четвъртък, 30 септември 2010 г.

Питка със сирене и кашкавал









Оформянето на тази питка е по идея на mari_eta, но за разлика от нея, аз реших да сложа сирене и кашкавал.


Продукти за тестото:

25 г прясна мая
2 яйца и 1 белтък
4 с.л. сухо мляко
250 мл топла вода
50 г разтопено масло
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
около 700 г брашно

Допълнително сложих:

300 г сирене
150 г кашкавал
50 г масло
шарена сол

1 жълтък за намазване

Маята се разтваря в топлата вода. В брашното се прави кладенче и там се слагат яйцата,
сухото мляко, маслото, солта и захарта. Изсипва се и разтворената мая. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса. След това се разделя на две. От всяка част се разточва кора във формата на правоъгълник - дебели отоло 5 мм. Върху едната кора се поръсват сиренето и кашкавала, и се слага маслото на парченца. По желание може да поръсите с шарена сол или любимите подправки.


Отгоре се покрива с другата кора. Краищата се залепват добре и кората се разточва, за да се разпредели плънката, да стане по-тънка и да може да се завие по-добре.


След това се завива на стегнато руло. Правят се разрези, дебели около 1,5 см, като се внимава да не се стига до края.
След това едно кръгче се оставя, както си е, следващото се завива в противоположната посока. И така се редуват. Внимателно се преместват в намазана тава, като се подреждат.
Едно кръгче по средата, а останалите се редуват - едно право, едно легнало настрани. Питката се оставя да втаса. Маже се с разбит с малко вода жълтък и се слага да се пече. След като се извади от фурната, се завива с кърпа и се оставя да омекне.

понеделник, 20 септември 2010 г.

Агнеси



Продукти:

4 яйца
160 г масло
2 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. смлени орехи
1 ч.л. бакпулвер
2 пакетчета ванилия на прах

Разделят се белтъците и жълтъците на яйцата. Белтъците се разбиват на сняг и към тях постепенно се добавя 1 ч.ч. пудра захар. Прибавя се разтопеното масло. Сместа се разбърква добре. Добавя се размесеното с бакпулвера брашно, ванилията и орехите. Всичко се разбърква и се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка. Пече се в предварително загрята фурна на 180*

Жълтъците се разбиват с останалата захар и се изсипват върху вече изпечения и леко охладен блат. Разстилат се равномерно и сладкишът се връща във фурната, като вече се суши при 50-60* за около 10 минути.

неделя, 12 септември 2010 г.

Домашни кроасани

От тези кроасани винаги ме е било страх. Все си мислех, че не са лъжица за моята уста. Виждала съм доста рецепти, но не се осмелявах да ги пробвам.
Така беше, докато не попаднах на тази рецепта.
Чета доста кулинарни блогове и форуми, но не на всеки мога да имам доверие. Веднъж вече се доверих на Руми и не сбърках, като приготвих нейните солени кифлички. Ето, че го правя за втори път и съм и изключително благодарна за споделената рецепта. Разбира се, не бих пропуснала да я покажа и на вас. По начин, по който аз я направих, защото май малко се поизгубих сред нейните обяснения.Реших да пропусна шоколада и ги направих без пълнеж. Получават се изключително ароматни и така. Но разбира се, ако желаете, можете да им сложите пълнеж по избор – шоколад или някакъв ароматен конфитюр 


Необходими продукти за тестото:

340 гр (325 мл) леко затоплено прясно мляко
450 гр брашно (обикновено)
75 гр захар
15 гр сол (1 ч.л.)
1 ч.л. суха мая

Необходими продукти за масления слой:

250 гр студено краве масло
брашно за поръсване на работната повърхност

За намазване преди печене:
1 яйце
2 с.л. вода (или прясно мляко)

