неделя, 30 май 2010 г.

Ягодова торта в обръщаща се форма




От много време имам такава форма за торта, но никога не съм я използвала. А рецептата на Роси винаги ми е изглеждала много примамлива. Днес ми донесоха доста ягоди и реших, че сега е моментът да се пробвам с този тип торта. Промених само крема.

Продукти:

За блата:

125 г. масло
80 г. захар (4 с.л. с връх)
2 яйца
150 г. брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
2 с.л. прясно мляко
1 ванилия
щипка сол

За крема:

1 ч.ч. сладкарска сметана
2 жълтъка
1/2 ч.ч. прясно мляко
4 с.л. захар
2 с.л. брашно
1 ванилия

ягоди

За заливката:
5 г. (1/2 пакетче) желатин
100 г. вода
захар на вкус

Фурната се загрява на 160*. Маслото се разбива със захарта и яйцата и постепенно се добавят останалите продукти. Изсипва се в намаслена форма и се слага да се пече до получаване на златист цвят.
Изважда се от формата и се оставя да изстине.
Кремът се приготвя, като всички продукти се смесят и се варят при непрекъснато бъркане до добиване на нужната гъстота. Оставя се да се охлади леко и се изсипва върху обърнатия блат. Отгоре се поставят нарязаните ягоди и се поливат с желатина, който се приготвя според указанията на пакетчето.
Тортата се оставя да престои поне 4 часа преди сервирането.
* Направих тортата втори път за три дни, но този път след като стегна желатинът, я поръсих със запечени филирани бадеми.



събота, 29 май 2010 г.

Сладкиш с череши




Продукти:

400 г череши
200 г масло
1 1/2 ч.ч. захар
4 яйца
150 мл. прясно мляко
2 1/2 ч.ч. брашно
ванилия
1 1/2 ч.л. бакпулвер
50 г бадеми

Черешите се почистват от костилките. Маслото се разбива със захарта. Прибавят се яйцата едно по едно и хубаво се разбива. Сипва се млякото и ванилията. Разбърква се и се прибавя брашното, смесено с бакпулвера. Разбива се отново. Черешите се овалват в брашно. Форма се намазва с олио и се поръсва с брашно. Сместта се изсипва и отгоре се слагат черешите. Поръсват се бадемите и сладкишът се пече в предварително загрята фурна.

понеделник, 24 май 2010 г.

Кренвиршки




Продукти:

7 г суха мая
250 г топла вода
2 яйца
1 к.ч. кисело мляко
5 с.л. олио
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
около 500-600 г брашно
кренвирши
кашкавал
лютеница
чубрица

От изброените продукти се замесва меко тесто. Разделя се на 12 части, които се оформят на топчета и се оставят да втасат. След това всяка топка се разточва на елипса. По средата се намазва с лютеница, слага се малко настърган кашкавал и отгоре кренвирш. Аз разделих кренвирша на две, защото иначе ми идва прекалено тежко. Отстрани тестото се реже на пет места и се плете върху кренвирша. Слага се в тава - или тавата трябва да е намазана с мазнина, или използвайте хартия за печене. Така приготвените кренвиршки се оставят да втасат, намазват се с разбит жълтък, поръсват се с чубрица и се пекат.

неделя, 23 май 2010 г.

Тулумбички


Днес дъщеря ми пожела да направя тулумбички. Никога досега не бях правила. Дори не съм си и помисляла да правя...
Разтърсих се за рецепта и попаднах на тази на Дианка. След кратка консултация с нея, ми стана ясно, че процедурата по пускане в загрята мазнина директно от шприца е тежка :)) И може да се изпълнява от двама - единия шприцова, другия реже с ножица. Аз обаче не обичам да ми се "мотаят в ръцете" и ги направих по друг начин. Намазах хартия за печене с малко олио и шприцовах върху нея тестото. След това с намаслени пръсти прехвърлях в тигана. Получи се много лесно и много бързо. Промених единствено пропорциите на сиропа, защото на мен не ми стигна. Ето и самата рецепта:

Продукти:

300 мл. вода
300 гр. пресято брашно
4 бучки захар
4 яйца
4 с.л. масло
1 щипка сол
1 щипка лимонена киселина

Сироп:

400 гр. захар
500 мл. вода
3 пр. ванилия

мазнина за пържене

След завиране на водата се прибавят бучките захар, маслото и по 1 щ. лим. киселина и сол. След завиране се изсипва брашното и бърка, докато започне да се отделя от съда като гъста смес. Оставя се да изстине и се слагат едно по едно яйцата. Разбива се до хомогенна смес.
Приготвя се сиропа: Захарта и водата врят 5 мин. и се ароматизира с ванилията
Пържат се на маслена баня, при умерена температура, като се шприцоват малки тулумбички направо в загрято олио.
С изваждането се потопяват в сиропа и веднага вадят с решетъчна лъжица. Накрая се заливат с останалия сироп.

Големината и формата са по желание.

Специално искам да благодаря на Диана за помощта, без която едва ли щях да се справя толкова успешно!!!



събота, 22 май 2010 г.

Запеканка с пиле


Предлагам ви един вкусна рецепта, чрез която можете да оползотворите остатъците от сварено или печено пиле. Рецептата е пълна импровизация. Използвах наличните в хладилника продукти. Ако нямате например пресен лук и пресен чесън, можете да ги замените със стар. И така...


