неделя, 12 декември 2010 г.

Меденките на Ванчето


Прекрасни са! Рецептата на Ванчето стъпка по стъпка :)

Продукти:

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. олио
6 с.л. мед
2 яйца
1 ч.л. сода
2 с.л. канела
около 500 - 600 г. брашно за средно твърдо тесто


От изброените продукти се замесва средно твърдо тесто. Разделя се на 10 топки. Всяка топка се разтегля на фитил, а той се реже на 12 парчета.

Правят се топчета, които се нареждат на разстояние едно от друго в леко намаслена тава. 
Докато още са топли, внимателно се издълбават с малка лъжичка.

Приготвя се следния крем:

125 г масло на стайна температура се смесват 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. смлени орехи и трохите, които издълбахме от сладките. 

Меденките се пълнят с този крем и се слепват по две. 
Украсяват се с разтопен с малко олио шоколад.

неделя, 5 декември 2010 г.

Арменски сладки


Преди около месец видях тези сладки при Berina и ми харесаха. Реших, че ще ги включа в списъка на сладките, които ще пробвам за Коледа и, ако ми харесат, ще ги направя за празника. После ги забравих :) А сега като погледнах рецептата отново, се оказа, че са подходящи и за пости.
Определено няма да ги пропусна. Правят се бързо и лесно. Тестото не се меси. Просто се разбърква. Няма точене и рязане. Абе, бърза и вкусна работа се оказаха.

Продукти:

1 ч.ч. олио
1 ч.ч. вода
1 ч.л. сода
една мъничка щипка сол
3 ч.ч. брашно

локум и орехи


Водата и олиото се слагат да заврат. След това се прибавят содата и солта и сместта се отмества от котлона. Прибавя се брашното наведнъж и се бърка с дървена лъжица. Получава се топка тесто и се оставя да се охлади. Взимат се топчета тесто и се разстилат леко на дланта. В средата се поставя парченце локум и орехче и се оформя топче. Сладките се подреждат в тава, застлана с хартия за печене и се пекат на 180градуса докато се зачервят. Изваждат се от фурната и още горещи се овалват в пудрата захар.


Аз реших вместо по-голяма орехова ядка да сложа ситно смлени орехи, които поставях върху разстланото тесто и върху тях слагах локума. Определено резултатът ми хареса. Другото нещо, което леко съм изменила е, че в пудрата захар прибавих ванилия на прах. Разбърках хубаво и тогава овалях сладките. Отидоха ми около 150 г пудра захар, смесена с 3 прахчета ванилия.

четвъртък, 2 декември 2010 г.

Ябълков щрудел с бутер тесто


Продукти:
1 пакет бутер тесто(от малките)
2 ябълки
12 с.л. захар
1/2 ч.ч. смлени или счукани орехи
канела на вкус
Ябълките се почистват и настъргват. Листът тесто се разстила и в единия му край по дължина се слагат настърганите ябълки. Поръсват се с канела на вкус и половината от захарта. До ябълките се слагат и орехите, върху които се слага останалата захар. Завива се на руло. Леко се притиска с ръце или с помощта на точилка. Правят се разрези с остър нож на такова разстояние, ана каквото ви харесва да бъдат парчетата. Пече се в предварително загрята фурна, според указанията за печене на тестото, до златисто. Изважда се, оставя се да се охлади и се поръсва с пудра захар.
Количеството захар е ориентировъчно и зависи много от вашия вкус и сладостта на ябълките.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...