сряда, 31 март 2010 г.

Пиле в гювеч



Продукти:


1 пиле
400 г картофи
2 големи глави лук
2 големи моркова
300 г гъби
1 ч.ч. грах
5 кисели краставички
2 с.л. доматено пюре
1 ч.ч. бяло вино
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. чубрица
1 с.л. джоджен
черен пипер
сол
соев сос

Пилето се измива и се нарязва на порции. Лукът, морковите, краставичките, гъбите и картофите се нарязват на по-едро. В загрята мазнина се поставят посолените парчета пиле и се готвят колкото да се запечатат от двете страни. Изваждат се и в същата мазнина се слагат лукът, морковите и гъбите. Доматеното пюре се разтваря в бялото вино. Към зеленчуците се добавя червения пипер, разбърква се добре и се излива виното. Оставя се да заври. Прибавят се останалите подправки и сол на вкус. Картофите се слагат на дъното на гювеча. Добавят се краставичките и грахът. Отгоре се изсипват  зеленчуците. Разбърква се и се подреждат парчетата пиле. Поръсват се със соев сос - на вкус. Гювечът се слага да се пече в незагрята фурна около два часа.

неделя, 28 март 2010 г.

Сладкиш с орехи


Благодаря на Ия, че сподели тази вкусна рецепта с мен! :)


Продукти:


125г масло
3 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. брашно
1 бакпулвер
3с.л. кокосови стърготини
3 с.л. какао на прах
2 с.л. ром/коняк
1 ч.ч. смлени орехи

Маслото се разбива със захарта. Добавят се яйцата едно по едно и всичко се разбива добре. Слагат се останалите продукти, без орехите. Сместта се разбива отново и се изсипва в намаслена и набрашнена тава (с по-малък диаметър). Отгоре се изсипват смлените орехи. Пече се в загрята фурна. Още горещ се поръсва с пудра захар.

четвъртък, 25 март 2010 г.

Кошничка от мързеливо тесто за козунаци и кифлички
















Преди време попаднах в няколко чужди блога на идеи за кошничка от тесто. Реших, че се опитам да направя такива за Великден и в тях ще сложа яйцата и козунаците, които давам на приятелите си. Избрах да използвам козуначено тесто. Мързеливото тесто на Дианка, което е изключително сполучливо и винаги ми се е получавало много добре. Сега няма да пускам отново рецептата за тесто. Само искам да споделя идеята за кошничката. А всеки може да използва тестото, което предпочита.

За приготвяне на кошничката е необходима една огнеопорна купичка, парче тел и хартия за печене. Отрязва се парче от хартията и се поставя върху купичката, която е обърната с дъното нагоре. От втасалото тестото се отделя около 1/3. Прави се на 11 топчета. Топчетата се правят на фитили. Четири от тях се поставят за основата върху купата, а с пет се плете кошничката отстрани. Взима се телта и останалото тесто се увива около нея за дръжката на кошничката, като краищата се оставят без тесто. Кошничката и дръжката се намазват с разбит жълтък. За да не се сплеска и да може да се изпече добре, дръжката може да се сложи в две чаши и да се пече права. Кошничката се пече върху хартия за печене. След като се извадят от фурната, се оставят да изстинат. Кошничката се отделя от хартията за печене и отгоре се поставя дръжката - пробива се с краищата тел.
От останалото тесто може да се направи козунак, кифлички, рула или мини козуначета във формички за мъфини.

неделя, 21 март 2010 г.

Козунак



Обичам да правя козунаци и кифлички. Всяка година по Великден правя големи количества и ги подарявам на приятели и съседи. По принцип използвам рецептата на Дианка за мързеливото тесто, от което приготвям кифлички и рула, и рецептата на Наталина за Чешки козунак. Но тази година реших да разнообразя и да изпробвам нова рецепта. Една от рецептите, на които се спрях, беше тази на Танита. Е, смело мога да кажа, че се получиха перфектните козунаци. Препоръчвам я и на вас :)


Източник: Танита



Продукти:


3 яйца + 1 белтък(1 жълтък остава за намазване отгоре)
½ ч.ч прясно мляко
1 ч.ч захар
¼ чаша разтопено масло + ¼ чаша олио
1 пакетче суха мая
около 3 и 1/2 ч.ч. брашно (на мен ми отиде повече)
настъргана кора от един лимон
2 ванилии

Рецептата по принцип е пригодена за машина за хляб, но аз предпочитам да меся на ръка.

