неделя, 30 декември 2012 г.

Пържени пилешки бутчета

Продукти:

6 бр. пилешки бутчета

За маринатата:

2 с.л. соев сос
2 с.л. зехтин
3 с.л. лимонов сок
1 ч.л. чесън на прах
сол
черен пипер



За паниране:

1/2 ч.ч. брашно
2 с.л. натурално нишесте
1 ч.л. сол
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер

Бутчетата се почистват и измиват. Мариноват се с посочените продукти и се оставят за 12 часа.Аз ги държах повече, но ако нямате време, оставете ги поне за 4 часа. Продуктите за панировката се смесват хубаво. Бутчетата се овалват добре. Оставят се за десетина минути и се пържат в не много силно загрята мазнина. Отцеждат се върху салфетка и се сервират топли.

събота, 29 декември 2012 г.

Кроасани

...  Преди време съм правила тези кроасани. Приготвянето ми отне почти два дни... Бяха много вкусни, обаче няма скоро да се хвана на това хоро отново.
Скоро попаднах на нова рецепта за кроасани, която ме впечатли с бързината на изпълнението. Мъничко промених, като добавих повече захар. Правят се бързо. Тестото втасва само веднъж, дори не е нужно да се поставя в хладилник.

Ако се чудите какво да приготвите за закуска в почивните дни, не се колебайте, а запрятайте ръкави. Ухаят божествено на масло. Чудни пухкави и хрупкави.

Продукти:

около 650 г брашно
200 мл топло мляко
200 мл кисело мляко
6 с.л. захар
1 ч.л. сол
2 жълтъка
1 кубче прясна мая

200 г масло, директно от хладилника

Маята се разтваря в млякото заедно с лъжица от захарта и шепа брашно. Сместа се оставя да втаса. След това от всички изброени продукти без маслото се замесва меко тесто. Разделя се на 8 равни части. Всяка част се разточва на кръг с диаметър около 20 см. Маслото се разделя на 7 части. Върху всяка разточена питка се слага част от маслото, като последната питка остава без масло. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат хубаво. Така приготвената купчинка се разточва внимателно с точилка до кора с дебелина около 5-6 мм. Разрязва се на триъгълници и се навиват кроасаните. Поставят се в застлана с хартия за печене тава. Намазват се с разбито яйце/ жълтък или белтък. Аз ги мазах с белтък, защото ми останаха от тестото. Поръсват се с малко сусам. Пекат се в загрята на 220* фурна до апетитен загар. Това е.

С кафе са невероятни. 

сряда, 26 декември 2012 г.

Пълнена кисела зелка

Голямото Коледно ядене... Тази година разнообразих като приготвих пълнена кисела зелка. Трябва да ви кажа, че това ястие пожъна сериозен успех. И макар че на пръв поглед сериозно прилича на сарми, ще ви кажа, че е поне за мен е много по-вкусно. Пък и се прави по-лесно.

Продукти:

1по - малка кисела зелка
700 г кайма
1/2 ч.ч. ориз
2 моркова
1 глава лук
6 с.л. настъргани домати или от консерва
1 с.л. червен пипер
1 с.л. чубрица
1 ч.л. сух джоджен
черен пипер
сол


Зелката се разлиства, като се внимава листата да не се разкъсат. Когато стигнете до сърцевината я изрежете. Лукът се нарязва на ситно, а морковите се настъргват. Изпържват се в 4 с.л. загрята мазнина. Добавя се измитият ориз и се пържи, докато стане стъклен. Прибавят се доматите и червения пипер. Разбърква се хубаво. Наливат се 2 ч.ч. вода и се оставя на слаб огън докато оризът поеме водата. Добавя се каймата, като се бърка много хубаво - да стане на трохи. Посолява се и се добавят подправките. Разбърква се добре. В средата на зелката - там, където сте отрязали сърцевината се слага по-голямо количество от каймата. Загръща се с листата отстрани. Тук е хубаво, ако има някой да ви помага като придържа листата, за да не се разтворят. Върху всяко листо от зелката се поставя равномерно плънка. Листата се прибират внимателно нагоре и се притискат хубаво, за да е стегната зелката. Така се процедира с всичката плънка и цялата зелка :) Аз накрая я завързах с канап, защото се притесних, че може да се разтвори. Макар че ми се струваше достатъчно стегната. И така - пакетираната зелка се поставя в подходяща тава. На дъното на тавата се сипват се две чаши посолена вода. Обвива се добре с фолио и се поставя да се пече в загрята на 220* фурна. Пече се 15 минути и температурата се намалява на 150*. Пече се около два часа. Накрая може да махнете фолиото, за да се зачерви леко. 

неделя, 23 декември 2012 г.

