вторник, 18 декември 2012 г.

Бухти със сирене

...или бухтите на Ирма.

Преди известно време рано сутрина. Включвам си компютъра, влизам във Фейсбук и насреща ми една апетитна снимка на бухти. Гладна съм, на работа съм, на всичкото отгоре и хранителен режим спазвам. Ужас ви казвам. А гледката направо не се издържа. Не можах да направя нищо повече от това да помоля Ирма за рецептата и да си ги приготвя в удобно време. Е, ето ги и тях. Много вкуснички и пухкави. При мен тематично във форма на звездички.

Продукти:


3 яйца
1 ч.л. сол
400 мл. кисело мляко
½ ч.л. сода бикарбонат
½ ч.ч. мазнина (олио и разтопено масло 1:1)
300 гр. сирене
брашно за средно меко тесто (около 700 гр.)
1 бакпулвер

олио за пържене

Яйцата се разбиват със солта в голяма купа. Отделно киселото мляко се смесва със содата и се прибавя към яйцата.Сипва се и мазнината. Брашното се смесва с бакпулвера и постепенно се добавя към яйчната смес. Първоначално се бърка, докато тестото стане подходящо за месене. Накрая се прибавя натрошеното сирене и тестото се омесва много хубаво. 
Оставя се да почива около 30 минути, покрито с кърпа. Разточва се на кора с дебелина 1 см. и се изрязват бухтички. Аз изрязвах с формички за сладки. Пържат се в загрята мазнина на маслена баня. Отцеждат се върху салфетка.






7 коментара:

  1. Ох, и аз откакто ги видях, са пред очите ми!
    После се появиха твоите звездички!
    Откъдето и да го погледнеш сте изкусителки!
    Няма начин, ще се правят :)
    Хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  2. Много са вкусни, а ти вярно "тематично" ги поднасяш!
    Поздрави и успешни дни до празниците!

    ОтговорИзтриване
  3. Илианче, чудни са ти се получили. И аз много харесвам тази рецепта - винаги се получават. Пробвала съм даже и без яйца в тестото и пак стават. У нас си ги знаем като сиренки и ме подсещаш, че скоро не съм глезила домашните със закуска :) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Същото преживях и аз като ги видях, само дето още нямам време денем за тях и само ги сънувам;) Прекрасни са, Илианка!

    ОтговорИзтриване
  5. От това забързано ежедневие не ми е останало време сутрин да приготвя бухтички за закуска. Добре, че наближават празници и ще ми се отдаде възможността да поглезя близките си. Тези бухтички ще са изпробвани още тази седмица. Неустоими са, а и както съм гладна....

    ОтговорИзтриване
  6. Обожавам бухтички, а от тези бих взела много повече!:) Но май позакъснях:) Прекрасни са и как красиво са оформени!

    ОтговорИзтриване
  7. Илианка,честита Коледа!
    Много топлина и уют в дома ти!
    Бъдете здрави, радостни и с много късмет!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...