събота, 31 декември 2011 г.

Вита дърпана баница

Така се случи, че в последните публикации все за на баба рецептите ви разказвах. Ами... така си е. Изпитани и много вкусни са бабаните неща. Е, друго си е, когато баба ги приготви, но сега няма как. Наложи се да си приготвя сама баничката. Мислех, че ще е сериозно предизвикателство, но не. Не е такова. Всъщност се оказа много лесно. Не отнема много време. Само час и половина от пресяването на брашното до поставянето във фурната. Е, не става толкова бързо, както с готовите кори, но и вкусът е много, много по-добър. И така, представям рецепта за вита дърпана баница от с. Горско Сливово.

Продукти:

500 мл. хладка вода
около 700 г брашно
1 с.л. сол

500 г сирене
300 г краве масло

От водата, брашното и солта се замесва меко тесто. Разделя се на 5 части, които се оформят на топчета. Покриват се с чиста кърпа и се оставят да починат около 30 минути. След това масата, на която ще работите се застила с чаршаф, който се използва само за такива нужди.



Маслото се разтопява, а сиренето се натрошава. Всяко топче тесто хубаво се намазва с масло и започва леко да се разпъва с ръце. Поставя се върху чаршафа и се дърпа внимателно докато се получи тънка, голяма кора. Поръсва се с 5-6 с.л. масло и с част от сиренето. С помощта на чаршафа кората се завива внимателно на руло. Отрязват се краищата и се завива на охлюв. Поставя се в средата на тавата. С останалото тесто се процедира по същия начин, като рулата се поставят около предните. Баницата се намазва с останалото масло и се слага да се пече в предварително загрята на 180*фурна. Пече се до зачервяване. Като се извади, се напръсква с вода и се покрива с чиста кърпа.

понеделник, 26 декември 2011 г.

Кекс с лимонада

Да, знам, че рецептата ще се стори на много от вас старомодна, но такава липсва в моя блог. Реших да я напиша, защото резултатът винаги е отличен, а продуктите изобщо не са много.

Продукти:

4 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. лимонада
1/2 ч.ч. олио
3 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 ванилии
1 с.л. какао

Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се лимонадата и олиото. Разбърква се добре. Брашното се смесва с бакпулвера и се добавя по малко към сместта. Разбива се отново. Слага се и ванилията. Разбърква се. Форма за кекс се намазва с олио и се поръсва с брашно. Изсипват се 2/3 от сместта. В останалата част се слага какаото и се разбърква. Изсипва се върху бялата смес и леко се смесват с вилица.
Кексът се пече в предварително загрята фурна на 180*.

Свинско с червено вино и гъби

Продукти:

около 1 кг свинско месо - например шол
200 г гъби
150 мл червено вино
подправки за месо, тези, които използвате и ви харесват
2 с.л. балсамов оцет
5 с.л. соев сос
5 с.л. олио
6 с.л. краве масло

200 г кашкавал за поръсване

Свинското месо се нарязва на малки филийки,  дебели около 1 см и малко повече. Обилно се подправя с подправка за месо, слага се балсамовия оцет, олиото и соевия сос. Оставя се поне за час в хладилник. След това сух тиган се загрява и месото се слага в него, колкото да се запечата. Подрежда се в керамична тавичка или йена, като парченцата се застъпват. След това в тигана, както е със сока и подправките, останали от месото, се сипва виното. Слага се на котлона за кратко, да поври 15-20 секунди и се изсипва върху месото. В същия тиган се слагат 3 с.л. масло. Като се разтопи в него се задушават измитите и нарязани на филийки гъби, докато останат само на мазнина. Разпределят се върху месото. Останалото масло се слага на малки парченца върху гъбите и всичко се слага да се пече на 180 *. Когато вече е готово, се поръсва с настъргания кашкавал и се връща във фурната само да се разтопи кашкавалът.



Това е. Простичко е, но месото се получава невероятно крехко и вкусно.

Постни зелеви сарми и пълнени чушки

Тази година бях решила за Бъдни вечер да направя постните сарми и пълнени чушки с булгур и ориз. Мислех да потърся рецепта в нета, защото никога не бях готвила с булгур, но за лош (или за добър) късмет точно тогава нямаше нет. И се обърнах към... баба, разбира се, за помощ. Резултатът беше повече от добър и сега ще напиша рецептата, който иска, може да опита. От тази доза се получиха около 25 малки зелеви сармички и 12 пълнени сухи чушки.

Продукти:

1 к.ч. ориз
1 1/2 к.ч. булгур
около 500 г лук
5 с.л. домат от консерва
1 ч.л. червен пипер
1/2 к.ч. олио
черен пипер, чубрица и сол на вкус
5-6 к.ч. топла вода

зелеви листа
сухи чушки

Сухите чушки се накисват за 20-30 минути в гореща вода докато омекнат.
Олиото се загрява и в него се изпържва лукът. След това се сипва булгурът и се пържи около 3-4 мин. на слаб огън. Добавя се и оризът и при непрекъснато бъркане пърженето продължава, докато оризът промени цвета си. Слагат се доматите и се налива половината от водата. Оставя се на слаб огън да ври. Като си поеме водата, се налива още малко и така, докато оризът и булгурът станат почти готови. Накрая се слагат подправките и всичко се разбърква добре.
Аз обичам мънички сармички. Затова процедирам така - взимам зелев лист от малка кисела зелка, махвам жилката по средата и го срязвам на две. В края на всяка половинка слагам плънка и завивам на сармичка. Готовите сарми се подреждат в глинен гювеч. Аз ги подреждам в половината, а в другата част на гювеча слагам пълнените чушки. Всяка пълнена чушка се топи в малко брашно и се поставя в гювеча. Заливат се с топла вода до половината и се слагат да се пекат на 180*, като фурната не се загрява предварително, за да не се спука гювечът. Ако е нужно по време на печенето се добавя още малко вода, но обикновено тази е достатъчно.



