неделя, 28 август 2011 г.

Хот Дог - пица пай



Идеята за това произведение видях тук. Дори не съм чела рецептата. Веднага ми хрумна как точно да го направя аз. Използвах любимото си тесто за пица. А тъй като по средата има много място за пълнеж, се сетих за нещо, което бях яла още като ученичка. Имам приятелка и съученичка от Троян, с която често си гостувахме. Една сутрин нейната майка ни беше направила пица. Обаче беше разбъркала всичко, което слага отгоре с две яйца. Това го пробвах и аз още тогава. Беше вкусен вариант, който обаче съм забравила. Е, сега се сетих точно за него. Добавих от мен малко заквасена сметана и готово! Получи се мммм много вкусно! Аз ще напиша продуктите, които сложих и обичат вкъщи. А вие, разбира се можете да сложите това, което предпочитате. Само да знаете, че този пълнеж носи много подправки। Ако са малко, не е толкова вкусно.

И така, ето как го направих аз:

Продукти за тестото:

250 мл хладка вода
1 пакетче суха мая (7г)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
4-5 с.л. зехтин или олио
около 500 г брашно

3 кренвирша

За пълнежа:

Около 150 г пушено филе
200 г кашкавал
Две шепи нарязани маслини
5 с.л. заквасена сметана
2 яйца
2 с.л. доматено пюре
1 малък домат
риган
чубрица
черен пипер
мащерка


Маята се разтваря във водата. Брашното се пресява. Прави се кладенче и се изсипва олиото. Добавя се солта и захарта, и накрая разтворената мая. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса. След това от него се отрязва 1/3. Дъното на тава (използвах такава с диаметър 24см) се намазва с олио. Разстила се парчето тесто с намазани с олио ръце. Така тестото не се събира и става тъничко. Останалото тесто се разделя на три. Всяка част се разточва на правоъгълник с дължината на кренвиршите. Слага се кренвирш и се увива с тесто. Тук отчитам като грешка, че не намазах тестото със сос, преди да сложа кренвирша. Режат се парчета с дължина, равна на височината на тавата, в която ще се пече. Подреждат се до стените на тавата, с разрез нагоре. Доматеното пюре се смесва с настъргания домат. Добавят се подправки на вкус. Аз слагам изброените. Разбърква се хубаво и с тази смес се намазва тестото отдолу и по стените на хот доците. Филето се нарязва. Кашкавалът се настъргва. Яйцата се разбиват леко и се посоляват малко. Към тях се прибавят филето, кашкавалът, маслините и сметаната. Слагат се подправки – по ваш вкус от изброените. Аз сложих около 1 с.л. чубрица, 1 ч.л. риган, 1 ч.л. черен пипер и две щипки мащерка. Всичко се разбърква добре и се изсипва върху доматеното пюре. Слага се да се пече, като фурната не се загрява предварително. Пече се на 180° докато се изпече хубаво тестото, в което са обвити кренвиршите.
Оставя се десетина минути да се охлади, преди да се среже।
Рени, да поздравиш мама!


вторник, 23 август 2011 г.

Понички с мармалад



Продукти:
2 яйца
2 с.л. краве масло на стайна температура
½ ч. ч. топло прясно мляко
2 с.л. захар
2 ванилии
щипка сол
20 г прясна мая
около 2 ч.ч. брашно
пудра захар

мармалад

Смесват се маслото, захарта, млякото, яйцата, ванилията и солта. Разбърква се добре. Прибавя се маята и отново се разбърква. Сместта се прибавя към брашното и се замесва тесто. Меси се, като ако е нужно, се добавя още брашно, докато стане меко, нелепнещо тесто. Оставя се да втаса. След като е втасало, тестото се разточва на кора с дебелина около 1 см. Изрязват се кръгчета, които се изпържват в силно загрята мазнина. Изваждат се върху салфетка да се отцедят и се пълнят с мармалад с помощта на шприц. Поръсват се с пудра захар и се хапват топли.

Това е. Много са вкусни. И се правят доста бързо.

вторник, 16 август 2011 г.

Сладко от смокини







Сладко от смокини. Това е любимото ми. Много го обичам. Може би защото отново го свързвам с детството си. На село има една голяма смокиня и като дете нямах търпение да дойде времето, когато ще узреят. Катерех се навсякъде, където можех, даже и в комшиите прескачах. А когато назрееха много, баба ми береше и правеше най-прекрасното сладко. И все ми разказваше, как когато баща ми бил дете, веднъж направил беля. Тя го наказала, и го заключила в една стая, в която обаче имало огромна тава, пълна с току-що сварено сладко от смокини. Отишла да си върши работата и забравила за баща ми. Когато се сетила след доста часове, отворила вратата и намерила доволния ми баща, който бил изял всичкото сладко.  И аз не бих се разсърдила да ме накажат така. Признавам си. Няма да успея да изям всичкото, нооооо... доволно ще похапна.
Сега дойде време аз да си варя сладкото. Предлагам ви моята рецепта.

