неделя, 30 октомври 2011 г.

Питка с шунка и кашкавал


Преди време Лабрекс пусна един линк с много интересно оформени тестени изделия. Аз, като вманиачена в приготвянето на такива, веднага се запалих. Някои от нещата не са много ясно дадени, но ще се опитам да направя още неща от този линк. Засега се спрях на варианта, които предлагам днес, но допълних от себе си плънка. Хем стана по-интересно, хем по-вкусно. Много вкусно даже :) Можете да използвате любимото си тесто. Можете да направите питката без пълнеж, а само намазана с разтопено масло. Или пък да я направите с пълнеж по ваш избор. Въпрос на избор и предпочитания. Сега ще предложа моя вариант.



Продукти:

300 мл прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко
1 яйце+1 белтък
5 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
30 г прясна мая
около 800 г брашно

30 г краве масло
около 200 г шунка или пушено филe, нарязани на тънки резени
около 150 - 200 г кашкавал (аз сложих пушен и обикновен 50:50)
шарена сол

1 жълтък за намазване, смесен с чаена лъжичка олио и малко вода



Маята се разтваря в топлото мляко със захарта. Оставя се да шупне. В брашното се прави кладенче и там се сипват леко разбитите яйца, киселото мляко, олиото, солта и шупналата мая. Меси се нелепнещо тесто. За тази питка тестото не трябва да е много меко, за да не се изгубят формите, но пък и не прекалявайте с брашното. Тестото се оставя да втаса. Разделя се на четири части, които се оформят на топки. Първата топка се разточва на кръг с размера на тавата. Тавата, в която ще се пече питката се намазва хубаво с олио по дъното и стените.
Слага се първата кора в тавата. Намазва се с масло. Отгоре се подреждат плътно резените шунка или филе. Точи се втората кора и се поставя върху първата. Маже се с масло и се ръси с кашкавала. Слага се третата кора, която отново се маже с масло и се поръсва с шарена сол. Точи се и последната кора и се поставя най-отгоре.
Сега следва разрязването. Питата се реже като торта - на  16 равни парчета, като разрезът не стига до края. Внимателно се хваща всяко парче и се усуква - аз усуквах три пъти. Усуквайте едното парче наляво, а следващото надясно и така ги редувайте.Питката се оставя да втаса и се маже с приготвения жълтък. Пече се в загрята фурна на 170*.

събота, 29 октомври 2011 г.

Крем карамел с тиква

Продукти:

400 г тиква
4яйца
500 мл прясно мляко
8 с.л. захар
ванилия

6 с.л. захар за карамела

Тиквата се сварява. Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се постепенно млякото. Слага се ванилията и се разбърква добре.  Изсипва се тиквата.Можете да изполвате чашки за крем карамел или да го изпечете в тава. Ако го правите в индивидуални чашки, карамелизирайте захарта в един съд и я разпределете във всяка чашка. Ако пък използвате тава, карамелизирайте захарта директно в тавата. Изсипете сместта от тиква, мляко и яйца. Ако използвате чашки, печете на водна баня. Ако печете в тава, сложете я директно във фурната.
Печете до готовност.

неделя, 23 октомври 2011 г.

Сладкиш с локум, орехи и боровинки

Тадаааамммм! Много съм горда. И няма как иначе. Представям ви този много вкусен и лесен сладкиш, но! Не съм го приготвяла аз. Направи го дъщеря ми. Аз помогнах само с печенето. Няма как да не се гордея, не мислите ли? Смятам, че се справи много добре.

Рецептата е на studi  и е многократно коментирана напоследък. Препоръчвам този сладкиш с две ръце. Можете да го направите с каквито плодове изберете. Аз предпочетох този вариант, защото у нас не обичат много плодови сладкиши. Но боровинките ги понасят малко повече :) Иначе бих сложила сини сливи, ябълки, банани, круши и какво ли още.... Така че може смело да експериментирате. Сладкишът го позволява.

Продукти:

1 ч.ч. кисело мляко
1ч.л. сода бикарбонат
1ч.ч. захар
2ч.ч. брашно
7с.л. олио
настъргана кора от един лимон
плодове по избор - можете да ползвате сурови или замразени
ядки по избор
1 кутия локум

Смесват се всички продукти и се разбъркват с вилица до хомогенна смес. Сместта се изсипва в предварително намаслена и набрашнена тавичка или форма. Отгоре се подреждат плодовете, ядките и локума. Пече се на 180* до готовност. Горещ се поръсва с пудра захар. 

Ето един с ягоди. Също много вкусен, лесен и бърз.





събота, 15 октомври 2011 г.

Овчарски пай

Мина ужасно много време от първата ми среща с тази рецепта. Когато я видях за първи път, разбрах, че ще ми хареса. Но... не знам защо мина толкова много време преди да я изпълня. Знам обаче кой ме зарази и вдъхнови  За пореден път това е Пепи. Скоро тя представи Запеканка с пиле, кайма и картофено пюре, която ми изглеждаше толкова ужасно апетитно, че нямаше как да не приготвя и аз нещо такова. И така, вероятно знаете, че има много рецепти за такъв тип ястие. Сега ще ви представя моя вариант, като за основа съм позвала рецептата на Пепи, но е без пилешкото.



Продукти:

600 г кайма
1 голяма глава лук
1 по-голям морков
1 шепа маслини
1 голям домат
250 мл пилешки бульон
50 мл бяло вино
Черен пипер
Щипка риган
Чубрица
сол
100 г топено сирене

За картофеното пюре:

Около 600 г картофи
100 мл прясно мляко
60-70 г масло
Сол
Щипка-две индийско орехче

около 150 г настърган кашкавал за поръсване


Лукът и маслините се режат на ситно. Морковът и доматът се настъргват. В 3-4 с.л. олио се задушават лукът, морковът и маслините. Прибавя се каймата и се бърка хубаво – да стане на трохи и да се смеси със зеленчуците. Изсипват се доматите. Разбърква се отново. Прибавя се бялото вино и подправките. Разбърква се и се оставя да изври виното. След това се изсипва бульонът, който също се оставя да изври.



За пюрето – ако имате ваша любима рецепта за пюре, използвайте нея. Ако не – то сварете обелените и нарязани на парчета картофи. Изцедете водата. Намачкайте и сложете маслото и солта. Оставете да се разтопи и разбъркайте. След това се прибавя постепенно прясното мляко, като пюрето се разбива с миксер. Накрая се прибавя индийското орехче. За мен то много отива на пюрето, но, ако не го харесвате, го пропуснете.

Каймата се изсипва на дъното на съда, в който ще се пече ястието и се разстила равномерно. Слага се топеното сирене на парченца. Отгоре се сипва картофеното пюре. Ястието се пече, докато пюрето леко порозовее, след което се поръсва с настъргания кашкавал и се връща във фурната отново, докато се зачерви.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...