сряда, 28 януари 2009 г.

Пържени картофи на фурна


Източник: marabu


Продукти:

5-6 картофа
2 белътка
сол
смлян черен пипер
Картофите се почистват, измиват се и се нарязва на пръчици. Поставят се в купа и се заливат с ледена вода. Оставят се за 1-2 часа. Отцеждат се и се подсушават с кухненско руло. В друга купа се смесват белтъците със сол и черен пипер. Прибавят се картофите и добре се разбъркват. Огнеупорна тава се застила с хартия за печене и се намаслява със зехтин (олио). Нареждат се картофите на един ред. Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 30-40 минути, като периодично се разбъркват. Пържени картофи на фурна по желание се поднасят с настърган Пармезан отгоре.

Маринован заек по кубински


Източник: marabu

Продукти:

3 -4 с л олио

2-3 с л соев сос

1/2 ч л смлян черен пипер

2 с л доматено пюре

1 дафинов лист

1 ч л сладък червен пипер

50 -60 мл бяло вино

1 скилидка пресован чесън

1 кг заешко месо


Соевият сос, олиото, чесънът, черният и червеният пипер, доматеното пюре и виното се разбъркват до еднородна смес (става гъста). В тава се подреждат нарязаното заешко и отгоре се залива с марината, поставя се и дафиновия лист. Покрива се и се оставя да се маринова за 12 часа. Заешкото месо се пече заедно с марината в предварително загрята фурна на 250 С за 2 - 2 1/2 часа.

четвъртък, 22 януари 2009 г.

Кексчета с мармалад и орехи


Продукти:

2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. сода
2 ч.ч. брашно
5 с.л. мармалад
1 ч.ч. орехи

Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се останалите продукти и всичко се разбърква до хомогенна смес. Формички за мъфини или за крем карамел се намазват с олио. Пълнят се до 2/3 от вместимостта им и се пекат в загрята умерена фурна.

вторник, 20 януари 2009 г.

Ястие на керемида




Продукти за 2 керемиди:
250 г кайма
8 парчета сирене с големина 2/6 см.
5 с.л. кисело мляко
3 с.л. лютеница
8 парчета кашкавал с големина 2/6 см.
2яйца
1 домат
чубрица, черен пипер, сол, ако е нужно
зехтин
Каймата се смесва с киселото мляко и подправките. Сол се слага, ако е необходимо. Керемидите се намазват със зехтин. Каймата се разделя на две части и се разпределя по дъното на керемидата. Отгоре се намазва с лютеницата. Подреждат се парче сирене, парче кашкавал.  Доматът се нарязва на тънко и се подрежда върху сиренето и кашкавала. Поръсва се с чубрица и се полива леко със зехтин. Яйцата се разбиват и ястието се залива с тях. Пече се в студена фурна до готовност.

петък, 16 януари 2009 г.

Дърпана баница




Много пъти съм гледала баба ми да прави такава баница, но това е моя първи опит. Винаги съм мислела, че е доста трудно и не ми е по силите. Днес се изправих пред това предизвикателство и представям резултатът пред вас :)


Продукти:

500 мл хладка вода
1 кг брашно
1 с.л. сол
около 500 г сирене
200 г краве масло
1 яйце

Замесва се меко тесто от водата, брашното и солта. Разделя се на 20 топчета - с големина на яйце. Топчетата се завиват с кърпа и се оставят да "починат" около 30 мин. Сиренето се натрошава. Дъното на тавата, в която ще дърпаме баницата се намазва обилно със студено масло. Останалото масло се разтопява. Взима се първата питка и се раздърпва леко - да стане кръг с диаметър около 20 см, и се поставя на дъното на тавата. След това внимателно теглим тестото към краищата на тавата и залепваме по стените. Ръсим кората със сирене. Следващите питки първо топим в топлото масло. След това дърпаме малко във въздуха - пак да стане кръг около 20 см и поставяме по средата на предната кора. (може да видите тук )Теглим тестото, докато стигнем до края на тавата. (виж тук) Поръсваме със сирене. (така) Така правим с всички останали питки, като през 4 кори ръсим с 3-4 с.л. разтопено масло. Последната кора намазваме с разбитото яйце и поръсваме с парченца масло. (виж тук)
Баницата се пече в умерена фурна до златист загар. Като се извади, докато е гореща се поръсва с вода и се завива с кърпа, за да омекне.