Продукти:

170 бр. дребни зрели смокини
1,5 кг захар
4 ч.ч. вода
1 к.л. лимонтозу

Смокините се измиват добре, почистват се от дръжките и се надупчват с игла.
От водата и захарта се сварява сироп, който се оставя да ври около 15 минути. Добавят се смокините. Първоначално сиропът може и да не покрие всички смокини, но само след минута-две течността вече ще бъде достатъчно. Вари се до нужната гъстота на сиропа. Три минути преди да се свали от котлона, се добавя ломонтозуто и се разбърква. Сипва се в напълно сухи бурканчета, запечатва се и бурканчетата се обръщат с капачката надолу. Завиват се с кърпа и се оставят да се изстинат напълно.

понеделник, 15 август 2011 г.

Руло с крем от заквасена сметана













Такъв начин за рисунка в платката за руло видях преди време тук и много ме впечатли. Реших, че трябва задължително да пробвам, щом имам време и повод. Е, моят опит съвсем не стана красив като този, но все пак съм доволна. Като за пръв път се получи нещо. А кремът взех от Марианка. Докато го правех, бях убедена, че ще се получи нещо гадно. Един съвет – не го опитвайте преди да сте го довършили изцяло и охладили. Предполагам, че и на вас няма да хареса. Обаче в крайна сметка се получи много, много свежо кремче. Определено се хареса на всички. Но! Дозата е доста голяма. Ако мажете рулото и отгоре, ще бъде добре, обаче аз го оставих зарад шарките и ми остана половината крем. И така, ето как се приготвя:
Първо трябва да си приготвите сместта, с която се рисува.
Продукти:
1 белтък
20 г какао на прах
20 г брашно
30 г захар
30 г масло

Ако обаче не искате сместта да е кафява, вместо какаото слагате още 20 г брашно и добавяте малко боя накрая.

След това взимате един лист хартия с рисунката, която ви харесва. Отгоре поставяте лист хартия за печене. През него се виждат контурите, които искате да очертаете. Сипвате сместта в пош с тънък накрайник или в найлоново пликче, на което сте отрязали съвсем малка дупчица на едното ъгълче и започвате да рисувате. Аз така и нямах време да потърся по-добра рисунка. И ръката ми доста трепереше, докато очертавах. Но, справих се някак. След като нарисувате, взимате листа и го слагате във фризера.

За платката аз използвах моята си рецепта за руло.

6 яйца
6 с.л. захар
6 с.л. брашно
1 ванилия

Отделят се жълтъците от белтъците. Жълтъците се разбиват със захарта, а белтъците се бият на гъст сняг и се добавят към жълтъците. Прибавя се брашното и ванилията. Разбърква се много хубаво.
Листът хартия се изважда от фризера и се поставя на дъното на тавата, в която ще се пече платката. Отгоре се изсипва тесто. Изравнява се добре и се слага да се пече в предварително загрята фурна. Когато блатът стане златист, се изважда и докато е още горещ се обръща върху кърпа. Внимателно се махва хартията и с помощта на кърпата блатът се навива на руло. Оставя се така поне 10 минути. После се развива и се маже с крем. Намазаният блат се навива отново с помощта на кърпата.

Можете да използвате крем по желание, разбира се, но аз използвах този и съм много доволна от резултата. И не само аз.

Продукти:

300 гр. заквасена сметана
1 яйце
2 с.л. брашно
120 гр. захар
..................
200 гр. меко масло

Яйцето се разбива. Към него се прибавят захарта, брашното и сметаната. Всичко се разбърква и се слага да се сгъсти на водна баня. Оставя се да се охлади. Маслото се разбива хубаво. Добавя се към крема, разбива се с миксер и отново се охлажда, вече напълно. Аз бързах и го сложих за 20 мин. във фризера.

След това намазах рулото и го навих. Прибрах в хладилника и го държах до сутринта там.

Не знам дали ще разберете от снимката, но наистина се получи прекрасно руло. И на вкус и на вид.

четвъртък, 11 август 2011 г.

Баница със сирене и вода


Точно такава баница не бях правила, но скоро майка ми каза, че я е пробвала и нямаше как да остана назад  Доволна съм. Прави се лесно и бързо. Мирише вкусно на масло и сирене.

Продукти:

1 пакет кори за баница – аз използвах Фамилия, защото така ми казаха
Около 400 г сирене (аз слагам и повече, обичам с мноооого сирене)
150 г масло
5 яйца
500 мл топла вода (топла, а не гореща, внимавайте да не се пресекат яйцата)

Дъното на тавата, в която ще се пече баницата се намазва хубаво с масло. Отгоре се слагат две кори. Аз ги накъсвам на парчета или ги правя като хармоника. Слага се ситно натрошено сирене, пак две кори, пак сирене и така до изчерпване на продуктите. Отгоре се завършва с две кори. Баницата се разрязва на квадрати или както ви е удобно. Маслото се разтопява и се оставя на котлона докато заври и се излива върху разрезите. Яйцата се разбиват леко и към тях се прибавя водата. Сместта се излива върху баницата. Пече се в загрята на 180° фурна.