неделя, 13 декември 2009 г.

Медени пастички с орехов крем


Източник: Наталина


Има рецепти, на които само като видим името знаем, че ще ни харесат. Такава е рецептата, която ви предлагам днес. Преди много време, когато попаднах в Гответе с мен и в темата на Наталина, тези пастички ми направиха впечатление и влязоха в списъка на нещата, които искам да приготвя. За съжаление успях чак сега. Вече знам, че съм пропуснала много. Горещо ги препоръчвам за Коледните празници. Наистина изглежда връткаво, но всъщност приготвянето им е лесно и си заслужават.

Продукти:

Тесто:
600г брашно
50г мас (аз използвах масло)
1ч.л сода за хляб
4 с.л мед
2 яйца
150г пудра захар
прясно мляко, до получаването на еластично, полутвърдо тесто

Крем:
1/2 л прясно мляко
5 с.л брашно
100г захар
250 г масло
250 г смлени орехи


Глазура:
4 с.л прясно мляко
140г захар
100г масло
1с.л какао

От посочените продукти затестото се замесва еластично тесто. Разделя се на 4 топки. Всяка топка се разточва на кора с дебелина около 1/2 см. Аз разточвах директно върху хартия за печене и прехвърлях в правоъгълна тава. Корите се пекат на около 160-170° - в момента в който започнат да се зачервяват се изваждат, за да не прегорят и да станат много твърди. Пекат се за около 10 минути всяка. Кремът се приготвя, като към врящото подсладено мляко се прибавя брашното, разтворено в малко студено мляко. Всичко това се вари до получаването на каша. Когато поизстине  (в никакъв случай не трябва да е горещ), към него се прибавят 250 г масло (на стайна температура) и 250 г смлени орехи. С този крем се мажат платките и се притискат с нещо тежко, за да се запазят равни. Иначе се къдрят. Затова и кремът не трябва да е рядък, защото ще се разтече. Така приготвената торта се оставя за около ден на хладно място за да се стегне и попие крема, след което се заливат с глазурата: Всичко се загрява до разтопяването на маслото и захарта, след което се сваля от огъня и оставя леко да се сгъсти. С тази глазура се поливат платките и се оставя да се втвърди глазурата. След това платките се режат на квадрати или ромбоиди, като отгоре на всеки се слагат по няколко сребърни или златни захарни топченца, или ветрило от бял шоколад, или каквато украса предпочитате.

събота, 12 декември 2009 г.

Сладка сиропирана баница





Продукти:

1 пакет фини кори за баница - 500 грама
4 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 с.л. бакпулвер
1 к.ч. олио
1 ванилия
1 1/2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. вода

Правоъгълна тава се подмазва. Корите се нареждат в нея една до друга във вид на хармоника. Слагат се да се пекат както са сухи в загрята фурна. Яйцата се разбиват и към тях се прибавя киселото мляко, смесено с бакпулвера, ванилията и мазнината. Когато се зачерви, се изважда и се залива с яйчната смес, която се разпределя равномерно. Връща се във фурната и се допича. Оставя се да изстине. От водата и захарта се сварява сироп.Баницата се нарязва на парчета и се залива с горещия сироп.

четвъртък, 10 декември 2009 г.

Баклава


Коледни и Новогодишни празници без баклава вкъщи не се признават. Преди две години Айля публикува рецептата за този вид баклава в Гответе с мен. Веднага разпознах моята рецепта. Реших, че ще пробвам да я направя, пък ако ще да се проваля. До този момент не ми се беше налагало да точа толкова тънко. Вярно, че съм правила баници разни, но те са все дърпани. До ден днешен горчиво съжалявам, че преди време не пожелах баба ми да ме научи...
Както и да е. Приех предизвикателството и... се справих още от първия опит. Сега това е рецептата, която приготвям винаги, когато на някой от близките ми се хапва баклава. Благодаря на Айля, че я сподели с нас!