Свинско руло с гъби


... или Балканска кралица, т.е. Българска царица. Това руло видях при Ванката и не успях да устоя. Направено е по мотиви от сръбската кухня или така нареченото  Balkanska kraljica. Уверявам ви, този вариант е прекрасен и си заслужава да го приготвите за празничната трапеза. Ще дам рецептата така, както я направих аз - малко видоизменена. Само ще спомена, че не използвах рибица, а месо от бут. Просто имах количество от този вид и реших да опитам с него. Става. Така че можете да пробвате и вие. При мен се получиха три по-малки рула. 


Продукти:
около 1,5 кг месо от рибицата или от бут
200 гр бекон нарязан на тънко
 200гр гъби 
1кг лук
2 ½ с.л. нарязан пресен магданоз
2 пресни чушки – червена и зелена
100 мл. червено вино
30 мл. олио 
1ч.л. смлян чер пипер
 сол на вкус 
2-3 щипки кимион 
100мл. вода.
Месото се разрязва на три, като се оформя правоъгълник с дебелина около 2,5см. Посолява се и се поръсва с черен пипер. 
Гъбите се нарязват на филийки и се задушават в 2 с.л. олио. Прибавят се сол, черен пипер и ситно нарязания магданоз. Разстилат се върху месото. Навива се на стегнато руло. Отгоре се покрива с бекона и се увива с канап или конец. Поръсва се с малко черен пипер и кимион. В дълбок овален керамичен съд се поставя лук нарязан на кръгчета. Отгоре се поставя  месото. Чушките се нарязват на кръгчета и се смесват с лука, който също е на кръгчета. Аз сложих и малко гъби, които ми дойдоха в повече за плънката. Месото хубаво се посипва със зеленчуците. Олиото се смесва с виното и се излива върху месото. Слага се капак или се покрива с фолио и се пече на 160* около час и половина - два часа. След това градусите се усилват на 230, капакът се махва, зеленчуците отгоре се отстраняват и рулото се връща да се сдобие с хубав загар. 

 ПОЖЕЛАВАМ НА ВСИЧКИ СВЕТЛИ ПРАЗНИЦИ! НЕКА ИМА МИР И ЛЮБОВ В СЪРЦАТА НИ!

вторник, 18 декември 2012 г.

Бухти със сирене

...или бухтите на Ирма.

Преди известно време рано сутрина. Включвам си компютъра, влизам във Фейсбук и насреща ми една апетитна снимка на бухти. Гладна съм, на работа съм, на всичкото отгоре и хранителен режим спазвам. Ужас ви казвам. А гледката направо не се издържа. Не можах да направя нищо повече от това да помоля Ирма за рецептата и да си ги приготвя в удобно време. Е, ето ги и тях. Много вкуснички и пухкави. При мен тематично във форма на звездички.

Продукти:


3 яйца
1 ч.л. сол
400 мл. кисело мляко
½ ч.л. сода бикарбонат
½ ч.ч. мазнина (олио и разтопено масло 1:1)
300 гр. сирене
брашно за средно меко тесто (около 700 гр.)
1 бакпулвер

олио за пържене

Яйцата се разбиват със солта в голяма купа. Отделно киселото мляко се смесва със содата и се прибавя към яйцата.Сипва се и мазнината. Брашното се смесва с бакпулвера и постепенно се добавя към яйчната смес. Първоначално се бърка, докато тестото стане подходящо за месене. Накрая се прибавя натрошеното сирене и тестото се омесва много хубаво. 
Оставя се да почива около 30 минути, покрито с кърпа. Разточва се на кора с дебелина 1 см. и се изрязват бухтички. Аз изрязвах с формички за сладки. Пържат се в загрята мазнина на маслена баня. Отцеждат се върху салфетка.






неделя, 9 декември 2012 г.

Пилешки дробчета с домати на фурна

Продукти:

около 500 г пилешки дробчета
3 глави лук
1 ч.ч. настъргани домати или от консерва
4 с.л. доматено пюре
1 чушка
брашно за овалване
черен пипер
джоджен
сол

Пилешките дробчета се измиват и се нарязват. Поръсват се с брашното. В тиган се загряват 3 с.л. олио и в тях се изсипва нарязаният на полумесеци лук. Пържи се 3-4 минути и се слагат дробчетата. Готвят се, колкото да променят цвета си. Доматите се смесват с пюрето и се разбъркват хубаво. Чушката се нарязва и се изсипват се при дробчетата. Прибавят се подправките и ястието се изсипва в тавичка. Пече се до готовност на дробчетата. 

събота, 8 декември 2012 г.