Маята се смесва с прясното мляко и 1 лъжица захар и се изчаква малко да шупне. В дълбока купа се смесва брашното, солта и останалата захар. Прибавя се млякото с маята към сухата смес и се разбърква до пълно хомогенизиране. Приготвеното тесто се слага в пластично фолио, увива се добре и се оставя за 7-8 часа в хладилника.
Студеното краве масло се реже на филийки с около 1 см дебелина. Работната маса се набрашнява добре.Филийките се слагат на нея, посипват се с брашно и се разточват до 2-3 мм дебелина. Подреждат се в чиния и се оставят също в хладилника.
След като е изминало определеното време, тестото се изважда от хладилника и се разточва на правоъгълник с размери около 30 х 60 сантиметра. Масата се посипва обилно с брашно, защото тестото е доста лепкаво. Тук вече започва моята импровизация.
В средата на правоъгълника подредих по дължина маслото, като оставих по около три пръста разстояние до краищата. След това покрих маслото с едната част от тестото и после и с другата. Така се получиха три слоя тесто и един слой масло.Краищата се притискат добре с пръсти, за да се залепят. Трябва да се запечата масления слой вътре, за да не излиза навън по време на следващите разточвания.
Сега започнете да удряте с точилката сгънатото тесто, за да може маслото да омекне и да е по-лесно да се разточва. След това тестото се разточва до първоначалния размер. След това се сгъва още веднъж, като този път хванете близката до вас страна на правоъгълника и я прегънете до средата. След това се прегъва противоположната страна също до средата, така че краищата им да се срещнат. Сега тестото се прегъва в същата посока на две, по средата като книга. Получават се нови четири пласта. Ако в този момент маслото ви се е размекнало много и се опитва да излиза, увийте тестото в пластично фолио, оставете го за около 30 минути в хладилника и и след това направете последното разточване и сгъване . Ако маслото е още достатъчно твърдо, тестото се разточва отново до първоначалните размери и се сгъва още веднъж по същия начин (последно описания), за да се получат още 4 пласта. Тази процедура (последната) аз повторих общо шест пъти, защото маслото ми беше доста твърдо и трудно се сливаше с тестото. А според Руми, са достатъчни два пъти. Тестото се увива в няколко слоя пластично фолио и се оставя да пренощува в хладилника.
На другия ден се изважда от хладилника и се реже напречно на две. Едната половинка се връща в хладилника, за да не се размеква, а другата се разточва отново на правоъгълник върху набрашнена повърхност. Трябва да се получи кора с дебелина 3-4 милиметра. Кората се реже на две по дължина и всяка лента нарежете напречно на равнобедрени триъгълници. Прорежете основата на триъгълника по малко в средата (около 1 см), за да могат да ви се издължат крайчетата на кроасаните по време на навиването. Сложете по малко шоколад в основата (ако искате, разбира се) и навивайте стегнато кроасанчета.
Подреждат се на разстояние едно от друго, в тава покрита с хартия за печене и като се оформят, крайчетата им се завиват към средата.
Същото се повтаря и с другата половина тесто. Кроасанчетата втасват 15-20 минути, мажат се с разбитото с малко вода яйце и се пекат в предварително загрята на 190 градуса.

Забележки:

Ръсете постоянно работната си маса и тестото с брашно когато го разточвате, за да не ви се лепи.
Работете по възможност в хладно помещение, за да не се размеква прекалено бързо масления слой.





сряда, 8 септември 2010 г.

Солени кифлички



Преди време Дани беше направила прекрасни кифлички по рецптата на Руми . Много ги харесах и реших аз също да ги направя. Станаха прекрасни. Можете да ги хапвате както топли, така и студени. На следващия ден също са толкова пухкави, както и в деня на приготвяне. Наистина, рецептата е чудесна! Ако искате, ги направете с плънка, ако искате, можете да ги оставите без.
Продукти:
1кг брашно (за предпочитане с високо съдържание на глутен)
500 мл топло прясно мляко
200 мл олио
2 яйца + 1 белтък
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. суха мая (20 гр прясна)
около 200 гр маргарин (аз използвах краве масло)
около 200 гр сирене ( ако ще ги правите с плънка)
1 жълтък + 1 с.л. олио + 2 с.л прясно мляко (за намазване отгоре)
малко сусам, мак или ленено семе


Маята и захарта се разтварят в топлото мляко и се изчаква 5-10 минутки сместта да шупне. Към тази смес се прибавят олиото, двете яйца, белтъка от третото (жълтъка го запазете за намазване) и солта.
Получената смес се изсипва в брашното и се замесва гладко тесто. Тестото ще е доста мекичко, но това не трябва да ви притеснява. Така трябва да бъде! Готовото тесто се поставя в голяма купа с капак или се покрива с пластично фолио и се оставя на топло да втасва, докато увеличи обема си два пъти.
Сега е моментът да се подготви плънката от сирене. Натрошеното сирене се смесва с размекнатия на стайна температура маргарин или краве масло. От сместа се оформят 32 еднакво големи топчета (по едно за всяка кифличка) и се подреждат в подходящ съд.
Когато тестото е втасало, намажете работната си повърност с малко олио и го извадете върху нея. Оформя се на дълъг "салам" и се реже на 32 парченца. Всяко парченце се разплесква леко с ръце и след това се разточва на около 30 см дълга елипса. Срязват се по три процепа в далечната от вас 1/3 част на тестото. В близкия до вас край се поставя малко парченце мек маргарин или едно от предварително приготвените топчета от сирене и маргарин. Навиват се стегнати рулца, като докато бутате напред за да ги навиете, бутате и леко с дланите си настрани (към краищата на кифличката), за да се издължат и да се разпредели плънката (или маргарина) равномено по дължината им. От време на време намазвайте с по малко олио повърхността на която разточвате, за да не ви се лепи тестото по нея.
Кифличките се подреждат в намаслена или застлана с хартия за печене тава. Покриват се с кърпа и се оставят отново да втасат. Ако искате кифличките ви да не се допират една до друга, използвайте две тави за печенето им, защото се "надуват" доста във фурната.
След като втасат, се намазват със смес от жълтъка, олиото и млякото. Поръсват се със сусам, мак или ленено семе и се пекат в загрята на 180* фурна.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...