събота, 30 март 2013 г.

Пица рулца с бутер тесто

Това е просто идея за бързо и вкусно хапване.
Няма да пиша точни съставки.
Смесвате 2-3 с.л. доматено пюре с 1 равна супена лъжица риган, 1 чаена лъжица чубрица и една кафена лъжичка черен пипер. Нужни са ви шунка или филе, нарязани на тънко и настърган кашкавал.
Взимате лист размразено бутер тесто и го срязвате на две по дължина. Намазвате с пюрето и слагате от филето и кашкавала. Навивате от дългата страна на стегнато руло. Нарязвате на триъгълници и подреждате в застлана с хартия за печене тава. Мажете с разбито яйце и поръсвате със сусам. Печете в загрята фурна според указанията на опаковката на тестото.


сряда, 27 март 2013 г.

Сникърс кекс



Продукти:


5 яйца
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
2 чаени лъжички бакпулвер
2 блокчета Snickers
1 ванилия

галета за поръсване на формата
олио за намазване

Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибавя се олиото, разбива се добре. Брашното се смесва с бакпулвера и ванилията и се изсипва при яйцата. Разбърква се. Форма за кекс се намаслява и се поръсва с галета. Блокчетата Сникърс се нарязват на парченца и се поръсват отгоре. Леко се разбърква с вилица и се пече в загрята на 180* фурна.
Готовият кекс се поръсва с пудра захар.

събота, 23 март 2013 г.

Пролетни кюфтенца с леща и една разходка



Днес много исках да сготвя нещо с леща. Първо мислех, че ще бъде най-проста чорба. После реших да направя леща с картофи. След това през ума ми мина комбинация, която не съм опитвала - леща с ориз. Спрях е на последната, но някак не ми беше чиста идеята. В един момент реших, че ще бъде добре да ги направя на кюфтенца. Докато варях ориза обаче, се сетих за ето тези кюфтета с лапад и някак естествено дойде идеята да им добавя лапад. Тъкмо си бях поръчала от двора на баба :)
Освен рецептата, днес ще ви разходя за кратко в  Порто, където бях скоро.

Продукти:

1 ч.ч. леща
1 к.ч. ориз
30 бр. листа от лапад
3 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
1 яйце
100 г галета
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. джоджен
1 с.л. чубрица
черен пипер
сол

Лещата и оризът се сваряват и се изцеждат много добре. Лападът се почиства от жилките, измива се, нарязва се и се слага във вряща посолена вода за 5 минути. Изважда се и също добре се изцежда. Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Всичко се смесва и се слага  в кухненски робот. Сместта се смила и към нея се добавят подправките, яйцето и галетата. Всичко се обърква много добре. Оставя се да престои около 30 минути и се оформят кюфтенца, които се пържат в загрята мазнина.






 Тук в малко по-различна светлина :D


Разбира се, опитахме много от португалската кухня :)

Не се разминахме и с дегустация на Порто :) което ми е много сладко и сега ще търся приложение на половин бутилка в рецепти :)

неделя, 17 март 2013 г.

Празнична погача


Днес, според народната традиция, е ден за прошка. 

По традиция хората взаимно си опрощават волни и неволни прегрешения, за да станат по-добри и да преодолеят конфликтите и противоречията в съвместния живот. Според обичая, младите искат прошка от старите, които им отговарят с думите: "простено да ти е, прости".

"Прошката е очистване от товара на минали обиди и вина. Може да прощава и да даде прошка силният човек. Прощаването на минали обиди е здраве, затова нека си пожелаем да бъдем силни"


По случая приготвих тази погача.

