събота, 16 април 2011 г.

Козуначен венец с пълнеж от шоколад и белтъци





Продукти за два броя:


За тестото:


около 5 ч.ч. брашно

1/4 ч.ч. захар

1 щипка сол

7 г суха мая

180 мл. прясно мляко

60 мл вода

135 г масло на стайна температура

2 големи яйца

2 пакетчета ванилия


За пълнежа:


3 белтъка

щипка сол

1/2 ч.л. течна ванилия

1/2 ч.ч.захар

1 ч.ч. счукани орехи

1 ч.ч. шоколадов чипс или нарязан шоколад

2 с.л. захар

1/4 ч.л. канела


В голяма купа се смесват 1 1/2 ч.ч. от брашното, захарта, ванилията и маята. Млякото се смесва с водата и маслото и се загрява, до стопяване на маслото. Оставя се да се охлади леко - не бива да е горещо, да е леко топло. Прибавя се към брашното и се разбива с миксер. Слагат се яйцата и отново се разбива. Сипва се още една чаша брашно и се бърка с дървена лъжица. Започва да се меси, като се прибавя по малко от останалото брашно, докато стане меко и нелепнещо тесто. Оставя се да втаса.

През това време се приготвят продуктите за пълнежа. Белтъците се разбиват за около минута със солта. Добавя се ванилията и захарта - лъжица по лъжица, като биенето продължава до гъст сняг. Орехите, шоколадът, захарта и ванилията се смесват в купа.

Втасалото тесто се разделя на две части. Всяка се разточва на правоъгълник с размери 25 на 50 см. Намазва се с половината от белтъците и се поръсва с половината от шоколадовата смес. Внимателно се завива руло. Премества се в застлана с хартия за печене тава и се оформя венец. С ножица се правят разрези върху него - така че да се покаже част от пълнежа. Намазва се с разбит белтък с малко вода и може да се поръси по желание с бадеми. Пече се в предварително загрята фурна на 180*


сряда, 13 април 2011 г.

Сиренки







Продукти:



за тестото:



400 мл. хладка вода

20 г прясна мая

5 с.л. олио

1 с.л. сол

1 ч.л. захар

брашно за меко тесто



масло и сирене


1 жълтък



От изброените продукти се меси меко тесто. Разделя се на 12 части, които се правят на топчета и се оставят да втасат. Всяко топче се разточва на елипса или правоъгълник, маже се с масло и се поръсва със сирене. Сгъва се, като първо се прегъва 1/3 от тестото и после се похлупва с останалата част. Оформят се сиренките и се подреждат в намаслена тава една до друга. Мажат се с разбит с малко вода жълтък и се слагат да се пекат, като фурната не се загрява предварително.










От това тесто може да се направят и други закуски. Аз направих саламки. Разтеглих тестото с ръце, намазах с доматено пюре, поръсих чубрица и церен пипер и подредих салам. Може да се поръси и с кашкавал.

петък, 8 април 2011 г.

Ръжена питка със сирене и кашкавал


Продукти:


170 мл. топла вода

2 ч.ч. ръжено брашно

1 ч.ч. бяло брашно

5 с.л. кисело мляко

15 г прясна мая

1 ч.л. захар

1 ч.л. сол


За заливката:


200 г сирене

100 г кашкавал

2 яйца


Маята се разтваря в топлата вода и от изброените продукти се замесва тесто. Оставя се да втаса. Кашкавалът се настъргва и се смесва с натрошеното сирене и яйцата. Разбърква се добре. Втасалото тесто се поставя в добре намаслена тава и с намазани с мазнина ръце се разстила, като по средата се отавя по-тънко, а по краищата трябва да се образува ръбче. Заливката се изсипва по средата и се разстила равномерно. По желание се поръсва със сусам и ленено семе. Пече се до зачервяване.

четвъртък, 7 април 2011 г.

Картофени крокети


Продукти:


500 г картофи

1 яйце

2 щипки индийско орехче

черен пипер

сол


галета


Картофите се измиват и сваряват. Обелват се и се намачкват. След като изтинат, се слага яйцето и подправките. Сместта се разбърква добре. Оформят се крокети, които се овалват в галета. Оставят се за 20 минути в хладилник и се пържат за бързо в силно загрята мазнина. Отцеждат се върху салфетка.


Последния път, когато ги правих, добавих и около половин супена лъжица сух джоджен. Станаха много вкусни.

сряда, 6 април 2011 г.

Пълнени картофи


Продукти:


8 средни картофа

250 г кайма

1 малка глава лук

1 с.л. доматено пюре

1 голям морков

2 печени чушки

1 с.л. сух джоджен

1 с.л. чубрица

черен пипер

сол


Картофите се измиват и се сваряват в посолена вода. Обелват се и се разрязват на две по дължина. Издълбават се внимателно с лъжичка. Отделя се половината от издълбаната част картофи, която ще се използва за плънката и се намачква. В загрято олио се изпържва ситно нарязания лук. Добавя се настъргания морков, разбърква се и се слага каймата. Бърка се добре и се пържи, докато каймата стане на трохи. Слагат се намачканите картофи. Сипва се доматеното пюре и се добавят нарязаните на ивички печени чушки. Разбърква се, готви се още минута и се отмества от котлона. Добавят се подправките и се пълнят издълбаните картофи. Поставят се в намазана с олио тава и се пекат около 30 минути.

понеделник, 4 април 2011 г.

Ръжено-пшеничен хляб

Продукти: 2 ч.ч. ръжено брашно 1 ч.ч. пълнозърнесто брашно 2 1/2 ч.ч. бяло брашно 5 с.л. кисело мляко 1 яйце 5 с.л. зехтин 1 с.л. сол 1 ч.л. мед 250 мл топла вода 30 г мая семена за поръсване (сусам, маково и ленено семе) Маята се разтваря в топлата вода. Брашната се смесват и в тях се прави кладенче. Изсипват се всички продукти, прибавя се и маята. Меси се меко, нелепнещо тесто. Прави се на топка и се покрива с кърпа. Оставя се да втаса. Вече втасалото тесто се премесва леко и се оформя хляб. Слага се в тава, покрита с хартия за печене. Оставя се отново да втаса. Върху хляба се правят няколко разреза с остър нож. Намазва се с вода и се поръсва със семена. Пече се в предварително загрята фурна.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...