неделя, 25 декември 2011 г.

Пълнена печена тиква


Това е един чудесен десерт, който винаги впечатлява всички гости, а се прави много, много лесно. Ще представя идеята набързо, можете да използвате каквито продукти прецените.
Ще ви бъде нужна една тиква. Не много голяма, добре е да се събира във фурната :)) Отрязва се капаче на тиквата и се почиства добре от семките.  Взимат се сушени плодове - можете да сложите каквито ви харесват, аз залагам на традиционните. Сложих сушени сливи, кайсии, смокини, стафиди и фурми. Слагала съм и разни по-екзотични, но този вариант много повече ми допада. Отплеснах се.... та, взимате плодовете, толкова, колкото да се напълни 2/3 от тиквата и ги накисвате в топла вода за около 5 минути. Взимате една кутия локум и го нарязвате на парченца. Слагате част от плодовете в тиквата, добавяте локум, после пак плодове и пак локум и така докато се напълни. Отгоре заливате с малко ром или ароматна водка. Ама да не се олеете с алкохола. Достатъчни са ви две-три супени лъжици.
Тук ще допълня още нещо - освен плодовете и локума, ще бъде хубаво, ако се сложат и орехи. Аз тази година забравих....
Предни години съм слагала и мед, но ставаше много, много сладко и затова тази година пропуснах. Но, ако все пак прецените, че тиквата не е достатъчно сладка, преди да сложите плодовете, я намажете с мед по стените.
И така, накрая се слага капачето. Тиквата се слага в тава и се поставя във фурната. Пече се на около 180 *... докато се опече добре тиквата. При мен беше два часа и половина.
И да знаете, че много пари :) Не бързайте със сервирането :))

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО НА ВСИЧКИ! ПОЖЕЛАВАМ ВИ ЗДРАВЕ И ДОБРО НАСТРОЕНИЕ!

събота, 17 декември 2011 г.

Медени подкови и гевречета

Съвсем скоро Дианка представи една много хубава рецепта за сладки. Както често се случва, веднага разбрах, че това е рецептата, която много скоро ще изпълня. Обаче нейната доза за 24 броя хич не ме удовлетворяваше, затовя я утроих. Обаче - предупреждавам ви, не ни стигнаха. Една доза дъщеря ми ще занесе на празника в училище, една се изяде през първия час, след като бяха готови и една остана за утре с кафето. А на мен също ми трябваха сладки... ще трябва да правя пак :)

Тестото е страхотно за работа и много ароматно. Аз добавих от себе си три пакетчета ванилия и кората от един портокал. Освен това разделих тестото на две и от едната част направих подкови, за късмет :) Точно те са почти свършили. Така че да знаете - комбинацията с шоколад е много добра. И така ето рецептата, по начина, по който аз направих сладките.


Продукти:

около 700 гр. брашно
18 гр. бакпулвер
240 гр. свинска мас
3 яйца
кора на един лимон
кора на един портокал
3 ванилии
3/4 ч.ч. мед
шоколад за потапяне на подковите

пудра захар за овалване

1 ч.чаша =240 мл.

Тестото месих без помощта на робот, както е при Дианка. Първо се смесват размекнатата мас, яйцата и меда. Разбъркват се добре. Прибавят се кората от лимон и портокал, ванилията и бакпулвера, разбърква се и се добавя по малко от брашното. Бърка се с лъжица, докато стане по-твърда смес, след това тестото се изсипва на плот и се меси с останалото брашно, докато се получи хубаво, нелепнещо тесто. Покрива се с фолио и се прибира в хладилник поне за 30 мин. След това от тестото се къса топче, с големина колкото орех. Разточва се на фитил около 15 см и ако ще правите кравайче, съединявате двата края, като го поставяте в тава, застлана с хартия за печене. Ако ще правите подкови, придавате съответната форма и поставяте в тавата.
Сладките се пекат в предварително загрята фурна на 170*

След като се извадят, веднага се овалват в пудра захар. Краищата на подковите се потапят и в разтопен шоколад и сладките се слагат върху хартия за печене, за да се стегне шоколадът. Най-добре на хладно :)
.


събота, 3 декември 2011 г.

Масленки

Скоро получих въпрос от читателка на блога дали имам рецепта за масленки. Не се бях сещала за тези много любими сладки от миналото, но веднага реших, че щом имам възможност, ще потърся рецептата. И ето - днес дойде моментът да ги направя. Рецептата е на Пепи. Или по-точно на нейната майка. Пепи, благодаря, че ми предложи тази много вкусна и лесна рецепта.

Продукти:

200гр. размекната мас

1 яйце
150 гр. пудра захар
400гр брашно (приблизително)
3-4 ванилии
пудра захар за овалване по желание



Яйцето, маста и захарта се разбиват. Прибавя се ванилията и брашното. Меси се тесто, което да е достатъчно твърдо, за да може да се точи. Разточва се на кора с дебелина около 6-7 мм. Реже се на правоъгълници. Поставят се в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се в загрята фурна на 170*. Още горещи се овалват в пудра захар.
Пекат се много бързо, така че внимавайте да не ги прегорите. Печете до леко порозовяване на краищата.