събота, 30 юни 2012 г.

Пиле по ловджийски

Не по ловджийски, направо по канибалски си е това пиле. И виновна да го направя пак е Пепи. Нищо чудно. Понякога се случва да изчитам стотици рецепти в български и чужди сайтове и накрая да открия това, което търся при нея. И после - не била тя виновна. Виновна си и то много, Пеп. Ама аз пак продължавам да те обичам!

Та така. Сигурно има и други като мен.
Към рецептата - аз промених тук-там според нещата, с които разполагах, но основата е запазена. Сега ще напиша моят начин, а този на Пепи е тук.

Продукти:


половин пиле на парчета
30 мл олио
200 г гъби печурки
две шепи сухи манатарки. (при налични)
1 глава лук
1 глава чесън + 2 скилидки
1 морков
2 печени чушки
малка връзка магданоз
200 мл бяло вино
1 консерва домати 
 2 с.л. доматено пюре
1 ч.л. захар
една подкова наденица за печене (но не съвсем прясна),
черен пипер, сол.

Месото се измива и си подсушава добре с мека кърпа или кухненска хартия, поръсва се със сол и пипер, които се втриват с ръце в месото. Оставят се да "отлежат" 20-30 мин. Изпържва се в мазнината - първо с кожата надолу, после и от другата страна. Месото се изважда и в същата мазнина се задушават лук, морков и чесън , а след 3-4 минути и гъбите и магданоза. Прибавят се доматеното пюре, виното, нарязаните печени чушки и консервираните домати. Всичко се оставя да ври за 15-20 мин., докато количеството остане наполовина. Сухите манатарки се начупват (освен ако не са съвсем начупени)и накисват за 10 мин. в малко топла вода; изваждат се и прибавят към соса заедно с прецедената им течност (да не остане някоя песъчинка в нея). Посолява се на вкус, ако доматите не са солени и се прибавя лъжичката захар. Готовия сос се изсипва при месото, поставя се и наденицата, нарязана на парчета. И тук в соса се прибавят отделните 2 скилидки чесън - счукани, или пресовани. Много е важно соса да не бъде над виното на месото, за да не се получи като варено. Най-добре е да бъде на 2/3 от височината му.
Тавата се завива с фолио и се пече около час и половина на 180*




четвъртък, 28 юни 2012 г.

Салата с леща

Продукти:

150 г леща
300 г картофи
1 краставица
1 домат
1 глава чесън
1 чушка /може да използвате по половин червена и зелена/
сол на вкус
2 с.л. оцет
5 с.л. зехтин или олио


Лещата се сварява, като се внимава да не се превари. Картофите също се сваряват. Лещата се изцежда добре от водата. Картофите се обелват и нарязват на ситни кубчета. Доматите, краставиците и чушките също се нарязват на ситни кубчета. Отрязва се мъничко от горната част на главата чесън - така че скилидките да нямат връхчета... надявам се, че сте ме разбрали. Чесънът се слага в микровълновата за 20-30 секунди. Трябва да омекне. Внимание! Не слагайте чесъна в микровълновата, без да сте изрязали горната част, защото ще гръмне и ще ви изцапа печката :)
След като чесънът е готов, внимателно се изтисква от люспата и се смесва с оцета, зехтина и солта. Сместта се разбърква хубаво. Всички продукти се смесват. Разбърква се добре, поръсва се с магданоз и се оставя да отлежи в хладилника поне за един час.

понеделник, 25 юни 2012 г.

Фокача с газирана вода

Продукти:

500 г брашно
300 мл минерална газирана вода
3 с. л. олио
2 ч. л. сол
2 ч. л. захар
7 г суха мая
или 20 г прясна мая

 Маята се разтваря в газираната вода заедно със захарта и 4-5 с.л. брашно. Оставя се да шупне на топло. Към брашното се прибавя солта и олиото и от всички продукти се замесва еластично тесто. Оставя се да втаса и се разделя на две части. Оформят се питки, които се оставят да втасат. Отгоре се правят дупки с пръсти и се намазват със смес от 2 с.л. олио и 1 ч.л. вода. Поръсват се с едра сол. Пекат се в загрята фурна, за предпочитане върху обърната с дъното нагоре тава до златисто.

неделя, 24 юни 2012 г.

Пълнени тиквички с леща

Продукти:

150 г леща
4 тиквички
2 малки глави лук
1 морков
4 скилидки чесън
2 с.л. доматено пюре
1 домат нарязан на ситно
черен пипер
щипка канела
сол

Лещата се сварява, като се внимава да не се развари. Прецежда се. Тиквичките се срязват по дължина и се издълбават с помощта на лъжичка. Бланшират се във вряща подсолена вода за около минута-две. Изваждат се и се изцеждат. Около 1/3 от вътрешността на тиквичките се нарязва на ситно. 3-4 с.л. зехтин или олио се загряват и в тях се изпържва ситно нарязаният лук и морков. Прибавят се нарязаните тиквички и се ръзбърква добре.  Слага се лещата. Добавят се пюрето, доматите, чесънът и подправките. Готви се още две-три минути. Тиквичките се пълнят с лещата и се подреждат в тава, намазана с мазнина. Налива се около 1 пръст вода. По желание отгоре може да се сложи кланка розмарин. Пекат се в загрята фурна. Малко преди да се извадят, отгоре се поставят резенчета домат. Запичат се за кратко и се сервират поръсени с магданоз.

неделя, 17 юни 2012 г.

Фалшив Гараш

Мда. Фалшиво и мързеливо предложение. Като за мързеливи летни дни.
Рецептата е по Ели с допълнение от Дианка. Само че аз направих двойна глазура. Получи се вкусно шоколадово изкушение :)

Продукти:

Смес 1

4 яйца
200гр. захар
200гр. брашно
1 бакпулвер
1 ч.чаша смлени орехи
ванилия или ванилена захар

Смес 2

6-8 суп. лъжици какао
125 гр. масло
200 гр. прясно мляко
200 гр. захар

Глазура:

200 г шоколад
100 мл течна сметана
1 с.л. краве масло

Продуктите за смес 2 се загряват на котлона и се разбъркват до получаване на хомогенна смес.
Яйцата се разбиват със захарта и към тях се прибавят смесения с брашното бакпулвер и орехите. Изсипва се половината от смес 2, а останалата част се оставя настрани. Разбърква се хубаво. Сместта се изсипва в намаслена и набрашнена тавичка. Пече се на 180*.
Блатът се охлажда и се залива с останалата част от смес 2. Оставя се да попие.

За глазурата: Продуктите се смесват и се разтопяват на водна баня. Разбъбква се много добре и се излива върху блата, като се разпределя равномерно. Слага се в хладилник да стегне.

Добър апетит!

четвъртък, 7 юни 2012 г.

4!!!

Да, 4. Бързо минаха 4 години. За съжаление днес не мога да предложа рецепта. Не съм вкъщи. Просто минавам и отбелязвам.
Честит Рожден Ден, Щъркелово гнездо!!!
Благодаря на всички вас, които се отбивате при мен! Благодаря, че ми оставяте коментари с обратна връзка за предложените рецепти! Ако не бяхте вие, вероятно гнездото нямаше да съществува дълго.
Пожелавам си да имам малко повече време за готвене през следващата година.
Айде стига толкова, че пак ми стана ревливо...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...