*Трябва да се внимава маслото да е топло. Когато изстине, го стоплете отново, но внимавайте да не пари.
Не се притеснявайте, дори и да се скъса някоя кора. Ще покриете със следващата.

Шоколадово-бананов кекс


Рецептата за този пухкав кекс е на Селма от форума на bg-mamma. След отзивите, които имаше за него в темата, реших и аз да го направя. Но внесох някои малки промени в нейната рецепта. Ето и моят вариант:

Продукти:
1ч.ч.захар
4 яйца
150 г краве масло или маргарин
1 бакпулвер
1 ванилия
100 г шоколад, предварително разтопен
4 с.л. прясно мляко
2 намачкани или настъргани на ренде банани
1 2/3 ч.ч. брашно

Маргаринът се разбива със захарта. Прибавят се яйцата едно по едно. Брашното се смесва с бакпулвера и ванилията, и се изсипва към сместа. Всичко се разбърква много добре с миксер. Добавя се и шоколадът, който вече е леко охладен. И накрая се прибавят млякото и бананите. Всичко се разбърква до хомогенна смес. Изсипва се в намаслена и набрашнена форма за кекс и се пече на умерена фурна до готовност, като се проверява с дървен шиш.

Оставя се да изстине и се изважда от формата. Готовият кекс може да се намаже с разтопен шоколад или да се поръси с пудра захар.

вторник, 13 януари 2009 г.

Картофена супа



Картофената супа, макар и най-обикновена е много любима у дома и я приготвям много често по тази рецепта.


Продукти:

около 400 г картофи
1 по-малка глава лук
1 голям морков
1 чушка
4 с.л. олио
1 домат (или 5 с.л. домати от консерва)
1/2 ч.ч. фиде
1 яйце
1 к.ч. кисело мляко
2 с.л. брашно
чубрица, черен пипер
магданоз
сол

Лукът, морковът и чушката се режат на ситно. Слагат се в студена вода да се варят. Картофите се обелват и нарязват на ситни кубчета. След като водата със зеленчуците заври, се оставя да ври около 10 мин. След това се прибавят картофите, олиото, чубрицата, солта и черния пипер - на вкус. Когато картофите вече са готови, се слагат доматите. Супата се оставя да ври още около 5 мин. и се прибавя фидето. Оставя се на котлона, докато се свари фидето.

Яйцето, киселото мляко и брашното се смесват и разбиват добре. Слагат се на котлона да заврат, като се бъркат непрекъснато. Към застройката се прибавя по малко от супата, като се разбърква добре. После сместта се изсипва при останалата супа. Оставя се малко да изстине и се прибавя ситно нарязан магданоз.

неделя, 11 януари 2009 г.

Куркудена чорба






















Внасям една бележка към тази рецепта за Куркудена чорба, тъй като предизвика някои коментари.
Рецептата е традиционна за моето семейство и е приготвяна точно така от баба ми и от прабаба ми, които са от с. Горско Сливово. Обикновено се правеше, когато се колеше прасе на село, заедно с тази рецепта за печено кисело зеле със свинско, както и пълнени чушки с кълцано прясно свинско, рецепта на които все още не съм писала. 
Не аз съм я измислила, а съм следвала и продължавам да следвам точно тази рецепта, за да запазя традицията в нашето семейство по отношение на приготвянето на тази супа или чорба, или както искате я наречете. Разбирам, че в различни региони куркудената чорба се приготвя по различни начини. Някои я правят с праз, други режат кисело зеле вътре, слагат фиде, не я застройват.
Аз не ангажирам никой да я приготвя така, както съм я направила и не твърдя, че това е единствения начин да се направи и никога не съм го твърдяла.
Просто ви предлагам една много вкусна рецепта за зимните дни.

Продукти:

500 г шарено свинско месо
2 малки или една по-голяма глава лук
1 литър вода
1 1/2 л. зелева чорба
1/2 к.ч. ориз
1 ч.ч. кисело мляко
3-4 с.л. брашно
2 яйца
1 ч.л. червен пипер

чубрица, черен пипер, суха целина и сол, ако е нужно

Месото се нарязва на малки кубчета, а лукът-наситно(след като се нареже се разделя се на две).В тенджера се слага водата да заври заедно с едната част от лука. Месото се изпържва много добре в малко загрята мазнина и към него се прибавя останалия лук. Като се изпържи и лукът, се прибавя червения пипер и месото се изсипва във врящата вода. Ври около 20 минути, след което се прибавя и добре измития ориз. Когато вече всичко е напълно е увряло, се изсипва зелевата чорба. Трябва да се внимава, защото чорбата може да е много солена. Затова първо е добре да се изсипе половината, а после се добавя по малко и се опитва на вкус. Добавят се подправките-на вкус. Изчаква се да поври около 5 минути и към супата се добавя смесеното с киселото мляко брашно. Ври още 5 минути и се отстранява от огъня. След като поизстине, супата се застройва с добре разбитите яйца.


