събота, 24 ноември 2012 г.

Осъмки

Не знаех как да ги кръстя и получих помощ от приятел, т.е. от съпруг :D

Продукти:

1 кубче мая
2/3 ч.ч. топла вода
2 ч.ч. топло прясно мляко
1/2 ч.ч. разтопено масло
2 яйца+1 белтък
4 с.л. захар
1 1/2 с.л. сол
6-7 ч.ч. брашно

За пълнежа - шунка, топено сирене и майонеза

Маята се разтваря във водата. Добавят се прясното мляко, яйцата, захарта, маслото и солта. Всичко хубаво се разбърква с тел. Постепенно се добавя по малко брашно като се разбърква, докато се получи тесто, подходящо за месене. Тестото се поставя на плота и се меси с още малко брашно докато се получи меко тесто. Оставя се да втаса.
 Разделя се на 16 части. Всяка чест се разточва на правоъгълник. По средата се намазва с майонеза, поставя се парче шунка и върху него листче топено сирене. Отстрани тестото се разрязва по посочения начин и краищата се загръщат отгоре. Намазват се с разбит с малко мляко и олио жълтък и се поръсват със сусам. Пекат се до готовност.


Стават много пухкави. Тестото е страхотно. Препоръчвам!


събота, 17 ноември 2012 г.

Питка за здраве

Какво по-хубаво след разходка в хладеен есенен ден от една уханна, топла и мекичка питка?
Омесих тази пикта и я нарекох за здраве. И по идея на Ирония стартираме инициативата "Направи питка за здраве и ти и предай нататък". Ако имате желание, се включете и вие. Да видим какво ще се получи :)

Продукти:

30 г мая
250 мл прясно мляко
5 с.л. кисело мляко
2 яйца+1 белтък
6 с.л. олио
около 600-700 г брашно
1 с.л. сол
1 ч.л. захар

около 60 г масло за намазване между питките

1 жълтък разбит с малко мляко и олио за намазване
сусам за поръсване


Маята се разтваря в прясното мляко заедно със захарта и шепа брашно. Сместта се оставя да втаса или да хване шапка. В брашното се прави кладенче и там се слагат останалите продукти. Изсипва се и втасалата смес. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса. Разделя се на 2 равни части. Всяка половинка се дели на още 4. Всяка част се разточва на правоъгълник и се намазва с разтопено масло. Питките се поставят една върху друга, като четвъртата не се маже. Разточват се заедно на по-голяма кора - около 40 на 20 см. Навиват се на руло и се нарязват на триъгълници. Така се постъпва и с другата половина на тестото. Краищата на рулата се отделят за средата на питката, а останалите парчета се редят от външната страна като се редуват с върха и с основата към стената на тавата. Така приготвената питка се намазва с разбития с малко мляко и олио жълтък, поръсва се със сусам и се слага във фурната. Тук отново ще кажа, че обикновено не загрявам фурната преди да сложа питката вътре. Също така обикновено не оставям питката да втасва още веднъж преди печене. Фурната се загрява постепенно и питката ми има достатъчно време да втаса вътре преди да започне да се пече. Пека на 170* докато се изпече добре.

Нарекох тази питка за здраве. Чупнете си и вие.




И малко снимки от днешната разходка.







петък, 16 ноември 2012 г.

Скумрия на фурна

Продукти:

3 бр. скумрии
1 глава чесън
половин връзка магданоз
100 мл бяло вино
сок от 1 лимон
зехтин
черен пипер
сол
домати

Скумрията се почиства, измива и разрязва на две по дължина. Посолява се и се залива със сока от лимона. Тавата, в която ще се пече се намазва със зехтин. В нея се поставя рибата. Поръсва се с черен пипер. Магданозът се нарязва на ситно и се счуква с чесъна и малко сол. Хубаво се поръсва върху рибата. В тавата се излива бялото вино. Рибата се полива с малко зехтин. Слага се да се пече в загрята фурна. Доматите се нарязват на кръгчета. След 20 минути печене рибата се изважда и върху нея се подреждат доматите. Мъничко се посоляват и ястието се връща във фурната за още около 15 минути.

понеделник, 12 ноември 2012 г.

