събота, 31 октомври 2009 г.

Бухти




Продукти:


1 кофичка кисело мляко
3 яйца
1 ч.л. сол
1 1/2 ч.л. сода
около 1 кг брашно

Брашното се пресява. В него се прави кладенче и там се счупват яйцата и се изсипва киселото мляко, смесено със содата. Добавя се солта. Меси се меко тесто. Разделя се на четири топки. Оставя се 20 минути да почине, завито с кърпа. Всяка топка се разточва на кора с дебелина около 5 мм. Режат се ромбоиди, които се пържат в силно сгорещено олио.

Получават се бухти, които се надуват много. Така че е важно при пърженето да има много мазнина.


Допълвам. Скоро правих от това тесто пурички със сирене. Просто е. Вместо да се разточва тестото и да се изрязва, се къса топче колкото орех, с ръка се притиска, да се получи тънка кора, слага се сирене и се завива на руло. Пържи се в загрята мазнина.


Скумрия със зеленчуци в тенджера под налягане


Източник: ВеселаПродукти:

1.5 кг скумрия
2-3 големи глави лук
1 буркан кисели краставички
5-6 бр. големи моркови
300мл. домати от консерва или настъргани
зърна бахар
зърна черен пипер
2-3 дафинови листа
1/3 ч.ч. олио
1/3 ч.ч. вода сол
1 лимон
1 буркан грах

Всички продукти се нарязват на кръгчета. Нареждат се последователно лука, киселите краставички, рибата, предварително осолена, доматите и лимоните. Залива се с олиото и водата, добавят се подправките, тенджерата се затваря и се вари 10-15 минути от момента, в който тенджерата започне да съска.

Рецептата на Весела е без грах, но аз го добавих, защото много обичам :)
На мен лично толкова лимон ми дойде много. Така че, ако не обичате, сложете само половин.
Рецептата може да се приготви и в обикновена тенджера, като ястието се вари до готовност на всички продукти.

Ябълково - бананов кекс с шоколадов чипс


Продукти:

1 ч.ч. меко масло
2 ч.ч. захар
3 яйца
1/2 ч.ч. вода
2 ванилии
2 1/2 ч.ч. брашно
2 с.л. какао
1 с.л. бакпулвер
1 с.л. канела
1 ч.ч. настъргани ябълки
1 ч.ч. пюрирани банани
1/2 ч.ч. шоколадов чипс

Маслото се разбива със захарта и към него едно по едно се добавят яйцата. Сместта се разбива добре и се прибавя водата и ванилията. Отделно се смесват брашното, какаото, бакпулверът и канелата. Постепенно сухата смес се добавя към мократа. Разбърква се добре. Изсипват се ябълките и бананите, и шоколадовият чипс. Сместта се изсипва в предварително намаслена и набрашнена форма за кекс и се пече в предварително загрята фурна.

Да ви е сладко!

понеделник, 19 октомври 2009 г.

Меки курабийки с тиква


Тази рецепта е един чудесен начин да се скрие тиквата в нещо сладичко от хората, които не я обичат. Вкусът на курабийките е много приятен и тиквата не се усеща.


Продукти:

2 1/2ч.ч брашно
1ч.л. сода за хляб
1ч.л. бакпулвер
1ч.л. канела
1/2ч.л. индийско орехче на прах
1/4ч.л. сол
1 1/2ч.ч захар
1/2ч.ч масло
1ч.ч пюре от тиква(пасирана печена или варена тиква)
1 яйце
1ч.л екстракт ванилия

Смесват се брашното, содата, бакпулвера, канелата, индийското орехче и солта. Маслото и захарта се разбиват в голям съд. Към тях се прибавя тиквата, яйцето и ванилията и се разбърква докато стане хомогенна смес. Прибавя се постепенно сухата смес. Взема се със супена лъжица от сместа и се поставете върху намеслана тавичка или в тава, застлана с хартия за печене. Пече се около 15 мин в предварително загрята на 175 градуса.След като се извадят от фурната, курабийките се оставят още 2 минути в тавата и след това се изваждат върху решетка да изстинат. Заливат се с глазурата.


Глазура: Смесете 2ч.ч. пудра захар, 3с.л. прясно мляко, 1с.л. разтопено масло и 1ч.л. ванилия екстрат в малък съд и бъркайте докато стане плътна смес. Може да оцветите със сладкарска боя в желан цвят.

Това е рецептата на Танита. Аз пропуснах захарната глазура и потопих курабийките в разтопен шоколад, а тиквата, която използвах беше сварена и с добавка на прясно мляко.

четвъртък, 15 октомври 2009 г.

Бистра пилешка супа


Напоследък дъщеря ми все по-често предпочита този вид супа пред всички останали. Супа без застройка, с повече месце, както казва тя :) Супата е изключително лесна за приготвяне и е много вкусна, сервирана с резен лимон.


Продукти:

2 по-малки пилешки бутчета - около 600 г
1 глава лук
1 голям морков
1/2 зелена чушка
парче целина
1 голям домат
1/2 ч.ч. фиде
чубрица
черен пипер
сол
магданоз
2 литра вода

Бутчетата се слагат да се варят във водата. Отпенват се. Когато вече е махната всичката пяна, се прибавят нарязаните лук, морков, чушка и целина. Посолява се и се оставя да ври на бавен огън. Когато месото е сварено, се изважда, оставя се малко да изстине и се обезкостява, и нарязва. Връща се в супата. Прибавят се настъргания домат и подправките. Оставя се да заври и се прибавя фидето. Когато фидето е сварено, супата е готова. Отстранява се от котлона, оставя се малко да изстине и се поръсва със ситно нарязан магданоз.
Можете да сервирате с резен лимон :)

събота, 3 октомври 2009 г.

Козуначни кифлички




Продукти:


300 мл прясно мляко
1 кубче мая
200 г захар
2 яйца
2 белтъка
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.ч. разтопено и охладено краве масло
1 с.л. настъргана лимонова кора
3 ванилии
около 1 кг брашно
2 жълтъка за намазване
захар за поръсване

Маята се разтваря с топлото мляко, 3 с.л. захар и 5 с.л. брашно. Оставя се да втаса, докато се образува "шапка". В брашното се прави кладенче и се слагат всички продукти. Изсипва се и втасалата смес. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса. Разделя се на 8 топки. Всяка топка се разточва на кръг и се разрязва на 8 триъгълника. В краищата се слага мармалад или локум и се завиват кифлички. Слагат се в намаслена тава или в тава, застлана с хартия за печене, и се пекат в загрята фурна. След като бухнат леко, се изваждат и се намазват с яйце, и се поръсват със захар, сусам или маково семе по желание. Връщат се обратно във фурната и се допичат.