Продукти:

350 г сварено или печено пилешко месо
600 г сварени картофи
1 глава лук
5 стръка пресен лук
5 стръка пресен чесън
100 г гъби
1 морков
5 с.л. кетчуп
250 г кашкавал
1 яйце
1/2 ч.ч. прясно мляко
40 г краве масло
сол
риган
черен пипер

Месото се нарязва на кубчета или се накъсва на ситно. Лукът, чесънът и гъбите се нарязват, а морковът се настъргва на най-ситно ренде. В малко мазнина се изпържват всички зеленчуци. Прибавят се месото и кетчупа. Разбърква се добре. Слагат се продправките на вкус. Картофите се нарязват на кубчета и се посоляват. Керамичен съд се намазва с масло и върху него се слагат половината картофи, като се притискат плътно. Изсипва се сместта с пилешкото и отгоре пак картофи. Останалото масло се слага на малки парченца върху картофите. Слага се да се пече.

Кашкавалът се настъргва и се смесва с разбитото яйце и прясното мляко. Когато картофките се запекат, ястието се залива с кашкавалената смес. Връща се във фурната и се пече докато придобие приятен загар.



сряда, 19 май 2010 г.

Мусака от тиквички




Вчера бях решила, че ще купувам тиквички. Но нямах идея как да ги приготвя. Мислех просто да ги изпържа, после ми дойде идея да ги направя бюрек - със сирене. Мина ми през главата и да ги направя на бюрек с кайма, но не ми се клепеше много. И накрая реших да ги приготвя така. Нямам никакви претенции, че това е рецептата за мусака от тиквички, но това име ми се стори най-подходящо за това ястие.







Продукти:





около 1 кг тиквички
1 глава лук
2 моркова
250 г кайма
100 г пушено филе
3 с.л. доматено пюре
100 мл бяло вино
1 с.л. риган
1 ч.л. босилек
5 с.л. зехтин
черен пипер
сол

За заливката:
2 яйца
5 с.л. брашно
1 ч.ч. кисело мляко

Тиквичките се нарязват на кръгчета, посоляват се и се оставят да се изцеди водата. Филето се нарязва на ситни кубчета и се изпича на сух тиган. Добавят се три с.л. зехтин и ситно нарязаният лук. Като се изпържи лукът, се слагат настърганите моркови. Като се задушат, се слага и каймата. Доматеното пюре се разрежда с бялото вино и се прибавя. Разбърква се добре и се оставя на огъня, докато течността се изпари. Слагат се подправките.
На дъното на тава се слагат останалите две лъжици олио и се подрежда един ред от тиквичките. Отгоре се слага половината плънка. После пак тиквички, плънка и накрая тиквички. Ястието се слага да се пече. Не е нужно да се добавя вода, защото тиквичките си пускат. Когато вече е готово, се прави заливката, като продуктите се разбиват добре. Залива се и се връща да се пече до получаване на приятен загар на заливката.

вторник, 18 май 2010 г.

Десерт от грис



Мляко с грис е много популярен десерт у нас. Особено сред бебетата :D
Но тази рецепта за крем с грис е малко по-различна и обогатена.
Ако сте любители на креместите десерти, непременно опитайте.

Продукти:

1 л прясно мляко
150 грис
150 г краве масло
200 г пудра захар
2-3 ч.л. какао

Млякото се слага да заври. Гриса се изсипва по малко, като непрекъснато се бърка. Вари се при непрекъснато бъркане до получаване на много гъста смес. Оставя се да изстине хубаво. В това време се разбива размекнатото (но не разтопено) краве масло с миксер, добавя се пудрата захар и продължава да се бие. Добавя се маслото и свареният грис и се разбива с миксер до получаване на въздушна смес, 5-10 мин са достатъчни. Сместа се разделя на две. В едната половина се добавя какао и се разбива отново. В купички или чашки сипете под ъгъл от едната смес, например оцветената, а върху нея и от бялата. При сервиране се залива с шоколадова глазура, сироп, топинг , поръсете с орехи, настърган шоколад или кокосови стърготини.
Източник: Лабрекс

петък, 14 май 2010 г.

Баклава с локум и орехи



Продукти:


400 г точени кори
2 ч.ч. счукани орехи
200 г нарязан на ситно локум
3 с.л. грис
3 с.л. захар
канела
250 г масло

За сиропа:

4 ч.ч. вода
4 ч.ч. захар
2 ванилии

Корите се разделят на четири равни части. В намазана тава се слага първата част. Поръсва се с 1/3 от орехите, 1/3 от локума, 1 с.л. грис, 1 с.л. захар и щипка канела. Поставя се другата част кори и върху тях отново се слагат орехи, грис, локум, захар и канела и така до изчерпване. Когато се поставят последните кори, баклавата се разрязва и се полива с разтопеното масло. Пече се в предварително загрята фурна.

От водата, захарта и ванилията се прави сироп. Студената баклава се залива с горещ сироп. Оставя се да престои поне няколко часа преди консумация.

неделя, 9 май 2010 г.

Агнешки шишчета



Продукти:


600 г агнешко месо
2 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
4 с.л. олио
4 с.л. оцет
1/2 ч.л. червен пипер
3 с.л. ситно нарязан пресен девесил
1 с.л. пресен джоджен
черен пипер и сол на вкус

Агнешкото месо се нарязва на кубчета. Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Всички продукти се смесват и месото се оставя да престои - най-добре от предната вечер. Нижат се шишчета и се пекат на скара.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...