понеделник, 23 юли 2012 г.

Тиганици от тиквички с кашкавал

Продукти:

около 1 кг тиквички
10 г прясна мая
1 домат
150 г кашкавал
2 ч.ч. брашно
2 яйца
копър
магданоз
черен пипер
сол

Тиквичките се настъргват. Изцеждат се хубаво. Към тях се добавя нарязания на ситно домат, настъргания кашкавал, яйцата, натрошената мая, брашното и подправките. Разбърква се много хубаво. Сместа се оставя се да втаса. От нея се взима с лъжица и се изсипва в тиган със загрята мазнина. Тиганиците се пържат от двете страни до златисто.
Колкото и да опитвах, трудно беше да им придам перфектна форма. Но за сметка на това са много вкусни.

Добър  апетит!


неделя, 22 юли 2012 г.

Сладкиш с кокос и шоколадова глазура

Този сладкиш видях при Мария и бързичко реших да го направя. Отдавна не бях правила нищо сладко. Разрових се в шкафа и установих, че имам продукти, с които мога да го допълня. Не че и без тях не е хубав. Сладкишът е прекрасен. Леко сиропиран, без да е излишно и натрапчиво сладък. Горещо го препоръчвам. Прави се мнооого лесно и няма как да го сбъркате.

Продукти:


6 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1/6 ч.ч. коняк или бренди
1 ч.ч. прясно мляко
3 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. грис
1 ч.ч. кокосови стърготини
аз добавих и две пакетчета шоколадови пръчици

За сиропа:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
1 парче канела
1 ч.л. прясно изцеден лимонов сок
След като се охлади сиропът, му добавих  1 с.л. розова вода за повече аромат :)
За глазурата:
200 г шоколад
100 мл течна сметана
1 с.л. краве масло
допълнително кокосови стърготини за наръсване на сладкиша


Първо се приготвя сиропът, за да може да изстине.  В подходящ съд се смесват всички продукти. Слага се на котлона. След като заври, се оставя още около минутка и се махва от огъня. Оставя се да изстине. Тук аз добавих розовата вода.
Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се олиото, коняка и брашното. Всичко се разбива добре. Тук е моментът да спрете да използвате миксера. Добавят се на части грисът, кокосовите стърготини и прясното мляко, като всичко се разбърква много хубаво. Аз ги добавих на три пъти. Сместта се изсипва в застлана с хартия за печене форма за торта - 28 см.
Пече се в предварително загрята фурна на 175*, докато придобие хубав загар. Проверява се с дървен шиш. Когато шишът излиза сух, значи сладкишът е готов.
Веднага се разрязва на парчета и се сиропира с вече охладения сироп. Оставя се да изстине.
Приготвя се глазурата, като продуктите се смесват и се разтопяват на водна баня. Разбъбква се много добре и се излива върху блата, като се разпределя равномерно. Поръсва се с още кокосови стърготини. Слага се в хладилник да стегне.





Забулени яйца с доматен сос на фурна

Една идейка за бързо и вкусно ястие, много подходящо за лятото. Пък и не само.

Продукти за 4 порции:

8 яйца
около 1 кг домати
4-5 печени чушки
1 глава лук
1 морков
4-5 скилидки чесън
3 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. чубрица
1 ч.л. риган
черен пипер
сол
магданоз

Лукът се нарязва на ситно, а морковът се настъргва. Запържват се в 3-4 с.л. мазнина. Необходимо е да ги изпържите добре, защото ястието става готово много бързо, а не е добре да останат сурови. Добавя се брашното и хубаво се разбърква - около 30 секунди. Слага се и червения пипер. Бърка се добре и се добавят обелените и нарязани на парченца домати и печени чушки. Разбърква се хубаво и се прехвърля в тавичка. Добавя се чесънът и подправките. Слага се във фурната. Когато заври, се изважда и в соса се счупват яйцата. Връща се във фурната, докато яйцата станат готови.
Поръсва се с магданоз.


Прекрасно се съчетава с уханен пресен домашен хляб :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...