква много внимателно. Добавят се боровинките и отново се разбърква. Сместа се разпределя в 12 хартиени формички за мъфини. Пекат се в загрята на 180 * фурна до готовност.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...