понеделник, 27 август 2012 г.

Бюрек с кайма

Продукти:

За тестото:

около 500 г брашно
300 мл топла вода
1 ч.л. сол
1 с.л. олио
1 ч.л. оцет

освен това 100 г свинска мас
100 мл олио

За пълнежа:

700 г кайма
1 малка глава лук
1 малък домат
1 чушка
черен пипер
1 ч.л. червен пипер
магданоз

Първо си пригответе плънката, като сложите нарязаните ситно лук и чушка да се задушават в 2-3 с.л. олио. След това прибавете каймата и бъркайте, докато стане на трохи. Прибавете настърганите домати и черния пипер. Оставете да се готви на тих огън, докато остане на мазнина. Прибавете подправките и ситно нарязаният магданоз. Разбъркайте.

От посочените продукти  замесете тесто и го разделете на четири топки. Оставете тестото да почива около 20 минути. Смесете олиото и маста и ги загрейте, докато маста се разтопи. Оставете леко да се охлади. Топчетата тесто разточете на питки с диаметър около 20 см и ги потопете в мазнината. Ако мазнината не може да ги покрие всичките, потапяйте ги една по една, за да се омазнят добре от двете страни. Натрупват се обратно в съда с мазнината една върху друга.  Оставят се да престоят около 20-30 минути.


Първата питка се прехвърля на маса или плот и се разтегля от средата към краищата. Тегли се докато кората стане прозрачна. Не е проблем, ако някъде се появи малка дупчица. После ще можете да замаскирате :) Кората се поръсва с 1/4 от сместта за пълнеж в средата си - така че да заеме около 1/3 от кората. Сгъва се на плик и се оставя на страна. Взима се следващата питка и се дърпа по същия начин. Слага се кайма - този път на по-голяма част от кората. Взима се първия пакет и се поставя по средата на втората кора като я захлупите със сгънатите краища надолу към масата. Загънете краищата на втората върху първата кора. Постъпва се по същия начин и с останалите две кори. Бюрекът се прехвърля в намаслена тава. Намазва се с мазнина. пече се в загрята фурна на 180*.

Рецептата за тестото видях при Руми :)

събота, 18 август 2012 г.

Френски франзели

Продукти:

За закваската:
100 мл топла вода
25 г прясна мая
150 г брашно

За тестото:
около 350 г брашно (при мен отиде повече)
1 ч.л. сол
2 с.л. захар
200 мл хладка вода

В дълбока купа маята се разтваря в топлата вода и се добавя брашното. Разбърква се добре и се оставя да втасва 6-8 часа. През това време сместта шупва и се надига. Важно е да не местите купата, докато закваската втасва, защото ще спадне.
В отделна купа се слага останалото брашно, солта, захарта и водата. Изсипва се закваската и се замесва гладко и меко тесто. Оставя се да втаса добре. Премесва се, отново втасва и пак се премесва. След като е втасало за трети път, тестото се разделя на две. Разточва се на правоъгълници и се навива на руло. Франзелите се поставят в тава застлана с хартия за печене. Оставят се отново да втасат. Смесват се около 15 г краве масло и 20 мл вода и се загрява леко, колкото да се стопи маслото. Франзелите се мажат с тази смес и върху тях се правят разрези с остър нож. Пекат се в предварително загрята фурна на 180*.

Източникът е този. Но ще уточня, че не съм оставяла тестото да втасва толкова часове, защото при мен втасва много бързо, а когато превтаса не е добре. Затова съм написала просто да се премесва след като втаса.

Това е. Много са ароматни и тооолкова хрупкави. Свършиха моментално. Определено си заслужават чакането.

петък, 17 август 2012 г.

Сусамени гевречета

Тестените изделия в блога ми взеха връх. Рецептите от тази категория изпревариха вече всички останали. И това ми изглежда съвсем нормално, имайки предвид колко много обичам тестото и работата с него. Носи ми изключително удоволствие.
И докато пиша тази рецепта, сигурно няма да се изненадате, ако ви кажа, че и в момента втасва нещо вкъщи :)

Към гевречетата :)

Продукти:

3 1/2 ч.л. суха мая
щипка захар
1/4 ч.ч. топла вода
около 500 г брашно
1 пълна ч.л. сол
250 мл хладка вода

