събота, 30 май 2009 г.

Благодаря!

Искам да благодаря на всички за вниманието и за наградите, които получих в последните дни! И да се извиня, че чак сега се включвам!

Благодаря ви, момичета! От сърце!

Може би тук е мястото да кажа, че и през следващия месец няма да мога да се изявявам тук, но вие сте добре дошли винаги!

вторник, 5 май 2009 г.

Шоколадови бонбони


Тези бонбони отово са по идея на Йоли . Наистина стават много бързо. Сега ги напълних с шоколадов ганаш, но следващия път задължително ще пробвам с друг пълнеж.

Локумки


Това трябваше да бъде рецептата за локумки на Пепи , но аз разбира се промених нещичко :) Към продуктите на Пепи добавих 2 жълтъка и 2 ванилии и направих локумките на топчета, защото нямах много време, а така ставаха по-бързо.

Продукти:

150мл бяло вино
150 гр масло
100гр олио
2 жълтъка
около 600 гр. брашно
100 гр пудра захар
2 ванилии
2 кутии локум
пудра захар за поръсване

Пресява се брашното с пудрата захар. Маслото се настъргва и се разбърква с брашното. Прибавят се олиото, жълтъците и виното. Това се събира на топка без да се меси много. Разделя се на 3 топки. Прибира се за половин час в хладилник. Локумът се нарязва на малки парченца.
Сега може да постъпите като мен и да направите топчета, като късате по малко от тестото, слагате парченце локум и правите на топче или да изберете един от вариантите на Пепи - вади се по една топка и се точи. Оформят се или на пурички, или се изрязва на кръгчета, които се затварят на полумесци.
Сладките се нареждат в тава с готварска хартия. Пекат се в предварително загрята фурна на 220* за около 15 мин. - до леко зачервяване. Още горещи се овалват в пудра захар.

Постен гювеч




Това е един по-различен вариант на постния гювеч, който ми хрумна да направя, докато през изминалите дни бях на село на гости на баба.

Продукти:

10 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1 буркан грах
1 буркан зелен боб
500 г картофи
2 моркова
300 г лапад (може да се замени и със спанак)
1/2 ч.ч. ориз
1 ч.ч. настъргани домати
2 ч.л. червен пипер
1/2 връзка магданоз
2-3 стръка целина
8 листа джоджен
чубрица
черен пипер
2-3 с.л. зеленчукова подправка
1/2 кафена чашка олио

Лукът и чесънът се нарязват на не много ситно. Задушават се в олиото и към тях се добавя червения пипер. В голям пръстен гювеч се смесват грахът, зеленият боб, нарязаните моркови и картофи. Лападът се почиства и също се нарязва на едро. Поставя се при зеленчуците. Изсипва се и задушеният лук, измитият ориз и доматите. Магданозът, целината и джодженът се нарязват на ситно. Прибавят се подправките - тъй като зеленчуковите подправки са солени, аз не слагам сол и внимавам с количеството на подправката, защото и грахът и бобът също са солени. Налива се вода, колкото да покрие зеленчуците и се слага да се пече в студена фурна.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...