Леща с праз в гювеч



Мисля, че вече съм споделяла колко много обичам леща. Често приготвям вкъщи било чорба :) или някакъв друг вариант. Комбинирала съм с бекон, със свинско, с картофи. Правила съм салата с нея, пълнила съм тиквички, но в гювеч не бях пекла. Тези дни във Фейсбук някъде мернах леща в гювеч и идеята много ми хареса. За днес не планирах да готвя, а мислех да пека сладки, обаче при спомена за онази апетитна снимка бързичко промених решението си. Тестото за сладките е готово, но ще се пекат утре :)

Продукти:

300 г леща
бялата част на 2 стръка праз
1 морков
1 глава чесън
1 настърган домат - или от консерва
3-4 сухи чушки
4 с.л. олио
2 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
чубрица, черен пипер, сол

Лещата се почиства и измива. Празът се нарязва на ситно. Морковът също се нарязва. Всичко се слага в гювеча и се залива с вода - около два пръста над продуктите. Ястието се слага във фурната. След като заври, се изважда и се добавят останалите продукти, солта и подправките. Брашното се размива в малко вода и също се добавя. Ако водата е извряла, може да се добави още мъничко. Връща се обратно и се пече до пълна готовност на продуктите.

Това е. Яститето е подходящо и за постите :)

неделя, 2 декември 2012 г.

Коледен звезден кекс

Приготвянето на подобен тип кекс виждах на няколко места и идеята много ми допадна. Да, обаче когато дойде ред аз да го направя, както често се случва, се оказа, че не съм запазила нито един адрес, за да видя рецептата. Обаче желанието ми беше много силно и реших, че ще го правя по моя рецепта. В предложенията, които гледах бяха направени два кекса. Първо се прави един кафяв - ароматен, с канела и какао. Нарязва се на филийки и от всяка филийка с формичка за сладки се изрязва звездичка. След това се прави светла смес. Половината се изсипва в продълговата форма за кекс и отгоре се подреждат звездичките. После се изсипва и останалата светла смес. Обаче, честно да си кажа, нещо не ми се печеше два пъти. И както се знае, мързеливите измислят разни други неща. Отидох до магазина и купих меденки. От тези медени питки, покрити с шоколад. От една меденка се получават две звездички. Шест меденки - и готово, едното печене ми е спестено. Да, обаче каква светла смес да забъркам - такава, че да е подходяща за Коледа? Разрових се тук-там и попаднах (не е изненада къде) в Гответе с мен. 
Запретнах ръкави и се получи това:

Продукти:

3 яйца
1 ч.ч. захар
125 гр. масло
2 портокала 
1 ванилия
1/2 ч.л. сол
2 1/2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер

за украсата
3 с.л. пудра захар (с връх)
3 с.л. от сока на портокалите

Яйцата се разбиват със захарта. Към тях се добавя разтопеното масло, сока от портокал - отделете 3 с.л. за глазурата и солта. Разбърква се хубаво. Брашното се смесва с бакпулвера и се добавят заедно с ванилията. Бърка се хубаво и  половината се изсипва в застлана с хартия за печене продълговата форма за кекс. Подреждат се звездичките , изрязани с формички за сладки от меденки и върху тях се излива останалата смес.

Кексът се пече в загрята на 170*  фурна. Изстудява се. От пудрата захар и отделения портокалов сок се разбърква глазурата. Аз сложих и коричките от портокалите вътре. Разбърква се много хубаво и кексът се полива с глазурата.Много е вкусен, прави се много лесно и бързо. 


Разбира се, вие можете да изпечете един тъмен кекс и да го направите по начина, който ви казах по-горе :) 

събота, 1 декември 2012 г.

Пилешки хапки със зеленчуци

Тези дни Ванката - Иван Пейчев показа едни страхотно изглеждащи пилешки хапки със зеленчуци.
Не издържах на изкушението и бързичко забърках и аз подобни. Мъничко промених неговата рецепта. Сега ви предлагам моят вариант.

Продукти:

около 800г пилешко филе
2 глави лук
2 червени чушки
2 зелени чушки
2 моркова
200 г гъби
15 бр. зелени маслини

марината за месото: подправка за месо - каквато предпочитате, 2 с.л. соев сос, 2 с.л. бяло вино, 2 с.л. зехтин

за зеленчуците: отново от подправката за месо, зехтин - около 3 с.л., 1 ч.л. горчица и 1 ч.л. оцет

Месото се нарязва на хапки, поръсва се с подправката, соевия сос, бялото вино и зехтина. Оставя се за два часа в хладилника. Зеленчуците се нарязват на ивици и се смесват с останалите продукти. Разбъркват се хубаво да се смесят и се прибират в хладилника.
След два часа се загрява сух тиган. В него се запичат пилешките хапки от всички страни. Изваждат се и на тяхно място се слагат зеленчуците, изцедени от сока и се готвят около 3-4  минути. Понеже зеленчуците са много, аз ги разделих на три порции, защото не се събраха в тигана.
Това е. Добър апетит!