вторник, 31 август 2010 г.

Питка Цвете

Отдавна не бях правила питка. А това хладно време като че ми шепнеше в ухото, че вече е време точно за тази питка. От доста време съм хвърлила око на този вид оформяне. Много момичета са правили питката по този начин и затова ми е трудно да посоча източник. Ще ви кажа как я направих аз. Промених тестото, което е най-често срещано с различните предложения. Експериментирах. Никога не бях правила подобно досега. Но за моя голяма изненада се получи много хубаво, пухкаво и мекичко тесто. Реших да сложа и шарена сол, за да стане по-вкусно и интересно.

Продукти:

300 мл прясно мляко
200 г заквасена сметана
2 яйца + 1 белтък1 ч.л. захар
1 с.л. сол
1 кубче мая
50 г масло
около 750 г брашно
маково семе
1 жълтък за намазване

Маята се разтваря с половината от топлото мляко. Прибавят се захарта, солта и малко брашно - да стане на кашичка. Оставя се да втаса - трябва да хване шапка. През това време се разбиват яйцата и белтъкът леко и се смесват с останалото мляко и сметаната. Разбърква се добре. Маята се изсипва при яйцата и се разбърква. Добавя се брашно, докато се получи много гъста кажа. Прехвърля се в подходящ за месене съд и се меси меко тесто. Оставя се да втаса.Когато тестото е втасало, се разделя на две части - едната да е малко по-голяма от другата. От по-голямата част се отделя една топка, която ще бъде в средата на питката. След това всяка част се разделя по на три и се оформят питки. Първо се взимат трите по-големи питки. Разточва се първата - с диаметър около 25 см. Поставя се върху хартия за печене или директно върху намазана тава и се намазва с разтопено масло. Аз ръсих и с шарена сол върху маслото. След това - втората и пак се маже с масло и шарена сол. Точи се третата и се поставя най-горе. Тестото се разрязва на 8 триъгълника - като за торта, но без да се стига до края. Триъгълниците внимателно се обръщат назад, като по средата остава отвор.



Сега идва ред на останалите питки, които се разточват и мажат по същия начин, но този път диаметърът е по-малък - около 18 см. Те се поставят в дупката, която е останала по средата. Отново се разрязват на 8 триъгълника, които като се обърнат трябва да се падат между другите триcгълници. В средата се поставя отделената в началото питка. Оставя се да втаса. Маже се с разбит с малко мляко и олио жълтък, поръсва се с мак и се слага да се пече. Аз никога не слагам да пека пити в загрята фурна. Винаги в студена.

неделя, 22 август 2010 г.

Козуначени кифлички


Отдавна ми се искаше да направя кифлички. Много ги обичаме всички вкъщи :) Но все нещо се разминавах с тях - или не ми се готвеше, или пък беше много горещо, или нямах време... Ето, че днес дойде моментът. А през цялото това време едно лице, наречено Пепа Стоева, ми навираше кифли в очите... (Пепи, много те обичам! ) Те какви ли не бяха... С локум и с пудра захар, с мармалад... и аз не знам вече. Луда ме направи... Няколко нощи все кифли сънувах... Обаче дойде и моето време. По принцип много харесвам кифличките от мързеливото тесто на Дианка и предпочитам да правя тях, но сега реших да пробвам последните, които Пеп предложи скоро.. Много са вкусни. Не съжалявам. Ароматни и пухкави :) Рецептата, която тя ни предлага е за огромна доза. Може би е подходяща за Великден или за изхранване на армията, но вкъщи няма нужда от чак толкова много кифлички. Аз направих половин доза и ми излязоха 64 броя. Спазих рецептата, като единствената промяна, която внесох, беше, че вместо 5 яйца, сложих 4 цели и 2 белтъка. Жълтъците оставих за намазване. Направих го нарочно, защото имам наблюдения, че когато белтъците са повече, тестото е по - пухкаво. Това съм установила от собствен опит, а когато го споделих с баба ми, която е голям майстор на тестените изделия, тя ми каза, че е правила пита само с белтъци. За съжаление обаче не си спомня рецептата... Както и да е. Нещо много се отплеснах :))

Та ето и самата рецепта с обясненията на Пепи:


Продукти:


10 яйца
500 мл. прясно мляко
500 гр. захар
250 мл олио (ако се замени с масло, стават още по-вкусни)
1 пак. прясна мая (42 гр)
щипка сол
2-3 ампули лимонова есенция
брашно за меко тесто (на мен ми отиде около 1,100кг)
жълтък с прясно мляко за намазване,;
плънка - мармалад с какао, мармалад с орехи, само мармалад или локум
захар, сусам, мак или пудра захар за поръсване

Приготвяне:

Маята се *хваща" с 1 лъж. захар, щипката сол, малко прясно мляко и брашно - на гъста кашичка. Яйцата се разбъркват със захарта, прибавят се млякото и олиото. Щом си удвои обем обема, маята се прибавя към яйчната смес, малко по малко се прибавя и брашното - първо с бъркалката, след като стане тежка сместа - с лъжица или с ръце се измесва. Готовото тесто се намазва с олио, поставя в купа, завива със свежо фолио и покрива с дебела кърпа да втаса Премесва се още веднъж, разделя се на топки (колкото портокал), точат се върху набрашнена повърхност - с дебелина около 5-8 мм, режат радиално на 8 или 16 части (зависи колко големи искаме да са кифлите). В средата на широкия край се поставя плънката (мармалад или парче локум) и се завива към върха. Нареждат се върху леко намазана с олио тава или хартия за печене - достатъчни са 2-3 см разстояние една от друга. Намазват се отгоре с разбитото яйце с прясно мляко и се поръсват със захар или семена по желание. ( Тези с локум не се мажат, когато са готови, се поръсват обилно с пудра захар или фино смлени таблетки подсладител)
* Пекат се на 190-200* до зачервяване.

четвъртък, 12 август 2010 г.

Свинско с патладжани


Продукти:

500 г свински бут
700 г патладжани
500 г домати
1 морков
1 малка глава лук
1 глава чесън
3 с.л. соев сос
5 с.л. червено вино
1 ч.л. натурално нишесте
1 к.ч. олио
риган
черен пипер
сол
магданоз (около половин връзка)


Месото се нарязва на малки късчета и се маринова със соевия сос, малко сол и 2 с.л. от виното. Оставя за са два часа в хладилник. Патладжаните се обелват и се нарязват на кубчета. Заливат се със солена вода и се оставят в нея поне за час. После се измиват. Доматите също се обелват и се нарязват.

Олиото се загрява силно. В него се изпържва месото за няколко минути. Изважда се и в същата мазнина се слага ситно нарязаният лук и настърган морков. Като се изпържат, се прибавят патладжаните. Готви се около пет минути, като се разбърква постоянно. Прибавят се доматите, останалото вино и подправките. Ястието се готви до готовност на всички продукти и се прибавя ситно нарязаният чесън. Накрая нишестето се разбива с малко вода и се прибавя. Оставя се да заври и се отмества. Поръсва се с магданоз преди сервиране.

Аз го поднесох с ароматно картофено пюре, но може да се сервира и без него, или с друга добавка - например сварен ориз.