Продукти:

около 700 г брашно
25 г прясна мая
200 мл топло прясно мляко
200 мл кисело мляко
5 с.л. олио
2 яйца+1 белтък
1 ч.л. захар
1 с.л. сол

125 г меко масло
1 жълтък за намазване
сусам за поръсване

                                                                                                                             
Маята се разтваря в прясното мляко със захарта и две шепи от                
брашното. Оставя се да шупне. В брашното се прави кладенче и там се слагат киселото мляко, яйцата, олиото и солта. Изсипва се горната смес и се меси меко нелепнещо тесто. Покрива се с кърпа и се оставя за 15 минути да почине. Разделя се на 8 равни части, които се оформят на топчета и се разточват на кора с диаметър около 20 см. Всяка кора се намазва с масло и отгоре се поставя друга кора. Така се подреждат всички на купчинка, като последната кора не се маже с масло. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат около 20 минути. След това всичко се разточва внимателно на кора с диаметър 50 см. Изрязва се външния ръб на тестото внимателно - около 2 см. Останалото тесто се разделя на 8 триъгълника. Всеки триъгълник се навива като кифличка и се разрязва по средата на две части. Питката се подрежда в тава с диаметър 32 см, предварително застлана с хартия за печене и намазана с мазнина на дъното и стените. Всяко рулце се поставя с основата навън, като се подреждат в кръг. Тестото, което отрязахме преди това се разделя на три части и се навива на розички. Те се поставят по средата на тавата. Питката се намазва с разбития с малко олио и прясно мляко жълтък и се поръсва със сусам. Пече се на 180*, като фурната не се загрява предварително.



Рецептата и оформянето видях тук, където можете да намерите приготвянето на погачата стъпка по стъпка.


Погачата може да бъде приготвена и като по средата вместо рози, се постави една по-голяма топка тесто. Ще се получи тип "Слънце". Тази на снимката е изпечена с купичката за мед в тестото, като под нея се слага намазана с мазнина хартия за печене, за да не залепне.

неделя, 3 март 2013 г.

Кекс Зебра

Много популярен кекс, рецептата на който по една или друга причина отсъстваше от моя блог до днес. В интернет пространството има няколко рецепти за него, аз се доверих на тази на Юлия. Получи ми се малко по-тънък, защото тавата, която ползвах беше по-широка от 23 см.
Но това разбира се не попречи на вкуса :)

Продукти:

  • 4 яйца 
  • 250 г захар
  • 250 мл прясно мляко
  • 250 мл олио
  • 1 ч. л. ванилова есенция
  • 300 г брашно тип 500
  • 1 с. л. бакпулвер
1/4 ч. л. сол
2 и 1/2 ч. л. какао на прах

Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се олиото, млякото и ванилията. Брашното се смесва с бакпулвера и солта. Мокрите съставки се прибавят към сухите и всички се разбърква. Сместта се разделя на две равни части. Към едната се прибавя какаото. Дъното на тавата, в която ще се пече сладкишът се застила с хартия за печене и се намаслява. По средата се изсипват 3 с.л. от бялото тесто. В средата на бяата смес се изсипват 3 с.л. от кафявата и така се редуват докато количеството се изчерпа. Пече се на 180* в предварително загрята фурна.

И преди да срежете, изчакайте да изстине добре. Не правете като мен :)

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

петък, 1 март 2013 г.

Свинско с яйца и зеленчуци

Продукти:

600 г свинско месо
3 глави лук
3 моркова
300 г гъби
5 кисели краставички (от най-дребните)
1 малка консерва грах
1 ч.ч. домати от консерва
3 печени чушки
1 глава чесън
100 мл червено вино
1 ч.л. червен пипер
чубрица
дафинов лист
черен пипер
4-5 яйца


Месото се нарязва на парчета. Всички зеленчуци също се нарязват - лукът на полумесеци, останалите продукти на по-едро. В малко загрята мазнина се запържва месото, колкото да се запечата. Изважда се и се изсипват зеленчуците. Пържат се за кратко. Прибавя се червения пипер и се налива виното. Оставя се за три- четири минути да ври на котлона. Слагат се 2-3 дафинови листа и останалите продправки. Месото се слага в тавата, в която ястието ще се пече. Изсипват се и зеленчуците. Прибавят се доматите и чесънът както е на скилидки с люспата. Налива се 1 ч.ч. вода. Разбърква се. Ако е нужно, се посолява. Слага се да се пече под фолио. Когато месото е готово, фолиото се махва и се чукват яйцата, като се правят малки гнезда за тях. Връща се обратно във фурната и се пече, докато яйцата се сготвят.

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА НА ВСИЧКИ! ДА СТЕ ЗДРАВИ И МНОГО ЩАСТЛИВИ!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...