неделя, 19 февруари 2012 г.

Претцели

От известно време все ми се набиват в очите различни рецепти за претцели, но все ми се струваше, че това е много връткаво и ги прескачах. Обаче скоро дъщеря ми си купи от един магазин и много й харесаха. Тогава реших, че и аз ще пробвам. Рецептата, която реших да използвам е от тук с много малки промени.

Продукти:

1 1/2 ч.ч. топла вода
1 с.л. захар
2 ч.л. сол
2 1/4 ч.л. суха мая
4 1/2 ч.ч. брашно
60 г разтопено масло
олио



10 ч.ч. вода
1/2 к.ч. сода


1 голям жълтък + 1 с.л. вода
едра сол

Водата се смесва със захарта и солта в голяма купа и отгоре се изсипва маята. Разбърква се и се оставя за пет минути да шупне леко. Изсипва се маслото и брашното и сместта се разбива с миксер, като се използват бъркалките за тежко тесто. Първо се разбива на ниска скорост, после се усилва. Бърка се, докато тестото се отдели от стените на купата. След това тестото се изважда, купата се намазва с олио и тестото се връща обратно. Покрива се с найлоново фолио и се оставя да втаса за около час или докато удвои обема си. През това време покрийте тавите, в които ще печете претцелите с хартия за печене и я намажете с олио. Сложете 10-те чаши вода заедно със содата да заврат. Загрейте фурната на 230*
Когато тестото вече е втасало, се разделя на 8 равни части. Оформят се фитили, с дължина около 35 см. Завиват се във формата на претцел. Пускат се във врящата вода за около 30 секунди, изваждат се и се поставят в подготвените тави за печене. Намазват се с разбития с водата жълтък и се поръсват със солта. Слагат се да се пекат за около 12 - 15 минути.

Охлаждат се върху решетка и ... Добър апетит!

Пилешко филе с картофи и гъби

Продукти:

500 г пилешко филе, можете да използвате и месо от бутчетата
500 г картофи
300 г гъби
100 г топено сирене
100 мл течна готварска сметана
3 с.л. соев сос
1 с.л. балсамов оцет
3 с.л. зехтин
3 с.л. масло и още за намазване на тавата
черен пипер
сол


Пилешкото се нарязва на парченца - както ви е удобно. Към него се прибавят соевият сос, балсамовият оцет, зехтина и малко сол. Оставя се в хладилника поне за час - два. Картофите се обелват и се нарязват на търки кръгчета. Гъбите се режат на филийки. Дъното и стените на тавата, в която ще се пече ястието се намазва с масло. Подреждат се плътно картофите, като се посоляват и се поръсват с няколко парченца масло. Отгоре се слага пилешкото месо. Залива се с вода - да покрие картофите и се слага да се пече. Ако по време на печенето месото се зачерви, а картофите още не са готови, покрийте тавата с фолио и намалете фурната отгоре. В тиган се разтопява маслото. Изсипват се гъбите и се пържат, докато се зачевят леко. Сметаната се изсипва в подходящ съд и се слага на котлон да заври. Прибавя се топеното сирене и се разбърква на котлона, докато сиренето се разтопи. Изсипват се гъбите и се подправя с черен пипер. Когато месото и картофите вече са добре изпечени, ястието се изважда от фурната и се отгоре се изсипва гъбената смес. Връща се обратно и се пече докато се зачерви.

събота, 18 февруари 2012 г.

Зеленчукова супа

Продукти:

около 100 г гъби
1 по-малък морков
парче целина - около 30-40г
100 г грах от консерва
3 средни картофа
50 мл течна готварска сметана
сол
черен пипер

В 1,2 л вода се изсипват нарязаните гъби, моркови и целина. Слага се на котлона да ври, докато омекнат морковите и гъбите. Картофите се намрязват на дребни кубчета и се прибавят към останалите зеленчуци, заедно с граха. Супата се вари, докато всички продукти се сварят добре. Посолява се на вкус и се подправя с черен пипер.

По желание можете да сипете сметаната и да оставите отново да заври. Но не е задължително да я използвате. Супата става достатъчно вкусна и ароматна и без нея. Ако я пропуснете, накрая добавете 1-2 с.л. краве масло. Пак ще стане много вкусна.

събота, 11 февруари 2012 г.