Шоколадова торта

............. и 12-ти Рожден Ден на дъщеря ми :)

На дъщеря ми


Ако теб те боли,
аз умирам
и после
се раждам
за нова смърт -
и така
до безкрайност.
На ъгъл
все ти пресрещам
бедите,
за да не станат
повторяеми -
до окръжност.
В средата
на дългото ми
лято -
пак съм зимна,
ако твоята пролет
е посърнала.
Тихичко
си преглъщам
сълзите,
когато ти си
във водопадни
радости.
Късмет си ми,
дъще -
дар Божи.
Изтриваш ми
със обич
сълзите,
защото знаеш,
че ако ти си нещастна,
аз не мога да бъда
щастлива.
А толкова искам.
.......................................................................
Весела Йосифова


Продукти:

За блатовете:


1 и 1/2 ч.ч. захар

8 яйца 
1/2 ч.ч. брашно 
2-3 суп.л. какао 
1 1/2ч.ч. млени орехи 
1/4 ч.ч. счукан сухар
ванилия

За крем 1:

1ч.ч. течна сметана
150 г бял шоколад
боя - по желание

За крем 2:
3 ч.ч. течна сметана
250 г шоколад

За глазурата:
150 г шоколад
70 мл течна сметана
30 г масло

Първо се започва с кремовете от предния ден :)
Двата крема се правят по един начин. Това е кремът от торта Трюфел, само дето единия е с бял шоколад.
И така - шоколадът се нарязва на ситно или се настъргва. Роботът също върши добра работа. Сметаната се слага да заври и ви нея се изсипва шоколада. Бърка се хубаво докато стане хомогенна смес. Оставя се да се охлади, в бялата смес може да се сложи боя, а може и да се пропусне. Слага се в хладилника и на другия ден се разбива с миксер до пухкав крем.

Жълтъците се разбиват с 1/2ч.ч. захар, а белтъците се бият с останалата 1 чаша захар докато се втвърдят. 
Смесват се и се добавят останалите съставки. Разбърква се хубаво. Сместта се изсипва в застлана с хартия за печене форма за торта. Пече се на 170* в загрята фурна.


Блатът се охлажда хубаво и се разрязва на две. Едната част се сиропира се със захарен сироп или сок от компот. Намазва се хубаво с белия/цветния крем. Поставя се втория блат. Сиропира се  и се намазва с кафевия крем отгоре и отстрани. Тортата се оставя в хладилник поне два часа да стегне.Приготвя се глазура като нарязаният шоколад се смесва със сметаната и се разтапя на водна баня. Накрая се добавя маслото и се разбърква хубаво. Оставя се леееко да се охлади и се излива върху тортата. Заглажда се и се украсява.

Не обичам да украсявам торти, затова моята украса е бедна :)



неделя, 4 ноември 2012 г.

Леща с картофи

Знам, че на някои от вас комбинацията ще се стори странна. Попадала съм на подобна рецепта преди доста време. Тогава да си призная и на мен ми се стори странно. А изобщо не си представих да го сервирам на домашните :). Сега обаче спазвам един хранителен режим и рецептата ми се стори много подходяща. Но аз не комбинирам за първи път тези продукти. Преди време приготвих за гостуването си при Пепи Банички с картофи и леща и много приятно се изненадах от комбинацията. Така че днес угодих изцяло на себе си. Трябва да ви кажа, че ако изпробвате рецептата, ще останете много приятно изненадани :)

Продукти:

1 ч.ч. леща
4 средни картофа
1 глава лук
1 голям морков
1 глава чесън
1 кафена чашка домати - настъргани или от консерва
черен пипер
чубрица
сол
магданоз

3 с.л. олио
3 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер

Лещата се почиства и се измива. Слага се да ври с пет чаени чаши вода. След като заври, се прибавят нарязаните лук и морков. Вари се до почти пълна готовност.Ако случайно водата изври, добавете още една чаша. Прибавете картофите, нарязани на кубчета и почистения чесън. Варете още малко, докато всички продукти се сварят добре. Слагат се доматите и подправките и се вари още около 5 минути.
Олиото се загравя и в него се слага брашното. Разбърква се и се прибавя  и червения пипер. С черпак се взима от течността, която е останала в ястието и запръжката се разрежда с толкова течност, колкото е възможно да вземете. Разбърква се много добре, за да се разтвори брашното. Всичко се изсипва в ястието и се разбърква. Връща се на котлона, за да заври отново и е готово. Поръсва се с пресен магданоз




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...