**Искам да кажа, че количеството вода и зелева чорба са препоръчителни. Всичко зависи от това колко е кисела и солена зелевата чорба. След като се добави половината от нея, както вече написах, трябва да се опитва. Ако се случи така, че е много солено или кисело, вкусът се "регулира" с вода.

събота, 10 януари 2009 г.

Кайма в керемида



Продукти за 2 бр.



500 г кайма смес
1 малка главичка лук
2-3 скилидки чесън
1 яйце
100 г топено сирене
1 с.л. риган
1 ч.л. черен пипер
1 к.л. индийско орехче
300 г гъби
4 бр. печени чушки
100 г кашкавал
2 с.л. кетчуп



100 г от гъбите, лукът и чесънът се нарязват на много ситно. Смесват се с каймата. Добавя се яйцето и подправките. Топеното сирене се нарязва на малки парченца и се прибавя към горната смес. Кетчупът - също. Всичко се разбърква много добре. Останалите гъби се режат на филийки, а чушките на ленти. Керемидите се намазват с краве масло. В тях се разпределя каймата. Отгоре се подреждат гъбите и лентичките чушки. Слагат се да се пекат в студена фурна. Когато ястието е готово, се изваждат, поръсват се с настъргания кашкавал и се връщат обратно да се запекат.

петък, 9 януари 2009 г.

Шоколадово-тиквен сладкиш




Продукти:


1 - 1/2 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. какао
2 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода
1/2 ч. л. сол
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 1/2ч.ч. настъргана тиква
2 пакетчета ванилии
1 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. бяла захар
3/4 ч.ч. размекнато масло
3 яйца

за глазурата:

1/2 ч.ч натрошен шоколад
1 с.л. масло/или маргарин/

Смесват се сухите съставки : брашното, бакпулвера, какаото, содата и солта, и се разбъркват добре.В отделна малка купичка се смесват киселото мляко, тиквата и ванилиите.Разбиват се захарта с маслото до хомогена смес. Прибавят се яйцата. Смесват се сухата смес с яйчната, разбърква се добре и накрая се прибавя сместа с тиквата.Пече се в загрята фурна на 180 за 30-35 мин. или до готовност като се проверява с клечка, ако е суха значи сладкиша е готов.

Като изстине сладкишът, се разтопява шоколадът с маслото на водна баня и се намазва върху сладкиша. Аз поръсих с още настърган шоколад.

Типови хлебчета с картофи


Всъщност това е рецептата на marabu от Гответе с мен за Симиди с картофи и мед , но аз ги направих с типово брашно и вече не са симиди :), а се превърнаха в хлебчета. Независимо от брашното, което ще ползвате, трябва да кажа, че са изключително вкусни! И се правят много лесно.


Продукти:


450 г брашно(типово)
20 г прясна мая
140 мл отвара от варенето на картофи
2-3 сварени и намачкани картофи
1 ч л захар
3 с л прясно мляко
2 с л мед
3 с л олио
1 ч л сол
1 яйце

Маята се размива в топлата отвара от варенето на картофите заедно със захарта. Оставя се на топло за 5-10 минути. Прибавя се брашното, смачканите картофи, прясното мляко, медът и солта. Меси се, като накрая се прибавя и олиото. Омесва се гладко и еластично тесто, което се оформя на топка.. Поставя се в намаслена купа и се намазва отгоре с олио. Купата се покрива със "свежо" фолио и се оставя за 1 час да втаса на топло.. Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнена повърхност и се обработва още 3-4 минути. Разделя се на малки топчета около 20 бр. Нареждат се на разстояние в една голяма или две по малки кръгли намаслени с олио тави. Покриват се и се оставят да втасат 1 час.. Фурната се затопля до 230 С. Хлебчетата се пекат 7-8 минути.. Изваждат се и се намазват с разбито яйце. Температурата на фурната се намалява до 200 С и симидите се пекат още 8 минути.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...