Рецептата стъпка по стъпка е тук: Айля




Продукти за 2 броя:
2 яйца
1 ч.ч кисело мляко
сок от половин лимон
1 к.л сода за хляб
1 ч.ч олио
брашно колкото поеме за меко тесто
250 г масло
натурално нишесте
счукани орехи - колкото повече, толкова по-добре :)

За сиропа:
6 ч.ч. захар
6 ч.ч. вода


Всички продукти се смесват. Прибавя се брашното до получаване на меко тесто. Разделя се на 10 топки. Всяка топка се разделя на 6-7 по-малки топченца които се овалват в натурално, пшенично нишесте. Всяко мъничко топченце се сплесква и се редят една върху друга. Така наредените едно върху друго топченца се точат с нишесте до образуване на кора, тънка колкото да се чете вестник. Корите се редят в намазнена тавичка. По между им се посипват счукани орехи - не много едри, не много дребни. След 5-та кора баклавата се разрязва. Разтопява се 125 гр. чисто масло и с него се залива нарязаната баклава. Пече се на около 150 градуса до готовност 30-40 минути. Приготвя се захарен сироп от 6ч.ч. захар и 6ч.ч. вода вари се около 20 минути и с този сироп се заливат 2-те тави. Баклавата трябва да е студена, сиропът горещ. НЕ се слагат ванилии или есенции в сиропа... губи се вкусът му. Предстоява известно време, ако можете най-добре около 12 часа. Не се слага в хладилник.

сряда, 9 декември 2009 г.

Зелен боб с ориз и грах на керемида


Продукти:

1 к.ч. ориз
1 ч.ч. зелен боб
1/2 ч.ч. грах
1 малка глава лук
шепа маслини
1 малък домат
черен пипер
чубрица
сол
2 с.л. олио или зехтин


Лукът се нарязва на ситно. Задушава се в мазнината. Прибавя се почистеният и измит ориз. Задушава се още малко и се прибавят настърганият домат, грахът и зеленият боб. Добавят се подправките. Сместта се прехвърля в керемида (или друг подходящ съд). Отгоре се слагат маслините. Залива се с 2 кафени чашки вода и се слага да се пече. Когато изври водата, се доливат още две чашки. Пече се до пълна готовност.

вторник, 8 декември 2009 г.

Торта с малиново желе


Още от дете обичам комбинацията сметана - малинов конфитюр. :)
Когато видях рецептата за Пасти с малиново желе в едно специално издание на списание Кулинарен журнал, веднага реших да ги приготвя, но под формата на торта.

Продукти:

6 яйца

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. брашно

2 с.л. какао

За крема:

200 мл течна сметана

2 с.л. захар

1 ванилия

За желето:

1 бурканче малинов конфитюр

2 с.л. желатин

Белтъците и жълтъците се разделят. Белтъците се разбиват на твърд сняг. Отделно се разбиват жълтъците със захарта на пяна. Прибавят се постепенно белтъците, като се разбърква добре. Внимателно се добавя брашното и какаото. Разбърква се и се изсипва в намаслена и набрашнена форма за торта или правоъгълна тава. Пече се в предварително загрята фурна. Блатът се оставя да изстине добре и се разрязва на три (може да го разрежете и на две).

Кремът се приготвя, като сметаната се разбие със захарта и ванилията и към нея се прибавят 2-3 с.л. от конфитюра. Първият блат се поставя във формата за торта или в тавата, в която е печен. Намазва се със сметаната. Поставя се втория блат, който също се намазва. Поставя се третият блат. Върху него се изсипва малиновото желе, което се приготвя по следния начин:

Желатинът се накисва в студена вода, докато стегне. Разтопява се на водна баня, като се внимава да не завира. Изсипва се при конфитюра и се разбърква добре.

Малиновата смес се изсипва най - отгоре и тортата се прибира в хладилник поне за два часа, докато стегне желето. След това може да се разреже като пасти или да се извади от формата за торта и да се украси.



Добавяне на изображение
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...