Ето как направих козунаците аз:

Маята се смесва с топлото мляко, 5 с.л. захар и 5 с.л. брашно. Оставя се да втаса. Яйцата се разбиват със захарта и ванилията. Смесват се с втасалата мая и лимоновата кора и прибавят към брашното. Меси се меко тесто. Маслото и олиото се смесват и се загряват - до разтопяване на маслото. По време на месенето се прибавя от мазнината, до изчерпването и.

Тестото се оставя да втаса в топло помещение. Като втаса веднъж, се намесва и се слага да втасва пак. След второто втасване се разделя на две. Всяка половинка се разделя на три равни части, които се правят на фитили. От тях се плете плитка. Поставя се в намаслена тава или форма и отново се оставя да втасва. Аз поставям козунаците да се пекат в студена фурна. Така втасват още малко. Като се надигнат, ги изваждам, мажа ги с разбит жълтък и ръся обилно със захар. Връщам във фурната и допичам.

Разбира се, има много варианти за правене на козунак. Може да се направят с различна плънка - шоколад, мармалад, орехи, мак, стафиди, локум... Всичко е въпрос на вкус и въображение. И време. Тези са само със стафиди и какао, защото нямах достатъчно време за по-специални приготовления. Но станаха невероятно вкусни и така. Следващия път ще са доста по-богати :)

вторник, 16 март 2010 г.

Постни ванилови сладки


Източник: Ели

Продукти:



2 кафени чашки олио
1 кафена чашка топла вода
2 кафени чашки захар
1 амонячна сода
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
на върха на ножа сода бикарбонат
2 пакетчета ванилия
брашно за меко тесто



За слепване на сладките – конфитюр от малини
За поръсване - пудра захар + 2 ванилии




Брашното се смесва със содата бикарбонат и бакпулвера. Размесва се със захарта. В кладенче се изсипва олиото. Амонячната сода се разтваря в топлата вода и се добавя към другите продукти. Добавят се 1-2 ванилии. Омесва се меко тесто и се оставя да почине поне 30 минути. Разточва се кора тънка кора и се изрязват фигурки с формички за сладки. Пекат се върху хартия, в предварително нагрята фурна. Изпечените сладки трябва да са бледорозови, почти бели. Слепват се с конфитюр от малини. Поръсват се с пудра захар, смесена с ванилия. Оставят се да престоят поне 2-3 дни преди консумация. Имат много дълъг период на трайност.

понеделник, 15 март 2010 г.

Гевречета


Източник: Лабрекс

Продукти:


¾ ч.ч. прясно мляко
2 с.л. олио + 3 с.л. разтопена мас
2 яйца (едното за намазване на гевреците)
1 непълна с.л. захар
1 ч.л. сол
20г мая
около 2 1/2 ч.ч. брашно


В купа се смесват затопленото мляко, мазнината, солта, захарта, едното яйце, маята и се разбива с тел хубаво. После се сипва брашно и се замесва средно меко тесто. Оставя се да втаса. Намесва се и се резделя на 8 топки. Всяка топка се дели на две и се правят две фитилчета, усукват се и хубаво се слепват крайщата. Разбива се второто яйце в купа, в две чинии се сипват мак и сусам (аз смесих мака и сусама). Всяко геврече внимателно се натопява в яйцето, после в сусама и/или мака от двете страни и се слага в намаслена тава. Трябва да има малко разстояние между тях в тавата. В това време фурната е включена да загрява. Тавата с готовите гевречета се слага на леко загрят котлон, завити с кърпа отгоре. Като се нагрее фурната на 150 градуса, гевречетата се слегет да се пекат. Пекат се на 170-180 градуса, докато се позачервят.

неделя, 14 март 2010 г.

