събота, 28 януари 2012 г.

Портокалов сладкиш

Продукти:

1 кутия подсладено кондензирано мляко
1/2 ч.ч. разтопено масло
1/2 ч.ч. сок от портокал
4 с.л. захар
1 ч.л. бакпулвер
щипка сода
1 ванилия
2 ч.ч. брашно
2 с.л. портокалови корички

Брашното се смесва със захарта, бакпулвера, содата и ванилията. В друга купа се смесват млякото, малсото и портокаловият сок. Мокрите съставки се прибавят към сухите. Всичко се разбърква много хубаво. Прибавят се коричките. Отново се разбърква и сместта се изсипва в предварително намаслена и набрашнена форма. Пече се в загрята на 180* фурна. Проверява се с клечка за зъби.
Накрая аз поръсих с пудра захар, запечени бадеми и настърган шоколад.
Смятам, че на този сладкиш ще ходят и парченца шоколад. Друг път ще опитам и с тях.

Рецептата видях в една брошура на Пикадили, но не беше точна, така че малко я промених.

Пилешки воденички с ориз на фурна

Продукти:

500 г пилешки воденички
1 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 морков
1 к.ч. настъргани домати или от консерва
3 ч.ч. пилешки или зеленчуков бульон
черен пипер, чубрица, джоджен
сол



Воденичките се сваряват с малко сол. Лукът и морковите се изпържват в малко загрята мазнина. Добавя се оризът и се пържи, докато стане "стъклен". Прибавят се доматите, разбърква се добре. Налива се бульонът. Сместта се изсипва в тавата, в която ще се пече ястието. Добавят се подправките на вкус. Отгоре се подреждат воденичките. Пече се в загрята фурна на 180* до извиране на бульона.

петък, 27 януари 2012 г.

Хапки от сирене със сусам

Този пост по-скоро попада в категорията идея, отколкото рецепта.
Но все пак ще се опитам да дам ориентировъчни мерки.


около 100 г настърган кашкавал
около 250 г сирене
1 малко яйце

Ако искате, можете до добавите някакви подправки. Аз не добавям.

За панировката ви трябва още едно яйце, галета и сусам в равни количества. При мен отиха по около 70г.

Сиренето се намачква с вилица и се смесва с кашкавала и яйцето. Хубаво се разбърква. От сместта се взима с мокри ръце и се оформят топчета. Подреждат се в подходящ съд и се прибират за 20 минути във фризера. Разбива се яйцето и се смесват галетата и сусама. Изваждат се топчетата сирене. Първо се потапят в разбитото яйце, а след това се овалват в галета и сусам. Отново се връщат във фризера за 20 минути. Като се стегнат, се пържат в добре загрята мазнина до апетитен загар.

събота, 7 януари 2012 г.

Сълзици

Сладки Сълзици от бутер тесто по рецепта на Пепи, Пеп, знаеш, виновна си :))

Ако искате да приготвите нещо мързеливо и много вкусно и имате бутер тесто в резервите си, то ви съветвам да изберете тези много прекрасни сладки "Сълзици". Убедена съм, че близките ви изобщо няма да ви се разсърдят :)


И така... лист бутер тесто, захар, белтък и точилка. Поръсвате плота със захар. Слагате тестото отгоре. Леко разточвате с точилката, за да залепне захарта от долната страна на тестото. От горната страна намазвате с белтъка, който трябва да е леко разбит с вилица. Поръсвате хуаво със захар и пак минавате с точилката въху захарта. Обръщате обратно - така че белтъка да остане отдолу. Навивате от двата края, като се стараете двете рулца да се срещнат по средата. Режете с остър нож без да натискате. Поставяте в тава, застлана с хартия за печене на сериозно разстояние. Аз сложих на два см първата тава, но се оказа малко. Печете в загрята фурна до приличен загар :)

Яхния от свинско с картофи, гъби и грах

Едно топло и вкусно ястие за такъв лош зимен ден. Днес нямах намерение да готвя, защото по план не трябваше да съм вкъщи. Но времето промени плановете ми. Чудих се какво да сготвя и накрая реших това. Нещо топло и засищащо.
Обичам такива яхнии. Преди ги приготвях в тенджера, но откакто открих, че в гювеча във фурната стават също толкова вкусни, ги приготвям така. Няма досадното стоене до котлона, разбъркване, доливане на вода и т.н. Знаете как е. Просто слагаш всичко във фурната и забравяш за него.




Продукти:

около 600 г свинско месо
1 голяма глава лук
2 моркова
около 600 г картофи
1 буркан грах
250 г гъби
около 1 ч.ч. домати от буркан или настъргани
1 ч.л. червен пипер
чесън на прах или 1-2 цели глави чесън, сол, черен пипер, чубрица
2-3 дафинови листа
5 РАВНИ с.л. брашно

Месото се измива и се нарязва на хапки. Лукът и морковът - на ситно. Картофите се обелват и се режат както харесвате - при мен на дебели кръгчета. Гъбите се режат на филийки. Картофите, грахът, доматите и гъбите се слагат в гювеча. В 3-4 с.л. сгорещена мазнина се изпържва месото. И то се изсипва при останалите продукти. В същата мазнина се изпържва лукът с морковите. Добавя се червения пипер, разбърква се и се изсипва в гювеча. Налива се с вода - толкова, че да останат около 1 пръст непокрити продукти. Посолява се и се слагат останалите подправки на вкус. Брашното се размива на гладка каша с малко вода и се изсипва в гювеча. Всичко се разбърква добре и се слага да се пече, като фурната не се загрява предварително. Пече се около час и половина - до готовност на всички продукти. Преди сервиране се поръсва с магданоз.

Допълнение към рецептата:
Напоследък приготвям рецептата като само запечатвам месото в малко мазнина без да пържа останалите продукти. Всичко слагам сурово в гювеча, добавям запечатаното месо. В мазнината
 от месото сипвам червения пипер, наливам вода и добавям подправките. Изсипвам при останалите продукти и разбърквам хубаво. Посолявам. Прибавям брашното както пише горе и пека по същия начин.

Рецептата може да се приготви и без гъби. Или пък само с гъби и картофи. Пак ще стане много вкусно. 

Същата яхния, но приготвена без гъби


Да ви е сладко!

неделя, 1 януари 2012 г.

Пита Слънчоглед

Пускам оформянето на тази питка, макар и да знам, че не ми се получи съвсем добре. Но молбата е много специална и аз реших да я напиша. Тестото е на Питка Слънце и ми е любимото. Но в случая стана много и ми се развали формата на питката. Следващия път щеопитам с по-малко тесто.
И така, минавам на оформянето. Тестото се дели на 6 и се оформя на топки. Оставя се да втаса. Едната топка се оставя за средата на питката и още една  се оставя за листенцата. Останалите четири се разточват на кори с диаметър около 25 см. Всяка кора се маже с масло и се подреждат една върху друга. Завиват се на стегнато руло, което се реже на триъгълници. Едната топка се оформя хубаво и се поставя в средата на тавата. Около нея се подреждат триъгълниците като пънчета, с тънката част навън. Последната кора се разточва и от нея се изрязват листенца, които се подреждат върху триъгълниците.


Питката се намазва с разбит с малко разтопено масло и вода жълтък, по средата се поръсва със семена и се слага да се пече, като фурната не се загрява предварително.

Източник: Мариета


Пожелавам на всички Щастлива и успешна 2012та година!