сряда, 28 септември 2011 г.

Бързи питки за хамбургери


Тези питки са наистина бързи. Отнемат около 45 минути заедно с месенето и печенето.


Продукти:

7 г суха мая
1 ч.ч. топла вода
1/3 ч.ч.олио
1 яйце
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
около 3 1/2 ч.ч. брашно

Маята се разтваря във водата. Прибавя се олиото и захарта и се оставя за пет минути. След това яйцето се разбива с вилица и се прибавя към горната смес. Добавя се солта и постепенно брашното. Прехвърля се на набрашнен плот и се меси, докато стане меко тесто. Веднага се разделя на 8 части, от които се оформят питки. Поставят се в застлана с хартия за печене тава на разстояние една от друга. Покриват се с кърпа и се оставят за 10 минути. Пекат се в загрята на 180*фурна докато апетитно се зачервят - около 15-20 минути.
 
Вариант е преди печенето да ги намажете с жълтък и да ги поръсите със сусам. 
Бързи питки за хамбургери

събота, 24 септември 2011 г.

Кюфтенца с доматен сос

Продукти за кюфтетата:

500 г телешка кайма
1 глава лук, ситно нарязан
1 скилидка чесън, ситно нарязан
50 г галета
25 г настъргано сирене Чедър
2 с.л. ситно нарязан магданоз
сол
черен пипер
1 яйце, леко разбито

За соса:

2 с.л. зехтин
1 глава ситно нарязан лук
1 скилидка ситно нарязан чесън
120 мл сухо бяло вино
1 кг домати
1 ч.л. захар
сол
100 мл вода
черен пипер

Омесват се всички продукти за кюфтетата. От сместта се оформят 16 топчета, които се слагат за около 30 мин. в хладилник.
2 с.л. зехтин се нагряват. Слагат се лукът и чесънът и се пържат до златисто. Сипва се бялото вино, което трябва да изври наполовина. Тогава се слагат обелените и ситно нарязани  домати, солта, захарта, черния пипер и водата. Готви се около 15 минути и се отмества от огъня.
Загряват се 2-3 с.л. зехтин. Охладените кюфтенца са изпържват от всички страни до златисто. Доматеният сос се изсипва върху тях и се готви още около 15, докато се сготвят напълно. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.

Източникът на рецептата, който ползвах е този, като направих някои промени. Замених телешката кайма със смес и  консервираните домати с пресни. Също така пропуснах водата в доматения сос и сложих още чесън в края на готвенето. А в началото към лука и чесъна прибавих един нарязан морков. Освен това сложих кюфтенцата в доматения сос, а не обратно, както е в оригиналната рецепта.
Ако тази рецепта ви харесва и искате да откриете още нови рецепти и идеи, заповядайте в нашата кулинарна група във Фейсбук за споделяне на рецепти и забавление Готви, обичай, усмихни се!

Ябълков кекс с карамелена заливка

Продукти:

4 яйца
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода
1 ч.л. канела
1 щ. сол
3 ч.ч. настъргани ябълки
1 ч.ч. счукани орехи

За заливката:
1 ч.ч. захар
2 с.л. масло
1/2 ч.ч. течна сметана

Ябълките се поръсват  с канелата. Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се олиото. Брашното се смесва с бакпулвера, солта и содата и се добавя към яйчната смес. Прибавят се ябълките и орехите и се разбърква добре. Сместта се излива в намазана с масло и поръсена с брашно форма и се пече в загрята фурна.
Докато кексът се пече, се приготвя заливката. Захарта се карамелизира. Добавя се маслото и се разбърква. Сипва се по малко от сметаната, като се бърка непрекъснато, докато се разтопи всичката захар, която може да е станала на бучки.
 
Кексът се изважда от формата, надупчва се с дървен шиш и се залива с карамела.
 
У нас дъщеря ми беше нетърпелива и го срязах още топъл. Все пак е добре да се изчака, докато изстине, преди да се среже.

петък, 23 септември 2011 г.

Леща със свинско

Продукти:

около 600 г свинско месо
300 г леща
1 глава лук
1 морков
1 малка червена чушка
парче целина (може да се пропусна, ако нямате)
1 домат
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чесън на прах
чубрица
черен пипер
щипка мащерка
джоджен
магданоз

Месото се измива и нарязва на парченца. Режат се и зеленчуците. Месото се слага да се изпържи в 3-4 с.л. олио като се посолява леко. Ако пусне сок, се оставя да изври и да остане само на мазнина. Тогава се слагат нарязаните зеленчуци, оставят се да се задушат леко и се добавя червения пипер. Разбърква се и се залива с 3 ч.ч. топла вода. След като ястието заври, се слага изчистената и добре измита леща. Оставя се да ври. Вари се докато лещата и месото се сварят добре. Ако има нужда, може да се добави още вода, но внимавайте да не стане прекалено рядко. Доматът се обелва и нарязва на ситно. Слага се в ястието заедно с подправките. Оставя се да ври още около пет минути. Отмества се от огъня. Оставя се леко да изстине и се поръсва с магданоз.

