неделя, 21 февруари 2010 г.

Шоколадов сладкиш "Изкушение"


Източник: Йоли


Продукти:

150 гр.масло
200 гр.пудра захар
200 гр.накълцани ядки
4 с.л.какао
4 бр.яйца
60 гр.брашно
1 ванилия


Глазура:

150 мл.прясно мляко
150 гр.захар
20 гр.какао
20 гр.масло

Маслото,захарта и какаото се размесват на слаб огън. Прибавят се ядките и сместа се оставя напълно да изстине. Слагат се четирите жълтъка, а след това брашното и ванилията. Накрая с внимателно разбъркване добавяме разбитите на сняг белтъци. Печем сладкиша върху домакинска хартия в загрята на 160*фурна. След като изстине го заливаме с шоколадова глазура, която се приготвя, като всички съставки се смесят се варят на бавен огън до нужната гъстота.


събота, 20 февруари 2010 г.

Бейгъли


Източник: Юлия

Продукти:

225 г горещо прясно мляко
50 г краве масло
25 г захар
15 г прясна мая или
2 ч л суха мая
щипка сол
1 белтък
400 г брашно
2с л прясно мляко
1 жълтък

В голяма купа се сипва горещото мляко и се прибавя захарта и маслото. Сместта се разбърква и се охлажда. Прибавя се маята и се оставя да престои 5 минути (за прясна мая) или 15 минути (за суха мая) на топло. Брашното се пресява със солта. Към него се прибавя белтъкът и шупналата мая и се омесва меко тесто. Прехвърля се върху набрашнена повърхност и се меси около 5 минути, докато тестото стане еластично и гладко. Поставя се в намаслена купа и се покрива. Оставя се на топло за 1 час или докато тестото удвои обема си. Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнена повърхност и се измесва повторно. Разделя се на 16 еднакви части. Всяка част се оформя на фитил, свива се като геврек и краищата му се защипват. Получените бейгъли (гевреци) се нареждат в намаслена тава (или застлана с хартия за печене), като се оставя разстояние по между им. Покриват се с найлон (свежо фолио) и се оставят на топло за 10-15 минути. В голяма тенджера се кипва вода, след което огънят се намалява на среден. Внимателно се пускат гевреците един по един за 15-20 секунди. С решетъчна лъжица се изваждат и се връщат в тавата. Намазват се с разбитият жълтък с млякото. Поръсват се по желание със сусам или мак. Пекат се в загрята фурна.

вторник, 2 февруари 2010 г.

Пилешки хапки със сусам


Днес дъщеря ме реши, че много й се хапват точно такива хапки. Вече съм публикува-ла рецептата, по която приготвям пилешки хапки тук, но те са без сусам. Приготвих тези, като използвах основната рецепта, която смятам за изключително лесна за изпълнение, защото всичко се обърква заедно и не е нужно да си цапаме ръцете, като топим хапките в яйца и галета :) Направих малка промяна и ето какво се получи:


Продукти:


500 г пилешко филе
4 с.л. соев сос
3 с.л. лимонов сок
сол на вкус
3 с.л. олио
1/2 ч.ч. брашно
1 яйце
1/2 к.ч. сусам

Месото се нарязва на хапки и се маринова със соевия сос, лимоновия сок, олиото и солта за поне 2 часа.
Брашното се сипва при вече маринованото месо и се разбърква добре - всяка хапка трябва добре да се оваля в брашно. Оставя се за десетина минути. Яйцето се разбива лко с тел и се изсипва при хапките. Разбърква се хубаво. След това се изсипва и сусамът - трябва да залепне добре по хапките. Пържат се в нагорещена мазнина. Отцеждат се върху салфетка.


Хапките стават сочни и вкусни и изпиват много бира или вино :)