Лучник


Продукти:


За тестото:

20 г прясна мая
300 мл хладка вода
около 600 г брашно
1 ч.л. сол

За плънката:

250 г картофи
около 800 г лук
1 стрък праз
7 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
2 с.л. джоджен
1 ч.л. черен пипер
1 с.л. чубрица
1 малка сушена чушка



Картофите се обелват и нарязват на много ситни кубчета. Лукът и празът се нарязват. Чушката също се реже на малки парченца. Мазнината се загрява и в нея се изсипват картофите. Изпържват се и се прибавя лукът и празът. Всичко се изпържва добре и се добавят подправките и сухата чушка.

Тестото се замесва от посочените продукти. Разделя се на четири части, като едната част е по-голяма от другите. Тавата, в която ще се пече лучникът се намаслява. Не е нужно тестото да втасва. Взима се най-голямата част тесто и се разточва на кора, по-голяма от тавата - трябва да покрива стените на тавата и да остане да виси извън нея. Пренася се с помощта на точилка в намазаната тава. Върху нея се изсипва 1/3 от плънката.


 Взима се отново тесто, което се разточва на кора с диаметъра на тавата. Поставя се върху плънката и така се редуват докато накрая се завърши с кора. С краищата на най-долната кора се завива целият лучник.







Оставя се да втаса. Пече се в предварително загрята фурна. Като се извади, може да се напръска леко с вода, за да омекне добре. Завива се с кърпа да престои около 15 минути.

четвъртък, 11 март 2010 г.

Пирожките на labrex


Източник: labrex

Продукти за 10 броя:

1/2 ч.ч. кисело мляко
1 малко яйце
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 с.л. олио
1 ч.л. бакпулвер
2- 2 1/2 ч.ч. брашно


В купа се смесват млякото, яйцето, захарта, солта и олиото. Разбива се с тел и се замесва тесто с пресятото с бакпулвера брашно. Тестото е по-скоро меко, дори като се оформя, може да лепи тук-там на ръката. На набрашнена повърхност се прави руло от тестото и се реже на десет части. Взима се парче тесто и леко се разтегля на овална мекичка, но малка, слага се сирене и се навива на рулце, като се слепват краищата. След това се търкаля върху плота с длан, така че да се получи нещо като кебапче. Пържи се в загрята мазнина. Като се зачервят, се изваждат в чиния. Не са мазни, затова не е нужно да се отцеждат на салфетка. Вътре са меки с хрупкава коричка отвън.

неделя, 7 март 2010 г.

Пастет от пилешки дробчета


От доста време искам да направя пастет от пилешки дробчета. Прочетох няколко рецепти и накрая се спрях на рецептите на Юлия и на Вики, които комбинирах по следния начин:


Продукти:

300 г пилешки дробчета
1 голям сварен морков
1 глава лук
60 г краве масло
1 щипка смлян кимион
сол
черен пипер

Пилешките дробчета се измиват добре и се слагат да се сварят, като се отпенват. Лукът се нарязва и се задушава в 2 с.л. от маслото. Когато дробчетата се сварят добре, се изваждат от водата и се отцеждат. Свареният морков се нарязва на парчета и заедно със задушеният лук се прибавят към дробчетата. Добавят се и подправките. Всичко се пасира. Маслото се разтопява. Половината от пастета се изсипва в купа. Върху него се сипва половината от маслото. Слага се за пет минути във фризер да се стегне и отгоре се слага останалия пастет, а върху него и последната чест от маслото. Слага се в хладилник за около два часа и е готов за консумация.

петък, 5 март 2010 г.

Пиле със спанак и ориз


Продукти:


1 пиле
1 1/2 ч.ч. ориз
500 г спанак
1 глава лук
1 морков
1 к. ч. настъргани домати
4 1/2 пилешки бульон
2 с.л. джоджен
черен пипер
сол на вкус


Пилето се реже на порции. Спанакът се измива добре и се нарязва. Лукът и морковът се нарязват. Оризът се измива. Пилето се изпържва в предварително загрятата мазнина (в по-дълбок съд). Изважда се и в същата мазнина се слагат нарязаните лук и моркови. Когато се задушат, се прибавя оризът. Изпържва се, докато стане стъклен и се прибавят доматите. Излива се една чаша от бульонът и след като заври се прибавя спанакът на малки порции, като се разбърква. Прибавят се подправките. Сместта се премества в тава. Прибавя се останалият бульон и сол, ако е нужно. Отгоре се подреждат парчетата пиле и яститето се пече в предварително загрята фурна.