четвъртък, 22 септември 2011 г.

Печено сирене с яйца



Нужен ви е глинен съд с капак. Дъното се намазва с масло. Отгоре се подрежда сирене на дебели плочки. Върху сиренето се слагат резени домати. Отгоре може да се сложи чушка, но не е задължително. И накрая се чупят яйца. Слагат се парченца масло и се поръсва с шарена сол. Ястието се похлупва и се слага в незагрята предварително фурна. Пече се до готовност на яйцата.


Точно количество на продуктите не пиша. Можете да го направите, както на вас ви харесва.

сряда, 21 септември 2011 г.

Шницели от кайма и картофи


За да направите тези вкусни шницели от кайма и картофи са ви нужни следните продукти (за 8 броя):

500 г кайма
2 бр. сварени и настъргани картофи (средни)
1 яйце
1 малка глава лук
3 с.л. галета
чубрица
черен пипер
кимион
сол

4 яйца за панировка
брашно

Лукът се настъргва на ситно. Смесват се всички продукти, като подправките, които слагате може да са различни - по ваш вкус. Всичко се омесва добре. Разделя се на осем части, които се оформят като шницели с мокри ръце. Всеки шницел се поставя върху парче найлоново фолио. Подреждат се един върху друг, заедно с фолиото - по този начин не се залепват и се слагат за около час - час и половина във фризера. Яйцата за панировката се разбиват. Всеки шницел внимателно се отделя от фолиото и се овалва в брашното, след което се потапя в яйцата. Пържи се в добре загрята мазнина до златисто.

неделя, 18 септември 2011 г.

Кифлички със сухо мляко







Ако се чудите какви да ги забъркате в свободното си време, погледнете тези вкусни кифлички със сухо мляко в тестото. Приготвено по този начин тестото става много пухкаво и е по-различно от обикновеното тесто за кифлички. 


Продукти:

400 мл. топла вода
11 г суха мая
2 яйца+1 белтък
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
5 с.л. сухо мляко
капсула ванилия
кора от лимон
щипка сол
около 700 г брашно

жълтък за намазване
захар за поръсване

Половината брашно се смесва със сухата мая, сухото мляко и солта. Яйцата се разбиват със захарта, колкото да се смесеят. Прибавя се олиото, ванилията, водата и лимоновата кора. Сместта се разбърква и се добавя към брашното с маята. Разбърква се добре. Постепенно се добавя още брашно, докато се замеси хубаво , нелепнещо тесто. Не правете тестото твърдо, зада станат кифличките по-пухкави. Оставя се да втаса, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се разделя на 6 части. Всяка част се точи на кръг и се разрязва на 12 триъгълника. В края на триъгълниците се слага пълнеж - на нас най-много ни харесват с мармалад. Завиват се кифлички и се подреждат в намазана или застлана с хартия за печене тава. Мажат се с разбития с малко вода или мляко жълтък и се ръсят със захар. Първата тава кифлички аз слагам в незагрята фурна. След това, преди да сложа следващата тава, оставям фурната отворена за кратко, за да не е много гореща.  Кифличките се пекат до зачервяване.

Тестото със суха мляко става много пухкаво. Препоръчвам и за питки и хлебчета.

петък, 16 септември 2011 г.

Пирожки със сирене



Обичам пирожки със сирене. Не, обожавам ги, но такива, каквито си го спомням от детството. За съжаление вече не продават никъде такива. Пробвала съм преди много време едни, не се получиха добре. Преди време правих по рецептата на Лабрекс, но тестото беше с бакпулвер. Станаха много хубави, но пак не бяха тези, които търсех. Днес не мислех да правя нищо, но изведнъж ми щукна, че трябва да пробвам. Импровизирах, но се получиха страхотни. Щом и дъщеря ми, която не опитва по принцип подобен род храни ги хареса, значи съм се справила добре :)



Продукти:



1/2 кубче прясна мая

300 мл топло прясно мляко
2 яйца

1 ч.л. захар
1 ч.л. сол

около 500 г брашно

яйце

галета






Маята се разтваря в млякото със захарта. В брашното се прави кладенче и се слагат солта и разбитите леко яйца. Сипва се млякото и се меси тесто. Оставя се да втаса. Разделя се на шест части. Всяка част се разточва на правоъгълник и върху него се слага сирене. Завива се на стегнато руло и леко се изтънява и издължава с ръце. С остър нож се режат пирожките. Аз правя всички и тогава стигам до пържене. Така има време и да втасат леко, а и ми е по-лесно. После се потапят в разбитото яйце и се овалват в галета. Тук отново ще кажа, че е по-лесно да се подготвят всичките и тогава да се пържат, защото изгарят доста бързо. И това е. Пържат се в загрята мазнина до златисто от всички страни.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...