вторник, 30 април 2013 г.

Гювечета с пилешко месо



Продукти за 1 брой:

около 100 гр печено или сварено пилешко месо
50 гр кашкавал
50 гр сирене
3-4 с.л. лютеница
2 с.л. олио
1 малка кисела краставичка
1 яйце
чубрица

Продуктите се нарязват на кубчета и се смесват с лютеницата и олиото в гювечето. Поръсва се с чубрицата и се разбърква. Отгоре се чуква яйцето, жълтъкът на което се пробива леко.Гювечето се слага в микровълновата за 5 минути на средна степен.

Ако предпочитате да приготвите гювечетата в обикновена фурна, поставете продуктите без яйцето и запечете, като ги поставите в студена фурна, за да не се спукат. След като заврят, счупете яйцето отгоре и върнете да се допече.

неделя, 14 април 2013 г.

Заешко с доматен сос



Продукти:

половин заек
1 глава лук
2 моркова
едно парче пащърнак
1 буркан домати
4-5 скилидки чесън
магданоз
1 ч.л. червен пипер
100 мл бяло вино
4 с.л. брашно
дафинов лист
чубрица, риган, черен пипер
магданоз

Месото се нарязва на парчета. Изпържва се в малко загрята мазнина. Добавят се нарязаните лук, моркови, пащърнак. Готви се докато зеленчуците омекнат. Прибавя се червения пипер, дафиновият лист и виното. Оставя се за две-три минути и се долива топла вода - да покрие месото. Посолява се и се оставя да ври докато месото се свари напълно. После се прибавят доматите и подправките. Оставя се още около 15 минути да ври. Слага се ситно нарязаният чесън. Брашното се размива с малко вода, изсипва в ястието и хубаво се разбърква. Оставя се да заври и се отмества от огъня. Поръсва се с магданоз.

неделя, 7 април 2013 г.

Габровски пърленки



Продукти:

400 мл топла вода
около 700 - 800 г брашно
1/2 кубче прясна мая
1 ч.л. захар
1 равна с.л. сол

олио за намазване
сирене за поръсване
чубрица
парченце масло

Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта и от изброените продукти се замесва меко нелепнещо тесто. Оставя се да втаса покрито с кърпа. След като тестото е втасало, включете фурната на 200 * и поставете голяма тава, обърната с дъното нагоре. След това се разделя на четири. Всяка част се разточва на елипса с дебелина около 1 см. Намазва се леко с олио и се поръсва със сирене и чубрица. Така приготвената питка се поставя върху обърнатото дъно на нагрялата се тава и се пече на 200* до приятно зачервяване. След като се извадят от фурната, пърленките се мажат леко с краве масло и се завиват с кърпа да починат да кратко. Ако ги обичате хрупкави, пропуснете кърпата.

Да ви е сладко!

събота, 6 април 2013 г.

Славянски гювеч със свинско



Когато някой ми спомене Славянски гювеч, веднага се сещам за тази снимка на Ели. Снимката е от преди 5 години, но явно е оставила дълбока следа в съзнанието ми. Досега не бях готвила такова ястие и когато миналата вечер реших, че ще го приготвя във вариант със свинско, много се изненадах от различните начини на приготвяне, на които попаднах. Всъщност повечето от тях приличаха по-скоро на яхния, а аз си търсех по-суха рецепта. И в крайна сметка се случи така, че го направих по мой си начин, комбинирайки няколко рецепти.

Продукти: 

1 глава лук
2 моркова
700 г свинско месо - при мен бут
1 ч.ч. ориз
2 печени чушки
малко маслини, на око и вкус
1 к.ч. домати от консерва или настъргани
1 ч.л. червен пипер
чубрица
черен пипер
сол

Месото се реже на по-едри парчета. Изпържва се в малко силно загрята мазнина и  се добавят нарязаните лук и морков. Изпържват се и се към тях се прибавя измитият ориз. Пържи се докато оризът си промени цвета и към ястието се доливат 3 ч.ч. вода. Прибавят се подправките и всичко се премества в тава. Пече се около 20 минути, изважда се от фурната и към него се прибавят нарязаните печени чушки, доматите и маслините. Разбърква се и продължава да се пече докато остане на мазнина. За по-силен вкус аз сложих и 3 сухи чушки.