40 г мед
150 мл вода

сусам




В купа се смесват маята, захарта, 1/4 чаша вода и се оставя да втаса за 10 минути. В друга купа се сипва около 300 г брашно и се смесва с вече втасалата мая, сол и останалата вода. Разбърква се хубаво. Добавя се постепенно и останалото брашно докато се замеси хубаво нелепнещо тесто. Оставя се да втаса около час. Премесва се отново и се оформя на фитил. Фитилът се разрязва на 8 еднакви парчета. Оформат се топчета, покриват се с кърпа и се оставят да втасват още около 30 минути. Всяко тепче се разтегля на фитил. Смесват се медът и водата. Фитилът се усуква, както конец - с едната ръка наляво, с другата на дясно. След това се хващат двата края и се събират. Тестото се усуква само. Оформя се геврек, който се потапя в меда и веднага след това в сусам. Хубаво е цялото геврече добре да се покрие със сусам. Готовите гевреци се поставят в тава застлана с хартия за печене. Оставят се да втасат отново за около 30 минути. Пекат се в загрята на 200* фурна докато придобият приятен загар.

Адаптирано от тук.

неделя, 12 август 2012 г.

Дърпаници

Както и предната рецепта, така и тази видях тук. В сръбските блогове има страхотни и примамливи предложения и вероятно още доста пъти ще се отбивам там за идеи. Знаете, аз си падам по тестените неща. И днешното ми предложение не е изключение. Там фигурира под името Drpanici, но на мен едно Ъ в тази думичка ми се вижда по-подходящо за българското звучене. Не са дърпаници, защото не се дърпани (ако изобщо от тук идва името... ), може би повече ще им прилича Точеници :Р. Пак ще кажа, че не съм убедена колко правилно съм си превела рецептата. Но пък се получи чудесен резултат, така че, дори и да имам някъде грешка, тя не е била фатална.

Продукти:

около 500 г брашно
1 яйце
10 г прясна мая
1-2 с.л. сол
300 мл вода
50 г разтопено масло

200 г масло или маргарин на стайна температура
сирене за пълнеж

В брашното се прави кладенче. Там се натрошава маята, слагат се солта, яйцето и маслото, добавя се хладката вода. Меси се меко, нелепнещо тесто. Оставя се да втаса. Разделя се на две части. Всяка част се оформя на топка и се разточва на не голяма питка. Върху едната питка се поставя маслото на парченца. Покрива се с другата, като краищата се притискат с пръсти. Оставя се да почине около 10 минути. През това време можете да покриете тавите с хартия за печене и да си натрошите сирене за плънката.
Като минат десетте минути, тестото се разточва на голяма, тънка кора. Нарязва се на квадрати. В единия край на всеки квадрат се слага плънка и се прегъва във формата на триъгълник. Подреждат се в тавите и се пекат в загрята на 200* фурна до златисто.


В част от тях сложих домашно овче сирене. Станаха прекрасни.

Моите бележки: Тъй като знам колко тесто става с 500 г брашно, реших да увелича леко дозата. Добавих още 100 мл вода и 1 мъъничко яйце. След като сложих всичките 200 г масло на тази доза, се оказа, че ми идва в повече. Когато разточих тестото на кора, маслото започна да излиза. Така че за 500 г брашно вероятно пък ще бъде много. Спокойно можете да го намалите с около 50 г. Можеше и по-тънко да се разточат, но при въпросната доза масата не ми стигна :)
Така че не бъдете лакоми като мен :)





събота, 4 август 2012 г.

Сеченица

Това е другата рецепта, с която гостувах на Пепи в  Храна за  нейните канибали.


Видях тази рецепта на няколко места в нета и ужасно много ме привлече. Предполагам, че част от вас знаят за моята страст към тестото. Е, така се получи и сега. Щом я съзрях, веднага реших, че ще я направя. Малко ми се промениха плановете за гостуването на Пепи, но мисля, че тя ще го преживее :) Ще уточня, че не знам дали правилно съм си превела рецептата от сръбски и вероятно малко съм я променила. Но за мен важното е, че се получи много вкусно и успешно. Първоначално изпаднах в паника, защото не обичам рецепти за тесто, в които не е посочено количеството вода. И не правя такива. Но идеята за тази толкова ме заплени, че реших да опитам. И така. Пиша рецептата така, както съм я направила аз.



