понеделник, 15 октомври 2012 г.

Канелен сладкиш

Продукти:

4 яйца
1ч.ч. захар
2/3 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1 ванилия
1 ч.ч.счукани орехи
1 ч.л. канела
2 ч.ч. брашно
3 с.л. конфитюр

Яйцата се разбиват със захарта. Към тях се прибавят олиото и водата. Содата се разбърква в киселото мляко и се добаря към сместта. Разбърква се. Добавят се останалите продукти, разбърква се добре, изсипва се в намаслена и набрашнена тава и се пече.

неделя, 14 октомври 2012 г.

Картофени топчета

Дълга история.... Заобичах ги, щом ги опитах преди мноооого време.
Многократно опитвах различни рецепти, но нищо не се доближаваше до истината. Обаче днес, правейки си неделната разходка из кулинарните блогове, видях това. И макар че в плановете за вечерта влизаше пица, не се поколебах нито секунда и минути по-късно картофите вряха на котлона. Това е рецептата. Никога не ми беше хрумвало, че може да се правят с парено тесто. Може би има и други сполучливи варианти, които не съм срещала все още. Но за момента това е най-добрият. Няма да се бавя, ето рецептата.

Продукти:

500 г картофи
250 мл вода
80 г масло
120 г брашно
2 яйца
сол
индийско орехче на вкус (при мен около 1 к.л.)

Картофите се обелват, нарязват на едри парчета и се сваряват с малко сол. Когато са готови, се изцеждат добре от водата и се подсушават. Намачкват се хубаво.
Маслото се слага във водата и се слагат да заврат. Когато маслото се стопи, съдът се отмества от котлона и се изсипва брашното. Връща се обратно на котлона и се бърка енергично, докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Отмества се от огъня. Към така приготвеното тесто се прибавят яйцата едно по едно и сместта се бърка, докато тестото поеме яйцата. Добавят се картофите, сол и индийското орехче. Всичко се смесва добре. Оставя се да се охлади. С мокри ръце се къса от тестото и се оформят топчета. Пригответе си цялото тесто на топчета преди да започнете да пържите. Загрява се повече мазнина и в нея се изпържват готовите топчета. Като се извадят, се изцеждат върху салфетка преди да се сервират.

вторник, 9 октомври 2012 г.

Баска Торта

Попаднах на тази рецепта преди около два месеца при Мария и веднага я включих в списъка за приготвяне. Вярно, че мина време, но не я забравих :) Тогава се впечатлих от малкото продукти   и начинът на приготвяне. Тортата не се сглобява по традиционния начин - изпечени блатове и някакъв крем. Тук кремът се пече вътре в тортата. Мария обяснява, че вместо крем за пълнеж  може да се сложи конфитюр от череши. Без да съм опитвала този вариант смело мога да твърдя, че на мен лично много ще ми допадне. Обаче избрах да направя тортата с крем, защото вкъщи предпочитат този вариант. На другия никой нямаше да обърне внимание. 
Е, нищо де. Не се оплаквам. Искам да ви кажа, че тази торта е много, много вкусна. Продуктите не са много и се прави много лесно, независимо от дългото описание. И така, почвам да пиша рецептата.

Продукти:

за тестото:
300 г. брашно
180 г. захар
125 г. масло
1 цяло яйце + 2 жълтъка
1/2 пак. бакпулвер

за крема:
250 мл. прясно мляко
50 г. захар
2 големи жълтъка
2 прахчета ванилия
30-40 г. брашно
20 г. масло
1 жълтък за намазване


Първо се прави кремът, тъй като трябва да се охлади добре преди да се изсипе върху блатът. Прясното мляко се загрява до кипване. Отделно в подходящ съд се разбиват жълтъците със захарта до побеляване. Прибавя се брашното и се бърка много хубаво. Към тази смес се добавя горещото мляко и се бърка добре. Връща се на котлона и се вари на слаб огън докато се сгъсти. Отнема не повече от две минути. Оставя се съвсем леко да се охлади за минутка и се прибавя маслото. Разбърква се отново и се покрива със свежо фолио. Охлажда се на стайна температура и след това в хладилник за час-два. Признавам, че аз нямах толкова време и го бухнах във фризера. 
За тестото - брашното, захарта и бакпулверът се смесват в купа. Към тях се прибавя нарязаното на парченца масло и с пръсти се втрива в сместта, докато се получат трохи. Прибавят се яйцето и двата жълтъка и се омесва меко хомогенно маслено тесто. Увива се със  свежо фолио и също се  прибира в хладилника за около час.

След като тестото и кремът са добре охладени е време за сглобяването и изпичането на тортата. Тези продукти са достатъчни за тавичка с диаметър около 20 см. Моята беше малко по-голяма - 22 см, но разликата във височината на моята торта и тази на Мария е очевидна. 

Фурната се загрява на 180*

Тестото се разделя  на 2 части в съотношение 2/3 за основата и 1/3 за да покриете тортата отгоре. Дъното на тавичката се застила с хартия за печене, а стените й се мажат с масло. Голямото парче тесто се разстила с ръце в тавичката, като се оформя борд по стените. Изсипва се студеният крем или конфитюр. По-малкото парче тесто се разточва между два листа хартия за печене в кръг с диаметъра на тавичката. Крайчето на борда се намазва  с малко разбит жълтък и върху крема се поставя  тестения кръг. Притискат се внимателно краищата, за да се залепят добре, излишното тесто се изрязва, ако има такова. Отгоре се намазва  с разбития жълтък, направете за красота няколко браздички с помощта на вилица или нож и  тортата се пече около 25 мин. или до златисто зачервяване. Изважда се от тавата или формата след като се охладила. Не я разрязвайте преди да е много добре охладена. 
Добър апетит!

неделя, 7 октомври 2012 г.

Завръщане с питка

Ей ме пак тук. Не успях да издържа дълго без публикация. Но няма да скрия, че през това време, през което не съм писала, не съм и готвила кой знае колко.  И няма нещо, което да си заслужава показването. Но пък днес много ми се доготви. И така - захванах се с две, три, четири неща. Правих десерт, в който сложих доста жълтъци и ми останаха белтъци. Не бях правила питка от много време и реших да меся една, в която да сложа белтъците. Може би се сещате за Питката с белтъци, която бях правила преди време. Е, сега малко промених тестото, но се получи много хубаво. Мекичко, пухкаво и много приятно за работа. Оформянето е отново от тук. Мария го е обяснила много подробно стъпка по стъпка при нея, така че аз няма да се спирам на него.

Разбира се, вие можете да използвате тестото, което смятате, че ви е любимо и с което работите най-лесно. Аз направих това:

Продукти:

10 г суха мая
4 белтъка
250 мл прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко
6 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
около 700-800 г брашно


Маята се разтваря в топлото прясно мляко. Прибавя се захарта и шепа брашно и всичко се разбърква. Оставя се да шупне. В брашното се прави кладенче. Там се изсипва киселото мляко, белтъците, олиото и солта. Прибавя се млякото с маята. Омесва се меко тесто. Оставя се да втаса. Следва оформянето, което можете да видите при Мария.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...