Тестени розички със салам и със сирене

Днес не мислех да се отбивам в кухнята, за да готвя. Обаче нещата бързо претърпяха промяна и трябваше да направя нещо. Обичам да работя с тесто. Казвала съм го и друг път. Колебаех се какво да приготвя и ми хрумна да направя такива розички. Нямах идея как точно да ги завъртя, т.е. имах разни идеи, но нещо не ми допадаха докрай. Реших да проверя все пак какво ще ми предложи интернет като вариант и ето, че намерих решението в блога на Дими.

Използвах произволна рецепта за тесто. Ще я напиша, но можете да използвате това тесто, което предпочитате и дори и готово тесто.

Продукти:

За тестото:

20 г прясна мая
250 мл прясно мляко
5 с.л. кисело мляко
1 яйце и 1 белтък
2 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
брашно за средно меко тесто

масло на стайна температура за намазване
салам, нарязан на тънки парчета
натрошено сирене
може и кашкавал или пък плънка по избор

1 жълтък за намазване

Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно със захарта. В брашното се прави кладенче и всички продукти се изсипват там и се меси средно меко тесто. Оставя се да втаса. Вече втасалото тесто се резделя на 16 еднакви части. Всяка част се разточва на нещо като правоъгълник и се намазва добре с масло. Подрежда се салам, така че да се виждат краищата му над тестото. Тестото се сгъва, за да може да покрие част от салама и се завива на рулце. Така подготвените рулца се подреждат в намаслена тава. Ако правите със сирене, намажете тестото с масло. по средата по дължина разпределете натрошено сирене, сгънете, така че краищата да се съберат, притиснете с пръсти и навийте на рулце.




Така подготвените рулца се намазват с разбит с малко вода жълтък и се слагат да се пекат, като фурната не се загрява предварително.

неделя, 5 февруари 2012 г.

Пита от спанак и картофи

Рецептата за тази вкусотия видях преди мнооого време тук. Така и не я направих за няколко години. Днес ми се прияде нещо със спанак и се сетих отново за нея. Обаче я промених по своя преценка и се получи тази вкусотия.

Продукти:

около 500 г картофи
450 г замразен спанак или около 1 кг пресен
7 яйца
200 г настърган кашкавал
200 г сирене
4 с.л. краве масло
1 с.л. сух джоджен или 7-8 листенца пресен
черен пипер и сол на вкус. Все пак внимавайте със солта, защото има и сирене.

4 от яйцата се сваряват. Картофите се измиват и се сваряват. Спанакът, ако е замразен, се размразява, а ако е пресен - се почиства, измива и нарязва на ситно. Три лъжици масло се загряват и в тях се задушава спанакът за няколко минути. Картофите се обелват и се намачкват. Към тях се прибавя спанакът, 3 яйца, 150 г от кашкавала, сиренето и подправките. Всичко се разбърква много хубаво. Дъното и стените на тавата, в която ще се пече се намазват с останалото масло. Сместта се изсипва в тавата. Изравнява се и с помощта на лъжица се правят 8 вдлъбнатини, в които ще се поставят яйцата после. Ястието се пече на 200*. Когато се зачерви отгоре, се изважда и във вдлъбнатините се поставят срязани на половинки яйца. Поръсва се с останалия кашкавал и се връща във фурната да се доизпече до готовност.
Преди да сервирате, оставете да се охлади малко, защото парчетата ще се разпаднат, ако са горещи.

събота, 4 февруари 2012 г.

Курабийки

Правят се съвсем просто, а са толкова вкусни, макар и много обикновени...

Продукти:

1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. свинска мас или олио
3 яйца
1 ч.л. сода
1 ванилия
брашно за меко, нелепнещо тесто

Яйцата се разбъкват със захарта. Към тях се добавя киселото мляко, в което е разтворена содата. Разбърква се. Прибавя се маста, трябва да бъде на стайна температура, за да се работи лесно и ванилията. Всичко се разбърква добре. Прибавя се по малко брашно, като сместта постоянно се бърка. Когато стане достатъчно плътна, за да може да се меси, се премества на плота и се меси с още малко брашно до получаване на меко, нелепнещо тесто. От тестото се късат парчета и се оформят на топета колкото орех. Потапят се в захар от горната страна и се подреждат в тава, застлана с хартия за печене на разстояние една от друга. Пекат се в предварително загрята фурна на 180* до зачервяване.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...