 Продукти:
250 мл хладка вода
100 мл кисело мляко
4-5 ч.ч. брашно
½ кубче мая
3 ч.л. сол
60 г масло
8 с.л. заквасена сметана
около 350 г сирене


Млякото се смесва с водата и се разбърква хубаво. В брашното се натрошава маята (за първи път слагам прясна мая без да съм я разтворила във вода или мляко предварително) и се слага солта. Изсипва се водата с млякото и се меси средно твърдо тесто. Ама внимавайте да не го направите толкова твърдо, че да убиете някой... :D Тестото се разделя на 10 части, които се правят на топчета. Те се разточват с диаметър около една педя. Пет от така получените питки се мажат обилно с разтопено масло и се похлупват с останалите.
Тавата, в която ще се пече сеченицата се намазва с олио.  Пригответе си тава с диаметър от 25 до 28 см. Получените двойни питки се разточват на по-големи кори с размера на тавата, в която ще се пекат. Първата се слага  в тавата и се намазва с 2 с.л. заквасена сметана и се ръси обилно със сирене. Отгоре се слага следващата и отново се маже със сметана и ръси със сирене. И така до четвъртата кора. Последната се слага отгоре, реже се с остър нож на квадрати и се намазва с масло. Оставя се да втаса около 20-30 минути. Пече се в загрята на 170* фурна до златисто.
Рецептата видях от тук.

петък, 3 август 2012 г.

На гости на Пепи с Банички с картофи и леща


Днес имам изключителното удоволствие да гостувам в един от най-любимите ми блогове - този на Пепи. Каквото и да кажа за нея, ще бъде малко. Но все пак, ще опитам с няколко думи. 

Да си на гости на Пепи... Това е голяма чест и отговорност. Да ви кажа честно, трудно ми е да напиша каквото и да било.
Може би да започна от началото. Преди малко повече от ... 5 години попаднах във форума на Гответе с мен. От там започна моята кулинарна история. Там беше и тя. Попаднах в плен на всичко, което тя правеше. Първите рецепти, които пробвах от този форум бяха предложени от нея. И до ден днешен често си крада идеи. Но вие знаете, щом четете тук :).
Пепи е Човек с голямо сърце и Човек, от тези с главното Ч. Тези от вас, които посещавт моя блог знаят вероятно, че не обичам много да говоря/пиша. Затова просто ще кажа:
Пепи, радвам се, че те познавам! Радвам се, че те има и че си сред приятелите ми!
Благодаря ти, че ме покани да ти гостувам! За мен тази покана наистина означава много. Само съжалявам, че няма да опиташ нещата, които приготвих за теб...



Когато Пепи ме покани да й гостувам, я попитах към какво да се насоча. Тя ми каза, че предпочита нещо постно. Отдавна исках да направя банички с картофи. И ето, че дойде и тяхното време.  Но изобщо нямах идея как точно. Първоначално мислех да ги правя с дърпани кори. После... срам! ме хвана мързела. Купих готови кори за баница. Вечерта преди да ги направя, нямах идея, че ще слагам леща вътре. Обаче като си ги представих преди да заспя... да, да, и такива неща си представям заспивайки... изведнъж отвътре изкочиха зрънца леща. Защо пък не? Леща с картофи. Комбинират се добре. И така, ето и рецептата:

Продукти:

10 листа кори за баница
около 350 г картофи
1 к.ч. леща
1 малка глава лук
4 с.л. настъргани домати
чубрица
черен пипер
чесън на прах
сол                                                                                             
масло за намазване на корите
олио за пържене и намазване на баничките
сусам, мак, ленено семе за поръсване
Картофите  и лещата се сваряват. Картофите се обелват и настъргват или намачкват. Лешата се отцежда от водата. Лукът се нарязва на ситно. Изпържва се добре в четири с.л. олио. Добавят се картофите и лещата. Сместта се пържи още 2-3 минути, като се бърка непрекъснато. Слагат се доматите и се готви още малко. Прибавят се подправките. Разбърква се добре.
Корите се разделят по две и се  разрязват на 4 ленти по дължина. Всяка лента се намазва с мало. В края на всяка кора се слага по една пълна лъжица от сместта. Завива се на триъгълна баничка. Поставят се в тава, застлана с хартия за печене, намазват се с олио и се поръсват със семена. Пекат се на 180* в загрята фурна до златисто.
За да е напълно постна рецептата, можете да замените маслото, с което се мажат корите с растителна мазнина.